Νινή Ζαχά (1931-2013)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.279
Αναφορά σε μια σπουδαία μουσικό που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στον χώρο του ελαφρολαϊκού τραγουδιού. Ίσως δεν πήρε τη διάκριση που θα της άξιζε αλλά νομίζω ότι οι λάτρεις της καλής μουσικής θα την ψάξουν και θα την αναγνωρίσουν.

Μικρό βιογραφικό. Γεννημένη το 1931 στη Θεσσαλονίκη (κανονικό όνομα Ουρανία Ζαχαροπούλου), κόρη του πιανίστα και συνθέτη Κώστα Ζαχαρόπουλου, ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 7 ετών, από τη Μάντρα του Αττίκ, όπου εμφανίστηκε ως "παιδί-θαύμα". Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εμφανίστηκε σε πολλές σκηνές της Θεσσαλονίκης, ενώ το 1945 έφυγε για το εξωτερικό, όπου δούλεψε μέχρι το 1953. Η επαφή της με τον κόσμο ήταν μοναδική. Μπορούσε να παίξει 14 όργανα. Από πιάνο, ακορντεόν, κιθάρα και ντραμς, μέχρι τρομπόνι, σαξόφωνο, φλάουτο και φυσαρμόνικα. Τα πρώτα τραγούδια που συνέθεσε κυκλοφόρησαν το 1950. Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1963) το τραγούδι της «Μαρία-Μαρία» (σε στίχους Δανάης Στρατηγοπούλου) ήρθε πέμπτο, ενώ το 1964, το τραγούδι της «Στην Πάλμα», τραγουδισμένο από την ίδια και τον Τζίμη Μακούλη, πήρε το τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πάλμας.
Το 1964 αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, μετά από σειρά ετών που ζούσε και τραγουδούσε στη Γερμανία. Ξεκίνησε να εμφανίζεται στην μπουάτ «Σνομπ», που έγινε το στέκι της για πάνω από 20 χρόνια, αλλά σύντομα άρχισε να εθίζεται στο αλκοόλ. Σταμάτησε να γράφει τραγούδια μέχρι και το 1974, όπου απεξαρτήθηκε από το αλκοόλ και ξεκίνησε και πάλι να συνθέτει. Από το 1976 και μετά υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική. Ήταν η εποχή μάλιστα που έγραφε, εκτός από τη μουσική, και τους στίχους σε σχεδόν όλα τα τραγούδια της. Η αρχή έγινε με το τραγούδι «Εγώ αγαπώ μία», που έγραψε για τον Τόλη Βοσκόπουλο. Ακολούθησαν δεκάδες συνθέσεις της που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, η Τζένη Βάνου, η Λίτσα Διαμάντη, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Δάκης, η Ρένα Πάντα, και η φυσικά η Αλέκα Κανελλίδου, που υπήρξε αποκλειστική συνεργάτιδα και αδελφική φίλη της για πάρα πολλά χρόνια. Οι συνεργασίες αυτές της χάρισαν πλήθος χρυσών και πλατινένιων δίσκων. Κύρια πηγή του βιογραφικού.

Θα ακολουθήσουν κάποιες προσωπικές αγαπημένες επιλογές κομματιών.

1. "Αλλοίμονό μας". Στίχοι και μουσική: Νινή Ζαχά. Ερμηνεία: Λίτσα Διαμάντη, δεύτερες φωνές: Γιάννης Παριος. Δίσκος: "Άσε με να σ' αγαπάω" (1977).


2. Πώς φτάσαμε ως εδώ. Ντουέτο Δάκη - Αλεκας Κανελλίδου από τον δίσκο "Αν θα σ' αγαπήσω" (1983) της τελευταίας. Στίχοι και μουσική: Νινή Ζαχά.


3. "Φύγε" σε ερμηνεία Τζένης Βάνου. Στίχοι: Κική Σεγδίτσα, μουσική: Νινή Ζαχά. Δίσκος: "Να μ' αγαπάς" (1977).


4. "Εγώ αγαπώ μία" γνωστή μελωδία του Τόλη Βοσκόπουλου από τον δίσκο "Όταν τραγουδώ" (1976). Στίχοι και μουσική: Νινή Ζαχά.


5. "Μόλις χθες". Μια τέλεια διασκευή από την Αλέκα Κανελλίδου του "Hier encore" των Charles Aznavour και Georges Garvarentz. Ελληνικοί στίχοι: Νινή Ζαχά. Δίσκος: "Εμπιστευτικά" (1980).


Φωτογραφίες.

1. Η Νινή Ζαχά παρευρισκόμενη και πιθανά τιμώμενη σε εκδηλώσεις Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πηγή.

ZAHA1.jpg

2. Η Νινή Ζαχά με τη Μαρινέλλα κάνοντας πρόβες για τα τραγούδια του δίσκου «Μια νύχτα» (1986). Πηγή.

zaxa2.jpg

3. Εξώφυλλο δίσκου της του 1963. Πηγή.

zaha 3.jpg

4. Με την Αλέκα Κανελλίδου. Πηγή.

zaxa 4.jpg


 
Το 1980 η Νινή Ζαχά υπέγραψε 2 τραγούδια για τον δίσκο "Δεν ξεχνιέσαι" του Γιάννη Πουλόπουλου. Ένα από αυτά είναι το "Τώρα τι να σου πω" που αφηγείται τον "διάλογο" 2 ανδρών για μια γυναίκα που άφησε τον ένα για τον άλλον...

 
Πίσω
Μπλουζα