Μουσείο Παιχνιδιών στο Μόναχο

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
1.298
Αντιδράσεις
4.543
Βρέθηκα προχθές στο Μόναχο και επισκέφθηκα ξανά μετά από πολλά χρόνια  το Μουσείο Παιχνιδιών. Αν και δεν είναι τόσο μεγάλο όσο της Νυρεμβέργης, ωστόσο έχει πολύ καλές θεματικές συλλογές, ενώ στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο του Μονάχου, σε πύργο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Αρχίζω με φωτογραφίες από τη συλλογή των ρομπότ, όπου υπάρχει μεταξύ άλλων και το  σπάνιο ρομπότ/σκύλος, ενώ παρεμπιπτόντως διαπίστωσα ότι έχουν και το δικό μου από το Lost in Space.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg
 
Τελειο!!!

Εχει και το αγαπημενο μου Horikawa New Astronaut που κοστιζει ενα νεφρο οποτε δεν θα ερθει ποτε στην κατοχη μου...
 
Απίθανες φωτογραφίες και εκθέματα!  :thanx2: Eagle1!  Μήπως υπάρχουν φωτογραφίες και από την Barbie και τον Ken, που φαίνεται μόνο η πλάτη τους πίσω από τα ρομπότ; 
 
Απίθανες φωτογραφίες και εκθέματα!  :thanx2: Eagle1!  Μήπως υπάρχουν φωτογραφίες και από την Barbie και τον Ken, που φαίνεται μόνο η πλάτη τους πίσω από τα ρομπότ; 
Ευχαριστώ πολύ Νιόβη. Βεβαίως και υπάρχουν φωτογραφίες  από τη συλλογή Barbie, όπως και από άλλα θέματα αυτού του Μουσείου, οι οποίες θα αναρτηθούν στη συνέχεια, μετά την επεξεργασία τους ως προς το μέγεθος. Με την ευκαιρία να σημειώσω, ότι υπάρχουν για κάθε θεματική ενότητα πολλές φωτογραφίες, εάν κάποιο μέλος ενδιαφέρεται ειδικά για κάτι ας το αναφέρει για να αναρτήσω πρόσθετες. 
 
Μπραβο φιλε μου,ηταν ότι καλυτερο,εχω δει εδώ και πολύ καιρο.....
 
1@filfil1[/USER] Ελπιζω καποτε να σου δοθει η ευκαιρια να κανεις και εσυ ενα μουσειο παιχνιδιων!

 
Βάλε φωτογραφίες μπόλικες Αετέ να χαρούμε :D
Μέχρι ποια χρονολογία καλύπτει το μουσείο από εκθέματα? 
 
Πολύ ωραίες φωτό, Eagle 1!... :thanx2:

Τι περίπου γράφει στην καρτέλα; Χρονολογίες;
 
Βάλε φωτογραφίες μπόλικες Αετέ να χαρούμε :D
Μέχρι ποια χρονολογία καλύπτει το μουσείο από εκθέματα? 
Μετά χαράς. Τώρα μάλιστα με την αναβάθμιση είναι τόσο απλό να αναρτά κανείς φωτογραφίες! Από πλευράς χρονολογίας εκθεμάτων, ξεκινά από τις αρχές του 18ου αιώνα και φτάνει έως και τις αρχές των '90ς.

Που θα παει προσπαθω,θελω πολλες βιτρινες......
Θα συμφωνήσω με τον Wally ! Έτσι πάντως και ξεκινήσεις εσύ Μουσείο αγαπητέ filfil1, θα το ξεπεράσεις σε εκθέματα. Προβλέπω να έρχονται πολλοί Γερμανοί για να σε επισκευθούν!

Πολύ ωραίες φωτό, Eagle 1!... :thanx2:

Τι περίπου γράφει στην καρτέλα; Χρονολογίες;
Γράφει ότι τα πρότυπα των παιχνιδιών-ρομπότ ήταν συνήθως τα διηγήματα, ο κινηματογράφος, τα θέατρα, αλλά και οι εξελίξεις στην αεροδιαστημική. Επίσης οφείλουν πολλά στα κόμιξ. Τα παιδιά τα αγαπούσαν σαν παιχνίδια διότι συνήθως έμοιαζαν με ανθρώπους (κεφάλι, σώμα, πόδια, χέρια) αλλά και διότι διέθεταν μυστηριώδη όπλα. Τα πιό πρώιμα μεταλλικά ρομπότ του μουσείου προέρχονται από τις ζώνες κατοχής των συμμάχων στη Γερμανία και Ιαπωνία, δηλαδή μετά το 1945, ενώ τα πιό "κλασσικά" ρομπότ προέρχονται από την περίοδο 1950 έως τέλη 1970.

Και μία φωτογραφία του πλακάτ του Μουσείου. Στεγάζεται στον άσπρο πύργο που αποτελεί τμήμα του παλιού δημαρχείου της πόλης.

Museum.jpg
 
Συνέχεια με τη συλλογή των Barbie που ξεπερνά τις 100 κούκλες. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τις κούκλες αυτές (η κόρη μου μάζευε Bratz), ωστόσο στις πινακίδες αναφέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται οι θρυλικές #1, #2, #3 με το ριγωτό ασπρόμαυρο μαγιώ (Pale milky complexion), καθώς επίσης όλο το σετ των πρώτων  21 Barbie με το κλασσικό ντύσιμο του 1959.  

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg
 
Απίθανη η βιτρίνα με τις πρώτες Barbie!  :thanx2: Eagle 1!  Έχει το μουσείο και βιτρίνα με λούτρινα της Steiff;
 
Τρομερές αλλαγές στην εξέλιξη και του Κεν και της Barbie!  Στο μεταξύ αναρωτιέμαι αν υπήρχαν και άλλες κούκλες της εποχής εκείνης τόσο αλμπίνες όσο κάποιες Barbie που βλέπω. 
 
 Έχει το μουσείο και βιτρίνα με λούτρινα της Steiff;
Βεβαίως και έχει ΝΙΟΒΗ, ωστόσο εκτός από μία συγκεντρωτική βιτρίνα, όπου έχει και εικόνες από τη λειτουργία του εργοστασίου, έχει και διάσπαρτα λούτρινα Steiff σε βιτρίνες με  άλλα παιχνίδια ή στο ρετρό χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Ξεκινώ με τη βασική βιτρίνα Steiff, όπου υπάρχουν και τα παλαιότερα εκθέματα, κυρίως το ελεφαντάκι-πελότα για καρφίτσες που έκανε στην αρχή η Margarete Steiff  (1883), το οποίο άρεσε τόσο στα παιδιά και ξεκίνησε η επιτυχής πορεία της εταιρείας στα λούτρινα.

Επίσης παραθέτω και φωτογραφίες από 2 βιτρίνες με κούκλες πορσελάνης ή ξύλου ή πεπιεσμένου χαρτιού από διάφορους κατασκευαστές που ξεκινούν από τα μέσα του 18ου αιώνα. Διαφαίνονται οι δύο τάσεις, αυτή της κούκλας με πρόσωπο τέλειο αλλά χωρίς "χαρακτήρα" και αυτή της κούκλας με πρόσωπο "ζωντανό" εμπνευσμένο από την πραγματικότητα. Στο κέντρο της μίας βιτρίνας δεσπόζει πλήρης παιδική κουζίνα από τον 19ο αιώνα. Είναι τεράστια και πολύ εντυπωσιακή!

Στα κείμενα για τις κούκλες γίνεται αναφορά και στις κούκλες στην αρχαία Ελλάδα (μαζί με Αίγυπτο και Ρώμη).

Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν και άλλες κούκλες διάσπαρτες σε βιτρίνες με άλλα παιχνίδια.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg
 
Και μερικά από τα κινούμενα με ατμό ή ηλεκτρισμό παιχνίδια. Είναι μεταλλικά και κατασκευασμένα πριν τον πόλεμο. 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg
 
Φανταστικά.  Κινούμενα με ατμό πως γίνεται; Εννοώ που βρίσκεται η γεννήτρια ατμού;
 
Να προσθέσω κι εγώ τα δυο σέντς μου!στην τέταρτη φωτογραφίαת Dampfschlepper της Märklin έχει αυτή τη ρόδα που επιτρέπει να πηγαίνει μπρος πίσω. Αυτή η εταιρεία υπάρχει και στις μέρες μας και είναι διάσημη για τα ηλεκτρικά τρενάκια που φτιάχνει (σαν τη δική μας El Greco ένα πράγμα). Με τον καλύτερο μου φίλο μέχρι και την εφηβεία μας είχαμε ένα μεγάλο τραπέζι όπου στήναμε τρενάκια!Η πρώτη μου επαφή με ηλεκτρολογικά κυκλώματα!Τώρα δυστυχώς στο πατάρι της νονάς μου!
 
Φανταστικά.  Κινούμενα με ατμό πως γίνεται; Εννοώ που βρίσκεται η γεννήτρια ατμού;
Έχει 9 ατμομηχανές η συγκεκριμένη βιτρίνα (βλ. 1η φωτογραφία). Δύο κάτω αριστερά, τρεις στο 2ο ράφι, από κάτω το τρακτέρ της Märklin (όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο φίλτατος Uskoke), από κάτω στο κέντρο ο οδοστρωτήρας και ένα όχημα με λέβητα και στο ίδιο επίπεδο τέρμα δεξιά μία ακόμα ατμογεννήτρια με καμινάδα.  Όλες αυτές παρήγαγαν ατμό με κανονικό λέβητα και γύριζε μία ροδέλα, η οποία με ιμάντα έδινε κίνηση στα υπόλοιπα παιχνίδια (κούνιες, φιγούρες-εργάτες σιδηρουργούς, ξυλοκόπους κλπ.). Επίσης όσες ατμομηχανές  ήταν σε οχήματα (τρακτέρ, οδοστρωτήρας),  εκτός από τη ροδέλα που κινούσε τα άλλα παιχνίδια, έδιναν κίνηση και στο ίδιο το όχημα. Είχα δει ένα οδοστρωτήρα της Wilesco που λειτουργούσε με ατμό και εντυπωσιάσθηκα από τα μηχανικά μέρη, την κίνηση και το βάρος (από μπρούντζο).
 
Έχει 9 ατμομηχανές η συγκεκριμένη βιτρίνα (βλ. 1η φωτογραφία). Δύο κάτω αριστερά, τρεις στο 2ο ράφι, από κάτω το τρακτέρ της Märklin (όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο φίλτατος Uskoke), από κάτω στο κέντρο ο οδοστρωτήρας και ένα όχημα με λέβητα και στο ίδιο επίπεδο τέρμα δεξιά μία ακόμα ατμογεννήτρια με καμινάδα.  Όλες αυτές παρήγαγαν ατμό με κανονικό λέβητα και γύριζε μία ροδέλα, η οποία με ιμάντα έδινε κίνηση στα υπόλοιπα παιχνίδια (κούνιες, φιγούρες-εργάτες σιδηρουργούς, ξυλοκόπους κλπ.). Επίσης όσες ατμομηχανές  ήταν σε οχήματα (τρακτέρ, οδοστρωτήρας),  εκτός από τη ροδέλα που κινούσε τα άλλα παιχνίδια, έδιναν κίνηση και στο ίδιο το όχημα. Είχα δει ένα οδοστρωτήρα της Wilesco που λειτουργούσε με ατμό και εντυπωσιάσθηκα από τα μηχανικά μέρη, την κίνηση και τ βάρος (από μπρούντζο).
Λες και βγήκαν από το   Voralberg automaton toy factory/εργοστάσιο από το Syberia .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λες και βγήκαν από το   Voralberg automaton toy factory/εργοστάσιο από το Syberia .
Ενισχύοντας τον πολύ πετυχημένο παραλληλισμό του φίλτατου Nemo, παραθέτω και μερικές φωτογραφίες από τα "automata", παιχνίδια από το 1850, τα οποία με μοχλούς και ελατήρια μέσα στις κούκλες προσπαθούσαν να μιμηθούν όσο καλύτερα γίνονταν τις κινήσεις των ανθρώπων ή των ζώων. Κουνούσαν το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια, έπαιζαν μουσική κλπ. Ξεκίνησαν από τη Γαλλία.

Επίσης μερικές φωτογραφίες από τη συλλογή των τσίγκινων κουρδιστών πλοίων και υποβρυχίων, όλα προπολεμικά.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα