Οθόνη 16:9 ή 4:3

Trellos11

RetroWannaBe
Joined
30 Απρ 2015
Μηνύματα
153
Αντιδράσεις
29
Η καμπίνα μου ξεκίνησε να φτιάχνεται (σύντομα θα ανεβάσω φώτος),θα έχει lcd οθόνη για λόγους βάρους ,ευκολίας σύνδεσης,βρίσκομαι όμως στο δίλημμα τι οθόνη

να βάλω 16:9 ή 4:3, θα φαίνονται άσχημα τα παιχνίδια με 16:9;
 
Αν δε θα παίζεις νεότερα (PC) παιχνίδια, βάλε 4:3

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ή να τα κάνεις stretch ή να χρησιμοποιείς την 16:9 σαν 4:3 χάνοντας σχεδόν το μισό μεγεθος της.
 
παιχνίδια σκέφτομαι να παίζω mame ,amiga,neogeo,mega drive ,μερικές οθόνες δεν έχουν επιλογή 16:9 ή 4:3 ;

το stretch φαίνεται πολύ άσχημα ;
 
4:3 τόσο απλά.
 
Συμφωνώ για 4:3.. μην το σκέφτεσαι καν!
 
4:3 υπάρχει μεγαλύτερη απο 20'' ,γιατί σκεφτόμουν να βάλω 24'' οθόνη.
 
4:3 χωρίς αμφιβολία. Και να βάλεις 16:9 24άρα ο ωφέλιμος χώρος όταν θα δείχνει σε 4:3 θα είναι πολύ μικρότερος, ισοδύναμος με μια 4:3 οθόνη 19,6 ιντσών.

ΑΛΛΑ αφού θα κάνεις την καλή να φτιάξεις καμπίνα θα σου πρότεινα να ξανασκεφτείς την λύση CRT. To βάρος είναι πρόβλημα, έχεις δίκιο, όμως στην Ευρώπη έχουμε την τύχη να έχουμε το RGB SCART. Οι Αμερικάνοι πρέπει να πληρώσουν "through the nose" (ή τα μαλλιά της κεφαλής τους κατά το Ελληνικότερον) για να αγοράσουν arcade monitor ενώ εδώ μπορούμε να αγοράσουμε μια καλή μεταχειρισμένη τηλεόραση για 50 ευρώ μπορεί και λιγότερο, μπορεί και τίποτα αν στην χαρίσει κανένας ή αν έχεις καμία που να δουλεύει ακόμα. Το RGB SCART δεν περνάει από κωδικοποίηση PAL και έτσι έχεις ένα κανονικότατο arcade monitor, και αν η τηλεόραση έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από τις οθόνες που θυμάσαι στα ηλεκτρονικά.

Αντίθετα αν πας σε λύση LED το αποτέλεσμα στα παλιά παιχνίδια είναι άθλιο, κυριολεκτικά δεν βλέπονται. Ότι φίλτρα και να βάλεις που κάνουν simulation scanlines και 'γω δεν ξέρω τι, πάλι χάλια δείχνουν και θα ξενερώσεις.
 
Leon είπε:
Το RGB SCART δεν περνάει από κωδικοποίηση PAL και έτσι έχεις ένα κανονικότατο arcade monitor, και αν η τηλεόραση έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από τις οθόνες που θυμάσαι στα ηλεκτρονικά.
Συμφωνώ απόλυτα. Και εγώ crt τηλεόραση έχω βάλει στη καμπίνα και είναι το ίδιο με τις οθόνες των arcade. Συγκριτικό με την δεύτερη καμπίνα που έχει κανονική οθόνη arcade. Πάντως μην ανυσηχείς και στην τηλεόραση βγάζεις άνετα τα μάτια σου. Το ίδιο εύκολα όπως τότε στα arcades. :D
 
Αυτά τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν για CRT και 4:3, αυτό και τίποτα άλλο._
 
geoanas είπε:
Αυτά τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν για CRT και 4:3, αυτό και τίποτα άλλο._
Με μια φραση τα ειπες ολα δεν νομιζω πως χρειαζεται κατι αλλο.
@ Τrellos11 Μπραβο για το avatar σου φιλαρακι ;) :thumbup:
 
CRT και πάλι CRT. Οχι μόνο για τα scanlines αλλά και για την πιο καθαρή εικόνα στο scrolling αφού το 99% των παλιών παιχνιδιών έχουν 2D scrolling και στον συγκεκριμένο τομέα οι LCD είναι για τα μπάζα (ghosting, θολούρα) ενώ στην CRT η εικόνα είναι το ίδιο καθαρή όταν κινείται με όταν είναι σταθερή.

Και φυσικά 4:3.
 
Όταν βλέπεις μια τηλεόραση crt από το πλάι, μην νομίζεις πως o σωλήνας με το πυροβόλο της φτάνουν μέχρι πίσω. Υπάρχει κενό μερικά εκατοστά. Λίγο μεν, αλλά υπάρχει. Αν έχεις μια τηλεόραση crt, ξεβίδωσε το πίσω καπάκι (μην είναι στο ρεύμα ε) και μέτρα πόσο είναι χωρίς αυτό. Μπορεί και να χωράει αν την βάλεις υπο γωνία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν χωράει ,το διαπίστωσα σήμερα που ολοκληρώθηκε ο σκελετός της καμπίνας.

Θα φτιάξω και ένα θέμα με τη καμπίνα μου.
 
Ok περιμένουμε να θαυμάσουμε.
 
Τελικά με πείσατε.... θα πάρω μια μεταχειρισμένη crt με scart (τι έχω να ακούσω από τον ξυλουργό!!!!) και θα χρειαστεί να κάνω επέκταση στη πλάτη της καμπίνας.

χρειάζεται να αγοράσω κάποιο άλλο καλώδιο για τη σύνδεση?
 
Trellos11 είπε:
Τελικά με πείσατε.... θα πάρω μια μεταχειρισμένη crt με scart (τι έχω να ακούσω από τον ξυλουργό!!!!) και θα χρειαστεί να κάνω επέκταση στη πλάτη της καμπίνας.χρειάζεται να αγοράσω κάποιο άλλο καλώδιο για τη σύνδεση?
υπαρχει καπου που μπορω να βρω και εγω παλια CRT μηπως και μου χρειαστει γιατι ακομα δε γνωριζω αν η arcade οθονη μου ειναι καλη;
 
Δές αγγελίες σε site ή εφημερίδες.
 
Παιδιά ας μου πεί κάποιος πως συνδέουμε μια τηλεόραση με scart και ενα pc .Ευχαριστώ
 
Καταρχάς θα χρειαστεί η κάρτα γραφικών σου να βγάζει σήμα 15khz horizontal. Κανονικά βγάζουν 31khz. Για να γίνει αυτό υπάρχει η hardware λύση της Arcadevga ή η software λύση Soft15khz. Επίσης για τις κάρτες Radeon υπάρχει και ο CRT Emudriver.

Μετά χρειάζεται είτε να κατασκευάσεις είτε να αγοράσεις (για να μη μπλέκεις) ένα καλώδιο/αντάπτορα VGA to SCART. Μια λύση είναι ο UMSA. Ή αυτό το καλώδιο που προτείνεται από τον δημιουργό του Soft15khz.
 
Πίσω
Μπλουζα