Μπερνάρ Πρινς (Greg & Hermann)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Ο Μπερνάρ Πρινς είναι άλλο ένα βελγικό κόμικ περιπέτειας. Είναι δημιούργημα των Βέλγων Greg (ψευδώνυμο του Michel Regnier, 1931-1999, σενάριο) και Hermann (ψευδώνυμο του Hermann Huppen, 1938-, σκίτσο) και πρωτοδημοσιεύτικε στο περιοδικό Τεν-Τεν το 1966 ενώ το πρώτο άλμπουμ εκδόθηκε το 1969. Ο επώνυμος ήρωας είναι ένας πρώην πράκτορας της Ιντερπόλ που πλέον έχει αποσυρθεί και εργάζεται σαν ναυτικός μεταφορέας με το σκάφος του το Κορμοράν. Σύντροφοι του είναι ο αλκοολικός ναυτικός Μπάρνεϊ Τζόρνταν και ο μικρός Ινδός Τζιν. Καθώς οι περιπέτειες του τον φέρνουν αντιμέτωπο με διάφορους κυρίως τριτοκοσμικούς εγκληματίες και τυράννους. Είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά με έντονο το στυλ της δεκαετίας του 1960, όμως το γεγονός ότι είχε ενταχθεί στην ίδια σειρά με το πολύ καλό Χανς και το αριστουργηματικό Θόργκαλ το έκανε κα φαίνεται ξεπερασμένο.

Ως σήμερα έχουν εκδοθεί στα γαλλικά 18 άλμπουμ. Από αυτά τα 13 πρώτα εκδόθηκαν την περίοδο 1969-1978 όλα σε σενάριο Greg και σκίτσο Hermann. Στη συνέχεια ο Hermann αποχωρεί και ένας νέος Βέλγος σχεδιαστής έρχεται να συνεχίσει το έργο του. Ο Dany (ψευδώνυμο του Daniel Henrotin, 1943-) αναλαμβάνει τη θέση του σκιτσογράφου για τα επόμενα δύο άλμπουμ που εκδόθηκαν το 1980 και το 1989 πάντα σε σενάριο Greg. Ο τρίτος σχεδιαστής της σειράς ήταν ο Edouard Aidans (1930-) που και αυτός σκίτσαρε δύο άλμπουμ τα 16 και 17 σε σενάριο Greg το 1992 και το 1999. Χρόνια μετά το θάνατο του Greg ήρθε η σειρά του Hermann να επιστρέψει στον ήρωα τους με το 18 άλμπουμ σε σενάριο του γιού του Yves H. (ψευδώνυμο του Yves Huppen, 1967-).

Τα πέντε πρώτα άλμπουμ της σειράς έχουν εκδοθεί στα ελληνικά από τη Μαμούθκόμιξ στα πλαίσια της σειράς Κόκκινος Κύκλος (τo 1996-2001), ενώ κάποιες ιστορίες είχαν εκδοθεί και στο ένθετο Κόμιξ της Καθημερινής.

Στον Κόκκινο Κύκλο εκδόθηκαν:

  1. Ο Στρατηγός Σατάν (1969)

    περιέχει δύο ιστορίες που είχαν δημοσιευτεί πρώτη φορά στο Τεν-τεν το 1967
    α. Οι πειρατές της Λοκάγκα
    Ο Μπερνάρ Πρινς μπλέκει με την μεταφορά ενός ύποπτου φορτίου.
    β. ο Στρατηγός Σατάν
    Ο τυχοδιώκτης Γουαχ Κο επονομαζόμενος και στρατηγός Σατάν πολιορκεί το οχυρό των χιλίων νεφών σε κάποια φανταστική νοτιοασιατική χώρα. Ο Μπερνάρ Πρινς και οι σύντροφοί του θα πρέπει να σπάσουν την πολιορκία για να ανεφοδιάσουν το οχυρό με όπλα και τρόφιμα.
    Προβολή συνημμένου 68918
  2. Κεραυνοί στο Κορονάντο (1969)

    πρώτη δημοσίευση στο Τεν-τεν το 1967
    Μια βλάβη αναγκάζει τον Μπερναρ να δέσει στο λατινοαμερικάνικο Κορονάντο όπου ο λαός στενάζει κάτω από την καταπίεση και την οικονομική εκμετάλλευση ξένων επιχειρηματιών ενώ η κυβέρνησή του εθελοτυφλεί
    Προβολή συνημμένου 68919
  3. Τα σύνορα της κόλασης (1970)

    πρώτη δημοσίευση στο Τεν-τεν το 1968
    Κάπου στην Νοτιοανατολική Ασία οι Πρινς και Τζόρνταν έρχονται αντιμέτωποι με μια σκευωρία οργανωμένη από τον στρατηγό Σατάν που θα τους στείλει στη φυλακή και όταν δραπετεύσουν με τη βοήθεια του Τζιν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και ένα εξαιρετικά αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον.
    Προβολή συνημμένου 68920
  4. Μια περιπέτεια στο Μανχάταν (1971)

    περιέχει δύο ιστορίες. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στο Τεν-τεν το 1968-1969 και η δεύτερη το 1970.
    α. Μια περιπέτεια στο Μανχάταν
    Η ομοιότητα του Μπάρνεϊ με έναν ευρωπαίο γαλαζοαίματο που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη θα βάλει τον ίδιο και τους φίλους του στο επίκεντρο μιας σειράς από βρώμικα πολιτικά παιχνίδια.
    β. Η επιβάτις
    Η βλάβη του ιδιωτικού υδροπλάνου μιας πλούσιας κληρονόμου θα αλλάξει την κοσμοθεωρία της.
    Προβολή συνημμένου 68921
  5. Η όαση στις φλόγες (1972)

    πρώτη δημοσίευση στο Τεν-τεν το 1969
    Ο Μπερνάρ Πρινς αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα φορτίο με φάρμακα σε μια Αραβική χώρα. Μόνο που η είδηση έχει διαρρεύσει και οι ληστές της ερήμου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
    Προβολή συνημμένου 68922
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ καλο κομικ εχω και τα πεντε τευχη οπου εκδοθηκαν στα ελληνικα.Μου αρεσει η late 60s/early 70s αισθητικη του στο σκιτσο.Και τα σεναρια πολυ καλα οτι πρεπει για τους λατρεις της περιπετειας.
 
Η σειρά έχει μια ρετρό αισθητική που εμένα μου αρέσει πολύ. Όμως ο κόκκινος κύκλος που την συμπεριλάμβανε (τα 2 πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του) ήταν μια διμηνιαία σειρά που τα μονά τεύχη ήταν Θόργκαλ ενώ τα ζυγά ήταν εναλλάξ Χανς και Πρινς. Ο Χανς ήταν σε συνέχειες και τότε θα προτιμούσαμε να διαβάσουμε τη συνέχεια του Χανς παρά τον Πρινς. Ίσως αν ο Πρις εκδιδόταν σε αυτόνομη έκδοση να έχαιρε μεγαλύτερης εκτίμησης από το αναγνωστικό κοινό. (φυσικά μετά το 12 τεύχος του κόκκινου κύκλου αφενός εντάχθηκαν και άλλοι ήρωες στη σειρά, Μπρους Χόκερ και Άλφα, αφετέρου η έκδοση έγινε λιγότερο περιοδική)
 
Συμφωνω πως ο Μπερναρ Πρινς επρεπε να εκδιδεται αυτονομα.Που ξερεις μπορει να δουμε κανα καινουργιο τευχος....Κρυφοι ποθοι.
 
Πίσω
Μπλουζα