Λωβοκομείο - Λεπροκομείο Χίου

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
338
Στους περισσότερους, το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να πει κάτι… για άλλους μπορεί να είναι μια απλή συγκυρία, ένα σημείο των καιρών, αφού σήμερα σχεδόν όλοι μιλάνε για το Νησί…

Η Σπιναλόγγα δεν ήταν το μοναδικό μέρος όπου έστελναν της γης τους κολασμένους. 400 χρόνια πριν χτίζεται από τους Γενουάτες κατακτητές το πρώτο στην Ελλάδα Λωβοκομείο … Μακριά, πέρα από την πρωτεύουσα της Χίου σ΄ένα μέρος που όλοι γνώριζαν αλλά για πολλά χρόνια ακόμη και μετά την εξάλειψη της νόσου απέφευγαν και να περάσουν από δίπλα…

Παιδιά σαν ήμασταν ακούγαμε συνέχεια ιστορίες για ανθρώπους στιγματισμένους που είχαν ζήσει εκεί και αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να αποθεραπευτούν… Δεν τολμούσαμε να φανταστούμε τα πρόσωπά τους αφού οι περιγραφές ήταν εφιαλτικές…

Με τα χρόνια, ο θόρυβος κόπασε αλλά και πάλι στο χώρο του Λεπροκομείου δύσκολα πλησίαζε κανείς. Σήμερα, 50 χρόνια αφότου έφυγε και ο τελευταίος ασθενής η γύρω περιοχή μαζεύει κυρίως ζευγαράκια και κάποιους περίεργους.

Η περιέργεια έσπρωξε και εμένα πριν από 3 χρόνια να εξερευνήσω τη μικρή εκείνη περιοχή και να προσπαθήσω να συνθέσω με τη φαντασία μου εικόνες της καθημερινότητας.

Η είσοδος
attachment.php


attachment.php


Ο χωματόδρομος που οδηγούσε στη μικρή εκκλησία.

attachment.php




Η ζωγραφιά πάνω από την πόρτα της εκκλησίας.

attachment.php


Η μαρμάρινη επιγραφή με τους δωρητές...

attachment.php


Έπιπλα και σκεύη που βρέθηκαν στην κουζίνα μαζί με τεφτέρια πεταμένα στο πάτωμα στα οποία καταγράφονταν οι παραγγελίες σε φάρμακα και τρόφιμα καθώς και οι παραλαβές, οφειλές, εξοφλήσεις.

attachment.php


Εδώ, ένα μπαούλο γεμάτο κλινοσκεπάσματα που είχε μεταφερθεί στη Χίο από το Λεπροκομείο της Σάμου.

attachment.php
 
Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει καν κυρηχθεί διατηρητέο μνημείο. Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό το θέμα παραμένει (σε τοπικό επίπεδο) στην επικαιρότητα χάρις στις προσπάθειες κάποιων. Πάντως ο χώρος παραμένει αφύλακτος και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια προσπάθεια διάσωσης τουλάχιστο του αρχειακού υλικού...
 
Juanita παρα πολυ ωραιο θεμα και φοβερες φωτογραφιες!!!

Λες και ο χρονος εχει σταματησει μεσα εκει σε εκεινη την εποχη

και ειδικα η φωτογραφιες με τα σκευη στην κουζινα ειναι λες και καποιος τα αφησε πριν λιγο.....

Μιας και Χιωτης και εγω θα κανω μια ερευνα για το θεμα στο νησι να μαθω παραπανω εαν ειναι διατηρητεο.
 
Το μνημείο είναι σε διαδικασία κήρυξης του ως διατηρητέο απο το Υπ. Πολιτισμού (Η ΑΛΗΘΕΙΑ 10/1/2011). Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο Χίου.

Πάντως έχει εξελιχθεί σε τόπο που μαζεύονται τα πιτσιρίκια για να ......τρομάξουν, τα βράδια. Με τη συνοδεία των απαραίτητων βανδαλισμών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστούμε Juanita!Ενα ακομα έγκλημα αδιαφορίας...
 
Χουαν, καλα εκανες με την μικρη σου εξευρενηση, γι' αυτο σου αξιζουν πολλα μπραβο! δεν το ηξερα και κει λοιπον υπήρχε τοπος οπου καποιοι ανθρωποι φλερταραν καθημερινά με τον θανατο! και δνε το ξερουμε, ουτε την Σπιναλλογγα την ξεραμε και τις ιστοριες της πριν το ''νησί''..ουτε τον Επαμεινωντα Ρεμουντακη, ουτε την Μαρια την συζυγο του Ρεμουντακη και την υπεροχη ιστορια της, ουτε τον''γιατρό της Σπιναλλογγας'', ουτε τον στιγματισμο τοσων ανθρωπων και ζωων!

η πρωτη μου επαφη με την λεπρα ηταν απο το ''Μπεν Χουρ'' αλλα και απο μια περικοπη της καινης διαθηκης, με τον Χριστό και με τους 10 λεπρους αλλα δεν ηξερα τις φοβερες προεκτασεις της ασθενειας στον τοτε γνωστό κόσμο!
 
neueregel είπε:
... Πάντως ο χώρος παραμένει αφύλακτος και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια προσπάθεια διάσωσης τουλάχιστο του αρχειακού υλικού...
Εμμμ... δε νομίζω...
352nmsp.gif


Η εικόνα της εγκατάλειψης είναι έκδηλη παντού... Ειδικά για τα τεφτέρια που αναφέρω, σήμερα, αγνοείται η τύχη τους...
pop.gif
 
Πάντως τον τελευταίο καιρό έχει ανακινηθεί κάπως το θέμα. Από 'κει που δεν μίλαγε γι αυτό κανείς, τώρα λίγο με την προβολή στον τοπικό τύπο, λίγο με κάποια αξιόλογα άτομα που άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα κάποιο φως φαίνεται στον ορίζοντα. Φυσικά η μόνο λύση για συντήρηση και/ή αναπαλάιωση (στην παρούσα οικονομική συγκυρία) φαντάζομαι ότι είναι η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα.
 
Απο τα ρετρο πραγματα/καταστασεις που δεν επιθυμω να δω να επιστρεφουν...

Μολις διαβασα παντως για κρουσματα λεπρας στη Πατρα σε μια ομαδα μεταναστων...εν ετει 2011...σε μια "Δυτικη" χωρα...
 
Wally είπε:
Απο τα ρετρο πραγματα/καταστασεις που δεν επιθυμω να δω να επιστρεφουν...
Μολις διαβασα παντως για κρουσματα λεπρας στη Πατρα σε μια ομαδα μεταναστων...εν ετει 2011...σε μια "Δυτικη" χωρα...
Επειδή αυτό υποκρύπτει άγνοια του θέματος και αφήνει λάθος εντυπώσεις, ας πω και εγώ μια πιό επίσημη Ιατρική άποψη του θέματος.

Δεν υπάρχει τίποτα ρέτρο να επιστρέψει, γιατί δεν είχε φύγει ποτέ πλήρως. Απλά οι θεραπείες είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές και δεν χρειάζονται οι καφρίλες του παρελθόντος με τα γκέτο και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Επίσης, εκτός Ευρώπης η λέπρα δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σίγουρα θα χαρακτήριζες την κατ'εξοχήν "Δυτική" χώρα, υπάρχουν 100-200 κρούσματα ετησίως.

Επίσης η φύση της νόσου είναι τέτοια που δεν χρειάζονται απαραίτητα οι μετανάστες (εδώ υποκρύπτεται μια ξενοφοβία; ) για να την αρπάξεις. Υπάρχει από το 2009 Case report από την Κρήτη με 2 Έλληνες που νόσησαν. Αν το διαβάσεις θα δεις και αυτό:

A thorough questionnaire revealed that 25 years before, a cousin, who was later diagnosed as suffering from leprosy, had lived for months with the patient's family.
Αυτά.
 
Μαλλον εσυ φανταζεσαι υποκρυπτοντα συμπλεγματα...

Αν σε μια χωρα σχεδον 400 εκατομυριων και αλλων τοσων διερχομενων υπαρχουν 100 κρουσματα, σε μια χωρα των 9 εκατομυριων (με πλημελεστατη υγειονομικη παρακολουθηση του πληθυσμου επιδημιολογικα) τα 4 μονοστεκι αποτελουν θεμα.
 
Υπάρχουν νεώτερα για το κτίριο;
 
Πίσω
Μπλουζα