Με Αρετή και Τόλμη (196? ΤΕΔ)

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.031
Με Αρετή και Τόλμη (196?)


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/Με_Αρετή_και_Τόλμη

Μια εκπομπή που συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

Ασχολείται με τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων και ήταν η επίσημη εκπομπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πριν την εποχή του Ιντερνετ, των DVD, κλπ, ήταν η μοναδική ευκαιρία να δει κάποιος βιντεάκια, από εκπαιδεύσεις κομάντος, βολές αντιτορπιλλικών, ασκήσεις από μαχητικά αεροσκάφη κ.λ.π.

Απολαύστε την όσο ακόμα προλαβαίνετε, καθώς δεν είναι απίθανο το σενάριο, κάποια στιγμή, καμιά "θολή" και αόριστη επιτροπή / συσπείρωση / πρωτοβουλία ή κάτι αντίστοιχο, θα αποφανθεί ότι η εκπομπή "προάγει τον μιλιταρισμό", "εξιδανικεύει την απολυταρχία" ή κάτι παρόμοιο και θα ζητήσει την διακοπή της μετάδοσής της.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πράγματι..Από τις λίγες καλές και ποιοτικές εκπομπές πολύ ενδιαφέρον!
 
Αν και όντως μοναδική στην ελληνική τηλεόραση, κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Αν εξαιρέσεις μερικές εκπομπές από εκπαιδεύσεις Ο.Υ.Κ. κλπ που είχα γράψει στο video, πάρα πολλές εκπομπές ήταν επαναλήψεις παλαιοτέρων.

Επιπλέον μερικά χρόνια πριν (δε γνωρίζω αν ακόμη γίνεται) έβγαζαν στην εκπομπή και μερικές "γλάστρες" οι οποίες φορούσαν πάνω τους όλων των ειδών τα εθνόσημα σε μια στολή π.χ. του πεζικού. Πολύ πρόχειρο κατά τη γνώμη μου.

Προεκλογικά επίσης περισσότερο ασχολούνταν με το που πήγε και που χόρεψε ο κάθε υπουργός και υφυπουργός παρά με άλλα στρατιωτικά θέματα. Παρόλ' αυτά κάποιες εκπομπές κι αφιερώματα για ειδικές δυνάμεις και αεροπορία ήταν πολύ καλές.

off topic αλλά η εκπομπή στον Ant1 παλαιότερα, "Από το Πιλοτήριο" ήταν κατά τη γνώμη μου αρκετά καλύτερη.
 
Δεν θα ελεγα οτι ξεχειλιζει και απο ποιοτητα (εκτος αν την συγκρινουμε αμεσα με την σαβουρα των ιδιωτικων) μαλλον προχειροφτιαγμενη με κανα 3 videaκια-θεματα.Περα απο την προωθηση του image των ενοπλων δυναμεων εχει και σαν σκοπο να μαζεψει και κανενα νεαρο για μονιμο. Τελος παντων νεαροτερος οταν ημουν στρατευμενος την εβλεπα φανατικα.
 
Ας πω και εγω μια γνωμη,ισως τσοτσο αμφιλεγομενη

Μηπως η εκπομπη αντικατοπτριζει το state που βρισκεται ο Ελληνικος Στρατος?

Λοιπον κατα αρχην να αποσαφηνισω οτι ειμαι υπερ του αξιομαχου στρατου ΑΛΛΑ η πεποιθηση μου ειναι οτι απο οταν οι αξιωματικοι-πιλοτοι κτλ μπαινουν μεσω πανελληνιων εξετασεων το "αξιομαχον" μας τελειωσε....

Δεν μπορεις να βλεπεις κατι φλωρους-μισες μπουκιες-μαμοθρεφτους να αποφοιτουν απο την Σχολη Ευελπιδων.

Μηπως ειναι τυχαιο και οτι τα αεροπλανα μας πεφτουν,σε καιρο ειρηνης,σαν κουνουπια?

Η προσωπικη μου εμπειρια ειναι επι Ιμίων.

Ο "Ραμπο" λοχαγος μας που επι Κ.Σ μας καμπανιαζε οταν ειμασταν οργανα υπηρεσιας επειδη δεν ασβεστωθηκε καλα ο φρακτης , μας εκοβε τις αδειες και βαφοταν στους ανταρτοπολεμους σαν τον Άρνι,παρουσιασε ενα διαφορετικο προσωπο εκεινη τη μερα.(οπως και οι πιο πολλοι αξιωματικοι)

Ακομα θυμαμαι το χερι του να τρεμει ΑLA Παρκινσον οταν μας μοιραζε τους γεμιστηρες , να ειναι ασπρος σαν το πανι και να εχει προβλημα να αρθρωσει προτασεις.

Αντιθετως το ηθικο των φανταρων,που καθημερινα εβριζε ως αχρηστους,ηταν πολυ υψηλο...θα ελεγα οτι επικρατουσε "χαρουμενη" προσμονη...

Αν,κατ εμε,θελουμε να εχουμε καποια πιθανοτητα εναντιον των μονιμων απειλων μας πρεπει οι Στρατιωτικες Σχολες να εξαιρεθουν απο τα μηχανογραφικα,οι εκπομπες (γενικα η πληροφορηση περι Στρατου) να γινουν "στρατιωτικοτερες" και να πεσουν ΚΕΦΑΛΙΑ...
 
Wally είπε:
Η προσωπικη μου εμπειρια ειναι επι Ιμίων.Ο "Ραμπο" λοχαγος μας που επι Κ.Σ μας καμπανιαζε οταν ειμασταν οργανα υπηρεσιας επειδη δεν ασβεστωθηκε καλα ο φρακτης , μας εκοβε τις αδειες και βαφοταν στους ανταρτοπολεμους σαν τον Άρνι,παρουσιασε ενα διαφορετικο προσωπο εκεινη τη μερα.(οπως και οι πιο πολλοι αξιωματικοι)

Ακομα θυμαμαι το χερι του να τρεμει ΑLA Παρκινσον οταν μας μοιραζε τους γεμιστηρες , να ειναι ασπρος σαν το πανι και να εχει προβλημα να αρθρωσει προτασεις.[/b]
Συμφωνώ Wally, φυσικά αυτά δε δείχνονται σε διάφορες εκπομπές.

Και πως να προβληθούν άλλωστε όταν σε εκπαίδευση για τα Reinmetal μας έλεγαν (ΜΟΝΙΜΟΙ "ΑΝΩΤΕΡΟΙ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ!!!!!) σχετικά με την αξιοπιστία τους, πως "...κι αν γίνει κανένας πόλεμος ούτως η αλλιώς θα τρέχουμε στα βουνά όλοι μαζί να σωθούμε..."

Όπως έγραφαν και τα Αμυντικά Θέματα επί εποχής Ιμίων:

"Τιμή και Δόξα μόνο στον Έλληνα φαντάρο, που συνεχίζει να υπακούσει σε εντολές "ανωτέρων" του".
 
Θα συμφωνησω με το να πεσουν κεφαλια και επισης να σφιξουν οι ποποι ,μακαρι να γινει και 6 μηνες θητεια αλλα μιλαμε για εκπαιδευση οχι βαψιμο,αποψιλωση και γοπινγκ.Τωρα για τους μονιμους που μπαινουν με πανελλαδικες γνωμη μου ειναι οτι στα 20 τους χρονια που μπαινουν εχουν ολο το χρονο μπροστα τους (οχι μονο 4 χρονια) να τους κανουν ΡΑΜΠΟ, σημασια δεν εχει πως μπαινεις αλλα πως βγαινεις. Μην θυμηθουμε την εποχη των πατεραδων μας που τους ειχαν αναλαβει για εκπαιδευση ,επιτηδες, αμορφωτοι λοχιες γιδοβοσκοι και ειχαν φτυσει αιμα.
 
φιλε η πρωτη υλη εχει σημασια..μεγαλη σημασια...

που θα τους κανεις Ραμπο,οταν κουβαλανε τα ψωνια της κυριας Συνταγματαρχου?

στις ασκησεις που κοιμουνται στις τεντες και κατεβαζουν 1 μπουκαλι ουισκι ο καθενας?

στο πενταγωνο που εχει μερικους χιλιαδες αξιωματικους (????) που περιφερονται και γκομενιζουν με τις μονιμουδες?

