Οι συμπρωταγωνίστριες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ (πλην Αλίκης Βουγιουκλάκη)

atanasio

RetroNuts!
Joined
10 Ιαν 2011
Μηνύματα
2.435
Αντιδράσεις
3.351
Πέρα από τις αναμφισβήτητες επιτυχίες του με τη μοναδική Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο μέγιστος ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ έπαιξε με τις σπουδαιότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου και, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο ταίριαξε με όλες, αλλά ήταν και καλύτερος ερμηνευτικά σε αρκετές από αυτές τις ταινίες από ό,τι σε κάποιες ταινίες με την Αλίκη, ίσως γιατί ήταν πιο χαλαρός. Θυμίζω ονόματα και ταινίες:

Μελίνα Μερκούρη ("Ποτέ την Κυριακή", "Κραυγή γυναικών")

Έλλη Λαμπέτη ("Το τελευταίο ψέμα")

Αντιγόνη Βαλάκου ("Χαμένα όνειρα")

Τζένη Καρέζη ("Τα κόκκινα φανάρια")

Γκέλλυ Μαυροπούλου ("Εταιρεία θαυμάτων")

Ξένια Καλογεροπούλου ("Δημήτρη μου, Δημήτρη μου")

Ζωή Λάσκαρη ("Εραστές του ονείρου")

Τζένη Ρουσσέα ("Ανάμεσα σε δυο γυναίκες")

Μαίρη Χρονοπούλου ("Το τεμπελόσκυλο")

Νέλλη Αγγελίδου ("Ο θάνατος θα ξανάρθει")

Έλενα Ναθαναήλ ("Το λεβεντόπαιδο")

Νόρα Βαλσάμη ("Το λεβεντόπαιδο")

Κάκια Αναλυτή ("Το ραντεβού της Κυριακής"

Κάτια Δανδουλάκη ("Παπαφλέσσας")

Ποια είναι η γνώμη σας;
 
Μου αρεσε με τη Μαυροπουλου και την Αναλυτη πιο πολυ. Να ξεκαθαρισω οτι δε μιλαω για τις ταινιες οπου επαιξαν μαζι, αλλα μονο για τη λεγομενη "χημεια" που ειχαν μεταξυ τους.

Δε μου αρεσε καθολου με τη Λασκαρη και τη Ναθαναηλ. Αλλου τυπου γυναικες αυτες. Αριστοκρατικες. Κι ο Δημητρης πολυ λαϊκο παιδι για να δεσει μαζι τους.

Τουλαχιστον τοτε που ειχε εγκαταλειψει το πιο κυριλε προφιλ που ειχε στις πρωτες του ταινιες. Αν τον εβλεπα μαζι τους νωριτερα, πιστευω πως δε θα με πειραζε καθολου.
 
καρεζη στα κοκκινα φαναρια..
 
Αν και δεν ειδα ολες τις ταινιες που αναφερονται στο θρεντ,μου αρεσε με την Αντιγονη Βαλακου στα "χαμενα ονειρα", με τη Τζενη στα "κοκκινα φαναρια" αλλα και με μια αλλη συμπρωταγωνιστρια που δεν υπαρχει στη λιστα:τη Μαριανα Κουρακου στην ταινια "ο εξυπνακιας"
 
'Εχεις δίκιο, katerinak. Έδεναν πολύ ο Παπαμιχαήλ και η Κουράκου στον "Εξυπνάκια". Παρέλειψα, επίσης, την Άννα Φόνσου και την Μπέττυ Αρβανίτη στο "Περάστε την πρώτη του μηνός".
 
και η Μιραντα Κουνελακη στο Ο λουστρακος
 
Θυμίζω στην παρέα ότι η πρώτη κινηματογραφική συμπρωταγωνίστρια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήταν η Καίτη Λαμπροπούλου στον έγχρωμο "Αγαπητικό της βοσκοπούλας" (1955) του Ηλία Παρασκευά!
 
Βαλάκου στα "Χαμένα Όνειρα". Πολύ καλή χημεία αν κι όχι καθαρά ερωτική. Αν τον ρόλο τον έπαιζε η Βουγιουκλάκη, πιθανολογώ ότι η ταινία δεν θα βλεπόταν ...
 
Retrofan, είναι ενδιαφέρον ότι ο γυναικείος ρόλος στα "Χαμένα όνειρα" είχε αρχικά προταθεί στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία τον αρνήθηκε, θεωρώντας τον άκρως καταθλιπτικό, με αποτέλεσμα ο Φίνος και ο Σακελλάριος να δώσουν τον ρόλο στην Αντιγόνη Βαλάκου.
 
Η Βουγιουκλάκη έστησε μεθοδικά μια συγκεκριμένη "εικόνα" και καλά έκανε. Κάποια πρώτα δραματικά της δείγματα (π.χ. "Ποντικάκι" ή το "Ταξίδι") μ' αφήνουν με την υποψία ότι μπορεί να μην ήταν κακή και σε κάτι πέρα από το κακομαθημένο και ξένοιαστο πλουσιοκόριτσο. Η περίοδος "Φώσκολος" όμως με κάνει να ριγώ σύγκορμη και τελικά να είμαι πολύ ευχαριστημένη που ο Παπαμιχαήλ χόρεψε το "βαλς των χαμένων ονείρων" με την υπέροχη κα Βαλάκου.
 
Με την σειρα που τα βλέπω μου αρεσε με την Μαιρη Χρονοπουλου στο τεμπελοσκυλο. Ειχαν πιστευω την χημεια : αυτη το πανω χερι και αυτος το τεμπελοοσκυλο, και μου άρεσε πολυ και με την Κατια Δανδουλακη στον Παπαφλέσσα.

Δεν μου άρεσε καθολου μα καθολου με την Λασκαρη, και με την Καλογεροπουλου στο Δημητρη μου.. κτλ
 
Η χημεια Παπαμιχαηλ - Χρονοπουλου, δουλεψε και στην προσωπικη τους ζωη.

Το 1962 - 63 που γυρισαν το Τεμπελοσκυλο και συμπρωταγωνιστουσαν στη θεατρικη Ποντικοπαγιδα, ειχαν μαζι εναν συντομο, αλλα εντονο ερωτικο δεσμο.
 
Αγαπητοί φίλοι, τρεις επισημάνσεις:

1. Με τις περισσότερες κινηματογραφικές συμπρωταγωνίστριές του (Μερκούρη, Λαμπέτη, Καρέζη, Βαλάκου, Μαυροπούλου, Καλογεροπούλου, Χρονοπούλου, Αρβανίτη, Αγγελίδου, Δανδουλάκη) ο Παπαμιχαήλ έχει συνεργαστεί και στο θέατρο.

2. Όλες οι πρωταγωνίστριες της πρόχειρης λίστας που έφτιαξα (πλην Μερκούρη, Λαμπέτη και Ναθαναήλ) έχουν παίξει σε ταινία ή/και τηλεοπτική σειρά γραμμένη ή/και σκηνοθετημένη από τον Νίκο Φώσκολο.

3. Συμφωνώ με τη retrofan ότι ο Παπαμιχαήλ και η Βαλάκου είναι έξοχοι στα "Χαμένα όνειρα" και νομίζω ότι είναι η καλύτερη κινηματογραφική στιγμή και των δύο ηθοποιών.
 
Με τη Νόρα δεν μου κολλάει και πολύ ο Δημήτρης στο Λεβεντόπαιδο...είναι ισως και η νεότερη της λίστας σου atanasio (μαζί με την Κάτια)
 
Καλως ήρθες Γιάννη :) μας έλειψες!

Να πω πως συμφωνω 100% με atanasio και ρετροφαν! ο Παπαμιχαήλ με την Βαλάκου ήταν έξοχοι στα χαμένα όνειρα, ένα μικρό αριστουργημα η ταινία!
 
Σε ευχαριστω πολυ Αριαδνη!!

Ναι κι εγω νομιζω Βαλακου θα προτιμησω, ειχαν προηγηθει αμεσως πριν και συνεργασιες τους αρκετες στο θεατρο,οποτε ισως το "ειχαν" απο κει
 
Σε κάποιες από αυτές, όπως π.χ. στο "Λεβεντόπαιδο", θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά για το Δημήτρη. Ένας παχουλός, πια, μέσα στο κόκκινο ζιβάγκο του και με σαφώς λιγότερα τραγούδια Παπαμιχαήλ, που μέχρι μια εποχή αποτελούσαν και ατού στις ταινίες του, εμφανώς επισκιάστηκε από την αέρινη Έλενα Ναθαναήλ. Για να θυμηθούμε και τα σχετικά πλάνα, σε εκείνη την ταινία, ερμηνευτικά η Έλενα ήταν στο Λυκαβηττό και ο Δημήτρης στο Πέραμα...

Κάτι αντίστοιχο, αλλά μάλλον λόγω σχετικά νεαρής ηλικίας, έπαθε νομίζω και στα "Κόκκινα φανάρια", ενώπιον της Τζένης Καρέζη.

Ο Δημήτρης βρήκε στην Αλίκη το πάτημα να λειτουργήσει μεν πιο χαλαρά αλλά τελικά πιο άνετα και πιο ελεύθερα υπέρ της τέχνης του, ακόμα και σε ιδιαιτέρως "εύπεπτα" και ανούσια σενάρια, ενώ χωρίς αυτήν φαινόταν περισσότερο "σφιγμένος" και "δήθεν"...
 
Επισης σε δυο αλλες ταινιες ο Παπαμιχαηλ παιζει στη μια με τιτλο "Μην Ερωτευεσαι το Σαββατο" με την Γαλλιδα Ντανιελ Λοντερ και στην αλλη ταινια με τιτλο "Αν εχεις τυχη" συμπρωταγωνιστει με την Λιλιαν Μηνιατη με την οποια μου αρεσαν πολυ ως ζευγαρι και ταιριαζαν πολυ.

[h=1][/h]
 
Εμένα μου άρεσε με την Καρέζη στα κόκκινα φανάρια και για να πω την αλήθεια θα ήθελα να τους είχα δει μαζί και σε άλλες ταινίες.Με την Ξένια Καλογεροπούλου δε μου άρεσε καθόλου..μα καθόλου!
 
Πίσω
Μπλουζα