Οι Φρουροί της Αχαΐας (1992 MEGA)

tsalk

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
3.719
Αντιδράσεις
920
Οι Φρουροί της Αχαίας (1992), MEGA


Πρεμιέρα: Παρασκευή 18/9/1992



RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Οι_φρουροί_της_Αχαϊας_(1992)




Η δεύτερη απόπειρα μεταφοράς του μυθιστορήματος του Τάσου Αθανασιάδη στην μικρή οθόνη (είχε προηγηθεί το 1981 η πρώτη μεταφορά ή οποία όμως δεν προβλήθηκε ποτέ)

Συνολικά προβλήθηκαν 40 επεισόδια πάνω στο σενάριο (διασκευή) της Σούλας Πιερράκου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Η παραγωγή της σειράς ήταν της Ελβίρας Ράλλη και η μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Πρωταγωνιστούσαν οι Μιμή Ντενίση, Στράτος Τζώρτζογλου, Άννα Συνοδινού , Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Χέλμη, Πέτρος Ζαρκάδης, Τζένη Ζαχαροπούλου


Οι τίτλοι έναρξης της σειράς

[edit]Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραία σειρά, ατμοσφαιρική! Αν δν έπαιζε η Ντενίση και ο Τζώρτζογλου θα ήταν ακόμα καλύτερα (συγγνώμη, προσωπική άποψη). Η Άννα Συνοδινού, ήταν από μόνη της λόγος να δει κανείς τη σειρά!

Έχει να προβληθεί σε επανάληψη πάρα πολλά χρόνια και κακώς. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να μοιραστεί με κάποιο περιοδικό, για να προλάβουμε να την αποκτήσουμε πριν περάσει η μόδα των DVDs.

Να πούμε ότι εκεί έγιναν και οι παρθενικές εμφανίσεις των ηθοποιών Μαρίας Καβογιάννη και Καίτης Κωνσταντίνου!

Και μία φωτογραφία:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και θα ήθελα να δω τη σειρά, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ντενίση με αποτρέπει.
 
Συμφωνώ με την sunset! Η σειρά πράγματι παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την Άννα Συνοδινού παρά με τη Μιμή Ντενίση. Το όλο σκηνικό ξετυλίγεται ανάμεσα σε τρείς επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας : 1) την Πάτρα 2) Το Αίγιο και 3) το Τρικόρφι όπου μένει η Ναταλία Βίλλη (Άννα Συνοδινού) μια γυναίκα η οποία είχε ιδρύσει την πρώτη οινοποιία στο Αίγιο μαζί με το σύζυγο της Ηλία. Κάποια στιγμή η κόρη της Ευφροσύνη παντρέυεται τον Παναγή Καζιάνη (Χρήστο Καλαβρούζο- πατέρα του Ζανή) ο οποίος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου. Αποκτά μαζί της δύο παιδιά τον Στράτο και τον Κωστή. Αργότερα η κόρη της Ναταλίας Βίλλη, πεθαίνει. Αυτή θεωρεί υπέυθυνο τον Παναγή Καζιάνη ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί μια εργάτρια του εργοστασίου με την οποία έχει αποκτήσει τον Ζανή.Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δύο οικογενειών των Βίλλη και των Καζιάνη η οποία τελικά θα οδηγήσει στο Θάνατο( αφού όπως είναι γνωστό η Ντενίση θα στραγγαλίσει τον Ζανή). Παράλληλα ο Τάσος Αθανασιάδης μέσα απο το έργο του προσπαθεί να σκιαγραφήσει και τα γεγονότα της εποχής ( βρισκόμαστε στην περίοδο της δικτατορίας) μέσα απο την νεολαία. Εξάλλου οι φρουροί της Αχαίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας σύλλογος που προσπαθούσε να επαναφέρει την νεολαία στον ίσιο δρόμο και να αποκαταστήσει την ηθική στην Αχαία.
 
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες! Κι εμένα το πρωταγωνιστικό δίδυμο με απωθεί... Ειδικά η Ντενίση!

Έχω θολές μνήμες από τη σειρά, τη θυμάμαι σε επανάληψη κάποια καλοκαιρινά πρωινά πριν από αρκετά χρόνια! Η μουσική πολύ υποβλητική. Εξαιρετική! Σαν να την ξανάκουσα μόλις χθες! Μακάρι να ξαναπροβληθεί, αν και έχω χάσει τις ελπίδες μου πλέον! Σε dvd ελπίζω...

