Κύριε Αρχιμήδη, χάρηκα πολύ για τη γνωριμία

npac

RetroWannaBe
Joined
9 Mαϊ 2010
Μηνύματα
96
Αντιδράσεις
6
Χτες, γυρνώντας αργά από ταξίδι, ανοίγω την πόρτα και βλέπω μια μεγάλη κούτα που είχε τον Αρχιμήδη που περίμενα (και από επάνω τη σύζυγο που την κούτα αυτή ΔΕΝ την περίμενε και μάλλον δεν την καλοδέχτικε στο σπιτικό μας - κλασική ιστορία από τη ζωή βγαλμένη). Τελος πάντων.

Το μηχάνημα αγορασμένο από Ebay. Ο πωλητής έλεγε ότι δεν λειτουργεί ούτε σκληρός ούτε floppy (ορατότης μηδέν, δηλαδή) αλλά πάνω σε μια στιγμή εσωτερικής παρόρμησης, το "χτύπισα". Μάλλον φταίει ο φίλος DatAlex και η ιστορία που μου είχε πει : όταν είχε πρωτοκυκλοφορίσει Archimedes στην Ελλάδα, είχε κατέβει με το τρενο Θεσσαλονίκη-Αθήνα για να τον δει από κοντά.

Προσωπικά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τους Arximed-ιδες και μάλιστα, όταν παρουσιάστικε το συγκεκριμένο μοντέλο, Ιούνιος του 1989, έγραφα πανελλήνιες, οπότε που καιρός για τέτοια...

Λίγη ώρα μετά, ο Archimedes 420/1 ήταν συνδεδεμένος και έτοιμος να λειτουργήσει (κακός, αλλά ποτέ δεν έχω την υπομονή πρώτα να καθαρίσω, ελέγξω, αποεντομώσω ένα νέο ρετρο-υπολογιστή και μετά να τον συνδέσω). Μπαίνει σε λειτουργία λοιπόν.

Προβολή συνημμένου 90535

(στην παραπάνω φωτογραφία με όλα τα προικιά του).

Αρχική οθόνη, σχετικά blured απεικόνιση χαρακτήρων, που έγραφαν:

RISK OS 4096K

SUPERVISOR

*

η πρώτη γραμμή μας χαροποιεί. Το 420/1 θεωρητικά έχει 2ΜΒ μνήμη, αυτό είχε τη διπλάσια.

Η δεύτερη γραμμή, μας επιβεβαιώνει ότι δεν εκινεί σε γραφικό περιβάλλον εργασίας.

Η τρίτη γραμμή ψιλοαπογοήτευση, αφού κάθε πάτημα πλήκτρου, εμφάνιζε τον αντίστοιχο χαρακτήρα 2-3 φορές, σα να είχε χαλάσει το auto-repeat.

Άρα ούτε από prompt δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι.

Ήταν αργά, είμουν κουρασμένος οπότε ο Archimedes απενεργοποιήθηκε για να κοιμηθεί ήσυχος το πρώτο του βράδυ στην Ελλάδα.

Μία μέρα μετά (σήμερα) έχοντας κατά νου ότι το λειτουργικό είναι σε ROM και ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπουτάρει, έπεσα στο διάβασμα.

Και βρέθηκε λύση : μάλλον το πρόβλημα είναι ότι λόγο αστοχίας της μπαταρίας έχουν χαθεί οι ρυθμίσεις στην CMOS αλλά παρατεταμένο πάτημα του Del κατά την εκίνηση, αναγκάζει το λειτουργικό να ξεκινήσει με τις default ρυθμίσεις.

Και ο του θαύμας, Ευρηκα! Ο Archimedes μπαίνει σε GUI και το ακόμα καλύτερο, η απεικόνιση στην οθόνη (που φέρει και αυτή λογότυπο με βελανίδι) είναι πολύ καλή (ξεθόλωσε μάλλον από το ταξίδι).

Δοκίμασα και τις δισκέτες που είχε μαζί και το floppy λειτούργησε κανονικότατα.

Πρώτες εντυπώσεις : εξαιρετικές. Ο υπολογιστής boot-άρει σε 7 δεπτερόλεπτα, σπαταλώντας και μερικά από αυτά κάνοντας τον σκληρό να γουργουρίζει (αλλά όχι να λειτουργήσει). Σε κάθε κλικ η απόκριση είναι ακαριαία, όπως θα έπρεπε να είναι η χρήση ενός υπολογιστή, όχι όπως τα πρώτα macintosh που το σκέφτονταν λίγη ώρα πρώτα, ή και τα σημερινά ακόμα PC που νομίζεις ότι βλέπουν Μενεγάκη, μασώντας τσιχλόφουσκα και με το ζόρη ανταποκρίνονται στις εντολές σου (ποτέ δεν μπορεσα να καταλάβω, όταν ανοίγω ένα παράθυρο στο file manager γιατί αργεί τόσο πολύ, σε ένα hardware που θεωρητικά κάνει πολλά εκατομύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο).

ΟΚ, το user interface δεν είναι από τα ομορφότερα, ακόμα και για τα δεδομένα της δεκαετίας του 80 και έχει κάποιες μικρές ιδιομορφίες, αλλά η αίσθηση που έχεις ότι το λειτουργικό πραγματικά ανταποκρίνετε, είναι φανταστική. Έτσι θα έπρεπε να ήταν, αλλά μάλλον πήραμε λάθος δρόμο.

Κύριε Αρχιμήδη, χάρηκα πολύ για τη γνωριμία.

Ξέρει τώρα κανένας πως γράφουμε προγράμματα σε δισκέτα, μέσω pc ?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεχρι να διαβάσω ποιό μοντέλο πήρες, νόμισα ότι απεκτησες τον 3000, αλλα εσύ πήρες θηρίο. Το μηχάνημα είναι αρκετά επεκτάσιμο. Εδώ θα βρεις σχεδόν τα πάντα όσον αφορά το hardware αλλά και software. Εδώ θα βρεις freeware ή public domain.

Οσον αφορά στο αλλο θεμα του πώς θα μεταφέρεις Images, το'χω ξεχάσει εντελώς. Τελευταία φορά ηταν πριν 4 χρόνια :D . Γράφεις ότι ο δίσκος γουργουρίζει αλλα δε λειτουργεί, τί εννοείς; Οτι κάνει θόρυβο σα να είναι χτυπημένος; Ανοιξες το καπάκι για να δεις αν εχει δίσκο και τί χωρητικότητας είναι; Η ακαριαία απόκριση όπως γράφεις οφείλεται στο ότι το λειτουργικό τρέχει από τη Rom, από το δίσκο είναι αρκετά πιο αργό :D .

Μπορείς να αγοράσεις μια φτηνή κάρτα δικτύου και με κατάλληλο software που είναι πολύ φτηνό, μπορείς να μεταφέρεις αρχεία από το πισί σου στο acorn και το ανάποδο. Αρκεί να έχεις δίσκο. Εγώ πλέον έτσι έκανα μέχρι την τελευταία φορά που το δούλεψα.

Αφτα.

EDIT: Θυμήθηκα ότι το εργαλείο που είχα χρησιμοποιήσει λέγεται Omniflop και υποστηρίζει πολλά φορμάτς. Ψάξε και κατέβασέ το ;) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φοβερο αποκτημα,πολυ καλη παρουσιαση!!

npac είπε:
Λίγη ώρα μετά, ο Archimedes 420/1 ήταν συνδεδεμένος και έτοιμος να λειτουργήσει (κακός, αλλά ποτέ δεν έχω την υπομονή πρώτα να καθαρίσω, ελέγξω, αποεντομώσω ένα νέο ρετρο-υπολογιστή και μετά να τον συνδέσω). Μπαίνει σε λειτουργία λοιπόν.
Το ιδιο και εγω...γρηγορο τσεκαρισμα και στην πριζα!! :)

npac είπε:
Σε κάθε κλικ η απόκριση είναι ακαριαία, όπως θα έπρεπε να είναι η χρήση ενός υπολογιστή, όχι όπως τα πρώτα macintosh που το σκέφτονταν λίγη ώρα πρώτα, ή και τα σημερινά ακόμα PC που νομίζεις ότι βλέπουν Μενεγάκη, μασώντας τσιχλόφουσκα και με το ζόρη ανταποκρίνονται στις εντολές σου (ποτέ δεν μπορεσα να καταλάβω, όταν ανοίγω ένα παράθυρο στο file manager γιατί αργεί τόσο πολύ, σε ένα hardware που θεωρητικά κάνει πολλά εκατομύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο).
Κατι που ουτε εγω εχω καταλαβει...

Περιμενουμε φωτο του εσωτερικου και απο το GUI..Απο οτι ειδα παιρνει 2 μπαταριες ΑΑ,που ειναι μακρια απο την motherboard,οποτε η αλλαγη τους ειναι πανευκολη..
 
npac, καλώς τα δέχτηκες. :thumbup:

Οταν τελειώσεις με τις δοκιμές, παίξε και κανα Elite για ολοκληρωθεί το καλό... "ποδαρικό" !!
 
Καλορίζικο το εργαλείο φίλε! :D
 
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές. Rygar αγόρασα και ένα A3000 αλλά είναι ακόμα στην Αγγλία και περιμένει παρέα για να ταξιδέψει οικονομικά. Οπότε τα links σου θα είναι διπλά χρήσιμα. Ο δίσκος ακούγεται φυσιολογικός (όχι το μονότονο τακ-τακ που κάνει αν είναι χτυπημένος, αλλά σαν να σκανάρουν οι κεφαλές τον δίσκο, αλλά να μη βρίσκουν τίποτα. Θα τον ανοίξω αύριο ή την Κυριακή, να δω τι παίζει με τα ενδότερα του (angel_grid θα έχει και φωτογραφική κάλυψη η ενδοσκόπηση).

Αναφορικά με την ταχύτητα, σίγουρα η αποθήκευση σε ROM είναι σημαντική, αλλά για τη γρήγορη απόκριση πρέπει να δωθούν και συγχαρητήρια στο λειτουργικό που δεν περιμένει με τις ώρες για handshakes και watchdog timers, ούτε ανατρέχει συνεχώς σε μακροσκελή registries για το παραμικρό (σπάζοντας τα νεύρα του χρήστη). Σκεφτείτε κάθε φορά που τα windows αργούν να ανταποκρυθούν σε κάτι απλό που ζητάει ο χρήστης, πόσα εκατομμύρια bits θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί ή πόσες εκατομμύρια εντολές θα μπορούσαν να έχουν εκτελεσθεί αυτά τα 2-3 δευτερόλεπτα. Είναι πραγματικά τραγική η εκμετάλευση του hardware από τα windows, σα να βάζεις τον Αινσταϊν να σου καθαρίζει φασολάκια...

Billy, Elite σίγουρα θα τρέξει κάποια στιγμή και στην έκδοση για Αρχιμήδη και με τον emulator για BBC που διαθέτει. Αρκεί να πιάσουν οι συμβουλές του Rygar.
 
Κάτι τέτοιες στιγμές πραγματικά αγαπάω πολύ το ebay. Στην αγγελία για τον Αρχιμίδη (http://www.ebay.com/itm/231077669230?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649) ο πωλητής έγραφε :

Computer boots up to comand prompt but cannot get hard drive or floppy drive to work. Suspected power supply failure or similar.

Αφού τον καταφέραμε να boot-άρει, με λίγο ψαχούλεμα στις ρυθμίσεις, μέσα από το GUI του RISK-OS, είδα ότι είχε δυνατότητα για mounting σκληρού δίσκου. "Και αν σου κάτσει" που έλεγε η παλιά εκείνη διαφήμιση του ΟΠΑΠ;;;

Ε, λοιπόν, έκατσε. Ο δίσκος που ως τώρα μόνο γουργούριζε κατά την εκίνηση (με ένα πολύ υγιή ήχο, όχι σα να χτυπάει κεφαλές) έγινε mount και δουλεύει κανονικότατα. Και για να μη κατηγοριθώ ότι προσπαθώ να κλέψω τη δόξα του βαρόνου Μιγχάουζεν, έχουμε και φωτογραφικά δεδομένα :

arc-hd3.jpg

Η πρώτη φωτογραφία είναι αφότου έγινε το mounting. Σαραντάρης δίσκος, με 5ΜΒ περιεχόμενα. Ανάμεσά τους και το αρκετά καλό σκάκι της τρίτης φωτογραφίας.

Πως το λέμε τώρα στον συμπαθέστατο Βρεττανό που μου τον πούλησε ως σχεδόν άχριστο, ότι ο Αρχιμήδης ζει και βασιλεύει.

Ασε που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όταν τον ανοίξω θα έχει κρυμένες τίποτα χρυσές λίρες στο εσωτερικό του...

arc-hd1.jpg

arc-hd2.jpg
 
Εξαιρετικό απόκτημα! Πραγματικά πρέπει να είναι ένα πανέμορφο μηχάνημα! :)

Όσο για το Βρεττανό, του στέλνεις ένα ωραιότατο mail με το link του thread & το link του google translate, λέγοντας στο τέλος: "Thanks!" :D

Φαντάζομαι ότι θα σου στείλει mail ρωτώντας σε, τι έκανες! :D :D
 
Ωραίος! Το ξέρω ότι ο δίσκος ΘΑ είναι SCSI 1 50Pins:D αλλα για άνοιξε το καπάκι να το διαπιστώσεις. Ισως βρεις και τίποτ'άλλο χρήσιμο εκεί μεσα. Βγαλε και μία φωτό του εσωτερικού.

Πάντως για να σε μπριζώσω, μπορείς να βαλεις αυτή την καρτούλα. ;) Την έχω βαλει στο riscpc μου, δες στα αλμπουμ μου, έχω μπόλικες φωτογραφίες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο δισκος ειναι st-506 της seagate, οχι scsi. Σε οτι αφορα την aleph που προτεινεις, φανταστικη, αλλα θα ξεμπριζωθω. Το καθε μηχανιμα μου αρεσει να ειναι στη συλλογη μου στην κατασταση που βγηκε στην αγορα απο τον κατασκευαστη του. Αυτος ειναι ο λογος που δεν προτιμω accelerators και εξωτικες αναβαθμισεις. Αγαπαω τα μηχανηματα αυτα για αυτο που ηταν την εποχη τους. Προσωπικη γνωμη.

D@redevil, γιατι να τον στεναχωρουμε τον ανθρωπο. Του ειπα το ευχαριστω μου, του εδωσα καλο feedback, ας μη του δωσω μια πικρα στο τελος... Εξαλλου αν δειξουμε στους πωλητες ποσο χαιρονται οι αγοραστες, ισως θα βγει σε κακο μας...
 
Ειναι μεγαλος (5.25) και εχει 2 πλακέ κονέκτορες σαν κι αυτόν; Αν ναι, μπορείς να καταλάβεις αν αυτοί οι κονέκτορες τερματίζουν επανω στη μητρική ή σε κάποια κάρτα επέκτασης; Ο δίσκος αυτός εχει φασαριόζικο μοτέρ από τη μάνα του, σα να δουλεύει μεγαλος ανεμιστήρας που εχει πιάσει λίγη σκόνη. :D

Καλά κανεις και θες τα μηχανάκια σου ορίτζιναλ. Η κάρτα αυτή παντως δεν είναι accelerator.
 
Πίσω
Μπλουζα