Ονόματα που μας άρεσαν όταν ήμασταν μικροί

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.515
Αντιδράσεις
28.105
Οπως και σημερα εχουμε τις προτιμησεις μας σε ορισμενα αντρικα και γυναικεια ονοματα, το ιδιο συνεβαινε σε πολλους απο μας κι οταν ημασταν παιδια.

Αυτες μας οι προτιμησεις μπορει να αλλαξαν απο τοτε, μπορει και οχι. Αφου ομως βρισκομαστε σε ενα Ρετροφορουμ, αυτο που με ενδιαφερει ειναι τα ονοματα που μας αρεσαν τοτε, στην παιδικη κι εφηβικη μας ηλικια.

Κανω την αρχη, λοιπον....

Γυναικεια ονοματα:

Λινα - Ετσι ελεγαν τη νονα μου.

Ερρικα - Ετσι ελεγαν ενα κοριτσι λιγο μεγαλυτερο μου, στο δημοτικο σχολειο που πηγαινα.

Μαργαριτα - Ετσι ηθελα να λενε εμενα και μαλιστα το επιθυμουσα διακαως. Αφου ρωταγα συνεχως τους γονεις μου γιατι δε με βαφτισαν Μαργαριτα που θυμιζε και λουλουδι.

Τωρα βεβαια, παρατηρωντας τα δυο τελευταια ονοματα, μαλλον με επηρεασαν οι αδελφες Μπρογιερ! :)

Αντρικα ονοματα:

Αρης - Μου φαινοταν μικρο, πρωτοτυπο και δυναμικο. Θεος του πολεμου ηταν αυτος, αλλωστε!

Πετρος


Αλεκος



Μιλτος
- Εδω υπαρχει μια μικρη ιστορια.

Βραδυ καλοκαιριου κι εγω γυρω στα 10. Λιγο πιο κατω απ' το σπιτι μας η μητερα μου ειχε πιασει την παρλα με μια γειτονισσα κι εγω σουλατσαριζα βαριεστημενα πανω - κατω στο πεζοδρομιο περιμενοντας τη να τελειωσει. Ξαφνικα και απ' το πουθενα με πλησιασε ενα αγορι λιγακι μεγαλυτερο απο μενα και με ρωτησε πως με λενε.

- Βιβη, του απαντησα. Εσενα;

- Μιλτο. (Εγω πρωτη μου φορα ακουγα αυτο το ονομα). Βιβη, θελεις να σε κερασω ενα παγωτο; (Και με το που με ρωτησε, μου εδειξε με το χερι του το ψιλικατζιδικο στο τελος του δρομου).

- Οχι, δε θελω. Παμε καλυτερα πιο περα να μιλησουμε, του ειπα και απομακρυνθηκαμε τρια - τεσσερα μετρα.

Ειπαμε για το σχολειο μας, εμαθα πως πηγαινε μια η δυο ταξεις πιο πανω απο μενα κι υστερα ειπαμε κι αλλα ακομα που δεν τα θυμαμαι.

Δεν μπορω με τιποτα να φερω στον νου μου τι αλλο ειπωθηκε τοτε. Αυτο που θυμαμαι ειναι οτι εκεινο το παιδι που ουτε το προσωπο του δεν μπορουσα να διακρινω καλα μεσα στη νυχτα, ηταν ενα παιδι ξεχωριστο. Καμια σχεση δεν ειχε με τους συμμαθητες μου, τα αγορια της γειτονιας μου και τα λοιπα διαβολοπαιδα. Ηταν ενα αγορι διαφορετικο, ευγενεστατο, γλυκο και καλοσυνατο.

Μιλησαμε ολα κι ολα δεκα λεπτα, απο οσο μπορω να θυμηθω, κι υστερα με χαιρετησε κι εφυγε.

Δεν τον ξαναειδα ποτε, αλλα στη μνημη μου χαραχτηκε ο τροπος που μου μιλουσε και τον σκεφτομουν πολυ. Ερωτευμενη; Οχι, δεν ημουν. Οπως ειπα και πρωτυτερα, ουτε το προσωπο του δε θυμομουν στην εντελεια. Μονο για τα καστανοξανθα μαλλια του ημουν σιγουρη.

Απο τοτε, το μεχρι πρωτυτερα αγνωστο σε μενα ονομα "Μιλτος" που βγαινει απο το "Μιλτιαδης", αρχισε να μου αρεσει παρα πολυ αναμεσα στα τοσα αντρικα ονοματα. Αυτο κρατησε τρια - τεσσερα χρονακια μεχρι που το ονομα επαψε καποια στιγμη να μου κανει εντυπωση.

Ποτε μου ομως δεν ξεχασα εκεινο το αγορι.........................................................................................................................
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ είχα μία μανία με τα Ιταλικά ονόματα γενικά, τα θεωρώ τα πιο ωραία, κυρίως τα γυναικεία. Έτσι, ονόματα όπως Ρόζα, Γκαμπριέλλα, Σύλβια, Ισαμπέλα, Τζούλια, Λάουρα κτλ τα λάτρευα. Από την άλλη, πάντα μου άρεσαν πολύ κάποια όχι και τόσο συνηθισμένα γυναικεία ονόματα που άκουγα στην Ελλάδα, όπως Ιόλη, Νιόβη, Γιολάντα, Μελισσάνθη, Ροδάνθη, Αλκυόνη, Μυρτώ, Καλυψώ, Λητώ, Ροδαυγή, Χαραυγή, Μαργαρίτα.

Όσο για τα αντρικά, εκτός από κάποια ιταλικά ή ισπανικά, όπως Αμπελάρντο, Αντριάνο κτλ, μου άρεσαν ονόματα όπως το Ιορδάνης, Λέανδρος, Αχιλλέας, Μενέλαος, Λαυρέντης, Νικήτας, Άλκης, Ιάσονας, Λεωνίδας, Στέφανος.
 
Χριστιάννα

Μαριάννα

Πέγκυ (από το Παναγιώτα, Παγώνα ;)

Μίλτος

Αργύρης

δύο ονόματα συμμαθητών μου, που μου άρεσαν...
 
Από γυναικεία ονόματα μου άρεσαν τα Χριστίνα, Αλεξάνδρα, Ναταλία, Εύα, Πόπη, Αθηνά. Δεν μου αρέσουν τα Μαρία, Άννα, Δανάη, Πηνελόπη. Από ανδρικά μου είχε κολλήσει το Σάββας μια εποχή το οποίο τελικά είναι κάπως. Μου αρέσει επίσης τα Μάξιμος, Ζαχαρίας.
 
Μικρός μου άρεσαν τα Αλέξανδρος,Στέφανος,Φίλιππος.Θα ήθελα να με είχαν βαφτίσει έτσι.
 
Γυναικεία Αφροδίτη, Μαριάννα, Δανάη

Ανδρικά Φίλιππος, Μάριος, Αίας (ναι οκ έβλεπα Δύο ξένους.... βρε Αία)
 
Μου αρεσε να με λενε ή ''Αριαδνη'' λογω της πριγκηπισσας της μινωικης κρητης ή Μυρτω και να με φωνάζουνε Μυρτουλα ;) μαλλον από το καπλανι της βιτρίνας επηρεαστηκα( και το μελια καλό ήταν) και το λιλι η λιλιαν από μια κουκλα φιλη της μπι-μπι-μπο πολύ μου αρεσε ως όνομα!το ''Ιφιγενεια'' , ειχα μια θεια , το ''ευγενεια'', ειχα ξαδελφη , το αντζυ, ειχα γειτονισσα, αυτά α και το Φαννη παραλιγο να με βαφτισουν ετσι..Δαναη από την γλώσσα της α'δημοτικού, Λορενα η Λουνα από το μαγκα., Σικελλιανη από την ηθοποιο η Αγγελίνα από την προβα

