Θυμήσου Αγάπη Μου... - 1969

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.298
Αντιδράσεις
49.149
Αισθηματική ταινία του 1969 παραγωγής Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης , σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη , σενάριο Γιάννη Τζιώτη και μουσική Μιχάλη Καρρά. Πρωταγωνιστούν η Μπέττυ Αρβανίτη , ο Κώστας Καρράς , ο Γιώργος Τζώρτζης , η Βέρα Κρούσκα , η Βίκυ Βανίτα , ο Χρήστος Πολίτης κ.α. Η ταινία έκοψε 61.801 εισιτήρια και ήρθε 72η ανάμεσα στις 99 ταινίες της χρονιάς.


Υπόθεση : Η Έλσα και ο άντρας της Άλκης παραθερίζουν με το ιστιοφόρο τους, μαζί με την φίλη τους Βέρα. Η σχέση του ζευγαριού είναι κάπως ιδιόρρυθμη, καθώς παντρευτήκανε μετά την φυλάκιση του Μάρκου, τον οποίο αγαπούσε η Έλσα, όταν ήταν φοιτητές. Φτάνοντας σε ένα νησί, η Έλσα βγαίνει στο λιμάνι και η Βέρα βρίσκει την ευκαιρία να ριχτεί στον Αλκη. Στην αγορά η Έλσα βρίσκει να πουλούν καραβάκια, ίδια με αυτά που κατασκεύαζε ο Μάρκος. Μαθαίνει ότι τα φτιάχνει ένας από τους κρατούμενος των τοπικών φυλακών. Είναι σίγουρη ότι είναι ο Μάρκος. Η Δέσποινα προσφέρεται να την πάει μέχρι εκεί. Φτάνουν την στιγμή που αποφυλακίζονται μερικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο Μάρκος.

 


Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1969 (1969) όπου αποδοκιμάστηκε έντονα από κοινό και κριτικούς.

[edit] Dead pic [edit]

 


[edit] No video [edit]


Οι τίτλοι και ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α καλά... Δεν μπορώ που δεν μπορώ την Αρβανίτη, να βλέπω όμως και τον Καρρά τρελό και παλαβό μαζί της σε σημείο να κάνει σημεία και τέρατα, αυτό πώς να το αντέξω???? Με θυμάμαι να φωνάζω κάθε φορά που το βλέπω "άντε παράτα τη, αγόρι μου και κάτσε με το κοριτσάκι που είναι σαν τα κρύα τα νερά (Κρούσκα)" και σε γουστάρει σαν τρελή..." Πολύ το χαίρομαι που χωρίζουν στο τέλος. Δε πειράζει. Μέχρι να παντρευτεί (με την Κρούσκα) θα του έχει περάσει... :) Ο Τζώρτζης πάλι να το πω?? Θα το πω... Δε μου αρέσει καθόλου. Πουθενά δε μου άρεσε αυτός ο άνθρωπος. Οπότε σκασίλα μου που έκατσε μαζί του η Αρβανίτη. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί δεν άρεσε στους κριτικούς της εποχής. Για το κοινό εντάξει. Καταλαβαίνω. Περιέχει τολμηρές σκηνές που το 1969 ήταν ίσως too much. Αλλά οι κριτικοί... Όπως και να έχει, εγώ και οι κριτικοί ποτέ δε συμφωνήσαμε στο παρελθόν. Γιατί να αρχίσουμε τώρα???
 
TZELASO είπε:
Α καλά... Με θυμάμαι να φωνάζω κάθε φορά που το βλέπω "άντε παράτα τη, αγόρι μου και κάτσε με το κοριτσάκι που είναι σαν τα κρύα τα νερά (Κρούσκα)" και σε γουστάρει σαν τρελή..."
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
 
Η αφίσα της ταινίας:



Μια χαρά ταινία είναι κι ας την έκραξαν οι κουλτουριαραίοι :animlaugh:

Μου άρεσε πολύ ο ρολίστας Δημήτρης Κούκης (Κουκή τον ήξερα εγώ πάντως) ο οποίος....πάντα μου άρεσε στους τριτοτέταρτους ρόλους που του έδιναν σε σινεμά και τηλεόραση. Α, και η Βανίτα βέβαια....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν καταλαβαινω γιατι την εκραξαν στο Φεστιβαλ.

Η ταινια δεν ηταν και ο,τι πιο εμπορικο για την εποχη της. Καμια σχεση με τα μελοδραματα που μεσουρανουσαν τοτε η με τις ταινιες του Φινου και του Καραγιαννη.

Πολυ ιδιαιτερη σεναριακα και σκηνοθετικα. Εντελως εξω απο τα συνηθισμενα θα ελεγα και αφου οι κουλτουριαρηδες εχουν φυσει και θεσει μια εντονη απεχθεια προς οτιδηποτε εμπορικο και συμβατικο, αυτην εδω κανονικα δεν επρεπε να την γιουχαρουν.

Προσωπικα, η πιο εντονη εικονα που μου αφησε η ταινια ειναι η ακρως τολμηρη εμφανιση της Βερας Κρουσκα. Πολυ ωραιο σωμα αυτη η γυναικα, αλλα ηταν σοκ για μενα αυτο που ειδα. Οσο για την μουσικη της, αυτο που εχω να πω ειναι κριμα που ο Μιχαλης Καρρας δεν μας εδωσε και αλλες κινηματογραφικες δουλειες του τοτε. Ομορφυνε πολυ την ταινια με τις μελωδιες του!
 
Θα συμφωνήσω ότι η ταινία είχε κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή της και μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί την είχαν γιουχάρει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διέθετε κοσμοπολίτικο χρώμα, ωραία μουσική, εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία και έντονο ερωτισμό: εκτός από την προχωρημένη εμφάνιση της Βέρας Κρούσκα, θυμάμαι την ερωτική σκηνή της Μπέττυς Αρβανίτη και του Γιώργου Τζώρτζη στην ακρογιαλιά. Η Αρβανίτη, κατά τη δική μου γνώμη, ήταν στο έργο αυτό στο απόγειο της γοητείας της. Υπήρξε μια από τις ωραιότερες και πιο φινετσάτες πρωταγωνίστριες της εποχής της και μεγάλο υποκριτικό ταλέντο (από τη θρυλική εκείνη γενιά μόνο αυτή και, αραιότερα, η Ξένια Καλογεροπούλου παίζουν ακόμη στο θέατρο).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παντως η "καπιταλε" σκηνη της ταινιας ηταν λιγο πριν το τελος οπου ο Καρρας πιανει στα "πρασσα" τις τζιβιτζιλουδες στην καμπινα του και τις διωχνει αντι να κατσει κι αυτος να κανουν τριο... :p :p :p :p :p :p :p :p :p
 
Στην ψηφιακή έκδοση της ταινίας, έχει αφαιρεθεί η σκηνή με την Κρούσκα και τις υπόλοιπες γυναίκες που είναι όλες ημίγυμνες στο αυτοκίνητο. Κάπου στη μέση της ταινίας...
 
Δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ την ταινία στο παρελθόν και την είδα πρόσφατα στο cosmote tv. Ενώ η ταινία διαθέτει ένα σε γενικές γραμμές ενδιαφέρον σενάριο, και εξαιρετική φωτογραφία, είναι τόσο βαρύγδουποι οι διάλογοι που σε πολλά σημεία με έκαναν πραγματικά να μειδιάσω. Επίσης ο τρόπος που "χτίστηκε το φινάλε" έχει κατά τη γνώμη μου κάποια κενά. Η ερωτική σκηνή πάντως Τζώρτζη-Αρβανίτη στην παραλία πραγματικά σχεδόν καρμπόν από το "from here to eternity", με την Αρβανίτη και τον Τζώρτζη να είναι ίσως και καλύτεροι από τους Κερ/Λάνκαστερ.
Γενικά ενδιαφέρουσα ταινία, τολμηρή και μάλιστα προτού γίνουν μόδα στα 70s τα soft porn exploitation movies.
Άραγε πόσες φορές να έχει παιχτεί στην ελληνική tv (το ερώτημα για σένα φίλε tonytony), γιατί προσωπικά δεν θυμάμαι να την είχα πετύχει ποτέ, και ουσιαστικά μέσα από αυτό το φορουμ είχα μάθει την ύπαρξή της....
 
Το κουλτουριάρικο κοινό στο φεστιβάλ είναι βέβαιο ότι θα αποδοκίμαζε ..Και οι διάλογοι ήταν κάπως ..βαρύγδουποι ..όπως λέει και ο thanos75.
 
Πίσω
Μπλουζα