Ξαναβλέποντας τους τίτλους παρατήρησα το όνομα του Παπακαλιάτη και θυμήθηκα! Έκανε έναν μικρό που γούσταρε την Ντενίση... Παπακαλιάτης και Ντενίση σε μια σειρά;;; Show me mercy!!! (Σορρυ για τους φαν!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως και όλες άλλωστε οι προγενέστερες και οι μεταγενέστερες τηλεοπτικές σειρές που βασίζονται σε βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη (Οι Πανθέοι - ΕΡΤ 1977, Οι Τελευταίοι Εγγονοί - MEGA 1991, Η Αίθουσα του θρόνου - MEGA 1998, Τα παιδιά της Νιόβης - ΝΕΤ 2004), έτσι και οι "Φρουροί της Αχαίας" ήταν μία πολύ προσεγμένη παραγωγή που βασιζόταν σε ένα δυνατό κείμενο.

Τη σειρά την παρακολουθούσα κάθε βράδυ Παρασκευής και την θυμάμαι αρκετά καλά. Θα συμφωνήσω με τους περισσότερους ότι η παρουσία της Ντενίση δεν είναι από τα ατού της σειράς, ωστόσο θα ήθελα να πω ότι η ερμηνεία της στη συγκεκριμένη σειρά ανήκει στις καλύτερες στιγμές της. Επίσης, και η ερμηνεία του Τζώρτζογλου υπερέχει άλλων ερμηνειών του σε άλλες τηλεοπτικές παραγωγές, γεγονός που με οδηγεί στο να θεωρήσω ότι η σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Διαμαντόπουλου πρέπει να ήταν πολύ καλή.

Το υπόλοιπο καστ εξαιρετικό:

Άννα Συνοδινού, Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Χέλμη, Νίκος Γαροφάλλου, Πέτρος Ζαρκάδης, Τζένη Ζαχαροπούλου, Θωμάς Κινδύνης, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Νάντια Δεληγιάννη (πανέμορφη!), Νίκος Παπαδόπουλος, Τάνια Τρύπη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μπάμπης Χατζηδάκης. Πολύ καλές ερμηνείες από όλους κατά τη γνώμη μου.

Παραγωγή του STUDIO ΑΤΑ (άψογη όπως πάντα) και εξαιρετική όντως μουσική, η οποία συμβάλει στην ατμοσφαιρικότητα της σειράς. Το δε μουσικό θέμα των τίτλων της σειράς υπέροχο - είχε εντυπωθεί στη μνήμη μου από τότε!! Δεν είναι τυχαίο ότι την μουσική για τη σειρά την συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός, ο οποίος σημειωτέον ήταν για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η σειρά σηματοδότησε την επιστροφή της πολύ καλής Σούλας Πιερράκου στο σενάριο, έπειτα από χρόνια απουσίας (με εξαίρεση μία σύντομη παρουσία ένα χρόνο πριν), η οποία στο παρελθόν μας είχε καθηλώσει με μερικές από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές της ΥΕΝΕΔ (και συνήθως του Ξενόπουλου), όπως: Μεθοριακός Σταθμός (1974), Αφροδίτη (1977), Η Αναδυομένη (1978 ), Μυστικοί αρραβώνες (1979), Λάουρα (1980), Η Απερίγραπτη (1981) και Ο κόσμος και ο Κοσμάς (1981).

Περίμενα ότι θα ήταν μία από τις σειρές που θα προβάλλονταν από το MEGA σε επανάληψη με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του σταθμού, αλλά τίποτα... Ελπίζω ότι δεν την είδαμε την σειρά στην τηλεόραση σκοπίμως, προκειμένου να την δούμε σύντομα σε DVD με τηλεπεριοδικό (όπως έγραψαν παραπάνω και οι sunset89 και serano915)...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
serano915 είπε:
Ξαναβλέποντας τους τίτλους παρατήρησα το όνομα του Παπακαλιάτη και θυμήθηκα! Έκανε έναν μικρό που γούσταρε την Ντενίση... Παπακαλιάτης και Ντενίση σε μια σειρά;;; Show me mercy!!! (Σορρυ για τους φαν!)

Και ολίγες σκηνές της σειράς έτσι για να την θυμηθούμε πάλι.

