Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

seleukos36

Retro Member
Joined
9 Αύγ 2009
Μηνύματα
101
Αντιδράσεις
35
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Οι_γενναίοι_του_Βορρά




Θυμάστε την ταινία "οι γενναίοι του Βορρά"; Παραγωγή του 1970 του Κώστα Καραγιάννη. Παίζουν Γιάννης Βόγλης (ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατου και στην συνέχεια αντιστασιακός), Ξένια Καλογεροπούλου (αδελφή του πρώτου νομίζω), Λάκης Κομνηνός (βούλγαρος κομιτατζής), Αιμιλία Υψηλάντη, Πέτρος Φύσσουν (δάσκαλος-αντιστασιακός), Άλκης Γιαννακάς, Κάκια Παναγιώτου, Δήμος Σταρένιος (σε τί ρόλο άραγε; μαντέψτε...χεχε).

Η ταινία διαδρατίζεται στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα) την περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής στον Β'ΠΠ. Οι Βούλγαροι παίρνουν ως ομήρους κατοίκους ενός χωριού της Δράμας και οι Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εντός βουλγαρικού εδάφους και τους απελευθερώνουν...και όχι μόνον αυτό, η ταινία έχει και ένα μυστικό που αποκαλύπτεται στο τέλος. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των ιστορικών-πολεμικών ταινιών!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όταν είχα πρωτοδει την ταινία μικρός, είχα μισήσει τον Κομνηνό :D που ως κομιτατζής, άρπαζε την νύφη από έναν γάμο και στην συνέχεια την σκότωνε. Παίζουν αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί. Μικρούς ρόλους έχουν και οι Μάτσας (Βούλγαρος αξιωματικός) Φόνσου (πόρνη) και Ξενίδης (έλληνας αντιστασιακός).
 
Wally είπε:
Εξαιρετικη ταινια. Εχω την εντυπωση οτι δεν πρεπει να παιχτηκε ποτε στην Ελληνικη τηλεοραση...
Πριν καμμιά 15αρια χρόνια την είχε δείξει ο Αντ1, αλλά στις 1.30 την νύχτα!!!
 
Εκτός από την πολύ καλή υπόθεση, η μουσική της και οι στίχοι είναι εντυπωσιακοί:

Στον Βοριά, Στον Βοριά

κρύφτηκε ο ήλιος στην συννεφιά

παντού απλώθηκε σκοτεινιά,

μάνες δακρύσαν τα χέρια σφίξαν

κι όλα προσμένουν την ξαστεριά

Στον Βοριά στον Βοριά,

κάτ' απ' την στάχτη καίει η φωτιά

ξανά οι γενναίοι εκεί ψηλά

να πολεμήσουν και να νικήσουν

πίσω να φέρουν την λευτεριά!

Οι στίχοι σε συνδυασμό με την μουσική με κάνουν να ανατριχιάζω...
 
Εξαιρετικό! Το κατέβασα από το you tube εδώ και καιρό, το μετέτρεψα σε .mp3 και το κάνω αναπαραγωγή στο usb του αυτοκινήτου...
 
Επική σκηνή : Η Ξένια Καλογεροπούλου ρωτάει αφελέστατα τον "πατέρα" της Δήμο Σταρένιο :

"Πατέρα, γιατί οι Βούλγαροι καίνε όλα τα σπίτια ΕΚΤΟΣ από το δικό μας" ;
 
Δήμος Σταρένιος....ιδανική "μούρη" προδότη :) Αυτός δεν ήταν που είχε πει "ειναι φίλοι μας οι γερμανοί"; Η ο Αρτέμης Μάτσας;
 
Ναι, ο αείμνηστος Δήμος Σταρένιος το είχε πει, αλλά όχι ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, στην ταινία "Η χαραυγή της Νίκης" (1971) είχε πει: "Μας αγαπάνε οι Γερμανοί...σαν φίλοι ήρθανε".

http://www.youtube.com/watch?v=0MJ-KUUup0s

Τί κρίμα που ο εξαιρετικός αυτός ηθοποιός έμεινε γνωστός ως "προδότης" του σινεμά...Είχε μια πλούσια θεατρική πορεία παίζοντας στην σκηνή με τους μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, ενώ είναι ελάχιστα γνωστό ότι είχε συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση σαν μέλος του ΕΑΜ. Επί δικτατορίας διώχθηκε ανηλεώς, και έχοντας πρόβλημα επιβίωσης αναγκάστηκε να παίζει σε ταινίες σαν και αυτή εδώ για να επιζήσει. Ένα όμορφο αφιέρωμα γι'αυτόν στο αρχείο της ΕΡΤ: http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=47095&tsz=0&act=mMainView
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καταρχην seleuke, ήταν δυο τα μυστικά ;) , το ένα πιο σκοτεινό απο το άλλο, θυμάσαι την εξομολήγηση του πολυ σκοτεινού Βουλγάρου- Κομνηνου στο τέλος στην φυλακα-υπηρετρια της Καλογεροπουλου, για το μισος που τον σιγοκαιει και γιατί αυτό γινεται, η σκηνη που κοιταζεται στον καθρεπτη και τον σπάει, σαν να γνωριζει πλεον την μοιρά του ενω τα κρυφά του μυστικά γίνονται γνωστα!

Γενικά η ταινια ηταν γροθιά στο στομάχι, ειδικά για μικρά παιδιά! :angry:

Η μοιρα της αδελφης του Γιαννη Βολγη , ήταν πολυ σκληρή και πικρή συνάμα ( ωραια κοπέλα, ποια ηταν ;) ! ο Λαυρεντης Διανέλος για άλλη μια φορά, φοβερός, σαν πατερας και προεδρος του χωριού αλλα και βασανισμένος ανθρωπος αργότερα!

Απο τα χαμόγελα στην πλήρη δυστυχία η κοπελα, από το σπιτικο της με τους δικούς της ανθρώπους και το όνειρο της να σπουδάσει στην Θεσσαλονικη και να διδάξει σε παιδιά στον εξευτελισμό, ομως υπήρξε happy end :) ! Καιρός ήταν να δει λίγη χαρά!

O δημοσιογραφακος Φυσσούν, τελικά πιανει όπλο, αν και ορκισμένος φίλος της ειρήνης και της μη-βιας οταν η αγαπημένη του πάει να πέσει θυμα βιασμού :eek: !

όσο για τον Αλέξη Κομνηνό, αν είχε γεννηθεί σε άλλη χώρα , θα είχε διαπρεψει υποκριτικά ( εξον που ηταν ο ωραιοτερος ξανθος Ελληνας που είχαμε), επαιξε δυο ρόλους κακών, απιστευτα καλά τον υποξιωματικο Γερμανό στην 28η Οκτωβρίου αλλα και τωρα τον ανελέητα σκληρο Βουλγαρο ( το γελιο του σε έπνιγε, ηταν λυσαλέο και προκαλουσε τρόμο και μόνο στην ακοή..) , αλλα αν παρατηρησετε και στους δυο , τα καταφέρνει έτσι, ώστε να μην ειναι καθόλου ο ίδιος, πως το κάνει;! ;)

ωραιος και ο Γιαννακας, ποτέ δεν ήταν ομορφότερος ( τι να γίνει το παρατηρησα και αυτό, γυναικα είμαι ;) ;)) με την ποντιακή στολη την μέρα του γάμου του, με την πανέμορφη κοπέλα που διαλεγει για γυναίκα του και πεφτει θυμα αγριας δολοφονίας μετά πηγαινει στο σπιτι του προδοτη ( τι φάτσα, ήταν αυτή) με την νεκρη γυναικα του στα χέρια και φωνάζει πως δεν την χάρηκε καθόλου αφου προλάβατε να την χαρείτε εσείς!

ωραιά ταινια και φυσικά το ειδυλιο του Φυσουν με την ωραια ξανθουλα, ληγει πολυ καλά!

