Με τα ίδια ρούχα - την ίδια εμφάνιση

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.639
Αντιδράσεις
4.795
Σε αρκετές ελληνικές ταινίες, βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να φοράνε τα ίδια ρούχα. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός οτι η ενδυματολογική τους εμφανιση δεν οφειλόταν στις φροντίδες κάποιου βεστιαρίου, αλλα στην...προσωπική τους γκαρνταρόμπα!

Ανάλογα με την σκηνή όπου έπρεπε να γυριστεί, ο ηθοποιός φρόντιζε να πάρει μαζί του στο στούντιο και τα κατάλληλα ρούχα απο τη ντουλάπα του σπιτιού του.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου για τις ανάγκες του ρόλου αναγκαζόταν να αγοράσει καινούργια ρούχα ή να χρησιμοποιήσει ρούχα απο θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιζε.

Για παράδειγμα η Αλικη Βουγιουκλάκη στην ταινία "Η κόρη του Ηλιου" χρησιμοποιήσε κουστούμια απο την θεατρική παραγωγή της "Βασίλισσα Αμαλία".

Ο αείμνηστος Ανδρέας Ντούζος σε μια συνεντευξη του, ειχε πει οτι τα ρούχα που αγόρασε για το "Κοριτσια για φιλημα", του κόστισαν σχεδόν την ίδια τιμή με τα χρήματα που πληρώθηκε για την ταινία. Και αυτό γιατί επειδή επαιζε το πλουσιόπαιδο, τα ρούχα που θα φορούσε στις σκηνές επρεπε να είναι ακριβά και επωνυμα.

Η ενδυματολογικη φροντίδα των ηθοποιών απο κάποιο βεστιάριο γινόταν μονο εκεί όπου εκεί η εμφάνιση απαιτούσε ιδιαίτερη ενδυμασία, όπως πάσης φύσεως στολή (στρατιωτική, αστυνομικη, ιατρική, ιερατική κλπ) ή την κλασσική ελληνική φουστανέλα της ελληνικής υπαίθρου.

Ελάτε λοιπον να γεμίσουμε αυτό το κουίζ....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ξεκινάμε λοιπόν με το πιο διάσημο ζευγάρι του ελληνικού κινηματογράφου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε 2 ταινίες τους: <<Η Αγάπη μας>> και <<Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης>> (χρονολογίας και οι 2 ταινίες το 1968)

Στην ταινία Η Αγάπη μας, βλέπουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να φοράει μια κίτρινη μακριά τουαλέτα με ροζ διακριτικό τελείωμα στους φραμπαλάδες

Προβολή συνημμένου 145054 Προβολή συνημμένου 145055

Στην ταινία Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης, φοράει τη ίδια ακριβώς τουαλέτα στην οποια όμως εγινε μια μικρή μεταποίηση: το ροζ διακρίτικο τελειώμα στους φραμπαλάδες, αντικαταστάθηκε απο μαύρο

Προβολή συνημμένου 145056 Προβολή συνημμένου 145057

Στην ταινία Η Αγάπη μας, βλέπουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να φοράει επίσης στο τελος της ταινίας μια ροζ τουαλέτα με χάντρες στο μπούστο

Προβολή συνημμένου 145058

Την ίδια τουαλέτα, φοράει στην δεξίωση του αρραβωνα της με τον Γιώργο Τσιτσόπουλο στην Αρχόντισσα

Προβολή συνημμένου 145059

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ φοράει το ίδιο πορτοκαλί κοντομάνικο πουκάμισο και το ίδιο μαύρο παντελόνι

Προβολή συνημμένου 145060 ως Λευτέρης

Προβολή συνημμένου 145061 και ως Δημήτρης Ραζέλος

Αλλα επίσης και το ίδιο θαλασσί τζιν πουκάμισο και την ίδια ναυτική τραγιάσκα

Προβολή συνημμένου 145062 (στην Αρχόντισσα)