Από ανδρικα μου αρεσει το Ιάκωβος, καποτε γνωρισα ένα παιδι που το ελεγαν ιακωβο και τον φωναζαν τζεικομπ, ωραιο να σε λενε τζεικομπ ξεχωρίζεις, εισαι ο τζεικομπ τέλος και το ''ακης'' ή το Βελισσάριος( εχω ξαδέλφια) επίσης ή το ''πολυδεύκης'' ναι ηξερα πολυδευκη, σπανιότατο όνομα όπως και το Φιλώτας! Ωραιο και το Λουκάς

Σε μας υπήρχε το εξης φαινομενο, να κόβονται τα ονόματα πχ Αναστασία, Σουλα, Κυριακη, κικι, Σεβαστιανή, Σαβούλλα, να πω την αλήθεια δεν μου αρεσε το φαινόμενο/ καλα Αγγελικη μου αρεσε το αντζυ αλλα να σε λενε Αναστασια και να το κανεις Σουλα η Γεωργια, Ριρι η γωγω καπως μου εκανε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To καλοκαίρι του 1989 σε διακοπές με τους γονείς στη Κέρκυρα θυμάμαι οτι με είχε εντυπωσιάσει πολυ το όνομα "Άτζελα", ετσι ελεγαν τη κόρη του ιδιοκτήτη στο ξενοδοχείο που μέναμε.. Παντως στη σημερινή εποχη δεν υπάρχει περίπτωση μια κοπέλα με το ονομα Αγγελική να την αποκαλούν ως Άτζελα, αυτο το "αμερικάνικο" ηταν καθαρά μεσα στα πλαίσια της λάμψης/μόδας των 80's!
 
Είχα ενα συμμαθητή με όνομα Θεμιστοκλής που φυσικά τον φώναζαν Θέμη και θα μ'αρεσε σαν όνομα (αν ο Gryzor το διαβάσει αυτό να μην καβαλήσει το καλαμάκι :D ).

Τελικά με βγάλανε Νίκο, αλλα ευτυχώς δεν το κάνανε Λάκης χαχαχαχαχαχα!

Είχα ερωτευτεί μια Μαργαρίτα οταν ημουν στο Λυκειο, οπότε λόγω και της ανάμνησης αυτής μ'αρέσει πολύ αυτό το όνομα. Επίσης μ'αρέσει πολύ το Ροδάνθη, λόγω πάλι μιας αλλης κοπέλας από εκείνη την εποχή.

Να πω ότι μ'αρέσουν πολύ τα ονόματα Ιωάννα, Αντωνία και Κωνσταντίνα (αυτό το τελευταία μ'αρέσει και όταν γίνεται Νάντια, μ'αρέσει και το τραγουδάκι του Καρβέλα ;) ), όμως με αυτή τη γραφή και

όχι π.χ. Γιάννα/Τώνια/Ντίνα (μπλιάχ). Σταματία επίσης πολύ ωραίο, αλλά ετσι, όχι....Τούλα!!! Επίσης, πιστεύω ότι οι γονείς κάνουν τραγικότατο λάθος όταν δίνουν ονόματα στα παιδιά σα να είναι κτήμα τους ή για να το παίξουν "δηθεν".Δεν είναι μαγκιά το όνομα.Ειναι κάτι που θα ακολουθεί το παιδί μια ζωή και πολλές φορές επηρεάζει την ίδια του την κοινωνικότητα. Εντάξει, αν δε θες να βγάλεις Παρθένα την κόρη σου επειδή και τη γιαγιά σου τη λέγανε έτσι (ή ας πούμε Χάιδω :D ), βγάλτη κάτι άλλο, αλλά ρε φίλε μην τη λες Εβελίντα ή Εβελυν! Ημαρτον!!!! Χάθηκε το Ευαγγελία που επίσης είναι πολύ ωραίο;

Αφτα.

