"Λαχνοί" στα περίπτερα

DINO

Expert
Joined
3 Αύγ 2007
Μηνύματα
8.332
Αντιδράσεις
1.184
Τις προάλλες ήμουν σε κάποιο νοσοκομείο και πήγα στο κυλικείο να πάρω μια φραπεδιά. Εκεί λοιπόν που περίμενα τη σειρά μου, βλέπω σε ένα σημείο, να είναι κρεμασμένο ένα άσπρο χαρτόνι και πάνω του κολλημένα με σελοτέιπ, διάφορα σακουλάκια με μικροπαιχνίδια.

Άρχισαν λοιπόν να γίνονται εκρήξεις μέσα στο μυαλό μου, χρώματα πήγαιναν και έρχονταν, και ήταν φανερό ότι είχα άλλη μια ρετροφλασιά!

Αυτομάτως γύρισα 25-30 χρόνια πίσω και θυμήθηκα που πήγαινα στο περίπτερο και καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, έπαιρνα ένα μικρό χρωματιστό χαρτάκι πιασμένο στα δύο με συρραπτικό όπου το άνοιγα μπροστά στον περιπτερά και έγραφε ένα νούμερο.

Το νούμερο αυτό λοιπόν, αντιστοιχούσε σε ένα μικροπαιχνίδι σε σακουλάκι, που ήταν κολλημένο πάνω σε ένα χαρτόνι, μαζί με άλλα μικροπαιχνίδια όπου το καθένα είχε το δικό του αριθμό.

Συνήθως υπήρχε και ένα μεγαλύτερο - καλύτερο παιχνίδι που το "ζαχαρώναμε" όλοι να μας τύχει.

Τα θυμάστε;
 
Δεν το πιστεύω, αλλά ναι, το θυμάμαι!

Τραβολογούσα την καημένη τη γιαγιά μου στον περιπτερά κι ανάλογα με το νούμερο, θυμάμαι να βγαίνει και να ξεκρεμάει το σακουλάκι από το χαρτόνι! :)

Θυμάμαι επίσης να έχει παιχνίδια και γι' αγόρια, και για κορίτσια! :)

Το αντίτιμο ήταν σχετικά μικρό πάντως - δε θυμάμαι τη γιαγιά μου να παραπονέθηκε! :biglaugh:
 
Οχι ρε DINO...τι ειπες τωρα ρε παληκαρι μου;;;;;!!!!!! :eek:

Τι ρετροφλασια ηταν αυτη; :brick:

Kαι μαλιστα το τελευταιο βραδυ του καλοκαιριου... :cry:

Ασφαλως και τα θυμαμαι! :D

Εφερνε τετοια το περιπτερο που ηταν στο πλαι του σχολειου μου.

Τον ειχα ταραξει τον καημενο τον περιπτερα! :diablotin:

Καθε μερα επαιρνα κι απο ενα.Μαλιστα μια φορα θυμαμαι με το χαρτζιλικη που

μου ειχε δωσει ο συγχωρεμενος ο αδερφος της μανας μου,του τα ειχα σηκωσει ολα!

Ελειπε βεβαια το "καλο" το δωρο αλλα μια χαρα ειχα βολευτει και με τα υπολοιπα! :D

Το τι χαρα εκανα δεν λεγεται...:animeek:

Ωραιες εποχες... :wub:

Να 'σαι καλα ρε DINO για την αναμνηση! :thumbup:
 
Φυσικά και τα θυμάμαι. Τα έφερνε η μπακάλισσα και γειτόνισσα μας στο παντοπωλείο της. Μια φορά βέβαια κέρδισα κι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι χειρός το οποίο βέβαια δεν πήρα ποτέ.
 
Και εγώ τα θυμάμαι. Είχα κερδίσει από περίπτερο στο χωριό μου, έναν πλαστικό ινδιάνο πολεμιστή...
 
RIO είπε:
Και εγώ τα θυμάμαι. Είχα κερδίσει από περίπτερο στο χωριό μου, έναν πλαστικό ινδιάνο πολεμιστή...
Μήπως ο Ινδιάνος είναι ανάμεσα σε αυτά τα παιχνίδια εδώ?
 
johnny19818 είπε:
Μήπως ο Ινδιάνος είναι ανάμεσα σε αυτά τα παιχνίδια εδώ?

Όχι Johnny, ήταν γαλάζιου χρώματος και είχε το μέγεθος παλάμης...
 