[edit]Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο βρε Άλκη! Αυτό είναι καλύτερο γιατί οι τίτλοι υπήρχαν ήδη στο youtube :p (ναι είμαστε και πλεονέκτες). Πολύ καλό αποσπασματάκι! Αντε να ξυπνάνε εκεί στο Mega.

Πάντως έχει δίκιο ο Bernard για να είμαστε αντικειμενικοί, αυτή ήταν από τις καλύτερες ερμηνείες της Μ. Ντενίση. ;)
 
Μπράβο Άλκη για τις ολίγες σκηνές! Τις είδαμε με πολλή χαρά (έχουμε τόσα χρόνια να δούμε τη σειρά...) :(
 
sunset89 είπε:
για να είμαστε αντικειμενικοί, αυτή ήταν από τις καλύτερες ερμηνείες της Μ. Ντενίση. ;)
Είσαι σίγουρη βρε sunset?? Πολύ αμφιβάλλω. Αφού έχει τσακωθεί με το ταλέντο η Μιμή. Τέλος πάντων, για να το λέτε εσείς που έχετε δει τη σειρά κάτι ξέρετε.
 
konkar είπε:
Είσαι σίγουρη βρε sunset?? Πολύ αμφιβάλλω. Αφού έχει τσακωθεί με το ταλέντο η Μιμή. Τέλος πάντων, για να το λέτε εσείς που έχετε δει τη σειρά κάτι ξέρετε.
΄

Αν το πάρουμε συγκριτικά με άλλους ρόλους, είναι καλή ! Συγκριτικά με τον εαυτό της εννοώ! :p Άλλη μια φορά που έπαιζε την ερωτευμένη με ένα Σέρβο , τη χαρακτήριζες συμπαθητική ερμηνεία. Τώρα από κει κι ύστερα μην ψάχνεις πολλά. :xm:

Βρε Άλκη άμα δε σου είναι κόπο βρες τη σκηνή που

Πνίγει το Τζώρτζογλου
Να πορωθούμε λίγο. :D Φυσικά αν τη διαθέτεις και αν έχεις κέφι!! Μην είμαστε απαιτητικοί. Ήδη κάνεις πάρα πολλά! ;)
 
Ωραία σειρά! Όχι βέβαια εξαιτίας των πρωταγωνιστών της της :D

Την Ντενίση δεν την άντεχα και δεν την αντέχω. Οι σκηνές που είχε την καλοσύνη να μας βάλει ο tsalk (by the way ευχαριστούμε :) ) δείχνουν την τεράστια αντίθεση στο παίξιμο ανάμεσα στη Συνοδινού και στη Ντενίση (Λωζάνη με Κοζάνη ένα πράγμα :p ).

Οι δεύτεροι και τρίτοι ρόλοι όμως ήταν το κάτι άλλο. Συγκρατώ κυρίως

1.Τη Νάντια Δεληγιάννη στον ρόλο της Σύνθια, Ιρλανδέζας συζύγου του Στράτου Καζιάνη, γιου του Παναγή Καζιάνη και εγγονού της Ναταλίας Βίλλη, ετεροθαλούς αδελφού του Ζανή. Όχι απλώς πανέμορφη όπως λέει κι ο bernard.c ;) Κυρίως μια πολύ όμορφη ερμηνεία ως η γυναίκα που προσπαθεί μάταια να ριζώσει στην Αχαϊα και να αντισταθεί στην ερωτική πολιορκία του Ζαννή (στις σκηνές τους ο Τζώρτζογλου μου φαινόταν ότι άλλαζε, όχι απλώς μπορούσα να τον ανεχθώ, κάτι που στις σκηνές με την Ντενίση μου ήταν αδύνατο :( , αλλά μέχρι και να με συγκινίσει ως το "κάθαρμα" που πρώτη φορά αγγίζει ένα διαφορετικό ερωτικό συναίσθημα).

2. Τον Μπάμπη Χατζηδάκη ως Μάριο Δροσινό, νεαρό φοιτητή με αντιδιδακτορική δράση, ερωτευμένο με τη "γόησσα" Μελιώ Βίλλη.

(Από την εποχή της "Μαύρης Χρυσαλλίδας" ο Χατζηδάκης μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Στους "Φρουρούς της Αχαϊας" επαληθεύτηκα και νόμιζα ότι μια μεγάλη καριέρα ανοίγεται μπροστά του. Δεν ξέρω πού χάθηκε και πώς αυτός ο ηθοποιός :( ).