υγ. Για μένα, ωραίο θρεντ είναι αυτό που θα μου φέρει αναμνήσεις την ώρα που γράφω. Θενκς μπαμπι ;)

υγ2. Ξεχασα να αναφέρω τα ονόματα Γαρυφαλιά(όχι Φαλιά) και Τριανταφυλλιά(το Φιλίτσα είναι οκ :D ). Μ'αρέσουν τρελά ;) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρθενα ειχα συμμαθητρια και την λέγαμε Νενα, επίσης ειχα συμμαθητρια και αγλαια από τα πιο πρωτοτυπα ονόματα της τάξης
 
Είχα συμμαθητή με το όνομα Φιλοκτήτη και συμφοιτητή από τη Σάμο με το όνομα Πολυκράτη. Το Ιωάννα επίσης που αναφέρθηκε παραπάνω μου αρέσει αλλά έτσι όπως είναι, όχι Γιάννα. Στη δουλειά έχουμε μια κοπέλα που το βαπτιστικό της είναι Ευρύκλεια και τη φωνάζουμε Λίλιαν!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
johnny19818 είπε:
Ευρίκλεια .......Λίλιαν!!
Μα καμία σκέση;;;; :D Εσείς τη φωνάζατε έτσι ή με αυτό το υποκοριστικό τη γνωρίσατε; Παίζει ρόλο, γιατί αν έτσι τη γνωρίσατε, σημαίνει ότι οι γονείς της προσπάθησαν να διορθώσουν το λάθος τους :D .

Και Κλειώ πάντως θα μπορούσατε να τη φωνάζετε.

Εγώ ξέρω έναν Αντώνη που τον φωνάζω Ντων' :p (η απόστροφος δε μπήκε τυχαία)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σκεφτείτε στο χωριο μου, κάθε βασιλης ηταν Τσιλιας, κάθε Θανάσης Νασος, κάθε Γιωργος, Γιάκιας, κάθε Βελισσάριος, Βλεισσάρης, κάθε Δημητρης, Μητρος κάθε Βασιλική, Βασιλω, κάθε Μαρια, Μαριγούλα κάθε Ηλιας, Λιακος και ξεχώριζες ετσι πχ ο Τσιλιας ο...με το επωνυμο σου! Και αν τον ανδρα σου τον ελεγαν για παράδειγμα Γιωργο ησουν η Γακαινα η Νικο η Νικαινα η Χρηστο η Χρησταινα και ουτω καθεξης....
 
Rygar είπε:
Μα καμία σκέση;;;; :D Εσείς τη φωνάζατε έτσι ή με αυτό το υποκοριστικό τη γνωρίσατε; Παίζει ρόλο, γιατί αν έτσι τη γνωρίσατε, σημαίνει ότι οι γονείς της προσπάθησαν να διορθώσουν το λάθος τους :D . Και Κλειώ πάντως θα μπορούσατε να τη φωνάζετε.
Όχι Νίκο δεν τη φωνάζουμε εμείς έτσι, έτσι συστήνεται στο γκόζμο (όπως λες κι εσύ). Και κοίτα σύμπτωση, τώρα που το λες σε προηγούμενη δουλειά είχα μια Κλειώ!!

αριαδνη είπε:
Σκεφτείτε στο χωριο μου, κάθε βασιλης ηταν Τσιλιας, κάθε Θανάσης Νασος, κάθε Γιωργος, Γιάκιας, κάθε Βελισσάριος, Βλεισσάρης, κάθε Δημητρης, Μητρος κάθε Βασιλική, Βασιλω, κάθε Μαρια, Μαριγούλα κάθε Ηλιας, Λιακος και ξεχώριζες ετσι πχ ο Τσιλιας ο...με το επωνυμο σου! Και αν τον ανδρα σου τον ελεγαν για παράδειγμα Γιωργο ησουν η Γακαινα η Νικο η Νικαινα η Χρηστο η Χρησταινα και ουτω καθεξης....
Μου θύμισες ένα γνωστό από χωριό του νομού Τρικάλων που εκεί το Χρήστο τον λένε Κίτσο και τη γυναίκα του Κίτσαινα!