Οι καρτέλες αυτές συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι τουλάχιστον το 2000! Είχε η μητέρα μου στο δικό της μαγαζί και τις θυμάμαι. Η κομπίνα σε αυτές ήταν η ακόλουθη: όταν αγόραζες την καρτέλα σου έδινε ο πωλητης μέσα στο σακουλάκι με τους λαχνούς, τυλιγμένους σε αλουμινόχαρτο τους 2 λαχνούς που αντιστοιχούσαν στα κορυφαία δώρα. Έτσι εσύ κανόνιζες πότε θα βγουν αυτά οπότε τα έβαζες προς το τέλος. Θυμάμαι και ένα αστείο γεγονός!Κάποτε λοιπόν ήρθε ένας πατέρας που ο γιος του είχε χαλάσει κάμποσα χρήματα σε λαχνούς και θέλησε να με ξεφτιλίσει ζητώντας να αγοράσει το σύνολο των λαχνών που είχαν απομείνει αιφνιδιαστικά ώστε να αποκαλύψει την φάση. Εγώ τα είχα σε συρτάρι δίπλα στο σακούλι και τάχιστα τα έβαλα μέσα στο σακούλι δίχως να καταλάβει. Εκείνος βέβαιος ότι θα με ξεμπροστιάσει και με θράσος άνοιξε έναν έναν τους λαχνούς μέσα στο μαγαζί και μόλις είδε ότι δεν υπήρχε κομπίνα έσκασε από το κακό του! Στη συνέχεια τον έβαλα στην θέση του εγώ και του είπα να μην είναι κουτοπόνηρος! Άντε μετά να αποδείκνυε ότι δεν είναι ελέφαντας...

Πάντως στα 80'ς όλα τα πιτσιρίκια είχαμε πέσει θύματα της καρτέλας αφού σπάνια κέρδιζες κάτι με μεγαλύτερη αξία του αντιτίμου ενώ και αυτό που κέρδιζες ήταν συνήθως ...υπόλειμμα από κάτι που δεν "έφευγε" στους εμπόρους της εποχής!
 
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, εκ των έσω!

Thanx Σπύρο...
 
Το κολπο αυτο που αναφερει ο σπυρος παραπανω το ηξερα και γω γιατι με το ειχε πει ενας φιλος μου που ειχαν ψιλικατζιδικο και μετα το ειχαν κλεισει.Ετσι λοιπον οταν πηγαινα σε ενα απο ψιλικατζιδικο του χωριου μου που το ειχε ενα αντρογυνο και με τον αντρα σχετικα μεγαλο σε ηλικεια να μη βλεπει καλα ηξερα το κολπο που μας εστεινε οποτε και γω τα αγοραζα αυτα οπως και πολλες αλλες λιχουδιες δινοντας του ψευτικα λεφτα που επισης πουλουσαν σε φακελακια (νομιζω εχουμε και θεμα εδω μεσα γιαυτα) και τα συγκεκριμενα ηταν πολυ καλες κοπιες.Μεχρι να παρει χαμπαρι η γρια και οχι αυτος οτι τα πεντοχιλιαρα που τους εδεινα ηταν μουφα εγω ειχα σκασει στα γαριδακια,σοκολατες κλπ,ειχα αγορασει εκατονταδες φακελακια χαρτακια οπως νιντζακια,panini,κλπ αλλα και ειχα και ενα σωρο λεφτα για τα ηλεκτρονικα που φυσικα μοιραζομουν με τον κολητο μου :D
 
Τυχερα τα λεγαμε και υπαρχουν ακομα. Μαλιστα ντοπιος εχει κανει περιουσια με αυτα.

Δεν θυμαμαι τα δωρα αλλα δυο τα εχω σε φωτογραφιες.

Δυο ζωακια, μια τιγρη και ενα λυκο(στον κυκλο).

img129654.jpg
 
τα δωράκια δεν ήταν σταθερά...συνήθως είχαν ένα δώρο μεγαλύτερης αξίας λόγου χάρη ένα φακό, ένα πλαστικό όπλο και τα υπόλοιπα ήταν υπολείμματα από παιχνίδια που δεν έφευγαν και οι έμποροι είχαν διαλύσει για να τα "σπρώξουν" στην αγορά!

Άλλα παιχνίδια είχαν στα 80'ς άλλα στα 90'ς και άλλα στα 00'ς. θυμάμαι στα τελευταία να έχει ένα brick game τύπου τέτρις, ψεύτικα γυαλιά ηλίου, απομιμήσεις κινητών τηλεφώνων κ.α.!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φωτογραφία που αλιεύθηκε από το FB και με ξαναγύρισε πολλά χρόνια πίσω:

kartela.jpg

Πηγή φωτο: vintagetoys/FB
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα σας φανεί περίεργο αλλα σε έναν τέτοιο κλήρο είχα κερδίσει ένα μικρό καλάθι των αχρήστων που μάλιστα ήταν και συναρμολογούμενος με τη μέθοδο του κουμπώματος.

Ναι, κέρδισα ένα σκουπιδοτενεκέ...η ένα κουτί τού φαγητού όπως θα έλεγε και ο Καπαμαρού. (ιπποποταμόστομος σε Ελληνική μετάφραση).
 
Θα σας φανεί περίεργο αλλα σε έναν τέτοιο κλήρο είχα κερδίσει ένα μικρό καλάθι των αχρήστων που μάλιστα ήταν και συναρμολογούμενος με τη μέθοδο του κουμπώματος.

Ναι, κέρδισα ένα σκουπιδοτενεκέ...η ένα κουτί τού φαγητού όπως θα έλεγε και ο Καπαμαρού. (ιπποποταμόστομος σε Ελληνική μετάφραση).
Κέρδισα επίσης αυτο.

$_1 (58).JPG
 
Πίσω
Μπλουζα