Προβολή συνημμένου 145063 (στην Αγάπη μας)

Στην ταινία <<Η Αγαπη μας>> βλεπουμε και την Κατερίνα Χέλμη να φοράει το ίδιο μαύρο φόρεμα με τα κρόσια που φορούσε στην ταινία <<Τα κόκκινα φανάρια>> στην σκηνή με τον Ντόρη

Προβολή συνημμένου 145064

Προβολή συνημμένου 145065 (Ντόρη μη φεύγεις...θα φαρμακωθώ!!!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Νορα Βαλσαμη φοραει το ιδιο βραδινο φορεμα στο Κατι κουρασμενα παλικαρια και στο Για ποιον χτυπα η κουδουνα, στις σκηνες με τα νυχτερινα κεντρα.

Επισης φοραει το ιδιο μπικινι στο Κατι κουρασμενα παλικαρια και στο Τα δυο ποδια σε ενα παπουτσι.

Η Γκελυ Μαυροπουλου φορα το ιδιο ριγε φορεμα στη Θεια απ' το Σικαγο, στη σκηνη του κανατιου, και στην ταινια Το παραστρατημα μιας αθωας. Και το φορεμα αυτο το εχω δει σιγουρα και σε αλλες δυο ταινιες της.
 
:thanx2:bambinella

1.JPG Κάτι κουρασμένα παλικάρια

2.JPG Για ποιον χτυπάει η κουδούνα

2.JPG Κάτι κουρασμένα παλικάρια

1.JPG Τα δύο πόδια σε ενα παπουτσι

1.JPG Η θεια απο το Σικάγο-Το παραστράτημα μιας αθώας

προφανώς αναφέρεσαι σε αυτό το φόρεμα, γιατί την ταινία "Το παραστράτημα μιας αθώας" δεν εχει τύχει ποτέ να την δω...
 
Εγω ευχαριστω, hannele, που βρηκες τα σωστα στιγμιοτυπα και με απαλλαξες απο τον κοπο!

Ειναι ακριβως αυτα που εννοουσα.
 
Τζένη Καρέζη αυτή τη φορά...με το ίδιο ακριβώς σχέδιο φορέματος, αλλα σε διαφορετική απόχρωση..ροζ και θαλασσί...

"Τζένη-Τζένη"

1.JPG

"Μια τρελή τρελή οικογένεια"

1.JPG
 
Η Μπεμπη Κουλα φοραει το ιδιο φορεμα στα Κιτρινα γαντια, οταν παει να ζητησει δανεικα ρουχα απο τη Μαρω Κοντου και στο Αγορι που αγαπω, οταν δινει συμβουλες στην Αννα Φονσου για το πως να φερεται στους αντρες.
 
Πολύ ωραίο θεματάκι hannele! :thumbup:

Έχω την εντύπωση ότι στο "Ένας ιππότης για τη Βασούλα" η στολή ιππότη που φοράει ο Φαίδων Γεωργίτσης είναι ίδια με αυτή που φοράει ο Αντρέας Ντούζος (ή ο Κώστας Βουτσάς) στο "Κορίτσια για φίλημα" - στο όνειρο του Ντούζου.
 
Ωραίο θέμα!!!

Μπράβο!!!
 
Μπέμπη Κούλα (ή αλλιώς Νίκη Λινάρδου) από την Bambinella

α.JPG Το αγόρι που αγαπώ

β.JPG Τα κίτρινα γάντια

Εδω λοιπον, έχουμε άλλη μια μεταποιηση του ρούχου, όπου στην μια ταινία, το μπουστο είναι γεμάτο με πλούσιο φραμπαλά, ενω στην αλλη ειναι μονο 2 σειρές. Και οι δυο ταινίες γυρίστηκαν το 1960, και δεν γνωρίζουμε ποια προηγήθηκε πρώτη και ποια δεύτερη ώστε να καταλαβουμε και πότε έγινε η μεταποίηση του φορέματος (αν πρόστέθηκε ή αν αφαίρεθηκε ο διακοσμητικος φραμπαλάς του μπούστου).

