Ο Κύριος Σταθμάρχης (1972)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.271
Αντιδράσεις
48.977
Ο Κύριος Σταθμάρχης (1972)


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F_%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82

Κοινωνική περιπέτεια του 1972 παραγωγής Ενωμένοι Καλλιτέχνες , σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαζαίου και σενάριο Νάσου Γριμάνη. Πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Τσιβιλίκας , ο Λάζος Τερζάς , ο Κώστας Παληός , ο Νίκος Κάππιος , ο Νάσος Κεδράκας , ο Δήμος Σταρένιος , ο Ιάκωβος Ψαρράς , η Γιάνκα Αβαγιαννού , ο Ζαννίνο κ.α. Η ταινία έκοψε 5.893 εισιτήρια και ήρθε 88η ανάμεσα στις 90 ταινίες της χρονιάς.

 


Υπόθεση : Οι ξένες δυνάμεις εισέβαλλαν στην Ελλάδα, αλλά ο Στάθης και ο λόχος του δεν κατάλαβαν τίποτα. Θα βρεθούν στο Σχηματάρι, όπου θα τους υποδεχτούν ως ελευθερωτές. Ο Στάθης θα αναλάβει ως σταθμάρχης στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ λίγο αργότερα η αγαπημένη του, Σοφία, θα τον βοηθήσει να ενταχθεί στην Αντίσταση...

 


Οι τίτλοι τέλους της ταινίας.

 


[video=youtube_share;n6MRuoXjHxY]http://youtu.be/n6MRuoXjHxY
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο tonytony που άνοιξες τόπικ γι' αυτήν την ταινία !!! Είναι, τρόπον τινά, και ένας "φόρος τιμής" στον πολύ αγαπημένο μας Βασίλη Τσιβιλίκα [που πρόσφατα "έφυγε" από κοντά μας], ο οποίος πρωταγωνίστησε στην εν λόγω ταινία !!! Και .. όχι μόνο πρωταγωνίστησε αλλά ... "έδωσε ρέστα" με το παίξιμό του !!! Μόνο την 1η σκηνή της ταινίας να δείτε, όπου ο Τσιβιλίκας [Στάθης] είναι, υποτίθεται, λοχίας και ... κάνει γυμνάσια στους φαντάρους του, δεν θα σάς μείνει "άντερο απ' το γέλιο" !!! Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι είναι από τις λίγες ταινίες που ο Τσιβιλίκας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο [όντως ... σε τόοοσες ταινίες έχει παίξει, αλλά ... εκτός από την εν λόγω ταινία δεν θυμάμαι άλλη όπου πρωταγωνιστεί !!! Πάντως, όλοι οι "δεύτεροι ρόλοι" του - θες στη "Ρένα Οφσάιντ" / θες τον χίππη στη "θεία μου τη χίπισσα" / θες τον βραδύγλωσσο εργολάβο & φίλο του Χρόνη Εξαρχάκου κλπ κλπ - μάς έχουν μείνει αλησμόνητοι !!! ]!!!

Η ταινία, παρόλο που σε κάποιο σημείο της κάνει "κοιλιά", μού αρέσει πολύ και μπορώ να την ξαναδώ με μεγάλη ευχαρίστηση !!! Όμως .... κάποιοι "παράγοντες" με εμποδίζουν να την "ανάγω" σε "μια από τις πλέον αγαπημένες μου ταινίες" !!! "Μπα, γιατί έτσι" ??? θα με ρωτήσετε .... Μα ... επειδή σε κάποια σημεία της η υπόθεση της ταινίας μού θύμισε - μέχρις ... παρεξηγήσεως θα έλεγα - την υπόθεση της ταινίας "Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν" [1966] του Τσέχου Γίρι Μένζελ !!! Πρόκειται για την ταινία - σήμα κατατεθέν της "κινηματογραφικής Άνοιξης της Πράγας" !!!

Όμως ... την παραπάνω "παραξενιά"μου καλύτερα να μην τη λάβετε υπόψη σας ... "Ο κύριος σταθμάρχης" αξίζει να τον ανακαλύψουμε και να τον τιμήσουμε .....
 
Διαφημιστικό της ταινίας

 


109.jpg
109.jpg
 
Kαλή κωμωδία που αν και άπειρος ακόμα ο Τσιβιλίκας, παίρνει πάνω του όλη την ταινία και τα καταφέρνει περίφημα!
 
Αξιοπρεπής μα σπάνια προβαλλόμενη  κωμωδία θα έλεγα και ο Τσιβιλίκας εξαιρετικός
 
Ο "Τσιλιβίκας" :) . Όχι ότι η αφίσα ήταν καλύτερη ("Τζιβιλίκας"). Μου αρέσει και εκείνο το "θυμάσθε". Στην καθαρεύουσα το ρημα ήταν "(εν)θυμούμαι" οπότε ήταν "θα τον (εν)θυμήσθε". Στη δημοτική ήταν και είναι "θυμάστε", που φάνηκε πολύ μαλλιαρό στο καλό περιοδικό, παρόλο που το κείμενο είναι γενικά γραμμένο στη δημοτική με κάποιες καθαρευουσιάνικες κορώνες. Οπότε έβαλε τον αδικαιολόγητο τύπο "θυμάσθε".
 
εξαιρετική κωμωδία μα σπάνια προβαλλόμενη...Μου είχε κάνει επίσης  εντύπωση η πολύ καλή και καθαρή φωτογραφία (αν και τηλεοπτική κόπια) όταν την είχε προβάλλει η ερτ1 κάπου το 1990.
 
Πίσω
Μπλουζα