Τον Κομνηνό στο τέλος τον σκοτώνουν;
 
Αριάδνη στο "28η Οκτωβρίου Ώρα 5.30" ο Κομνηνός έπαιζε τον αξιωματικό(υπολοχαγός) όχι τον υπαξιωματικό.
 
chg είπε:
Αριάδνη στο "28η Οκτωβρίου Ώρα 5.30" ο Κομνηνός έπαιζε τον αξιωματικό(υπολοχαγός) όχι τον υπαξιωματικό.
ε, υπάρχει διαφορά στα αξιώματα, δηλ.; αλλο αξιωματικος-υπολοχαγός, αλλο υποξιωματικός, δεν τα γνωρίζω καλά, σίγουρα, δεν πήγαμε και στρατο ;) , οπότε συγχωρουμε!
 
Υπαξιωματικοι ειναι οι δεκανεις και οι λοχιες (λοχιας, επιλοχιας, αρχιλοχιας) ενω οι αξιωματικοι ξεκινουν απο ανθυπολοχαγοι, υπολοχαγοι, λοχαγοι και πανε μεχρι στρατηγοι.

Αριαδνη, το αβαταρ σου ειναι απο το Μαρκο Πολο του 1982 ? Αν ειναι αυτο, συγχαρητηρια για την επιλογη, κορυφαια μινι σειρα!
 
Paspartoo είπε:
Υπαξιωματικοι ειναι οι δεκανεις και οι λοχιες (λοχιας, επιλοχιας, αρχιλοχιας) ενω οι αξιωματικοι ξεκινουν απο ανθυπολοχαγοι, υπολοχαγοι, λοχαγοι και πανε μεχρι στρατηγοι.
Αριαδνη, το αβαταρ σου ειναι απο το Μαρκο Πολο του 1982 ? Αν ειναι αυτο, συγχαρητηρια για την επιλογη, κορυφαια μινι σειρα!
paspartoo, ξεκαθαρισες και για μενα την υποθεση γιατι δεν ηξερα που πάνε τα τέσσερα, οποτε και ενας απλος φανταρος μπορει να ανέρθει στον βαθμο του λοχια, ενω ο υπολοχαγός ειναι κάτι πιο μόνιμο, υπηρετείς πλεον στο στρατό, είσαι μάχιμος και δινεις και διαταγές κατι που κάνει και στην ταινία ο Κομνηνος, εχω κάνει ποστ με τον ενλόγω ρόλο, μάλλον και εκει δεν θα το πρόσεξα καλα το στρατιωτικο αξιωμα του! ευτυχως που σας έχουμε στο φορούμ!

ναι, από εκει ειναι, για μένα μια απο τις καλυτερες ιστορικές σειρές ever!! που δυσκολα θα ξαναγίνουν :xm: , δυσκολα σίγουρα, αν όχι ποτέ! δεν ηταν αυτό που λέμε πλαστικοποιημένη, ευχαριστω για τα συγχαρητηρια!

ευτυχως στο ποστ για την 28 Οκτωβριου τον αναφέρω ως υπολοχαγό, ευτυχώς!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ναι, από εκει ειναι, για μένα μια απο τις καλυτερες ιστορικές σειρές ever!! που δυσκολα θα ξαναγίνουν :xm: , δυσκολα σίγουρα, αν όχι ποτέ! δεν ηταν αυτό που λέμε πλαστικοποιημένη!
Συμφωνω απολυτα - ειναι απο τις σειρες που καταφεραν να μεταδωσουν απολυτα το κλιμα των ιστοριων του Μαρκο Πολο και να δειξουν πολλα λαογραφικα και ιστορικα στοιχεια των περιοχων που επισκεφτηκε. Εξαιρετικη και η αποδοση του Κουμπλαϊ Χαν.