Επίσης η αδερφή του κουμπάρου της αδερφής μου λέγεται Αργεντινή, μια χωριανή του πατέρα μου Πάτρα (μάλλον από το Κλεοπάτρα) και τη φωνάζουν Πατρώνα και ένα καλοκαίρι είχαμε γνωρίσει μια κοπέλα που την έλεγαν Ελλάδα (μας είπε τότε αυτή...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α, σε μας τον Χρηστο τον ελεγαν κανονικα. Την Παναγιωτα, Παναγιούλα, την αγγελικη- αγγελω και την δημητρα-δημητρω
 
Παλιά ειχα μια συνάδελφο που λεγόταν Μαριλίς. Οταν το άκουσα μου αρεσε τοσο πολυ το όνομα και της ειπα: "έχεις τόσο όμορφο όνομα και πρωτότυπο...Αμαρρυλίς (νομιζα οτι το Μαριλίς ειναι χαιδευτικό απο το Αμαρρυλίς)..αλήθεια Μαριλίς πότε γιορτάζεις??"

Η απαντηση της με άφησε speechless...

γιατί???

γιατί η "Μαριλίς" ήταν βαφτισμένη...Μαρουλία!!!

Ήταν νησιώτισσα, απο τη Ρόδο, και όπως μου ειπε στα νησιά έχουν το όνομα Μαρουλιώ και γιορτάζει 2 Φεβρουαρίου. Η Μαριλίς λοιπον ήταν Μαρουλία που το είχε κανει χαιδευτικά Μαριλίς....
 
hannele είπε:
Η απαντηση της με άφησε speechless...

γιατί???

γιατί η "Μαριλίς" ήταν βαφτισμένη...Μαρουλία!!!

αχαχαχαχααααααααααααααααα τώρα έμεινα εγώ speechless από τα γελια!!!! Δεν είναι αστείο το όνομα, απλά η χρήση του υποκοριστικού δένει με αυτά που έγραψα λίγο πιο πριν. Για το λάθος που γίνεται την ώρα της βάπτισης και μετά άντε να το μαζέψεις :D :D:D Να πω ότι δε γελάω επειδή το όνομα μου φαίνεται αστείο, αλλά με τη χρήση του υποκοριστικού :D . Πάντως απλά δεν είναι όνομα. Είναι, όπως λένε και στο χωριό μου, epic fail:D. Δικαιολογείται όμως η χρήση του, μιας και στα νησιά δίνανε τέτοια ονόματα.

Το Αμαρρυλίς όμως είναι σούπερ!

Και θέλω να απολογηθώ δημοσίως ότι μονο η χρήση των υποκοριστικών μου φαίνεται αστεία, όχι οι άνθρωποι. Πρέπει να είναι πολύ χαζός κανείς για να κρίνει καποιον λόγω του υποκοριστικού του (σίγουρα όμως μερικά κοριτσάκια πουλάτε "δήθεν" με το υποκοριστικό σας, βλέπε Εβελίντα, Εβελυν, Μαρί κλπ κλπ)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar εγω πάλι εμεινα speechless με το Μαρουλία... :D

Δεν το ειχα ξανακούσει σαν όνομα και ομολογώ οτι μου φάνηκε πολύ αστείο.

Κατανοώ το θέμα της παράδοσης και της διατήρηση της, όμως απο την άλλη η "γιαγιά Μαρουλία" στη δική της εποχή στη τοπική κοινωνία του νησιου που γεννήθηκε κι ζούσε δεν θα είχε πρόβλημα. Ομως η "εγγονή Μαρουλία" είναι δυνατόν να μην νιώθει περίεργα με ενα τετοιο όνομα??? για ποιο λόγο άλλωστε να το αλλαξει σε Μαριλίς???
 
Βασικά θα μπορούσε να το κάνει ξερω γω...Ρούλα :D ή Μάρω. Ναι το Μάρω θα ηταν ωραίο, είναι και από τα ελάχιστα χαιδευτικά που μου αρέσουν πολύ.
 
Ασε μιλαμε για μεγάλο σοκ! :D

Απο το Αμαρρυλίς που νόμιζα, το οποιο παρεπιπτόντως ειναι υπεροχο όνομα, "προσγειώθηκα" στο Μαρουλία...

Μαρουλία<Μαρυλία<Μαρυλίς ή Μαριλίς....κάτι τετοιο υποθετω οτι θα σκέφτηκε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα