Κόμπος - Πολυλογική [ZX Spectrum 1984]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
ΚΟΜΠΟΣ- ΠΟΛΥΛΟΓΙΚΗ [ZX Spectrum]

Copyright: Γ. Στάθης, ROM Soft (1984)

kompos_cover.jpg


Κόμπος

Πολυλογική

Manual (σε PDF OCR εκ του πρωτοτύπου - απαραίτητο για να παίξετε!)

Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε και εντοπίσαμε-διαφυλάξαμε ηλεκτρονικά το πρώτο Ελληνικό εμπορικό παιχνίδι για home-micros, τον ηλεκτρονικό "σοφιστή" Κόμπο και την Πολυλογική!

Είχαμε απευθυνθεί παλαιότερα στον κ Στάθη ο οποιός μας είχε πει οτι δεν εχει κάποιο αντίτυπο και οτι διακαώς έψαχνε να βρει κάποιο. Στην συνέντευξη με τον κ Μαυρογιαννόπουλο, μέσα στα πράγματα τα οποία μας έδειξε, ήταν και μια κασέτα του διπλού αυτού παιχνιδιού!!! Φέραμε τους δυο ανθρώπους σε επικοινωνία και μας έδωσαν την άδεια να το ψηφιοποιήσουμε και να το ανεβάσουμε στο διαδίκτυο.

Η ψηφιοποίηση ήταν πολύ δύσκολη. Ενω άλλοι τίτλοι ψηφιοποιήθηκαν εύκολα, ο συγκεκριμένος λόγω κακής κατάστασης της κασέτας αρνείτο πεισματικά. Τι makeTZX με repairφιλτρα, τι DamTape...τίποτα! Ευτυχώς η υπέροχη κοινότητα του WOS μας βοήθησε και λάβαμε τέλεια .tzx (special thanx to Gilby, Richl)

Σημείωση: Για αρχή τα ανεβάσαμε σε μορφη .sna (snapshot) που φορτώνουν σε οποιοδήποτε Spectrum emulator. Ο λόγος είναι οτι η εκδοση που έχουμε στα χέρια μας, ήταν το master και για κάποιο λόγο όταν φορτώνει εκτελεί ενα STOP statement και μετά αποθηκεύει κάποια δεδομένα σε κασέτα (?!). Για να μην σας υποβάλλουμε σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, εκτελέσαμε CONTINUE statement και πήραμε τα snapshots αμέσως μόλις ξεκινά το παιχνίδι.

Είμαστε σε επαφή με τον προγραμματιστή ώστε να μας εξηγήσει τον λόγο που ξεκινά αποθήκευση στην αρχή. Αν είναι θεμα του master-tape, θα ζητήσουμε την άδεια να επέμβουμε στον κωδικα ώστε να αποτρέψουμε τα save.

 


Πάντως σας υποσχόμαστε οτι σύντομα θα ανεβάσουμε τα
.tzx (ή τα .wav) που θα μπορείτε να φορτώσετε και στον Spectrum σας.

Ευχαριστούμε θερμά τους κυρίους Γ. Στάθη και Ι. Μαυρογιαννόπουλο

Κόμπος

kompos0.gif
kompos1.gif


kompos3.gif
kompos4.gif


Πολυλογική

polilogiki1.gif
polilogiki2.gif


polilogiki3.gif
 
Υπεροχα νεα! Ας ειναι μονο η αρχη ωστε να ακολουθησουν και πολλοι αλλοι!
 
Nαι θα ακολουθησουν κι αλλοι.

Απλα βιαστηκα λιγο με τον Κομπο-Πολυλογικη ωστε να βγει Παραμονη Χριστουγεννων σαν δωρακι στους ρετροκομπιουτεραδες ;)

 

 

 

 


Nα επαναλαβω οτι οποιος εχει παλαιο Ελληνικο 8bit software ας επικοινωνησει με τη διαχειριστικη ομαδα. Θα αναλαβουμε εμεις να βρουμε τους κατοχους του copyright καθως και να ψηφιοποιησουμε τους τιτλους.
 
Μπράβο παιδιά!!! :bow:

Πολύ ωραίο Χριστουγεννιάτικο δωράκι!!! :)

Ευχαριστούμε πολύ τους κ. Γ. Στάθη και Ι. Μαυρογιαννόπουλο αλλά και τα παιδιά του φόρουμ μας για την δύσκολη ψηφιοποίηση.
 
Αααα γιαυτο εψαχνες για κασσετοφωνο .....

Μπραβο παιδια ,παντα τετοια .......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H χρηση του στερεοφωνικου deck που ειχα παροπλισμενο καμια 15ετια+ δυσκολεψε πολυ την κατασταση. Ο Κομπος (κυριως η Πολυλογικη) μου δημιουργησε τα περισσοτερα προβληματα εξου και η εκκληση βοηθειας απο το WOS. Τα επομενα παιχνιδια φορτωνουν παρα τη χρηση του ακαταλληλου deck αλλα σκεφτομαι να τα ξανα-ψηφιοποιησω με old-fashioned κασετοφωνο.

Προλαβε να παιξει κανεις btw?
 
Δεν το επαιξα ακομη γιατι θελω να το απολαυσω σε πραγματικο spectrum.Aπο τα screenshots φαινεται πολυ καλο!
 
Μπράβο ρε Πάνο, όλα τα λεφτά τα flashing screenshots!!!! Συνέχισε!
 
Καλή φάση!!

Μηπως πρέπει να το βάλετε και στην βάση του WOS;
 
Φυσικα οπως και στο TZXVault! Απλα περιμενω μια διευκρινιση απο τον προγραμματιστη πριν ανεβασω τα .tzx (στο WOS προτιμουν tzx αντι για sna,z80 κτλ)
 
Μπράβο....τέκνο μου! μουχαχαχαχαααααααα!!! :D

Μπράβο παιδιά!
 
Απιστεφτάμπλ!!! Ο Κόμπος...

Μόνο τις διαφημίσεις στο Pixel είχα δει τότε, είναι ωραίο να το βλέπεις να τρέχει έστω και μετά από 25-τόσα χρόνια...
 
Καλησπέρα κι από μένα φίλοι μου.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει το πρόγραμμα σε σημερινό υπολογιστή και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο link ή άλλος τρόπος ώστε να το αποκτήσω κι εγώ. Ευχαριστώ :)
 
tzimakos είπε:
Καλησπέρα κι από μένα φίλοι μου.Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει το πρόγραμμα σε σημερινό υπολογιστή και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο link ή άλλος τρόπος ώστε να το αποκτήσω κι εγώ. Ευχαριστώ :)
η καλύτερη λύση είναι divide, αλλιώς, υπάρχουν τα snapTotap και Visual Snapshot Converter

snapToTap -> http://arda.kisafilm.org/blog/?p=725

VSC --> http://arda.kisafilm.org/fish/VSC_r1.zip

μετά υπάρχουν διάφορα προγραμματάκια που 'παίζουν' το TAP και μπορείς να το σώσεις

σε κασέτα (απο το audio out του pc). Εγω εκανα την μετατροπή με το real spectrum (έπαιζε το ΤΑΡ και την ίδια ωρα το έσωζα σε κανονική κασέτα)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@tzimakos

Μηπως εννοεις σε συγχρονο PC?

Αν ναι, φυσικα και μπορεις χρησιμοποιωντας καποιον απο τους πολλους Spectrum emulators (δοκιμααε ZX Spin, SpecEmu, ZX32)

Συντομα θα ανεβει και το TZX. Περιμενω να επικοινωνησει μαζι μου ο κ Σταθης.
 
Ολα καλά, ευχαριστώ θερμά τον Πάνο και κάθε άλλον άνθρωπο που βοήθησε στην... ανάσταση του Κόμπου.

Φεύγω σε λίγα λεπτά για συνάντηση με φίλους, αφού... έπαιξα ο ίδιος εναντίον του Κόμπου μου και... έχασα (Χαχαχα).

Πάνο έχεις μέηλ (επιτέλους). Θα επανέλθω και εδώ αναλυτικότερα.

Keep up the good work
 
Γιωργο καλως ηρθες απο το λημερι μας! :)

Να σε ευχαριστησω και "απο κοντα" τοσο για την διαθεση προσφορα σου για ηλεκτρονικη διαφυλαξη οσο για το πανεξυπνο αυτο παιχνιδι που εφτιαξες σε χρονια που κομπιουτερ θεωρουσαν τα calculators.

O Maddog προσφερθηκε να μου δανεισει κασετοφωνο οποτε θα ξανα-ψηφιοποιησω το παιχνιδι με πιο ορθοδοξους τροπους. Θα προσπαθησω να βρω τι παει και σωζει στην αρχη. Θα χρειαστω και τη βοηθεια σου. Ξερω περασαν σχεδον 3 δεκαετιες αλλα αν το βασανισουμε κατι θα μας πει χαχαχαχα.
 