Οσο για τα στρατολογικα - μαλλον δεν τα απεδωσα οπως επρεπε - οι απλοι στρατιωτες μπορουν να γινουν εφεδροι δεκανεις, λοχιες, υποδεκανεις και εφεδροι δοκιμοι αξιωματικοι, και οι βαθμοι αυτοι ισχυουν για τη διαρκεια της απλης στρατιωτικης θητειας τους. Οι μονιμοι Υπαξιωματικοι (δεκανεις,λοχιες, επιλοχιες, αρχιλοχιες) εχουν βγει απο Σχολη Υπαξιωματικων - οπως και οι μονιμοι Αξιωματικοι (ανθυπολοχαγοι, υπολοχαγοι, λοχαγοι, ταγματαρχες, αντισυνταγματαρχες, συνταγματαρχες, ταξιαρχοι, υποστρατηγοι, αντιστρατηγοι κλπ) εχουν αποφοιτησει απο Σχολη Αξιωματικων, και διατηρουν τους βαθμους τους μεχρι τη συνταξη τους.

Βγηκα τρελα offtopic παλι :D
 
γιατι εισαι off topic;

καταλαβαμε το θέμα καλυτερα μιας και για πολεμικές-ιστορικές σειρές μιλάμε και οι πληροφοριες αυτες μας βοηθούν να τις κατανοησουμε καλυτερα, μην νομίζεις ''κομιτατζης'' δεν ξερω τι σημαινει, που αναφερεται πάνω αλλα και στην ταινια ουτε ''λοκατζης '' την ακουγα τοσα χρονια την λεξη αλλα ντρεπόμουν να ρωτησω απο φοβο μην με περάσουν για ανιδεη :( !

ασε που έμαθα σημερα τις βαθμίδες του στρατού, για τις οποιες ειχα πληρει μεσάνυκτα, όπως και άλλες κοπελες φαντάζομαι εδω μέσα, εκανα ενα βήμα ( #) ένα μικρο βημα για μενα, ενα μεγάλο για την ανθρωπότητα #) )!

όπως και να 'χει ευχαριστω για την υπομονή σου! ηταν κατατοπιστικά όλα!
 
Για το "κομιτατζής", σίγουρα δεν είναι off-topic, αφού αναφέρεται ευθέως στην ταινία. Κομιτατζήδες λέγονταν ιστορικά οι ένοπλοι βουλγαρικοί παραστρατιωτικοί σχηματισμοί που δρούσαν στην Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στη πρώτη, από τα τέλη του 19ου αιώνα, τρομοκρατώντας τους ελληνικούς πληθυσμούς με στόχο τον βίαιο εκβουλγαρισμό τους. Αντίπαλο δέος τους την περίοδο 1904-08 οι θρυλικοί Μακεδονομάχοι (Παύλος Μελάς, Καπετάν - Κώττας, κ.α.)
 
Αριαδνη ο ορος "κομιτατζηδες" δεν απανταται (ανεξηγητα?) σε κανεναν Ελληνικο σχολικο εγχειριδιο και σχεδον σε καμμια Ελληνικη ταινια.

Ευκαιρια να ψαξεις (στο youtube) να παρακολουθησεις το εργο "Ο Τελευταιος των κομιτατζηδων" που θεωρειται ως "μη-politically-correct" (+cult) και δεν εμφανιζεται σε τηλεοραση, DVD κτλ. Δεν αφορα τους Βαλκανικους Πολεμους αλλα τη συμπεριφορα των Βουλγαρων κατα την κατοχη.

Η Βερα Κρουσκα ειναι εκθαμβωτικη παρα την low-budget παραγωγη.

Μην αμελησω να μνημονευσω και το υπεροχο βιβλιο της Πηνελοπης Δελτα "Τα Μυστικα του Βαλτου"
 
αριαδνη είπε:
Τον Κομνηνό στο τέλος τον σκοτώνουν;
Ναι, τον σκοτώνει ένας από τους αντάρτες καθώς ο Κομνηνός πάει να φύγει, και παρά την εντολή του Βόγλη να μην τον πειράξουν...κάτι σαν αρχαιοελληνική κάθαρση στο τέλος.
 
Πίσω
Μπλουζα