Ο βάλτος (1973)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Ο βάλτος (1973)

RetroDB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Ο_βάλτος

 

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία θα επιχειρήσω να εξετάσω στο παρόν thread. Είναι η ταινία "Ο βάλτος", παραγωγής 1973, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος και Λάζαρος Μοντανάρης.

 

Η πλοκή - το cast. Μια εργολαβική-κατασκευαστική εταιρεία έχει στήσει μια απάτη ολκής μαζεύοντας χρήματα από ιδιώτες προκειμένου να τους χτίσει σπίτια. Το μυστικό το ξέρουν μόνο 3 άτομα: οι 2 συνέταιροι, ο Βασίλης (Δημήτρης Μαλαβέτας), ο Αλέξης (Κώστας Ναός) και ένα στέλεχος της εταιρείας, η Λένα (Βέρα Κρούσκα). Την τελευταία μέρα, ωστόσο, πριν την αναχώρηση των τριών (με τα χρήματα), εμφανίζεται ξαφνικά ο παλιός φίλος της Λένας, Δημήτρης (Γιώργος Τζώρτζης), όντας και ο ίδιος θύμα της απάτης. Η Λένα θέλοντας να τον προστατεύσει, του αποκαλύπτει το μυστικό, ωστόσο αυτό γίνεται αντιληπτό από τα αφεντικά και η υπόθεση καταλήγει στο να διαφύγουν (αναγκαστικά) και οι 4 με το αεροπλάνο.

Θα προσγειωθούν σε μια έρημη περιοχή και οι 2 συνέταιροι θα επιχειρήσουν να τον σκοτώσουν. Πάνω στη συμπλοκή, η Λένα θα προσπαθήσει να το σκάσει, αλλά θα ρίξει το αεροπλάνο στον κοντινό βάλτο, που θα βουλιάξει μαζί με τα χρήματα.

Η όλη περιπέτεια κινεί το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Ένας γέρος φαροφύλακας (Μανώλης, Νότης Περγιάλης), η κόρη του (Μάρω, Μόνα Λίζα Άρμπι), η "ερωμένη" του (Μάρθα, Ρίτα Μπενσουσάν) και ένας αποφυλακισμένος, ο Βαγγέλης (Γιάννης Βόγλης) συνθέτουν την νέα τετράδα που μαζί με την παλιά θα δημιουργήσουν την ανθρώπινη ομάδα με φόντο το ναυάγιο, τα χρήματα και το βάλτο. Οι προσπάθειες ανέλκυσης του αεροπλάνου εντείνονται, όπως εντείνονται και οι εντάσεις-συμμαχίες-έριδες-πάθη μεταξύ των μελών. Οι ιστορίες του καθενός ξετυλίγονται. Ο Μανώλης είχε σκοτώσει κάποιον που είχε αποφυλακιστεί μαζί με τον Βαγγέλη γιατί είχε βιάσει την κόρη του Μάρω. Έκτοτε ο Βαγγέλης εξαγοράζει τη σιωπή του σε μετρητό... Η Μάρθα δούλευε σε "σπίτια" στο λιμάνι και περιμαζεύτηκε από τον Μανώλη, τώρα όμως κοιμάται με τον Βαγγέλη, εν γνώσει του Μανώλη...

Η ιστορία περιπλέκεται με την αναπάντεχη εμφάνιση ενός ζευγαριού, ο Θάνος (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) και η Άννα (Καίτη Γρηγοράτου) με μια βάρκα αναζητούν την επανάστασή τους, διάλεξαν όμως άσχημο τόπο και χρόνο γι' αυτό. Σύντομα θα ενώσουν τη μοίρα τους με την υπόλοιπη ομάδα και θα κάνουν κι αυτοί τις επιλογές τους...

Η ιδέα του μεριδίου από ένα τόσο μεγάλο ποσό (45 εκατ. δρχ.) γαλβανίζει κάποια μέλη της ομάδας που προσδοκούν την αλλαγή της ζωής τους. Με τις υποσχέσεις και τους εκβιασμούς το αεροπλάνο βγαίνει και τα χρήματα έρχονται στα χέρια τους. Η λύση του δράματος καταφθάνει, όχι όμως ως happy end αλλά ως θεία δίκη...

 

Σκέψεις για την ταινία. Πιστεύω ότι η ταινία κινείται σε δύο αλληλένδετα επίπεδα. Το ένα είναι η μικρογραφία, το ανθρώπινο μωσαϊκό (του 1973, αλλά και διαχρονικά). Το αφεντικό, ο υπάλληλος, ο εργάτης, ο απόκληρος φαροφύλακας, η γυναίκα της Τρούμπας, ο κακοποιός, το πλουσιοκόριτσο, το φτωχό αγράμματο κορίτσι, ο προικοθήρας. Διαπλέκονται, συμμαχούν και εναντιώνονται όταν τα συμφέροντά τους συμπίπτουν ή αποκλίνουν, αντίστοιχα.

Το δεύτερο επίπεδο είναι ο βάλτος. Ο βάλτος που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία (ας μην ξεχνάμε ότι το έτος είναι το 1973, αφετηρία της πρώτης πετρελαικής κρίσης και των πρώτων νεφών στην ελληνική οικονομία και φυσικά των πρώτων ζωηρών εντάσεων έναντι του πολιτικού καθεστώτος, των αιτημάτων να αλλάξει "κάτι"). Το ερώτημα βέβαια αν άλλαξε μορφή ο βάλτος παραμένει διαχρονικό αν και το πιθανότερο είναι να ισχύουν τα τελευταία λόγια του Βόγλη: “Ο βάλτος!!! Ξανακολλήσαμε στο βάλτο γέρο!!! Δεν έχουμε γλιτωμό!!!”.

Η μουσική. Η γνωστή ατμοσφαιρική μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου συνδυάζεται με την φωνή της Δήμητρας Γαλάνη στο πολύ καλό κομμάτι "

 

Συνημμένα

  • 32776.jpg
    32776.jpg
    12,6 KB · Προβολές: 2
  • 32775.jpg
    32775.jpg
    19,3 KB · Προβολές: 2
  • 32774.jpg
    32774.jpg
    20,6 KB · Προβολές: 2
  • 32778.jpg
    32778.jpg
    32,5 KB · Προβολές: 1
  • 32777.jpg
    32777.jpg
    18,5 KB · Προβολές: 1
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μου άρεσε αυτή η ταινία! Είναι στο ιταλικό στυλ της δεκαετίας. Ήταν η εποχή, που ο ελληνικός κινηματογράφος αν και στην δύση του, είχε κάποιες πολύ καλές ιδέες και είχε αφήσει πίσω το ανέμελο και χαρούμενο, των ταινιών των 60ς...
 
Η ταινια γυριστηκε στην Αρτα, πατριδα του σκηνοθετη, ο οποιος δεν εχανε ευκαιρια να γυριζει ταινιες εκει, οποτε αυτο ηταν δυνατο. Το ιδιο εκανε και 10 χρονια νωριτερα με την ταινια Αμοκ, που τη γυρισε στην Υβαλα, ενα νησακι στη μεση του Αμβρακικου.

Ο Βαλτος ανετα πιστευω θα εμπαινε και στα exploitation, μια που εχει αρκετο γυμνο. Θυμαμαι οτι σοκαριστηκα πολυ οταν πρωτοειδα την Καιτη Γρηγορατου να τρεχει γυμνοστηθη γιατι αλλιως την ειχα συνηθισει ως Θοδωρουλα στη Λεηλασια μιας ζωης.

Katerinak, περιττο το βιντεο απο το youtube, γιατι ο ARETARA ηδη ανεφερε οτι η ταινια αναρτηθηκε προσφατα και δινει και τον συνδεσμο.
 
bambinella 100 είπε:
Ο Βαλτος ανετα πιστευω θα εμπαινε και στα exploitation, μια που εχει αρκετο γυμνο.
Δεν διαφωνώ Bambi, αν και θα λεγα ότι η ταινία έχει και άλλες διαστάσεις πέραν του γυμνού, με την έννοια αυτή δεν θα έλεγα ότι προσομοιάζει προς τους "Κυνηγημένους εραστές", μια καθαρά exploitation ταινία. Πάντως, όπως λες κι εσύ, το "ετούτο" του το έχει :) .

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα κι εγώ που να την κατατάξω και θα σημείωνα ότι η ταξινόμησή του στα "αστυνομικά-θρίλερ" δεν με καλύπτει 100%.
 
Αν και "παρωχημένη" σε πολλά επίπεδα, για τα σημερινά δεδομένα, η ταινία αυτή του Δημόπουλου (ενός πολύ καλού κινηματογραφικού τεχνίτη, που εκείνη την χρονιά έκανε και την τελευταία ταινία του Κωνσταντάρα για την δεκαετία του '70), μαζί με την ταινία Θέμα Συνειδήσεως του Λύκα (της ίδιας χρονιάς και από την ίδια εταιρία), ξεχωρίζουν ανάμεσα στο σύνολο της εμπορικής παραγωγής εκείνης της εποχής. Θα συμφωνήσω με τις σκέψεις για την ταινία της ΑΡΕΤΑΡΑΣ. Exploitation δεν είναι σίγουρα, αλλά στο φεστιβάλ εκείνης της εποχής γιουχαϊστηκε άγρια από μερίδα νέων του κοινού, που στην θεα ταινιών από μεγάλα εμπορικά στούντιο σε φεστιβαλικά πλαίσια, έβλεπαν... βάλτο.
 
Το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας και κάποιες φωτογραφίες...

 

11.jpg10 (1).jpg

3.jpg1 (1).jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετικό το video Τόνυ, συγχαρητήρια!!!
 
Nτοκουμέντο πραγματικά το video με τον Φίνο.
 
Αυθεντικές φωτογραφίες από την ταινία

 

294.jpg

293.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
192.jpg

191.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
19.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απόψεις του Φάρου της Κόπραινας στον Αμβρακικό όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της ταινίας. Ο φάρος πρέπει να χτίστηκε περί τα τέλη του 19ου ή αρχές του 20ου αιώνα σύμφωνα με διάφορες πηγές.

1. Πηγή.

faros1.jpg

2. Πηγή.

faros.jpg

3. Πηγή.

koprena5.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
582.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
212.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιάννης Βόγλης... Γοητευτικός άνδρας και στη συγκεκριμένη ταινία, η ερμηνεία του μου αρέσει περισσότερο από όλους...
 
Πίσω
Μπλουζα