3.Την Κατερίνα Χέλμη ως θεία του Ζαννή (αδελφή της μητέρας του) που αφιερώθηκε στην ανατροφή του, παλεύοντας να πείσει τον Παναγή Καζιάνη να τον αναγνωρίσει μετά τον θάνατο της αδελφής της και προστατεύοντας με νύχια και με δόντια αυτόν τον ανιψιό που έχει γίνει ο πυρήνας της ύπαρξής της.

Πάντως για μένα τελικά οι "Φρουροί της Αχαϊας" είχαν ένα περίεργο μήνυμα. Οι "παρείσακτοι" δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν στην βαθιά ριζωμένη παράδοση που εκπροσωπεί η οικογένεια Βίλλη. Ενώ σε όλη τη σειρά οι Βίλληδες φαίνονται αδύναμοι και ξοφλημένοι αριστοκράτες (ο ένας νόμιμος γιος αδύναμος, ο άλλος τρελλός), στο τέλος επικρατούν. Και πάνω τους τρώνε τα μούτρα τους: α) ο έξυπνος και δυναμικός "νόθος" Ζαννής παρόλο που φαίνεται να έχει όλον τον έλεγχο και να έχει φτάσει μέχρι να τους αφαιρέσει τη διοίκηση του εργοστασίου, β) η ευαίσθητη καλλιτέχνης Σύνθια που δεν μπόρεσε ν' αποκτήσει το παιδί που θα την "ενώσει" με τον τόπο και γ) η θρασύτατη τυχοδιώκτρια Μάρθα (Τάνια Τρύπη) που σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τον πιο "αδύναμο κρίκο", τον Κωστή Καζιάνη (Βλαδίμηρος Κυριακίδης) για να τον παντρευτεί και να ανέβει κοινωνικά.

Και οι τρεις τους φεύγουνε ηττημένοι, οι δυο μάλιστα "φεύγουνε" για τα καλά...
 
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της σειράς retrofan! :vbwave:
 
bernard.c είπε:
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της σειράς retrofan! :vbwave:
Ευχαριστώ bernard.c:)

Αλήθεια, όλες αυτές οι λεπτομέρειες για τις σειρές (συντελεστές, χρονολογίες κλπ.) που γράφεις στα posts σου είναι εντυπωσιακές!

Πρέπει να έχεις καταπληκτικό αρχείο!

Εγώ μένω μόνο σε πλοκή και ηθοποιούς. Άντε, στο τσακίρ κέφι να θυμάμαι και τον σκηνοθέτη :D .
 
retrofan είπε:
Ευχαριστώ bernard.c:)Αλήθεια, όλες αυτές οι λεπτομέρειες για τις σειρές (συντελεστές, χρονολογίες κλπ.) που γράφεις στα posts σου είναι εντυπωσιακές!

Πρέπει να έχεις καταπληκτικό αρχείο!

Εγώ μένω μόνο σε πλοκή και ηθοποιούς. Άντε, στο τσακίρ κέφι να θυμάμαι και τον σκηνοθέτη :D .
Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια.

Αααααχ, δεν είναι θέμα προσωπικού αρχείου retrofan... (μακάρι να είχα τέτοιο αρχείο...!)

Είναι θέμα μελέτης/αναζήτησης σε διάφορες πηγές και καταγραφής των πληροφοριών στη RetroDB προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες σε όλους (που και που είναι και θέμα μνήμης...) ;)
 
Και κλείνω την σύντομη παρουσίαση της σειράς με τους τίτλους τέλους της.

[edit]Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηταν πολυ καλη σειρα αλλα δεν τη θυμαμαι και πολυ καλα...Μακαρι να παιξει καποια στιγμη σε επαναληψη,αν και χλωμο το βλεπω...Ασχετο αλλα μηπως θυμαται κανεις να μου πει τι ρολο ειχε η Μελιω στην οικογενεια Βιλλη??Μου διαφευγει αυτη τη στιγμη...
 
Εγγονή της Ναταλίας Βίλλη, μοναχοκόρη του γιου της Ασημάκη. Δηλαδή πρώτη ξαδέλφη της Άσπας, του Στράτου και του Κωστή.
 
Πίσω
Μπλουζα