ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Μία ακόμα κωμωδία του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου εξετάζουμε σήμερα. Είναι ο Θαυματοποιός, μια παραγωγή της Καραγιάννης - Καρατζόπουλος σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου.

Το θέμα - το καστ. Ο Φίλιππας Φελούκας (Ντίνος Ηλιόπουλος), ένας μπατίρης κατασκευαστής πυροτεχνημάτων, ζει στο ενοίκιο και ελπίζει στην αγάπη της κόρης του ιδιοκτήτη, Χριστίνας (Άννα Ματζουράνη). Αυτή όμως απλά τον χρησιμοποιεί για να πιέσει τον αγαπημένο της Μάκη (Τέλης Ζώτος) να την παντρευτεί. Ο τελευταίος είναι προικοθήρας και ελπίζει στην περιουσία της Χριστίνας που όμως είναι παραμύθι. Απελπισμένος ο Φίλιππας και αντιμετωπίζοντας τον άμεσο κίνδυνο της έξωσης αφού χρωστάει νοίκια απευθύνεται στον ξάδερφό του Ρένο (Γιώργος Κάππης) που είναι ατζέντης για κάτι χρωστούμενα που του όφειλε. Την ίδια στιγμή ο Ρένος έχει ζόρια με το κλείσιμο μιας δουλειάς αφού ο θαυματοποιός Αμάρ που υποσχέθηκε στον επιχειρηματία Σαράντο (Νίκος Σταυρίδης) ήταν ένας διεθνής απατεώνας που κάνει λαθρεμπόριο όπλων και τον περιμένουν στην Ελλάδα για να κλείσουν μια δουλειά με Άραβες. Στην απελπισία του ο Ρένος προτείνει στον Φίλιππα τον ρόλο του θαυματοποιού και αναθέτει σε έναν άλλο ξεπεσμένο θαυματοποιό, τον Βαμπίρ τον Μέγα (Νίκος Μηλιάδης) την ταχύρρυθμη εκπαίδευση του Φίλιππα.

Τον νέο Αμάρ παρακολουθούν από την άφιξή του τόσο οι γκάνγκστερ των λαθρεμπόρων όπλων (Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Αντώνης Παπαδόπουλος) όσο και οι πράκτορες της Interpol (Νίκος Βανδώρος, Θόδωρος Κατσαδράμης). Ο Φίλιππας παρά την αποτυχημένη παράστασή του στο μαγαζί του Σαράντου θα καταφέρει δυο πράγματα. Να συντελέσει στο να συλληφθεί η σπείρα των λαθρεμπόρων και να ξανακάνει να γελάσει η ανάπηρη κόρη του Σαράντου, Χαρά (Βιβέτα Τσιούνη). Το τελευταίο “θαύμα“ του Φίλιππα θα είναι να σηκώσει τη Χαρά από το αναπηρικό αμαξίδιό της.

Σχόλια. Πρόκειται για μια κωμωδία που χωρίς να διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας, εντούτοις, στηριζόμενη στο καλό καστ ηθοποιών παράγει στιγμές γέλιου και γενικά βλέπεται ευχάριστα από τον θεατή. Βέβαια το σενάριο σε κάποιες στιγμές μοιάζει να είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά αλλά αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για την ελληνική κωμωδία.

Σαν κορυφαίο όλων βλέπω τον εξαιρετικό Νίκο Μηλιάδη στον ρόλο του Βαμπίρ του Μέγα. Γενικά, πιστεύω ότι ο Μηλιάδης δεν είχε την καταξίωση που θα του αναλογούσε, περιοριζόμενος σε ρόλους δευτεραγωνιστή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βγάζει γέλιο και από το παρουσιαστικό του (μέθυσος θαυματοποιός) αλλά και από τη χροιά της φωνής του που προδιαθέτει θετικά. Λίγο πιο κάτω βλέπω τον πρωταγωνιστή Ηλιόπουλο που έχει μια καλή παρουσία και στο ίδιο επίπεδο τον Νίκο Σταυρίδη. Από τους υπόλοιπους νομίζω ότι δεν ξεχώρισα ιδιαίτερα κάποιον.

Το σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη έχει ατάκες που αρέσουν αν και σε κάποια σημεία όπως είπαμε έχει υπερβολές. Η σκηνοθεσία από τον Κώστα Ανδρίτσο είναι καλή αν και βέβαια ο πολύπειρος σκηνοθέτης και παραγωγός έχει υπογράψει σημαντικότερες ταινίες όπως Κραυγή και Κάθαρμα.

Στη μουσική έχουμε άλλη μια καλή παρουσία του Γιώργου Κατσαρού που δίνει πόντους με κορυφαίο το κομμάτι “Κορίτσι δικό μου” ερμηνευμένο από τον Αϊτινό Ζαν Ρομπέρ σε στίχους Πυθαγόρα. Προσεγμένη φωτογραφία από τον Βασίλη Βασιλειάδη.

Απόσπασμα.

Ο Σαράντος τα ψέλνει στον επίδοξο γαμπρό του Μάκη παρουσία της κόρης του Χαράς.

Σαράντος: - Και γιατί δεν λες την αλήθεια; Γιατί δεν λες πως άμα δεν σου δώσω δυο εκατομμύρια δεν βάζεις στεφάνι;

Μάκης: - Μα…

Σαράντος: - Άκουσε λιμοκοντοράκι… Εγώ, 35 χρόνια καμπαρετζής, 35 χρόνια στο κουρμπέτι, έμαθα να μιλάω μια άλλη γλώσσα που βγαίνει απ’ τα κατακάθια της κοινωνίας και που καμιά φορά όμως λέει την αλήθεια. Ξέρεις τι είσαι; Ένα κάθαρμα, κι εσύ και οι όμοιοί σου που κοιτάτε με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτείτε αγνές καρδιές!!!

Video. Ο Ζαν Ρομπέρ με το συγκρότημα Giannini ερμηνεύει το ”Κορίτσι δικό μου”. Αμέσως μετά παραθέτω  και μία συλλεκτική φωτογραφία του από το περιοδικό Μανίνα. Επιπλέον μια πληροφορία που βρήκα είναι ότι η κόρη του, Natalia Corvington, ζει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται και αυτή στον χώρο της μουσικής. Περισσότερα εδώ.

Το 2015 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ελληνικά συγκροτήματα των sixties. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να βρει κάποιες πληροφορίες εδώ


Ο Ζαν Ρομπέρ σε φωτογράφηση για τη Μανίνα.

zan rober.jpg

Φωτογραφίες.

1. Η Χριστίνα με τη φίλη της Φούλα (Μαίρη Χαλκιά)

thavma1.jpg

2. Ο Μάκης προσπαθεί να τρομάξει τον Φίλιππα για να σταματήσει να βλέπει τη Χριστίνα.

thavma3.jpg

3. Οι πράκτορες της Interpol.

 thavma4.jpg

4. Ο Μέγας Βαμπίρ διδάσκει τον Φίλιππα ανεμίζοντας μια σημαία της Βραζιλίας (!!!!) υπό το βλέμμα του Ρένου.

thavma5.jpg

5. Η σπείρα των λαθρεμπόρων

thavma6.jpg

6. Η Μόνικα (Ρία Δελούτση) βαλτή και αυτή στο κόλπο των λαθρεμπόρων με τον μπάρμαν Σωτήρη Τζεβελέκο σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας του.

thavma7.jpg

7. Η  εντυπωσιακή Νάντια Φοντάνα σε ένα χορευτικό με παρτεναίρ τον Φώτη Μεταξόπουλο.

thavma8.jpg

8. Ο Φίλιππας προσφέρει ανθοδέσμη στη Χαρά υπό το βλέμμα του Σαράντου.

thavma9.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και φυσικά ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε το θαύμα του πρόκειται για τον Τάκη και όχι για τον Νίκο Μηλιάδη βεβαίως, βεβαίως...
 
Πίσω
Μπλουζα