Κατασκευή νέου περιφερειακού ROAM Board (ROM & RAM Board) - Ζητείται βοήθεια.

d_kef

RetroN00b
Joined
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
27
Αντιδράσεις
5
Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου με την κατασκευή μιας κάρτας που δίνει 512KB στατικής RAM και 512ΚΒ Flash ROM.

Η RAM είναι συμβατή 100% με Dk'tronics (256KB Memory Expansion & 256KB Silicon Disc).

Η ROM δίνει 32 εικονικές ROM των 16ΚΒ, είναι 100% συμβατή με το MegaFlash και μπορούν να εγγραφούν/διαγραφούν κατά βούληση με το QuickCMD και το MegaFlashROManager.

Για την ώρα η κάρτα είναι κατασκευασμένη σε ένα "σπαγγέτι" board (συνήθως σε τέτοια δοκιμάζω τις κατασκευές μου :D ) και δουλεύει μια χαρά.

Προβολή συνημμένου 92754Προβολή συνημμένου 92755Προβολή συνημμένου 92756

Θέλει όμως όταν μεγαλώσει να γίνει κάπως έτσι:

Προβολή συνημμένου 92757

Επειδή όμως την έχω τεστάρει μόνο σε 6128 και σε 464+ θα παρακαλούσα πάρα πολύ αν υπάρχει κάποιος ή κάποια που μπορεί να διαθέσει τον αγαπημένο του/της 464 ή 664 για μερικές ημέρες και διαμένει στην Αθήνα να επικοινωνήσει μαζί μου με πμ.

Ευελπιστώ ότι μετά τις επιτυχημένες δοκιμές θα μπορέσω να παραγγείλω μερικά εργοστασιακά pcb και υλικά για την κατασκευή κανονικών καρτών οι οποίες και θα διατεθούν σε τιμή κόστους, το οποίο υπολογίζω γύρω στα 30 - 35 ευρώ.

Εννοείται ότι όλο το project θα αναρτηθεί και θα είναι ελεύθερο προς χρήση ή/και βελτίωση από όποιον ενδιαφέρεται.
 
Πολυ καλη δουλεια!!! :bow: Κριμα που δεν εχω 464 να σε βοηθησω!!!
 
Μπορώ να σου δώσω τον δικό μου, αρκεί να τον προσέξεις - είναι σε σχετικά άριστη κατάσταση... :)
 
Αρχικά θέλω να συγχαρώ που ασχολείσαι και φτιάχνεις κάτι για το αγαπημένο μας cpc. Μπράβο σου!

-------------------------------------------------------------

Συγνώμη για το άσχετο του ερωτήματος όμως ποιο θα είναι το κέρδος σε ένα cpc που ουσιαστικά δεν βλέπει περισσότερα των 64kb σε ram με την προσθήκη τέτοιας ram και rom.

Για την δεύτερη θα υποθέσω ότι εμπεριέχει περισσότερες εντολές στην basic ή τρέχει cp/m καλύτερα από ενα 6128 σαν αυτά τα parados. Στην ραμ όμως ποιο είναι το όφελος πέραν κάποιου εξιδικευμένου demo;

Σε παιχνίδια προφανώς και δεν θα υπάρχει όφελος...
 
Στην έξτρα ROM μπορείς να γράψεις διαφορετικές ROMs (μέχρι 32) σαν να έχεις expansion board.

Στη RAM, τώρα, δεν μπορείς να κάνεις φοβερά πράγματα - λίγα προγράμματα χρησιμοποιούσαν extra RAM, ίσως λεξικά σε επεξεργαστές κειμένου, να αντιγράφεις δισκέττες με τη μία στο Discology, τέτοια πράγματα. Ακόμη και οι τωρινοί τίτλοι δεν υποστηρίζουν περισσότερη μνήμη. Ένας λόγος όμως είναι ότι δεν υπάρχουν χρήστες με τόση μνήμη. Οπότε αν εξαπλωθεί η χρήση επέκτασης, να δούμε και τέτοιους. Από την άλλη, από πλευράς κόστους νομίζω δεν έχει πολύ νόημα να πας για λιγότερη μνήμη :)
 
Gryzor είπε:
Μπορώ να σου δώσω τον δικό μου, αρκεί να τον προσέξεις - είναι σε σχετικά άριστη κατάσταση... :)
Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά. Υπόσχομαι να τον μεταχειριστώ με τον δέοντα σεβασμό!

spyros_s είπε:
Αρχικά θέλω να συγχαρώ που ασχολείσαι και φτιάχνεις κάτι για το αγαπημένο μας cpc. Μπράβο σου!-------------------------------------------------------------

Συγνώμη για το άσχετο του ερωτήματος όμως ποιο θα είναι το κέρδος σε ένα cpc που ουσιαστικά δεν βλέπει περισσότερα των 64kb σε ram με την προσθήκη τέτοιας ram και rom.

Για την δεύτερη θα υποθέσω ότι εμπεριέχει περισσότερες εντολές στην basic ή τρέχει cp/m καλύτερα από ενα 6128 σαν αυτά τα parados. Στην ραμ όμως ποιο είναι το όφελος πέραν κάποιου εξιδικευμένου demo;

Σε παιχνίδια προφανώς και δεν θα υπάρχει όφελος...
Σε γενικές γραμμές ισχύει η απάντηση του Gryzor.

Όσον αφορά τις ROM, εκτός από διάφορες πολύ καλές εφαρμογές υπάρχουν και διάφορα αρκετά καλά και κλασικά παιχνιδάκια, όπως πχ arkanoid, donkey kong, bomb jack κλπ. που έχουν μετατραπεί σε ROM φορμάτ.

Όσον αφορά τη RAM, ένας CPC "βλέπει" με το συγκεκριμένο interface έως 576ΚΒ (64ΚΒ βασικά και 512ΚΒ επέκταση) είτε πρόκειται για 6128 είτε για 464/664. Τα 64ΚΒ onboard μνήμης και τα πρώτα 64ΚΒ της επέκτασης είναι απολύτως συμβατά με τη σελιδοποίηση μνήμης του 6128. Συνεπώς ένας 464/664 μπορεί να δουλέψει τις περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί για τον 6128. Και λέω τις περισσότερες και όχι όλες επειδή ο 464 έχει διαφορετική Lower ROM από τον 6128 και υπάρχουν κάποιες ασυμβατότητες και υπάρχει βέβαια και το θέμα του οδηγού δισκέτας που λείπει από τον 464.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάρα πολύ ενδιαφέρον προτζεκτάκι! Εμένα προσωπικά μ'ενδιαφέρει, παίζει ρόλο σ'αυτό που είσαι και δικός μας. Σε τιμάει ιδιαίτερα η τιμή κόστους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για ROMs, μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για το τί υπαρχει εδώ: http://cpcwiki.eu/index.php/ROM_List . Δεν μπορείς να πεις, πολύ πράμα!!! Η λίστα με τα παιχνίδια που έχουν μετατραπεί να τρέχουν από ROM είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, κι έχει πολλή πλάκα να μπορείς να παίξεις ένα από 32 παιχνίδια μέσα σε μισό δευτερόλεπτο: http://cpcwiki.eu/index.php/ROM_List#Game_ROMs .

Σου στέλνω ΡΜ (αν τα κατεφέρω - σήμερα έπεσαν οι γραμμές σε όλη την περιοχή και είμαι με GPRS μέσω ενός modem κινητής της Vodafone :D ) για τις λεπτομέρειες.
 
Υποθέτω ότι αυτά τα παιχνίδια είναι απ'αυτά που δε σώζουν, σωστά; Αλλιώς πώς; :D
 
Ποιο να σώσει τί; :D :D

Θεωρητικά θα μπορούσαν να σώζουν σε δισκέττα, αλλά έτσι κι αλλιώς πολύ λίγα παιχνίδια σώζανε...

ΥΓ Ουυυπς έσβησα μερικά...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε θυμάμαι καλά, για να πω και την αμαρτία μου, γι'αυτό και ρωτάω. Ομως ναι, τί θα μπορούσες να σώσεις; Παρ'όλ'αυτά, νομίζω ότι το winter games συγκεκριμένα, μιας και ηταν το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα ποτέ στον 6128, έσωζε τα ρεκόρ που εκανες, αν και αυτό αποκλείεται να γίνει ποτέ ρομ γιατί είναι 2 δισκέτες. :D
 
Α ναι. Τα παιχνίδια είναι το πολύ μέχρι 32KB (2x16KB), οπότε μιλάμε για σχετικά απλά (αν και μερικά είναι από τα χιτάκια). Άρα δεν χάνεις πολλά...
 
Εχουμε κανένα νεώτερο; Σε τί φάση βρίσκεσαι; Σου'στειλε το παληκάρι εκείνον τον 464; :D
 
Ο παλίκαρος προσφέρθηκε την ίδια μέρα να μου δώσει τον 464 αλλά λόγω κάποιων προσωπικών μου προβλημάτων πρέπει να καθυστερήσει η δοκιμή μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
 
Ρε τον παλίκαρο :p . Οκ αναμένουμε.
 
Καλός φαίνεται ο παλίκαρος...
 
Να πω ότι με τα πολλά κατάφερα να του δώσω τον 464 χθες. Αναμένουμε :)
 
Καλός ο παλίκαρος αλλα άργησε 1.5 μήνα :p
 
Έχουμε και μια (δύο δηλαδή) ζωή... τί να κάνουμε! Better late than never...
 
Μετά από (μόλις) 2 μήνες προσπαθειών και δοκιμών (σημειώστε ότι μπορούσα να ασχοληθώ περίπου 2-3 ώρες την εβδομάδα και ο περισσότερος από αυτό το χρόνο αναλώθηκε στο φόρτωμα από κασέτα στους 464, 464+), κατάφερα να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα για το ROAM Board.

1.) Στους CPC6128 και 6128+ το ROAM Board λειτουργεί θαυμάσια. Όλες οι ROM που δοκιμάστηκαν λειτούργησαν όπως αναμένονταν. Επίσης το σύνολο της επέκτασης RAM λειτουργεί με όσα προγράμματα μπορούν να το αναγνωρίσουν π.χ. ParaDOS, SymbOS.

2.) Στον 464+ επίσης το ROAM Board λειτουργεί θαυμάσια. Οι ROM παίζουν αλλά και από άποψη μνήμης RAM ο 464+ γίνεται 6128+ με επιπλέον 448K.

3.) Στον CPC464 οι ROM λειτουργούν, εκτός από κάποιες που είναι συμβατές μόνο με την lower ROM του 6128, όπως π.χ. QuickCMD που όμως είναι απαραίτητο για την εγγραφή/διαγραφή των ROM. Επιπλέον παρόλο που όλα τα RAM test που δοκίμασα, ανάμεσά τους και αυτό της dk'tronics που συνόδευε τα Memory expansions της, ήταν απολύτως επιτυχή και έδιναν 32 Banks * 16 = 512K extended RAM κανένα από τα παιχνίδια για 128K δεν έπαιξε. Δεν είμαι 100% σίγουρος για την αιτία.

4.) Σε CPC664 δεν έγιναν δοκιμές.

Όπως και να 'χει το κύκλωμα του ROAM Board έχει ελεγχθεί ικανοποιητικά και θα παραγγείλω 10 πλακέτες για να μπορέσω να κάνω κάποια επιπλέον τεστ με κανονική πλακέτα.

Μόλις έχω τις πλακέτες (περί τα τέλη Μαϊου) θα επανέλθω. Αν όλα πάνε καλά θα διαθέσω όσες από αυτές μείνουν, εννοείται πλήρως λειτουργικές, σε όσους ενδιαφέρονται.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ τον κύριο Gryzor που μου εμπιστεύθηκε το αγαπημένο του μηχανάκι. Δεσμεύομαι να του χαρίσω ένα από τα πρώτα ROAM Boards που θα κατασκευάσω.
 
Πίσω
Μπλουζα