Οι σατανάδες της νύχτας

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Οι σατανάδες της νύχτας (1972)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F%CE%B9_%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%82

Χαιρετώ τους φίλους ρερολάγνους.

Θυμήθηκα ταινία που μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση , την είχα δει 7 χρονών σε ασπρόμαυρη τηλεόραση (και έτσι δε μπορώ να πω αν ήταν έγχρωμη ή μη).Τίτλος της ''οι σατανάδες της νύχτας'' και θέμα το φοβερό έγκλημα ενός τύπου με το επώνυμο Λυμπέρης. Επρόκειτο για αληθινή ιστορία , όταν στις αρχές δεκαετίας '70 ο εν λόγω τύπος θέλησε να κάψει ζωντανή την εν διαστάσει σύζυγο του. Έβαλε φωτιά στο πατρικο της στο Χαλάνδρι, χωρίς να ξέρει ότι εκείνο το βράδυ ήταν και τα παιδιά τους μέσα! Έτσι εκτός απο γυναίκα και πεθερά κάηκαν και τα παιδιά του! Για την ιστορία ο Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θάνατο και ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα, νομίζω το 1972.

όποιος γνωρίζει κάτι άλλο για τη ταινία, ας προσθέσει. Έκτοτε, εγώ τουλάχιστον, δεν την έχω ξαναπετύχει!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ασπρομαυρη! Αρκετα χαλια ταινια,λογικο βεβαια αφου ειναι παραγωγη James Paris!
 
Ο Παρις μας εχει δωσει ομως και μεγαλες ταινιες οπως το ΟΧΙ, Η Μεσόγειος φλέγεται, 28η Οκτωβρίου ώρα 05.30 και μερικα καλα sexploitation.
 
Ε βεβαια,μεσα σε τοσες ταινιες που εκανε,υπηρξαν και μερικες καλες...που επιβεβαιωνουν τον κανονα
 
και ομως απο τις αλλες δυο που ειχε βγαλει η εταιρεια εκεινη την χρονια 1972 τον ιπποκρατη και το μπουμ-ταρατατζουμ,οι σαταναδες αποδειχτηκαν ποιο εμπορικοι.
 
μόνο τον Ιπποκράτη έχω δει από αυτές που αναφέρθηκαν (μετριότατη αλλά σκάς στα γέλια με την ερμηνεία του Παπαμιχαήλ, όπως και με τον Παπαφλέσσα του της προηγούμενης χρονιάς) αλλά για τους Σατανάδες της Νύχτας έμαθα από το blog eglima wordpress του γιάννη ράγκου.
 
Ήταν ασπρόμαυρη όντως και την είχα δεί στην Ετ 1 το καλοκαίρι του 1990 (Ιούλιο ή Αύγουστο).Ανάμεικτα συναοσθήματα μου προκάλεσε η ταινία (ούτε μου άρεσε αλλά ούτε την θεώρησα κακή) αλλά είχε ενδιαφέρον η υπόθεση που βασιζόταν σε πραγματική ιστορία και μάλιστα σε ένα τραγικό περιστατικό που είχε γίνει πρόσφατα την εποχή της ταινίας
 
Η ταινια βασιζεται σε πραγματικο γεγονος.Ειναι η ιστορια του Βασιλη Λυμπερη ο οποιος στις 5/1/72 παρεα με φιλους του εβαλε φωτια στο σπιτι που διεμενε η εν διαστασει συζυγος του,και εκαψε ζωντανους την συζυγο,την πεθερα και τα 2 του παιδια.Ο Λυμπερης ηταν ο τελευταιος στην Ελλαδα που καταδικαστηκε σε θανατο και εκτελεστηκε στις 25/8/72,μεχρι που η ποινη σε θανατο καταργηθηκε και τυπικα το 1993.
 
Πολύ μέτρια ταινία και μια μάλλον ατυχής αναπαράσταση στον κινηματογράφο του πραγματικά ολέθριου εγκλήματος του Λυμπέρη στην οικογένεια του. Οι ηθοποιοί που έπαιζαν δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες του ρόλου τους για αυτό η ταινία που παρεμπιπτόντως ήταν και ασπρόμαυρη την δεκαετία του ΄70 (άλλο φάουλ), δεν προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των θεατών και πήγε άπατη. Ατυχής στιγμή για τον πολύ καλό ηθοποιό Γιάννη Κατράνη που αδικήθηκε σε μια σκηνή της ταινίας που συνομιλούσε με τους συνεργούς του με ένα γραφικό φανελάκι και εσώρουχο που διακωμωδούσε άθελα του το τραγικό που πήγαν να σχεδιάσουν και αντί να προκαλεί στον θεατή συναισθήματα οργής και αγανάκτησης η περιγραφή του ειδεχθούς εγκλήματος που σχεδίαζαν, η θέα του βρακιού του Κατράνη προκαλούσε το γέλιο. Απορώ πως ο Βασίλης Μανουσάκης που μας είχε συνηθίσει αργότερα σε πολύ καλές δουλειές (βλέπε Απόδραση) άφησε να του ξεφύγει αυτή η γραφική σκηνή των εσωρούχων.
Και για την ιστορία κάτι που έχω διαβάσει. Ο πάτερ που εξομολόγησε τον Λυμπέρη λίγο πριν την εκτέλεση, εξέφρασε την διαφωνία του για την θανάτωση του, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα. Εννοώντας ότι την ζωή ενός ανθρώπου ότι και αν έχει διαπράξει την παίρνει μόνο ο Θεός. Θέση στην οποία συμφωνώ απόλυτα.
 
Πίσω
Μπλουζα