Ο Λούκυ Λουκ της δεκαετίας του 40

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Πριν από λίγο καιρό είχαμε Λούκυ Λουκ (Morris & άλλοι) Λίστα Άλμπουμ για το πόσο διαφορετικός φαινόταν ο Λούκυ Λουκ στις πρώτες του ιστορίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα άλμπουμ με τίτλους 1. Κίτρινος πυρετός (στα ελληνικά είχε κυκλοφορήσει σαν το 56ο άλμπουμ της Μαμούθ Κόμιξ με τον υπέρτιτλο "Αρχείο Morris 1"), 2. Ροντέο (το 57 της Μ.Κ. "Αρχείο Morris 2"), 3. Αριζόνα (το 60 της Μ.Κ., "Αρχείο Μorris 3") και 4. Η επιστροφή του Τζόε η Σκανδάλη (61, "Αρχείο Μorris 4"). Σκέφτηκα ότι ίσως είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ήταν ο Λούκυ Λουκ της δεκαετίας του 40 σκανάρωντας μερικές εικόνες από αυτά τα άλμπουμ

Η πρώτη εμφάνιση του Λούκυ Λουκ ήταν στην ιστορία "Αριζόνα 1880" που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ "Αριζόνα". Η πρώτη της έκδοση ήταν το 1946 όταν ο Morris ήταν 23 ετών. Είναι σε σκίτσο και κείμενο του Morris όπως όλες οι ιστορίες αυτών των 4 άλμπουμ. Το σκίτσο θυμίζει καρτούν της εποχής.

112257.jpg

Η δεύτερη ιστορία του Λούκυ Λουκ ήταν Ο κίτρινος πυρετός που πρωτοεκδόθηκε το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ. Η πρώτη χτυπητή διαφορά είναι ότι έχει φύγει το καρό από το πουκάμισο ο Λούκυ πάντως εξακολουθεί να είναι αρκετά πιο γεμάτος απ' ότι τον ξέρουμε

112258.jpg

Ακολουθεί ένα καρέ από μια άτιτλη μονοσέλιδη ιστορία που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ Αριζόνα (είμαστε πάντα στα 1947):

112259.jpg

Η επόμενη ιστορία είναι ο Σωσίας του Λούκυ Λουκ του 1947 που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ Κίτρινος πυρετός. Όπως και στην άτιτλη ιστορία πριν βλέπουμε αισθητή διαφορά στο σκίτσο της Ντόλυ που σιγά-σιγά αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με άλογο. Η συγκεκριμένη ιστορία δείχνει τον Λούκυ Λουκ για πρώτη και μόνη φορά να πυροβολεί και να σκοτώνει τον αντίπαλό του.

112260.jpg

Ακολουθεί το Ροντέο (1948) που συμπεριλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ

112261.jpg

...και το Ο Λούκυ Λουκ στο Ντεσπεράντο Σίτυ (1948) η δεύτερη ιστορία του άλμπουμ Ροντέο:

112262.jpg

Στη συνέχεια από την ιστορία Ο δρόμος για το χρυσάφι του Μπάφαλο Κρηκ (1949) που βρίσκεται στο άλμπουμ Ροντέο

112263.jpg

...του ίδιου έτους είναι και η ακόλουθη εικόνα από την ιστορία Ο Λούκυ Λουκ εναντίον του καίσαρα Πουράκλα (1949) που βρήσκεται στο άλμπουμ Αριζόνα. Το ενδιαφέρον με αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Λούκυ Λουκ για να νικήσει τον Καίσαρα Πουράκλα κρύβει κάτω από τα ρούχα του μια μεταλλική πλάκα για να προστατευθεί από τις σφαίρες. Το ίδιο τέχνασμα θα κάνει περίπου 15 χρόνια αργότερα ο Κλιντ Ίστγουντ στο για μια χούφτα δολάρια. Δεν αποκλείεται βέβαια να μην αντιγράφει ο Λεόνε τον Morris αλλά και οι δυο να έχουν πάρει την ιδέα από κάποιον τρίτο αλλά συχνά τα σπαγκέτι γουέστερν εμπνεόταν από τα κόμιξ γουέστερν

112264.jpg

συνεχίζουμε με το τελευταίο σκίτσο από το Η επιστροφή του Τζόε η Σκανδάλη (1949) του ομότιτλου άλμπουμ. Δεν είχε καθιερωθεί ακόμα η αποχώρηση του Λούκυ Λουκ προς τη δύση στο τέλος σε κάθε ιστορία

112265.jpg

μπαίνοντας στην δεκαετία του 50 έχει αρχίσει πια να μην θυμίζει τίποτα από την εικόνα του στις πρώτες ιστορίες. Round-up και 1950 (από το άλμπουμ Η επιστροφή του Τζόε η Σκανδάλη)

112266.jpg

και τέλος από ένα καρέ από το Η μεγάλη μάχη (1950) που και αυτή συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ Η επιστροφή του Τζόε η Σκανδάλη. Μοιάζει πια με τον γνωστό μας Λούκυ Λουκ, έχει όμως ακόμα δρόμο ώσπου να γίνει ο Λούκυ Λουκ που ξέρουμε

112267.jpg

... και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ένα καρέ από την Επικίνδυνη αποστολή του 1965:

Προβολή συνημμένου 126269
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραια ερευνα-παρουσιαση-αναλυση. Οταν αγοραζα Λουκυ απο τη Μαμουθ μου εκανε εντυπωση ποσο διαφορετικος ηταν σε καποιες ιστοριες. Η εξηγηση ηταν οτι οι ιστοριες ανηκαν σε αλλο σχεδιαστικο σταδιο! Η πρωτη που ειχα διαβασει ηταν "Εναντιον Πατ Ποκερ", και μια αλλη με την πρωτη εμφανιση των Νταλτον.

Απο προσφορα εφημεριδας, διαβασα προσφατως μια αλλη ιστορια (μαλλον λεγοταν "Το Ελιξιριο") οπου κυνηγουσε ενα κομπογιαννίτη. Δεν ξερω πως θα μου φαινοταν αν τη διαβαζα μικρος, αλλα τωρα μου φανηκε τελειως σαχλη και ανεγκεφαλη ιστορια, με γκαγκς που θα διασκεδαζαν 10χρονα. Ηταν πρφανες οτι το σεναριο ηταν του Morris, αφου ακομα δεν ειε συνεργαστει με τον φοβερο Goscinny ;)

Δεν ξερω ομως αν ειμαι εκτος θεματος, γιατι αυες οι ιστοριες μπορει να ηταν του 50 και οχι του 40 που λες εσυ.

edit: το πληκτρολογιο μου μαλλον παει για φουντο :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εδώ που τα λέμε ο Goscinny ήταν αυτός που απογείωσε το Λούκυ Λουκ.

Αυτές εδώ οι ιστορίες είναι οι 11 πρώτες και γράφτηκαν 1946-1950. Συμπτωματικά τα 3 άλμπουμ που αναφέρεις είναι τα αμέσως επόμενα χρονολογικά:

Αντιμέτωπος με τον Πατ Πόκερ το 1951, Οι παράνομοι το 1951

(η πρώτη εμφάνιση των αδερφών Ντάλτον. ίσως βέβαια να εννοείς και Τα ξαδέρφια των Ντάλτον η οποία όμως είναι του 1957 και αν και η Μαμουθ Κόμιξ αναφέρει ότι είναι σε κείμενο Morris στην πραγματικότητα είναι του Goscinny)
και Το ελιξίριο το 1952. Ο Goscinny θα ξεκινήσει από το 9ο άλμπουμ το 1955 και ουσιαστικά οι καλύτερες ιστορίες (και σαν σκίτσο και σαν κείμενο είναι του 1960-1977) μετά το θάνατο του Goscinny αν και το σκίτσο παραμένει σε καλά επίπεδα οι πάρα πολύ σεναριογράφοι που επιστρατεύτηκαν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του κόμιξ και παρόλο που και τότε υπήρξαν αξιόλογες ιστορίες δημιουργήθηκαν και αρκετές αδιάφορες
 
Ωραίος Thor. Προσωπικά βέβαια προτιμώ την πιο πρόσφατη εμφάνιση του ήρωα. Θες επειδή έτσι τον συνηθίσαμε, ίσως... Αυτό το χοντροκομμένο πηγούνι πάντως δεν μου αρέσει καθόλου.
 
Είσαι ένας μικρός θεούλης! :) Μου έλυσες απορίες ετών. Παρεπιπτόντως, είχα την εντύπωση ότι αυτά ήταν μεταγενέστερα σκίτσα (και όχι παλαιότερα....).

Ο Λούκυ Λουκ που ξέρουμε είναι απλά τέλειος... Οτιδήποτε άλλο!... :(
 
Πίσω
Μπλουζα