οι απεναντι ειναι πρωτογονοι...μεγαλο αβανταζ

Να μην το επεκτεινω στα Σωματα Ασφαλειας....

Κατεβαινα τη Σολωνος εχτες και εβλεπα κατι ΠΑΙΔΑΚΙΑ με ασπιδες να κορδωνονται και να καπνιζουν με υφακι....
 
Wally είπε:
φιλε η πρωτη υλη εχει σημασια..μεγαλη σημασια...που θα τους κανεις Ραμπο,οταν κουβαλανε τα ψωνια της κυριας Συνταγματαρχου?

στις ασκησεις που κοιμουνται στις τεντες και κατεβαζουν 1 μπουκαλι ουισκι ο καθενας?

στο πενταγωνο που εχει μερικους χιλιαδες αξιωματικους (????) που περιφερονται και γκομενιζουν με τις μονιμουδες?

οι απεναντι ειναι πρωτογονοι...μεγαλο αβανταζ

Να μην το επεκτεινω στα Σωματα Ασφαλειας....

Κατεβαινα τη Σολωνος εχτες και εβλεπα κατι ΠΑΙΔΑΚΙΑ με ασπιδες να κορδωνονται και να καπνιζουν με υφακι....
Συμφωνουμε WALLY οταν λες για ψωνια,ουισκια,γκομενες οτι ολα αυτα ειναι θεμα οργανωσης ,λειτουργιας και διοικησης του στρατου.Τωρα για την πρωτη υλη κανεις δεν μπαινει στον στρατο ετοιμος να πολεμησει (και ο Τζων φοιτητης ηταν μεχρι που τον ανελαβε ο Ταγματαρχης :D ),ολοι εκει τα μαθαινουν και το σωμα εκει φτιαχνεται αν υπαρχει σκοπος να γινει δουλεια, εκτος αν εννοεις διαφορα στον τροπο σκεψης των ατομων που μπαινουν απο σχολες και των αλλων γιατι μυαλα να τους αλλαξεις λιγο δυσκολα. Επισης για τους διπλα σε σχεση με εμας πιστευω οτι ειναι θεμα επιλογης μας να λειτουργησουμε τον στρατο με λιγοτερους φανταρους και πιο συγχρονη τεχνολογια. Γιατι και νεαντερνταλ να ειναι μαχες σωμα με σωμα δεν γινονται πια.
 
επικοινωνουμε ;)

κοιτα,οταν εχεις να αντιμετωπισεις πιθηκανθρωπους που θεωρουν φυσιολογικο να σφαξουν την αδερφη τους επειδη βγηκε για καφε χωρις να τους ρωτησει πρεπει να εισαι πολυ προσεχτικος στην επιλογη αξιωματικων.

Δεν ειπα να γινουμε και εμεις πιθήκια αλλα ο μαμοθρεφτος δεν μπορει να περναει την πυλη της Ευελπιδων διοτι αποτελει φυρα...δεν "ερχεται"
 
Wally,αστα να πανε!Ευτυχως στη θητεια μου,ειχα την τυχη να εχω μερικους αξιωματικους και υπ-αξ ,που πραγματι ηταν κομαντα.Τωρα οι πιο πολλοι επιλεγουν τον ΕΣ και γενικοτερα τα σωματα ασφαλειας,λογω της επαγγελματικης ηρεμιας που προσφερουν.Δημοσιο Forever δηλαδη.Οσο για τα παιδακια που λες...τα εχω δει και εγω.Ζελε, τσιγαρακι,γυαλι καθρεφτης,χαμογελα σε κοπελιτσες,ασκεπεις,και νταϊλικι της καφετεριας.Αν σκασει μουρη κανενας τοξικομανης ,ξεσπανε επανω του.Αν σκασει ομως κανενας ζορικος με uzi ,παει περιπατο η "σκληρη εκπαιδευση".Γενικοτερα ολα τα σωματα ασφαλειας εχουν ενα πολυ σοβαρο και ευαισθητο εργο να βγαλουν εις περας.Νομιζω ομως οτι σε ενα μεγαλο βαθμο,η στελεχωση τους ειναι απο ακαταλληλα (για αυτη τη δουλεια),παιδακια.Ειναι να μην βρεθεις στην αναγκη τους
 
Alucard είπε:
off topic αλλά η εκπομπή στον Ant1 παλαιότερα, "Από το Πιλοτήριο" ήταν κατά τη γνώμη μου αρκετά καλύτερη.
Ακόμα καλύτερη, είναι η αντίστοιχη Κυπριακή εκπομπή "ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ", αλλά δεν ξέρω αν είναι "ρετρό" ή "φρέσκια", οπότε δεν την ανέφερα.

