Μπράβο Κολονέλλο {1979}

Θεία Λένα

RetroJunkie
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
2.009
Αντιδράσεις
4.307
Μιας που πλησιάζουν οι μέρες της Εθνικής Επετείου είπα να κάνω μια παρουσίαση της ιστορικής θεατρικής παράστασης «Μπράβο Κολονέλλο» που πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα το 1940.
Πολλά γεγονότα εκείνης της περιόδου έχουν αγνοηθεί ή λησμονηθεί κι ένα από αυτά είναι η συμβολή των Ελλήνων Καλλιτεχνών στον αγώνα. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, έχουμε μιλήσει για τους περισσότερους σε άλλα θέματα. Ενδεικτικά να αναφέρω τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, το Μάνο Κατράκη, τον Άγγελο Τερζάκη, τον Τίτο Βανδή, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, το Λυκούργο Καλλέργη.
Όσοι μείναν πίσω έγραψαν έργα, τραγούδια, επιθεωρήσεις, και εμψύχωσαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ελληνικό λαό που γιόρταζε τις νίκες του στρατού και ταυτόχρονα θρηνούσε τα παιδιά του που χάθηκαν. Τα περισσότερα από τα τραγούδια που τραγουδουν σήμερα οι μαθητές στις σχολικές γιορτές πρωτοακούστηκαν σε αυτές τις πολεμικές επιθεωρήσεις.
Είναι αξιοσημείωτο πως γράφτηκαν σε χρόνο μηδέν επιθεωρήσεις και τραγούδια που αφήσαν εποχή. Ακόμη και καλλιτέχνες που είχαν αφήσει προ πολλού πίσω τους την επιθεώρηση επέστρεψαν στο είδος, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη.
Τον καιρό εκείνο λοιπόν, του μεγάλου ενθουσιασμού ο Αλέκος Σακελλάριος μαζί με το Δημήτρη Ευαγγελίδη ανεβάζουν στο Θέατρο Αλίκη (το μετέπειτα Μουσούρη) την παράσταση «Μπράβο Κολονέλλο» με διαλεχτά ονόματα: Κώστας Μουσούρης, Μιράντα Μυράτ, Ορέστης Μακρής, Κυριάκος Μαυρέας, Μαρίκα Κρεβατά, Κώστας Δούκας, Μαρίκα Νέζερ, Περικλής Χριστοφορίδης κ.α.
Το 1979 ο φίλος μας ο Αλέκος Σακελάριος είχε ευτυχώς την έμπνευση να φτιάξει πάλι την παράσταση εκείνη, αυτή τη φορά για την τηλεόραση και το Θέατρο της Δευτέρας. Πήρε κάποια από τα παλιά νούμερα της επιθεώρησης και τα έντυσε με μουσικές του Γιώργου Κατσαρού, μιας που οι συνθέσεις του Θ. Σακελλαρίδη που ακούστηκαν στην παράσταση του '40 έχουν δυστυχώς χαθεί. Χάρη στην έμπνευση αυτή του Σακελάριου έφτασε μέχρι τις μέρες μας υλικό της ιστορικής εκείνης πολεμικής επιθεώρησης που συγκινεί με το δικό της τρόπο.
Ασυγκράτητη κι ασυναγώνιστη η Άννα Καλουτά, εξαιρετική ερμηνεία της Δούκισσας στο «Βάζει ο Ντούτσε», ανέλπιστα καλός «μπεκρής» ο Γιάννης Βογιατζής, στο ρόλο που δοξάστηκε ο Ορέστης Μακρής. Αυτά και πολλά άλλα σε ένα έργο - εμπόδιο στη λήθη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΜΗΛΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
ΤΙΤΙΚΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τραγούδι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑ

Μουσική: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Τηλεσκηνοθεσία: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ
Σκηνοθεσία: ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΣ


 
Πίσω
Μπλουζα