Ανδρέας Ντούζος-Φαίδωνας Γεωργίτσης από admin D@redevil

δ.JPG Κορίτσια για φίλημα

χωρίς τίτλο17.JPG Ενας ιππότης για την Βασούλα

Και συμπληρώνω με την Μίρκα Καλατζοπούλου να φοράει ξανά την σχολική ποδιά του Κολλεγίου Αθηνών με το χαρακτηριστικό σήμα ΚΑ στη ταινία "Ο Κατήφορος", την οποία είχε φορέσει και στην ταινία "Το ξύλο βγήκε απο τον Παράδεισο".

6.JPG Ο κατήφορος


5.JPG Το ξύλο βγήκε απο τον Παράδεισο


(σ.σ. στη εν λόγω φωτο είναι η Νίκη Λινάρδου, ομως στην ταινία έπαιζε και η Μίρκα Καλατζοπουλου ως μαθήτρια αλλα δεν φαινόταν καλα στα πλάνα)
 
Κοινα ρουχα βλεπουμε και σε καποιες ταινιες που αναφερονται μεσα σε ενα κουιζ που ειχα φτιαξει παλαιοτερα.

Δειτε εδω, δειτε εδω, δειτε εδω και εδω.

Επισης στο φιναλε της ταινιας Κοριτσια για φιλημα, η Ζωη Λασκαρη φοραει στο κεφαλι τα φτερα που φοραει και η Χρυσουλα Ζωκα στην Κυρια του κυριου.
 
Ξανά στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ με το ίδιο πουκάμισο, το οποιο συνδυάζει με ασπρο παντελόνι καθε φορά...

7.JPG Περάστε την πρώτη του μηνός

8.JPG Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
 
hannele είπε:
Αλλα επίσης και το ίδιο θαλασσί τζιν πουκάμισο και την ίδια ναυτική τραγιάσκα

Προβολή συνημμένου 145062 (στην Αρχόντισσα)

Προβολή συνημμένου 145063 (στην Αγάπη μας)
το τζίν πουκαμίσου δείγμα "λαικου" ,εργατη τοχει και στο λεβεντοπαιδο αν δεν κάνω λαθος....Στιγμιότυπο 1 (5-11-2015 2-20 μμ).jpg
 
antonovar είπε:
το τζίν πουκαμίσου δείγμα "λαικου" ,εργατη τοχει και στο Λεβεντοπαιδο αν δεν κάνω λαθος....Προβολή συνημμένου 145204
Ακριβώς antonovar!! Και για την ιστορία να πουμε οτι η εν λόγω ταινία γυριστηκε το 1969, δηλαδη μολις 1 χρονο μετα την Αρχοντισσα και την Αγαπη μας..

bambinella 100 είπε:
....Επισης στο φιναλε της ταινιας Κοριτσια για φιλημα, η Ζωη Λασκαρη φοραει στο κεφαλι τα φτερα που φοραει και η Χρυσουλα Ζωκα στην Κυρια του κυριου...
:thanx2:

δ.JPG Η κυρία του κυρίου

γ.JPG Κορίτσια για φίλημα




Επιπλεον στις ίδες ακριβώς ταινίες βλέπουμε και μακριά καφέ φτερά στα κεφάλια των κοριτσιών


β.JPG Η κυρία του κυρίου


α.JPG Κορίτσια για φίλημα

 


 
Οταν λεμε με τα ιδια ρουχα ,την ιδια εμφανιση περιλαμβανουμε και τα μαγιο -που ενδεχομενως επεμεναν να φορουν γιατι θεωρουσαν οτι τους/τις κολακευαν περισσοτερο ???

(ή θα ανοιξετε ειδικο thread για αυτο ?)
 