Θα συμφωνήσω AΠΟΛΥΤΑ με τα όσα είπε ο Wally.

Είχα την τύχη να ζήσω την κρίση των Ιμίων.

Παρόλο που άνηκα σε "φλώρικη μονάδα" (Ναύσταθμος Σαλαμίνας),

μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα.

Ενώ περίμενα να το βάλουν όλοι στα πόδια (για τους κληρωτούς μιλάω),

είδα ένα τσούρμο από αποφασισμένους ανθρώπους.

Βεβαίως φόβος υπήρξε, αλλά με την έννοια της ανησυχίας, και όχι με την έννοια της δειλίας.

Ακόμα και οι πιό λουφαδόροι, δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους, ουδείς παραπονέθηκε, ουδείς κόλωσε.

Και όταν μάθαμε για το ελικόπτερο, σχεδον βουρκώσαμε.

Παραδόξως ... ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ !

Αν και φυσικά αυτό δεν φτάνει, εντούτοις είναι ΠΟΛΥ σημαντικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το "Με Αρετή και Τόλμη" είναι αναμφισβήτητα μια retro εκπομπή που πρόσφατα έφαγε ένα ολίγον ξενερωτικό ρετουσάρισμα. Το χειρότερο είναι ότι άλλαξαν το παλιό cult σήμα που έδειχνε και κάτι ψαρωτικούς Καταδρομείς-Πρότυπα. Στόχος της εκπομπής ήταν και εξακολουθεί να είναι το πλησίασμα του Ε.Σ. με την κοινωνία και η προβολή του έργου του, in the E.S.-way…(με ότι συνεπάγεται αυτό για το ύφος και το πνεύμα της…)

Τώρα τα απίστευτα, απάλευτα, άκυρα που έχουν προβληθεί και έχουν ειπωθεί με άκρατα ενθουσιώδη τρόπο από την εκπομπή δεν έχουν τέλος. Γυαλισματάκι, σκουπισματάκι, τσάκιση στην παραλλαγή, γωνία στο κρεβάτι και άφθονη παπάτζα… Δε θέλω να επεκταθώ περαιτέρω γιατί ανάβω… Mε κάλυψαν και οι προλαλήσαντες.
 
Και εγω τόση ώρα νόμιζα οτι λέγατε για το ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ..lololol..
 
Erynies είπε:
Και εγω τόση ώρα νόμιζα οτι λέγατε για το ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ..lololol..
Είσαι μακριά και δεν ακούς καλά..... Δικαιολογείσαι :tease: :tease:
 
έχετε δίκιο είμαι από οικογένεια αξιωματικών τις eulpidon και το τι florgia έχω δει δεν περιγράφεται εγώ δεν μπήκα στην ικάρων log ότι δεν ήμουνα καλός μαθητής στις έκθεση βεβαια κατάφερα και σπούδασα πιλότος τις πολιτικής αεροπορίας όταν δε υπηρέτησα σε μονάδα τις Π.Α. σε πολεμική μοίρα είδα ότι κάποιοι που είχαν γεννηθεί από το 74 και μετά δηλαδή κάποιοι που διαγωνίζονταν "μαζιμου" για ΊΚΑΡΟΙ στις πανελλαδικές ήταν εντελώς για τον .... αλλα τι να το κανεις άμα έχεις μπάρμπα άστα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εκπομπή - απόγονος από πολλές παρόμοιες που γέμιζαν τα προγράμματα ΕΙΡΤ - ΥΕΝΕΔ στη διάρκεια της δικτατορίας, (Εκπομπή της Χωροφυλακής, Εκπομπή της Αεροπορίας κλπ), είναι και η μόνη που παρέμεινε ως αντιστάθισμα για την "πολιτικοποίηση" της ΥΕΝΕΔ και μετατροπή της σε ΕΡΤ2. Ουσιαστικά, εφόσον η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ παρέδιδε πλέον σε πολιτικές αρχές τον σταθμό, δόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις μία εβδομαδιαία εκπομπή ώστε να έχουν ένα "βήμα προς την κοινωνία".

Ο χαρακτήρας της εκπομπής είναι κατά πολλούς αμφιλεγόμενος δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά στημένη, (συνεντεύξεις, θεματολογία κλπ).
 
Σαν να ξέφυγε το θέμα και καλό είναι όπως γράφουν και οι κανόνες, να μην μπαίνουν θέματα πολιτικής, μιας και ο στρατός καλώς-κακώς εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα. Στο δια ταύτα τώρα, πιτσιρίκος την χάζευα έτσι αόριστα μιας και είναι από τις παλιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και ακόμη όταν βλέπω το σήμα, μου έρχονται μνήμες από τα παλιά...! Αλλά πλέον με αφήνει παγερά αδιάφορο η θεματολογία της.
 
Όταν έδειχνε θέματα από τις ειδικές δυνάμεις και την εκπαίδευση τους είχε πολύ ενδιαφέρον, όταν όμως άρχιζαν τα ρεπορτάζ που πήγε ο τάδε υπουργός άμυνας τι δήλωσε κλπ, εκεί το πράγμα ήταν αφόρητο...
 
Πράγματι θυμάμαι από την περίοδο της ΥΕΝΕΔ τις εκπομπές και των τριών όπλων. Του ΠΝ ήταν το "Ελλάς και θάλασσα", της ΠΑ "Οι ουρανοί είναι δικοί μας" και του ΣΞ (δυστυχώς δεν θυμάμαι τον τίτλο). Και οι τρεις εκπομπές είχαν ως μουσικό σήμα τους τα αντίστοιχα εμβατήρια των τριών όπλων. Συνήθως προβάλονταν νωρίς, κοντά στην έναρξη του προγράμματος, αν θυμάμαι καλά. Ειδικά από την εκπομπή της ΠΑ μου έχουν μείνει στο νου οι νυχτερινές απογειώσεις των F4, ενώ από κάτω έπαιζε αυτό το μουσικό θέμα του Isaac Hayes "Shaft".

[edit]"Isaac Hayes - T..." The YouTube account associated with this video has been terminated due to multiple third-party notifications of copyright infringement.

 


Sorry about that.[/edit]


B/W μνήμες από ΥΕΝΕΔ μπροστά στην 26αρα Loewe Opta!!!!. Α και να μην ξεχνάμε τον Γιώργο Κιμούλη ναυτάκι, ως παρουσιαστή της εκπομπής του ΠΝ!!

Το "Αρετή και τόλμη" είναι απόγονος αυτών των εκπομπών, ίσως το μοναδικό απομεινάρι της ΥΕΝΕΔ. .και φυσικά μεταδίδεται από την φυσική του έδρα, το κανάλι της οδού Κατεχάκη. Τέλος, σημειώνω εδώ ότι η εκπομπή μαγνητοσκοπείται και παράγεται στα ιδιόκτητα στούντιο της Δ/νσης Κινηματογραφίας Στρατού στο Πεντάγωνο...ΥΕΝΕΔ lives!!!!!!! (έστω και σε λανθάνουσα κατάσταση!!) Υπάρχει και σελίδα της εκπομπής στο Facebook, την οποία επιμελείται ο παρουσιαστής της Γιώργος Σιδέρης. Εκεί με υπερηφάνεια σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η εκπομπή ξεκίνησε από την ΤΕΔ και ότι είναι η μακροβιότερη της Ελληνικής Τηλεόρασης .....Ευτυχώς κάποιοι όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά είναι και περήφανοι για το παρελθόν τους και δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους από φόβο μήν τους πουν...χουντικούς.....πωπω βλέπω κάτι ΥΕΝΕΔικούς να πηγαίνουν για προσκύνημα στο Πεντάγωνο!!!

PS: Λέτε στο αρχείο της η Δ/νση Κινηματογραφίας Στρατού να έχει κρατήσει τίποτα....θησαυρούς;;;;;; (κάρτες έναρξης - λήξης προγράμματος ΥΕΝΕΔ, βίντεο, φιλμ, κλπ)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα