Ο Έρωτας του Οδυσσέα

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.792
Αντιδράσεις
4.276
Τη Παρασκευη το απογευμα, καθυστερησα σε μια συναντηση διοτι κολλησα με τη συγκεκριμενη ταινια την οποια προβαλε καποιο απο τα κρατικα καναλια. Εικαζω οτι ειναι το τηλεοπτικο μονταζ του 1986 της ταινιας του 1984.

Ενας πενηνταρης, παντρεμενος με παιδια (τα οποια ειναι εξοχη λογω θερους) απολυεται και ξεκινα να περιπλανιεται στην Αθηνα και περιξ με τα λεφτα της αποζημιωσης. Εμφανιζεται συνεχως μπροστα του μια κοπελα και αυτος προσπαθει καθ ολη τη διαρκεια του εργου να την πλησιασει.

Μελαγχολικη, με αρκετο "καψιμο" (σουρεαλ), πολυ αργη (η σκηνη που ο Βουτσας μετακινει τις γλαστρες μου φανηκε αιωνας) αλλα για καποιο λογο με κρατησε.

Την ειχα δει στο παρελθον αποσπασματικα αλλα ποτε ολοκληρωμενα.

Μερικα κομματια της ειναι πολυ καλα (στο σπιτι, στην Υδρα) και αλλα αρκετα κακα (πχ τα Δειλινα)

Ο Βουτσας ειναι εξαιρετικος.

[video=youtube;Hgm3VXHf-do]

Ειναι σουπερ για 80s trivia τοπωνυμιων :)
 


Μεταδόθηκε και ως μίνι σειρά 4 επεισοδίων από την ΕΡΤ το 1986

Erotasodyssea.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
προσωπικα τον βουτσα τον θεωρω μια σκαλα κατω απο τους καλους του ελληνικου κινηματογραφου βεγγο,ηλιοπουλο,αυοωνιτη,εξαρχακο κτλ

ομως σαυτην την ταινια παραδιδει πραγματι μια πολυ δυνατη ερμηνεια

δεν ηταν η πρωτη επιλογη του βασιλη βαφεα για τον πρωτο ρολο,αλλα εδεσαν εξαιρετικα
 
Η Εταιρεια νομιζω πρεπει να βρισκοταν στο υψος της Πετρου Ραλλη 331

fetch


Καποιος απο Υδρα να μας πει πυ ειναι η οδος Λ. Πινοτση?

fetch


Εξω απο τα Δειλινα. Σε καθε καλη ταινια, υπαρχει ενα Simca Chrysler (υπαρχει και στο Τρελο Θηριοτροφειο παει Ευρωπη εξω απο το Αγγλικο ξενοδοχειο)

fetch


Δυνατος γραφιστας

fetch
 
Το εχει τωρα στην ΕΡΤ1
 
Πολλά γυρίσματα της ταινίας, όπως φαίνεται άλλωστε, είναι στη Λ.Κηφισού, με τις παλιές σιδερένιες γέφυρες και πριν από το σκέπασμα της κοίτης. Επίσης αξίζει ν' αναζητηθεί το σημείο από το οποίο παίρνει ο Βουτσάς το πούλμαν για τη δουλειά του. Έχει ένα περίπτερο,μια στάση λεωφορείων, και στην απέναντι πλευρά ένα φοίνικα κι ένα μικρό αλσάκι.
 
Εξαιρετική η κόπια που προβλήθηκε στo HD κανάλι της ΕΡΤ.

Πολύ καλό ταινιάκι όπως και το "Ρεπό" του ίδιου σκηνοθέτη.

Θυμάμαι οτι την είχα δει πιτσιρικάς περιμένοντας να δω κωμωδία με τον Βουτσά και στο τέλος το μόνο που μου είχε μείνει ήταν οι γυμνόστηθες παρουσίες χαχαχα
 
Η Καραμπέτη, στα καλύτερά της... Στη σκηνή που κάνει πιστολάκι στα μαλλιά της, δεν είναι αποκαλυπτική, είναι όμως άκρως ερωτική.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Το εχει τωρα στην ΕΡΤ1
Κάθομαι να δω τι έχει στην τηλεόραση Σάββατο βράδυ, και βλέπω ότι ξεκινάει ελληνική ταινία, που δεν έχω ξαναδεί. Φυσικά κόλλησα. Κυρίως από περιέργεια, αλλά και χάρη στον καταπληκτικό Κώστα Βουτσά! Τον έχω δει σε αμέτρητες ταινίες, του παλιού (προ-'70) κινηματογράφου, αλλά σε ταινία '80ς για λίγους δεν τον είχα απολαύσει. Ήταν απίστευτος! Ήταν υπέροχος! Δεν "επαιζε" τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, ήταν ο χαρακτήρας!

Αν εξαιρέσω τον πρωταγωνιστή, θα χαρακτήριζα την ταινία σαν μια ταινία που έφτιαξε ο σκηνοθέτης, που ήταν και σεναριογράφος, για τον εαυτό του και τους κολλητούς του. Η surreal ατμόσφαιρα, οι αργοί ρυθμοί, οι επαναλαμβανόμενες σκηνές όλα μπορούν να δικαιολογηθούν, αφού ο προϋπολογισμό της ταινίας είχε καλυφθεί από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου. Την πληρώσαμε δηλαδή όλοι εμείς.

Θα μου πείτε ότι η ταινία εκφράζει το αδιέξοδο του Νεοέλληνα που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια ζωή που δεν του αρέσει. Ένας Νεοέλληνας που έχει όνειρα ανεκπλήρωτα και πολλά άλλα τέτοια. 'Οταν ο Γιώργος Τζαβέλας έφτιαχνε την Κάλπικη Λίρα, παρόμοια αδιέξοδα, άγχη και στεναχώριες περιέγραφε, αλλά δεν το έκανε μόνο για τον εαυτό του και τους κολλητούς του. Φυσικά δεν μπορούν να είναι όλοι Τζαβέλες....αλλά γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ την "τρέλα" κάποιου? Απλά αναρωτιέμαι ::)
 
Kαι μάλιστα μέσα στην ταινία έχει 4-5 φορές πλάνα από ελικόπτερο. Σε ένα δε από αυτά, κάνει ένα zoom-out από το Ιπτάμενο Δελφίνι εν πλω... Aν σήμερα με τα drones τέτοια πλάνα παίρνουμε ακόμα και σε..γάμους, φαντάσου τί κόστιζαν τότε...

Πάντως για τη retrodata είναι πάρα πολύ χρήσιμη η ταινία - να, μόνο αυτά που δείχνει από τα Ιπτάμενα Δελφίνια είναι τρομερό αρχείο.

Επίσης, κατά μια διαβολική σύμπτωση, στην ταινία εμφανίζεται ο ταχυδακτυλουργός της εποχής Καίσαρ, και αργότερα σε μια άλλη ταινία που είχα κατεβ... που έβλεπα εγώ ("Polaroid"), να σου τον πάλι μέσα... Με αυτό το χαρακτηριστικό τραπεζάκι, που γράφει το όνομά του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμενα μου αρεσει. Μαλιστα το ειδα δυο φορες το τελευταιο εξαμηνο. Και ειναι και γνωστες οι αποψεις μου για το ΕΚΚ.

Ο Βουτσας ειναι εξαιρετικος. Η ταινια εχει τοση μη-επιτηδευμενη και καλογουστη 80τιλα που με κολλαει στην οθονη. Επισης εχει αρκετα ενδιαφεροντα τοπωνυμια (Καποιος Υδραιος εδω?).

Με ελαφρως γρηγοροτερους ρυθμους και αλλαγη του σκετς του μπουζουκτζιδικου με καποια αλλη εμπνευση, θα ηταν πολυ καλυτερο.

Οπως και να εχει, οτι σκηνοθετικη παραξενια και να εχει...ο τυπας σκηνοθετησε το "Ρεπο" οποτε ολα καλα
 
Ο Βαφέας είναι γενικά του κινούμενου πλάνου, και του γενικού. Με ελάχιστα gros-plan και πολύ travelling. Δείτε και την "Ανατολική Περιφέρεια". Είναι το παλιό στυλ λήψης, που η κάμερα παίρνει σβάρνα τα δωμάτια, κι απλά δείχνει όποιον βρεθεί μπροστά.
 

Kαι μάλιστα μέσα στην ταινία έχει 4-5 φορές πλάνα από ελικόπτερο. Σε ένα δε από αυτά, κάνει ένα zoom-out από το Ιπτάμενο Δελφίνι εν πλω... Aν σήμερα με τα drones τέτοια πλάνα παίρνουμε ακόμα και σε..γάμους, φαντάσου τί κόστιζαν τότε...Πάντως για τη retrodata είναι πάρα πολύ χρήσιμη η ταινία - να, μόνο αυτά που δείχνει από τα Ιπτάμενα Δελφίνια είναι τρομερό αρχείο.

Επίσης, κατά μια διαβολική σύμπτωση, στην ταινία εμφανίζεται ο ταχυδακτυλουργός της εποχής Καίσαρ, και αργότερα σε μια άλλη ταινία που είχα κατεβ... που έβλεπα εγώ ("Polaroid"), να σου τον πάλι μέσα... Με αυτό το χαρακτηριστικό τραπεζάκι, που γράφει το όνομά του.
Σήμερα με τα drones κάνουν απίστευτες λήψεις (βλ. World Party) και αναρωτιέμαι μέχρι πoιο ύψος μπορούν να φτάσουν.

1@Wally[/USER], περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εμένα δεν μ'αρέσουν οι βιντεοκασέτες των '80ς, που στο retromaniax θεωρούνται κάτι σαν το "ιερό γκράαλ", αλλά δεν το κάνω θέμα ::) Αλλά όταν κάποιος χρησιμοποιεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να σκέφτεται διπλά πώς τα ξοδεύει. BTW, είχα στο πανεπιστήμιο καθηγητή (έχει πεθάνει εδώ και μερικά χρόνια) που είχε αφιερώσει το βιβλίο του στον "ανώνυμο φορολογούμενο"...αυτός άλλωστε είχε πληρώσει για την έκδοση του βιβλίου (τα τζάμπα πανεπιστημιακά συγγράμματα δεν είναι τζάμπα φυσικά, κάποιοι τα πληρώνουν).

Άσχετο: γιατί όταν κάνω quote ένα ποστ, μου βγάζει αλαμπουρνέζικα αντί για τα γράμματα του ποστ? Δλδ #945 #953 Ήθελα να κάνω quote μόνο την πρώτη σειρά από το ποστ της ΦΠΖ1 αλλά τζίφος.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μέχρι ποιό ύψος; Δημοσιεύτηκε φωτογραφία του χιονισμένου Παρθενώνα, που σχεδόν δείχνει το μισό κέντρο ! Και γενικώς, με τα drones έχουν δημιουργηθεί διάφορα θέματα ασφαλείας, γιατί το έχουν παρακάνει...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μέχρι ποιό ύψος; Δημοζιεύτηκε φωτογραφία του χιονισμένου Παρθενώνα' date=' που σχεδόν δείχνει το μισό κέντρο ! Και γενικώς, με τα drones έχουν δημιουργηθεί διάφορα θέματα ασφαλείας, γιατί το έχουν παρακάνει...
Στο World party είχε πλάνα που δεν νομίζω ότι μπορούν να τραβηχτούν με ελικόπτερο. Ειδικά σε κάποια ταξίδια τους στον Αμαζόνιο, ή στην Ινδία οι εικόνες δεν μπορούν να περιγραφούν! Απλά επειδή αυτά τα μικρά drones λογικά είναι τηλεκατευθυνόμενα, πρέπει να έχουν κάποια εμβέλεια και σχετικά μικρό μέγεθος φακού. Τουλάχιστον τα "οικιακά", για τα στρατιωτικά θα ισχύει σίγουρα κάτι άλλο (η νεα τεχνολογία πάντα χρησιμοποιείται πρώτα για στρατιωτικούς λόγους, και μετά όταν γίνει παρωχημένη δίνεται και στο ευρύ κοινό). Είχα δει πάντως drone σε γάμο που είχε γίνει μέσα σε στρατιωτική μονάδα. Δεν ξέρω πώς τους το επέτρεψαν!

Τα ιπτάμενα δελφίνια πότε ξεκίνησαν να ταξιδεύουν? Νόμιζα ότι ήταν καινοτομία των '90ς, αλλά η ταινία έχει γυριστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80.
 
Σίγουρα από τα τέλη της δεκαετίας του 70 είχαμε Ιπτάμενα Δελφίνια. Στα '90s πρέπει να έκλεισε η αρχική εταιρία (Ceres), και κάποια από αυτά διασκορπίστηκαν ανά την Ελλάδα, άλλαξαν και αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, μέχρι στο τέλος να αποσυρθούν εντελώς. Iπτάμενα Δελφίνια βεβαίως υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά δεν είναι από εκείνα τα "παλιά", είναι φυσικά πιο σύγχρονα.

Σκεφτείτε ότι το 1980 με Δελφίνι γινόταν όλος ο διάπλους του Μυρτώου, από Πειραιά μέχρι Κύθηρα, μέσω Λεωνιδίου, Κυπαρισσιού, Μονεμβάσιας και Νεάπολης, μιλάμε δηλαδή για μεγάλες αποστάσεις κι όχι απλώς Αργοσαρωνικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σίγουρα από τα τέλη της δεκαετίας του 70 είχαμε Ιπτάμενα Δελφίνια. Στα '90s πρέπει να έκλεισε η αρχική εταιρία (Ceres), και κάποια από αυτά διασκορπίστηκαν ανά την Ελλάδα, άλλαξαν και αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, μέχρι στο τέλος να αποσυρθούν εντελώς. Iπτάμενα Δελφίνια βεβαίως υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά δεν είναι από εκείνα τα "παλιά", είναι φυσικά πιο σύγχρονα.Σκεφτείτε ότι το 1980 με Δελφίνι γινόταν όλος ο διάπλους του Μυρτώου, από Πειραιά μέχρι Κύθηρα, μέσω Λεωνιδίου, Κυπαρισσιού, Μονεμβάσιας και Νεάπολης, μιλάμε δηλαδή για μεγάλες αποστάσεις κι όχι απλώς Αργοσαρωνικό.
Έχω ταξιδέψει στην Ύδρα, πριν 6-7 χρόνια με ιπτάμενο δελφίνι παρόμοιο με αυτό που παίρνει ο Βουτσάς! Δεν ήταν κίτρινο-μπλε, αλλά κόκκινο-άσπρο. Επίσης δεν είχε χώρο για να βγεις έξω, όπως δείχνει η ταινία. Ο Βουτσάς βγαίνει έξω, και μάλιστα από διάφορα μέρη του σκάφους. Φυσικά σήμερα υπάρχουν και τα Flying Kat που είναι πολύ μεγαλύτερα.
 
Έχω πάει με ιπτάμενο δελφίνι Ceres Αίγινα (πρώτη και μοναδική επίσκεψή μου στο νησί) άνοιξη ή καλοκαίρι του '76. Έχω την εντύπωση ότι για λόγους ασφαλείας επιτρεπόταν να βγεις έξω μόνο όσο ήταν ακόμη στο λιμάνι, πριν την "αποθαλάσσωσή" τους (θυμάμαι χρησιμοποιούσαν όρους τελείως αεροπορικούς, και ναι μεν τα υδροπτέρυγα όντως πετάνε μέσα στο νερό, αλλά υποψιάζομαι το έκαναν για εντυπωσιασμό των επιβατών, και ίσως και οι λόγοι ασφάλειας που επικαλούνταν να ήταν για τον ίδιο λογο)
 
elsint17 είπε:
προσωπικα τον βουτσα τον θεωρω μια σκαλα κατω απο τους καλους του ελληνικου κινηματογραφου βεγγο,ηλιοπουλο,αυλωνιτη,εξαρχακο κτλ
Αν και δεν έχω θεατρική παιδεία άλλων μελών του retromaniax

έχω την αίσθηση -ως απλός θεατής και μόνο - ότι ο Κ.Βουτσάς αλλά και ο Ν.Ρίζος είναι επιτομή του

όπου υπάρχει θέληση (και κοφτερότατο μυαλό στην περίπτωση του Ρίζου) υπάρχει δρόμος για να γίνεις πρωταγωνιστής και με ένα σχετικά μέτριο ταλέντο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ταινίες στην δεκαετία του 80 όπως π.χ. , "Κρουαζιέρα στον παράδεισο " που είναι πολύ καλός

(? ίσως γιατί δεν είναι κωμικός ο ρόλος ?) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και θεωρούνται αργές οι ταινίες του Βαφέα μου αρέσουν..Μου αρέσει αυτό που οι ήρωες ξεκινάνε απο ένα σημείο και περιπλανιούνται συναντώντας περίεργους χαρακτήρες και καταστάσεις...Δηλαδή σαν να ξεκινάς απ' τα Κάτω Πατήσια με τα πόδια να διαλέγεις τυχαίους δρόμους χωρίς καμιά πορεία και να φτάνεις Χολαργό και να σου έχουν συμβεί όλα τα κουφά στην διαδρομή
 
Πίσω
Μπλουζα