Κωστας Φέρρης-Ρεμπέτικο

leykh

RetroActive
Joined
7 Ιαν 2010
Μηνύματα
323
Αντιδράσεις
30
Ρεμπέτικο (1983)

Retro DB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A1%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF_%281983%29

Παραγωγή:1983

Η ταινία:

Η Μαρίκα ή «Μπέμπα» γεννιέται το 1917 στη Σμύρνη, στο πίσω δωμάτιο του καφενείου όπου τραγουδάει ρεμπέτικα ο πατέρας της. Η πολυτάραχη σχέση των γονιών της και τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής καθορίζουν την πορεία της: η Μαρίκα θα έρθει με το κύμα των προσφύγων στην Αθήνα, θα μείνει ορφανή όταν ο πατέρας της σκοτώσει σε καβγά τη μητέρα της, θα λάμψει επάνω στο πάλκο ως τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και θα σβύσει στα 1955, μόνη, μετά την επιτυχία και την αναγνώριση και ενώ πια τα ρεμπέτικα τραγούδια εκτοπίζονται από τα «ελαφρά».

cast:

ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

ΒΙΚΥ ΒΑΝΙΤΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ

ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

πηγή:


getImage.do


Remebetiko_542.jpg


http://www.youtube.com/watch?v=pNqsrZYKN4E&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=5pzf0UE4ogk&feature=related
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θεωρω αυτη την ταινια μια απο τις ποιο ποιοτικες που γυριστηκαν εκεινη την εποχη και που πραγματικα εχει να προσφερει (μας μαθαινει για την ζωη των προσφυγων, τα βασανα και τη ιστορια του ρεμπετικου )

Απο τις αγαπημενες μου με πολυ καλες ερμηνειες.
 
Ειλικρινά, αυτή τη ταινία δε χορταίνω να τη βλέπω...
 
ωραια ταινια μου αρεσε πολυ ,και η εγω εχω παραξενη αποψη για τους αμανεδες η ο αμανες που κανει ο τυπος στο καιγομαι,ειναι οτι καλυτερο απο αμανε εχω ακουσει μεχρι στιγμης.
 
Η ροκού Σωτηρία δίνει την ψυχή της για το Ρεμπέτικό.

Απίστευτη ταινία.
 
konstandin είπε:
ωραια ταινια μου αρεσε πολυ ,και η εγω εχω παραξενη αποψη για τους αμανεδες η ο αμανες που κανει ο τυπος στο καιγομαι,ειναι οτι καλυτερο απο αμανε εχω ακουσει μεχρι στιγμης.
Ίσως και να μην έχεις άδικο, αγαπητέ!

Όσο για την ταινία... ταινιάρα και με τραγουδάρες!
 
konstandin είπε:
ωραια ταινια μου αρεσε πολυ ,και η εγω εχω παραξενη αποψη για τους αμανεδες η ο αμανες που κανει ο τυπος στο καιγομαι,ειναι οτι καλυτερο απο αμανε εχω ακουσει μεχρι στιγμης.
Ο Νίκος Μαραγκόπουλος είναι ο τραγουδιστής που κάνει τον αμανέ στο καίγομαι. Πολύ καλή ταινία με φοβερές ερμηνίες. Η Σωτηρία Λεονάρδου γράφει το σενάριο μαζί με τον Κώστα Φέρρη.

Επίσης να αναφέρω τις πολύ καλές εκτελέσεις τραγουδιών από τον Κώστα Τσίγκο, τον Τάκη Μπίνη αλλά και τον ίδιο τον Σταύρο Ξαρχάκο (Το πρακτορείο)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική ταινία που άφησε εποχή. Ερμηνείες, πρόσωπα, σκηνικά, σενάριο, όλα. Μακάρι να τα βλέπαμε και σήμερα αυτά αλλά είναι δύσκολο, έχουν χαθεί άλλου είδους βάσεις που έβγαζαν τέτοια όμορφα πράγματα σε μια ταινία.
 
Αριστούργημα αισθητικής (κουστούμια, σκηνογραφια, φωτογραφια ολα άψογα), αλλά και μουσικής, ερμηνειών και προσαρμογής της ζωής της Μαρικας Νινου. Αξέχαστα που εχουν μεινει τα βραχιόλια της Θεμις Μπαζάκα. Εξαιρετική η ιδέα να μην χρησιμοποιηθούν τα τραγούδια της Νινου αλλά να γραφτούν καινούργια και ετσι αποκτήσαμε το αριστούργημα του Ξαρχάκου με εξωφυλλο Τσαρουχη αν θυμάμαι σωστά.

Ο Κωστας Φερρης εκτός απο την σειρά και τις σχετικές μουσικές παραστάσεις τι άλλο έκανε; Δεν βρισκω κατι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αν και δεν είμαι καθόλου φίλος των ρεμπέτικων τραγουδιών και γλεντιών,οφείλω να ομολογήσω ότι έχει καταπληκτικά κομμάτια μέσα του Ξαρχάκου.Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι ο Ξαρχάκος δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Φέρρη για την μουσική της ταινίας αλλά ο ...Καρβέλας,ναι ο γνωστός!Γενικά η ταινία αυτή είναι απ' τις καλύτερες του ελληνικού κινηματογράφου και η συγκεκριμένη είναι ίσως απ' τις λίγες που δεν μπορώ να διαχωρίσω σε παλιό και νέο ελληνικό σινεμά (παρόλο που ανήκει ξεκάθαρα στο ΝΕΚ).Επίσης πιστεύω αν την έστελναν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας θα το είχε πάρει σίγουρα.Βέβαια η επόμενη ταινία του Φέρρη το "Oh Babylon" (1989) ήταν πολύ δύσκολη ταινία,μεταμοντέρνα θα την έλεγα και δυσνόητη,και θυμάμαι ότι όλοι περίμεναν ένα νέο "Ρεμπέτικο" και έπαθαν σοκ όταν είδαν το "Oh Babylon",όπως θυμάμαι και τον χαμό σε εκείνο το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1989.
Για το ότι ο Καρβέλας θα έγραφε μουσική στο "Ρεμπέτικο" παραθέτω ένα print screen από μια συνέντευξη της Σωτηρίας Λεονάρδου που το αναφέρει:

karvelas.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο Καρβέλας στην αρχή της καριέρας του είχε γράψει κάποια ωραία (ελαφρο)λαϊκά τραγούδια. Άσχετο αν ακολούθησε τον δρόμο που ακολούθησε μετά. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσε να γράψει κατάλληλη μουσική για τη συγκεκριμένη ταινία. Αλλά ακούστε π.χ. αυτό

Κώδικας:
https://www.youtube.com/watch?v=KpAIJ1-JVhk
 
Πίσω
Μπλουζα