Καλώς ορίσατε στην παρέα μας!

Να αναμένουμε εκπλήξεις δηλαδή? Να ξεσκονίζω τους emus μου σιγά - σιγά! ;)
 
@Wally

Θα ψάξω σε κάτι κουτιά στο πατάρι, όπου ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ακόμη ένα πλήρες print-out (σε ρολό ασημί θερμικού χαρτιού) του πηγαίου κώδια του "Κόμπου" !

Μέχρι τώρα το θεωρούσα ασήμαντο θέμα, γιατί είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αρκετές εντολές είχαν σβηστεί από τη φθορά του χρόνου

(την τελευταία φορά που το βρήκα, πριν μια μετακόμιση το... 2006),

Αυτή η παλιά εκτύπωση γίνεται ΤΩΡΑ ιδιαίτερα χρήσιμη για "reverse engineering", εφόσον βρήκατε και το πρόγραμμα, που ξανα-λειτούργησε.

Ελπίζω μονο να μην... πετάχτηκε από κάποιους φίλους τότε που βοήθησαν στη μετακόμιση.

Ξανατρέχοντας το πρόγραμμα, αντιλήφθηκα ότι... ΚΑΘΕ προσπάθεια να ξανα-φτιαχτεί το πρόγραμμα, ήταν χαμένη από χέρι, μέχρι ΤΩΡΑ.

Διότι είχα ξεχάσει τα περισσότερα στιγμιότυπα διαλόγων, τα μηνύματα, κλπ.

Ακόμη και η λίστα των λέξεων είχε χαθεί, δεν είχε συμπεριληφθεί στην εκτύπωση εκείνη.

Χάρις στο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κατόρθωμα της ανάστασης του προγράμματος, ΟΛΑ είναι τώρα εφικτά.

Πολλές μετακομίσεις (κι από Ελλάδα σε Αγγλία και αντίστροφα, αλλά και από σπίτι σε σπίτι) στοίχισαν την απώλεια του manual (που ΕΠΙΣΗΣ βρήκατε, κι αυτό είναι τρομερά σημαντικό).

Είχα κρατήσει και κάμποσες κασέτες φυσικά, αλλά... καμμία δεν δούλεψε, όταν κατά διαστήματα επιχείρησα μέσω φίλων να το ξανατρέξω.

Ειλικρινά έπαψα να πιστεύω ότι ΕΙΝΑΙ εφικτό να αντέξει κασέτα τόσα χρόνια (πολύ πάνω από 20, τότε που "δεν έτρεχαν" οι κασέτες).

Θυμάμαι εκείνη τη φάση στο Computer Club (=ROM ψηφιακή) στη Στουρνάρα, που... κάποιος φίλος, σχετικά εύσωμος (δεν θυμάμαι όνομα ή κάτι άλλο)...

είχε δοκιμάσει το πρόγραμμα και παρατήρησε ότι "έπρεπε να είχε γραφτεί σε γλώσσα προγραμματισμού PROLOG" (που... δεν ήξερα καλά-καλά ΤΙ είναι).

Τις επόμενες μέρες, έμαθα όμως, γιατί βρήκα μια κόπια του πρώτου PROLOG compiler για home micros, του "MicroProlog", έργο του Αγγλου Brian Steel


[*]
την ίδια εποχή.

Δοκίμασα πειραματικά να γράψω έναν νέο Κόμπο σε MicroProlog αλλά στάθηκε αδύνατο, ίσως λόγω περιορισμένης μνήμης (48Κ), όπου με δυσκολία χωρούσε το compiler.

Ετσι ο... γολγοθάς (ή... "μαζοχισμός") του να γραφτεί πρόγραμμα Τεχνητής Ευφυίας σε BASIC αποδείχτηκε... βασικά αναπόφευκτος (χεχε).

_____

[*]Σημείωση: Εντελώς συμπτωματικά, το 2001 ξαναπήγα στην Αγγλία να δουλέψω (λίγους μήνες) σε μια εταιρεία,

όπου ιδρυτής ήταν ο Brian Steel (!!!), site: http://www.lpa.co.uk/

ΔΕΝ θυμόμουν ποιος ήταν κι ότι είχε γράψει την Micro-Prolog.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα