Μάκης Χριστοδουλόπουλος - 50 χρόνια τραγούδι

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.278
Ότι και να πει κανείς γι' αυτόν τον τραγουδιστή θα είναι σίγουρα λίγο και ανεπαρκές. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έγραψε την δική του προσωπική ιστορία στο χώρο του δημοτικού/παραδοσιακού αλλά και λαικού τραγουδιού, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους παραγωγούς του είδους. Είμαι της γνώμης ότι ο όρος "ποιότητα" δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένα είδη τέχνης. Ίσως ο χώρος που υπηρέτησε ο Μάκης να χαρακτηρίζεται σε σημαντικό βαθμό ως "υποκουλτούρα", αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συλλήβδην όλοι οι δημιουργοί κατηγοριοποιούνται ως τέτοιοι.

Σύντομο βιογραφικό. Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε το 1948 σε ένα χωριό της Αμαλιάδας και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη μουσική από μικρός (12 ετών…) ως οργανοπαίκτης, στην αρχή κιθάρα και αργότερα ως κλαρινίστας και μετά δημοτικό τραγούδι. Άνθρωπος περήφανος για τη καταγωγή του, ποτέ δεν έκρυψε ή ντράπηκε να δηλώσει ότι είναι Τσιγγάνος (με το Τ κεφαλαίο) όταν πολλοί συνάδελφοί του προσπάθησαν μια ζωή να αποκοπούν από τις ρίζες τους όσο ψηλότερα ανέβαιναν.

Ο Μάκης ξεκινά τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια σε κέντρα και πανηγύρια, κάπου εκεί τον ανακαλύπτει ο Βασίλης Σαλέας και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση… δουλεύει με τον Σαλέα,μαθαίνει τα μυστικά του τραγουδιού και προετοιμάζουν υλικό για τον πρώτο του δίσκο. Ο Σαλέας όμως πεθαίνει και το εγχείρημα σταματά. Ο Μάκης έχει ξεκινήσει ήδη να γράφει τα δικά του τραγούδια, λίγο μετά συνεργάζεται με τον Βασίλη Κόρο και τότε ο πρώτος του δίσκος είναι γεγονός 1977, και «Παντρεμένοι κι οι δυο», «Μελαχρινάκι». Λίγο αργότερα το 1984 ο Μάκηςπάει mainstream, Lyra με παραγωγό τον Διονύση Σαββόπουλο «Τα στέφανα», «Πληγωμένο χελιδόνι» …

Ο Μάκης έχει τραγουδήσει τραγούδια του Καλδάρα, Σαλέα, Παριου, Περπινιαδη, Σουκα, Καμπουρίδη…όπως και έχει γράψει τραγούδια για τη Γλυκερία, Νίκο Παπαζογλου, Μαργαρίτη μεταξύ άλλων. Πηγή.

Επίσης σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα του βήματα στο δημοτικό τραγούδι μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δισκογραφία. Βλ. συνημμένο αρχείο discography.jpg

Και λίγα δείγματα του έργου του...

"Πέστα καρδιά μου πέστα". Στίχοι: Σωτήρης Κόρδας, μουσική: Βασίλης Ηλιάδης. Δίσκος: "Το προσκλητήριο" - 1991

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ

Στίχοι Πάνος Φαλάρας

Μουσική Μάκης Γιαπράκας

 
ΕΞΟΧΗ!!!!!

Ο Μάκης μαζί με τους Τερζή, Τερλέγκα και Καρρά είναι από τους αγαπημένους μου.

Έχει καταγωγή και από τα μέρη μου και αυτό μετράει πολύ για μένα. Τα κομμάτια που έχει πει έχουν αναχθεί σε διαχρονικά, σε ύμνους, σε κι εγώ δεν ξέρω τι.

Παρέα στα ντέρτια, τα σεκλέτια, τις χαρές και τις λύπες μου, μια ζωή και έτσι θα παραμείνει.
 
O Μακης εχει γεννηθει με το χαρισμα τις απεριττης ερμηνειας. Στο τραγουδι του δεν χωρα καρφιτσα. Κατι λιγο ή κατι περισοτερο θα τα σακατευε.

Αλλος ενας μου ερχεται στο μυαλο με τετοια ιδιοτητα. Και αυτος τσιγγανος.Ο μεγας Αγγελοπουλος. Η απολυτη λαικη φωνη.

Ακομα ενα κοινο των δυο αυτων καλλιτεχνων ειναι οτι δεν μπορει να γινει επιτυχημενη διασκευη κομματιων τους απο αλλους τραγουδιστες. Οτι ειπαν, ειπαν. Αυτο ακουμε.

Ο Μακης μαλιστα ξεπερασε και τη λουμπα που πεφτουν οι περισοτεροι λαικοι τραγουδιστες. Την συνεργασια με "κοινα αποδεκτους" καλλιτεχνες (του "απυροβλητου").

Ας θυμηθουμε ποτε "επεσε" ο Γιαννακης ο Φλωρινιωτης? Οταν συνεργαστηκε με τον Χατζηδακη. Ποτε "επεσε" ο ΛεΠα? Οταν συνεργαστηκε με τον Πλεσσα. Μπορω να αναφερω καμποσα ονοματα ακομα. Ο Χριστοδουλοπουλος δεν μασησε.

Ο Μακαρος ειναι διαχρονικος και πιστος στο στυλ του. Δεν το παιζει ιντελεκτουαλ και "καλλιτεχνης". Ειναι τραγουδισταρας που θα οργωνει τα καλοκαιρια την Ελλαδα στα πανηγυρια και θα ξεσηκωνει το κοσμο μεχρι να κρεμασει τα παπουτσια του.

Τι να λεμε τωρα...

http://www.youtube.com/watch?v=eBFbH7jwP48

Ενσταση οι φετινες αφισες για το Can Can που ο γραφιστας τον εκανε 30 χρονων...
 
Μεγάλες αλήθειες είπες Wally. Σπάνιο είδος ο Μάκης με το ταλέντο αλλά και το ήθος που τον χαρακτηρίζει. Παρεπιπτόντως το τραγούδι που επέλεξες το κατατάσσω στα 10 καλύτερά του. Έχω σκάσει να αναγνωρίσω τον μεσαίο της παρέας (στα δεξιά είναι ο Τάκης Σούκας). Καμιά βοήθεια;

attachment.php



Πηγή.

makis.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
Έχω σκάσει να αναγνωρίσω τον μεσαίο της παρέας (στα δεξιά είναι ο Τάκης Σούκας). Καμιά βοήθεια;
Τελικά το βρήκα. Είναι ο Βασίλης Σούκας (της μεγάλης οικογένειας κι αυτός), ξάδερφος του Τάκη Σούκα.

Και κάτι εξαιρετικά σπάνιο από τα πρώτα χρόνια (πιθανότατα ακυκλοφόρητο, τουλάχιστον από το Μάκη)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΜΑΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΑΡΔΕΝΙΑ

Στίχοι Ανδρέας Σπυρόπουλος


Μουσική Μάκης Χριστοδουλόπουλος

 
Τραγούδι σαν τα

δεν θα υπάρξει δεύτερο, έχω να πω ...
Mουσική: Σαλέας (για να μην ξεχνιόμαστε), Στίχοι: Ανδρέας Σπυρόπουλος

"Αυτά τα στέφανα που φτιάχτηκαν με άνθη, κάθε λουλούδι έχει γίνει αγκάθι. Αυτά τα στέφανα που κάποτε μας σμίξαν, γίναν θηλιές και την αγάπη μας την πνίξαν" :flower:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άλλα 2 τραγούδια από κείνα τα σπουδαία χρόνια. Το πρώτο από το δίσκο ‎"Ραγισμένα μάτια" (1987). Στίχοι: Ανδρέας Σπυρόπουλος, μουσική: Λευτέρης Ζέρβας.

http://www.youtube.com/watch?v=hFFNg110gnk

Το δεύτερο είναι από το δίσκο "Μαραμένη μου γαρδένια" (1988). Στίχοι: Ανδρέας Σπυρόπουλος, μουσική: Μάκης Χριστοδουλόπουλος.

 
Συλλεκτικό videoclip από το 1988 ή 1989, προφανώς λίγο μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου. Τα γυρίσματα πρέπει να έχουν γίνει στην περιοχή της συμβολής Ιεράς οδού - Πειραιώς. Η κόμμωση της νεαρής καλλονής ασχολίαστη...

 
Άλλη μια δυνατή συνεργασία του Μάκη ήταν με την Κωνσταντίνα (που τότε ήταν στα φόρτε της) σε ένα τραγούδι και ένα video clip που άφησε εποχή. Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος, μουσική: Παναγιώτης Μαθιέλλης. Δίσκος: "Το προσκλητήριο" (1991).

 
Μεγάλη φωνή και άνθρωπος με ήθος....
 
Ο Μάκης δεν είναι ένας καλλιτέχνης που διαθέτει μόνο εξαιρετική φωνή. Διακρίθηκε επίσης και στην δουλειά του με τη χρήση μουσικών οργάνων. Εδώ ακούμε ένα σόλο με κλαρίνο υψηλών απαιτήσεων.

[video=youtube;Vpw-CT0kU3g]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και δεν με εκφράζει αυτό το είδος της ελληνικής μουσικής, κάνω μια εξαίρεση και υποκλίνομαι στον τεράστιο Μάκη... :bow:

Κάτι έχει αυτός ο καλλιτέχνης που μου αφήνει στην άκρη την όποια "προκατάληψη" έχω για τα λαϊκά τραγούδια, για παράδειγμα το εξαιρετικό άσμα "Απορώ"...

Μοναδικός...
 
Ίσως το πιο επιτυχημένο πέρασμα του Μάκη από νυχτερινά μαγαζιά ήταν στις Αμπάρες από όπου προέκυψε και ο ομώνυμος δίσκος (1989). Εδώ τον βλέπουμε σε απόσπασμα από live εμφάνισή του στο μαγαζί.

[video=youtube;MVsuSPX-QoA]

 
Συλλεκτικό video από εμφάνιση του Μάκη στην ταινία "Χίλια κυβικά τρέλα" (1983). Ερμηνεύει το "Όλα πάνε καλά" (1978) και "Το μελαχροινάκι" (1977).

 
Χτες ειχα παει σε ενα πανηγυρι που γινοταν στη Νεα Ιωνια.

Σε καποια φαση πηρε το ματι μου τον Χριστοδουλοπουλο να μπαινει στο χωρο και να πιανει τραπεζι πιστα.

Οταν εκαναν εναν γυρο ολοι οι τραγουδιστες, ζητησαν απο το Μακη να ανεβει στο παλκο εκτος προγραμματος. Εκεινος δεχτηκε και με "στερεο" κλαρινα απο Πλακια και Σαλεα χαρισε κεφι στον κοσμο.

Αρχοντανθρωπος και ευγενικος δεχτηκε με χαρα να φωτογραφηθει με τα ρεμαλια της παρεας μου και εκανε και τα καλαμπουρια του.

Θα ανεβασω και καμια φωτο οταν τις κονομησω.
 
Πίσω
Μπλουζα