Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981)

RetroDB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Ο_Λαμπρούκος_μπαλλαντέρ

 

Η τελευταία ταινία στην καριέρα του μεγάλου Λάμπρου Κωνσταντάρα είναι "Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ". Μια ταινία που γυρίστηκε από τον Κώστα Καραγιάννη το 1981 σε σενάριο Πάνου Τσίρου και Δημήτρη Κωνσταντάρα, τον γνωστό γιο του ηθοποιού.

 

Η υπόθεση - Το καστ. Ο Λάμπρος Κομνηνός (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι ένας μεσήλικας ο οποίος διάγει βίο γλεντζέ χωρίς να σκοτίζεται ιδιαίτερα για την κτηματομεσιτική επιχείρηση που διατηρεί με το συνέταιρό του Δημήτρη (Τώνης Γιακωβάκης). Όταν γνωρίζει την ιδιοκτήτρια ενός νυχτερινού κέντρου - χαρτοπαικτικής λέσχης, τη Ρένα Σκουλαρίκου (Μάρω Κοντού) αρχίζει να παίζει μανιωδώς χαρτιά και στην αρχή κερδίζει σημαντικά ποσά. Στη συνέχεια όμως κι ενώ αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου που έχει εξυφάνει η Ρένα για να τον ξεπαραδιάσει, φτάνει να χρωστάει ένα σωρό χρήματα. Το σχέδιο όμως εξελίσσεται διαφορετικά από την αρχική σύλληψη, καθώς η Ρένα σταδιακά νιώθει μια έλξη για το Λάμπρο, ενώ και ο τελευταίος εκπαιδεύεται κατάλληλα για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του αθλήματος (χαρτοπαίγνιο). Βασικό ρόλο επίσης κρατάει η ξαδέλφη της Ρένας, η Μαρίνα (Νέλλη Γκίνη), τραγουδίστρια στο κέντρο της Ρένας ενώ περάσματα από την ταινία κάνουν και οι Δήμητρα Νομικού (γραμματέας της επιχείρησης), Γιάννης Μαλούχος (Μεμάς Τάρταρος) και Μίτση Κωνσταντάρα (προτελευταία ταινία της αδελφής του Λάμπρου, θα ακολουθήσει η συμμετοχή της στις "Φυλακές Ανηλίκων" (1982)).

 

Σκέψεις για την ταινία. Δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας η ταινία, ουσιαστικά είναι άλλη μια μέτρια κωμωδία στις αρχές της μαζικής παραγωγής των βιντεοκασετών της δεκαετίας του '80 και της οριστικής δύσης του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι φιλότιμες προσπάθειες των πρωταγωνιστών ωστόσο διατηρούν την ταινία σε ανεκτά επίπεδα (συγκινητική η παρουσία του Λάμπρου Κωνσταντάρα παρά τα προβλήματα υγείας που θα τον ταλανίζουν ως το τέλος της ζωής του, 4 χρόνια αργότερα). Καλές επίσης κρίνονται οι ερμηνείες των Κοντού-Γιακωβάκη ενώ και η Νέλλη Γκίνη με όπλο την αξία της ως ερμηνεύτρια στέκεται αξιοπρεπέστατα στην πίστα.

 

Η μουσική. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στη μουσική επένδυση της ταινίας που ίσως είναι το κορυφαίο ατού της ταινίας και αυτό που αποκομίζει ως κέρδος ο θεατής. Ο μεγάλος μαέστρος Σπύρος Παπαβασιλείου, μια μορφή της λαικής μουσικής στη χώρα μας συνέθεσε πανέμορφες μελωδίες που γεμίζουν την ταινία, σε στίχους Γιάννη Πολίτη ενώ αμφότεροι εμφανίζονται σε περάσματα στην ταινία. Τέλος, χορεύει η Έρρικα Μπρόγιερ με το μπαλέτο της, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει το συγκρότημα "Argus and Iris".

 

Μικρά-μικρά. Το εξώφθαλμο φάουλ του σεναρίου όσον αφορά την ηλικία του Λάμπρου. Συγκεκριμένα στους διαλόγους παρουσιάζεται στην Ρένα σαν να είναι 49 χρονών ενώ αργότερα "αποκαλύπτεται" ότι είναι 58 χρονών. Με άλλα λόγια το σενάριο "κόβει" μεγαλοπρεπώς μια δεκαετία από τον Λαμπρούκο ο οποίος για την ιστορία στην πραγματικότητα ήταν τότε 68 χρονών (έτος γεννήσεως 1913). Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν αυτό το "κούρεμα".

 

Χαρακτηριστικές μουσικές στιγμές του έργου βλέπουμε στο video αυτό.

 

Για το τέλος μερικές φωτογραφίες.

 

1. Λάμπρος και Δημήτρης προς το Σούνιο με όχημα ένα FIAT 128.

 

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1).jpg

 

2. Η Νέλλη Γκίνη στο πάλκο. Δυστυχώς δεν αναγνώρισα την τραγουδίστρια των σεκόντων.

 

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (2).jpg

 

3. Σε ένα καφενείο για την επερχόμενη εκπαίδευση στο χαρτοπαίγνιο... Σε πρώτο πλάνο Τώνης Γιακωβάκης, Γιάννης Μαλούχος και Λάμπρος Κωνσταντάρας ενώ στο πίσω τραπέζι οι Απόστολος Σουγκλάκος και Τάκης Χαλάς.

 

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (3).jpg

 

4. Η Δήμητρα Νομικού, γραμματέας της επιχείρησης.

 

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (4).jpg

 

5. Μάρω Κοντού και Νέλλη Γκίνη στο ξενοδοχείο Cavo d' oro στην Καστέλλα.

 

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (5).jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ταινια θα προβληθει αποψε στις 9.00 απο τον Alpha, για οποιον ενδιαφερεται να δει το κυκνειο ασμα του Λαμπρου και να απολαυσει ατμοσφαιρα των αρχων του '80.
 
Ευγε!

Φρικαρω με τα ξερα ποστς και τις τυπικες παραθεσεις συντελεστων. Τα δικα σου δεν πεφτουν ποτε σε αυτη τη κατηγορια!

Επισης εκτιμω ιδιαιτερως που μεσα στις ενδεικτικες φωτο, παντα χωνεις και μερικες με ρετρο-landmarks τα οποια επισημαινεις.

Ασχετο:Τι να απεγινε η Δήμητρα Νομικου?
 
Wally είπε:
Ευγε!
Φρικαρω με τα ξερα ποστς και τις τυπικες παραθεσεις συντελεστων. Τα δικα σου δεν πεφτουν ποτε σε αυτη τη κατηγορια!

Επισης εκτιμω ιδιαιτερως που μεσα στις ενδεικτικες φωτο, παντα χωνεις και μερικες με ρετρο-landmarks τα οποια επισημαινεις.

Ασχετο:Τι να απεγινε η Δήμητρα Νομικου?
Εννοείται ότι τα reviews έχουν και αυτήν την έννοια, δηλαδή την τοποθέτηση του έργου χωροχρονικά για να αναδεικνύουν την ισχύουσα κατάσταση της εποχής. Όσον αφορά τη Δήμητρα Νομικού, έχει παίξει τη Ναυπλιώτισσα πεθερά !!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν η ταινια αυτη ειχε βγει στα μεσα του '60, θα μιλουσαμε τωρα για "παλιο καλο Ελλ. κινηματογραφο"... Η χρονια που προβληθηκε ομως,εχει το 8 μπροστα...
 
Για τελευταία ταινία, ο κωνσταντάρας θα άξιζε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς, αυτή ήταν πολύ πρόχειρη. Ίσως πιο 80ς, απο ότι θα έπρεπε. Ο Ηθοποιός, ταυτίστηκε με τις δεκαετίες του '60 και του '70...
 
Η μόνη δικαιολογία που βρίσκω για την κάκιστη αυτή φιλμοκατασκευή του Καραγιάννη είναι κάτι που έχει πει σε συνεντεύξεις ο γιός του Λάμπρου, νομίζω και σεναριογράφος εδώ? και η Κοντού, ότι δηλαδή η ταινία έγινε για να δώσει χαρά στον Λάμπρο που ανάρωνε από την ασθένειά του. Μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι ότι κατάφερε να γυρίζει τα πλάνα, χωρίς πρόβλημα ομιλίας, όταν έπεφτε η κλακέτα. Κατά τα άλλα το concept του τρελού ανώριμου γλεντζέ είναι ξεπερασμένο στα 1981 και η Κοντού έχει αρχίσει να σπάει. Όσον αφορά τα κοστούμια των ηθοποιών, από τα πιό καρακιτσάτα σε ελληνική ταινία μετά το ΤΙ 30, ΤΙ 40, ΤΙ 50. Η μόνη καλές σκηνές τις ταινίας είναι αυτές με τον Μαλούχο και τον Γιακωβάκη, κατά τα άλλα θλίψη.
 
Κεντρική οδός της Αθήνας (η Πανεπιστημίου ;) σε μποτιλιάρισμα και 4+2 λωρίδες κυκλοφορίας (και νέφος ;)

panepistimiou81.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
1. Λάμπρος και Δημήτρης προς το Σούνιο με όχημα ένα FIAT 128.

Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1).jpg


Στο βαθος...ενα πρασινο Sunbeam, ενα Ντεσεβο, μια καφε Lancia και ενα μπλε Scoda?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Στο βαθος...ενα πρασινο Sunbeam, ενα Ντεσεβο, μια καφε Lancia και ενα μπλε Scoda?


Ρε συ Wally, τι μάτι είναι αυτό, πολλά καρότα θα τρως μου φαίνεται :) .Άντε αναγνώρισα εύκολα Ντεσεβό, Scoda και με δυσκολία τη Lancia αλλά το Sunbeam με τίποτα!!! Τελικά για έναν Administrator τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!!!!

Και μία παρατήρηση: Μόλις τώρα είδα στο RetroDB ότι ο Πάνος Τσίρος που συνυπογράφει το σενάριο με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα είναι ο ίδιος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Υπήρχε άραγε απόλυτη ανάγκη να μην εμφανιστεί στο σενάριο με το πραγματικό του όνομα; Δεν μπορώ να καταλάβω.
 
Τα ιδια εκανε και η Τζενη Καρεζη οταν εγραψε το σεναριο της ταινιας Ερωτικη συμφωνια.

Δεν ηθελε να φαινεται το ονομα της στους τιτλους, αλλα με καποιον τροπο μεταπειστηκε τελικα.
 
πολυ ωραια παρουσιαση!!!!

ωραια ταινια

την βαζει σπανια η τηλεοραση πλεον
 
Έχει και κάτι αστείες ατάκες:

-Φτου να χαθείς, γρουσούζη! Το μάτι σου το γκαβό! (Κωνσταντάρας προς Γιακωβάκη)

Μίτση Κωνσταντάρα: Απόλυτος ανάγκη!

Γιακωβάκης: Τρίτη πόρτα αριστερά ! (είναι το WC)

(Στο χαρτοπαίγνιο)

Κοντού: Τα 3 είναι ανώτερα από τα 2!

Κωνσταντάρας: ... Θέλω να πω, ότι αν κάνω τα τρία δύο!...

Κοντού: Τα παίρνει ο κύριος Μπούτας!

Αξέχαστος Λάμπρος!
 
Και ένα trailer από μια σχετικά πρόσφατη προβολή της ταινίας στην ΕΤ-3 που μας έχει συνηθίσει τελευταία στην προβολή σπάνιων ελληνικών ταινιών.

 
Ρε παιδιά, πληρώνω όσο-όσο : θα μου θυμίσετε τα ονόματα της "παρέας" υπό το Γιάννη Μαλούχο, που πάνε στον Κωνσταντάρα να του κάνουν μάθημα;

Nομίζω "Λακούβας", "Βαρώνος" και τέτοια, μόνο ο Μπάμπης ο Σουγιάς λείπει...

Τρομερή αυτή η σκηνή των συστάσεων - ο καημένος ο Κωνσταντάρας προσπαθεί και να αποστηθίσει !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp είπε:
Ρε παιδιά, πληρώνω όσο-όσο : θα μου θυμίσετε τα ονόματα της "παρέας" υπό το Γιάννη Μαλούχο, που πάνε στον Κωνσταντάρα να του κάνουν μάθημα;Nομίζω "Λακούβας", "Βαρώνος" και τέτοια, μόνο ο Μπάμπης ο Σουγιάς λείπει...

Τρομερή αυτή η σκηνή των συστάσεων - ο καημένος ο Κωνσταντάρας προσπαθεί και να αποστηθίσει !
Έχουμε και λέμε: Ο Γιάννης Μαλούχος (Μεμάς Τάρταρος) κάνει τις συστάσεις πριν το εναρκτήριο μάθημα:

"Λοιπόν, να σου συστήσω τα παιδιά...ο Μπάμπης ο Πινέζας (Τάκης Χαλάς ο αείμνηστος), ο Ηρακλής (Απόστολος Σουγκλάκος ο αείμνηστος), ο Ψείρας (νομίζω Λευτέρης Λουκάδης λέγεται) και ο Μάκης ο Βαρώνος (με το μούσι δεν κατάφερα να τον αναγνωρίσω)". Στη φωτογραφία επίσης εμφανίζεται η Δήμητρα Νομικού.

lamp.jpg
 
Thanks ! Και νομίζω ότι με το που σκάει η Δήμητρα από τη συρόμενη, πέφτει ομαδικό σφύριγμα !
 
Πίσω
Μπλουζα