Nemo είπε:
Οταν λεμε με τα ιδια ρουχα ,την ιδια εμφανιση περιλαμβανουμε και τα μαγιο -που ενδεχομενως επεμεναν να φορουν γιατι θεωρουσαν οτι τους/τις κολακευαν περισσοτερο ???(ή θα ανοιξετε ειδικο thread για αυτο ?)
Και τα μαγιο φυσικα Nemo για αυτο εβαλα και τον τίτλο "ιδια ρουχα και ίδια εμφανιση", για να μην περιοριστουμε μονο στα ρουχα, αλλα να αφορα οτιδηποτε φορουσαν ίδιο...εχουμε ήδη βαλει ένα ίδιο μαγιο...
 
Εχουμε ηδη βαλει δυο μαγιω. Ενα της Βαλσαμη κι ενα του Λιαρου. Χωρια τα φτερα στο κεφαλι. :)
 
Παραλειψη μου Mrs Βambinella

(ομολογω οτι δεν καθησα να διαβασω το thread .... )
 
Δημήτρης Παπαμιχαήλ...ξανά...

Στη "Υπολοχαγό Νατάσσα" φοράει μόνο το παντελόνι...

10.jpg

...από το γκρι ριγωτό κουστουμι που φορούσε στην ταινία "Η Αγάπη μας"

8.JPG

Και εδω ο ηθοποιος με ολοκληρο το κουστουμι στην ιδιωτική του ζωή :D

11.jpg

9.jpg
 
Η ανδρική μόδα, τουλάχιστον τω καιρώ εκείνω, άλλαζε υποθέτω με αργότερο ρυθμό από την γυναικεία, αλλά και πάλι, είναι δυνατό το 1940κάτι της υπολοχαγού Νατάσας να φοράει ο ήρωας παντελόνι του μακρινού μέλλοντος?

(Για το κομπιναιζόν της υπολοχαγού δεν έχω ακριβώς γνώμη διότι δεν ξέρω τη μόδα στα πολεμικά μισοφόρια, αλλά πολύ κοντό μου φαίνεται. Είναι όμως εκτός θέματος)
 
Υποθέτω elephadas -δική μου σκέψη καθαρά- οτι ίσως ο Νίκος Φώσκολος ειπε στον Παπαμιχαήλ: "βρες ενα παντελόνι που δεν το φοράς πλεον, ενα παλιό"

(σ.σ. Το υποψιάζομαι αυτό, γιατί ακριβώς το ίδιο είχε ζητήσει και απο την Αλικη. Ο ίδιος ο Φώσκολος είχε πει πολλες φορές σε συνεντεύξεις του οτι στο πρώτο γύρισμα που ήταν η σκηνή των βασανιστηρίων στην Γκεστάπο, είχε πει στην Αλίκη: "μην μου έρθεις με καμιά τουαλέτα, να βρεις ενα παλιό πολυ απλό φορεμα". Και η Αλικη πηγε μεν με ενα απλό παλιό της φορεμα, αλλα απο μεταξωτό ύφασμα!).

Η ταινία γύριστηκε το 1970, με τη γνωστή μόδα στα ανδρικά ρούχα (καμπάνες, περιεργα χρωματα κλπ). Αν λοιπον αυτό το παντελόνι ο Παπαμιχαήλ το φορούσε πριν 3-4 χρόνια, ήταν πλεον ενα παντελόνι "παλιομοδίτικο" γιατί ήταν πλεον πολυ "συντηρητικο" για τη μόδα της εποχης. Και ακριβως επειδη το χρωμα και το στιλ του ήταν συντηρητικο και σοβαρό, άνετα νομιζω κολλούσε στο ρόλο ως παλιο παντελόνι περασμένων ετων. Υποθετω θα το "περιποιηθηκαν" κιολας με το να το "ταλαιπωρήσουν" με χώματα, λασπες ώστε να μοιαζει πολυφορεμένο και ακομα πιο παλιό...
 
Πίσω
Μπλουζα