Παίζοντας με Hatari σε TV

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.188
Αντιδράσεις
741
Τις προάλλες είχα συνδέσει το PC μου με τη TV μια 28άρα που έχω spare (όχι TFT) βασικά για να δω κανένα DVD..

Οπότε λέω δε παίζω κανένα παιχνιδάκι στη TV? φορτώνω το steem βάζω το ps2 joystick και πάμε. Αλλά μια κανονική TV δε συμπαθεί αναλύσεις πάνω απο 640x200 οπότε είχα τρελό flickering μια και το steem παίζει 640x400 το ελάχιστο.. Κατεβάζω διάφορα άλλα emulators, φορτώνω το hatari to οποίο μπορεί να παίξει σε 320x240 ανάλυση και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Τα games αυτά απλά έχουν σχεδιαστεί για να παίζονται σε TV. Το πιξέλιασμα εξαφανίζεται τα χρώματα πιο ζωντανά, και όπου υπάρχει dithering εμφανίζεται σαν ένα χρώμα!

Εννοείται το ίδιο παίζει και το winston με τις σωστές ρυθμίσεις όπως και άλλα emulators που μπορούν να παίξουν σε χαμηλές αναλύσεις.. Είναι must απλά και καμία σχέση να παίζεις σε κανονικό pc αφού το εφέ του blur δεν αποδίδει σε καμία περίπτωση το εφέ της τηλεόρασης.
 
Τη σύνδεση PC-TV πώς την έκανες; Με τη Video out της κάρτα γραφικών σου φαντάζομαι. Αν και αυτή η λύση είναι σαφώς καλύτερη από το να παίζεις σε ένα TFT monitor, δυστυχώς δεν είναι η βέλτιστη. Το σήμα μετατρέπεται σε τηλεοπτικό οπότε δεν βλέπεις 320*240 αλλά 720*576 (PAL) ή 640*480 (NTSC). Αυτή η μετατροπή μειώνει πολύ την ποιότητα της εικόνας και δυστυχώς δεν αποδίδει το παιχνίδι όπως στόχευε ο προγραμματιστής.

Η καλύτερη λύση είναι πολύ μανούρα δυστυχώς. Πρέπει να βγάλεις σήμα από τη VGA έξοδο στην SCART RGB είσοδο της τηλεόρασης παρακάμπτοντας την μετατροπή σε PAL. Δυστυχώς καλώδιο έτοιμο για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, από όσο ξέρω, οπότε πρέπει να το κατασκευάσεις. Σχεδιάγραμμα Μεγάλη μανούρα όπως βλέπεις. Εδώ αναφέρει το MAME αλλά ισχύει το ίδιο και για σχεδόν όλα τα παλιά μηχανήματα.

Και μετά χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα όπως το Powerstrip ή το Soft 15 KHz για να ωθήσει την κάρτα να βγάλει custom αναλύσεις και συχνότητες. Αυτά τα παιχνίδια χρειάζονται οριζόντια συχνότητα 15 KHz ώστε να παίξουν native 320*240. Και δυστυχώς δεν είναι καν σίγουρο ότι η κάρτα σου μπορεί να πάει τόσο χαμηλά μιας και έχουν σχεδιαστεί για VGA monitor και 31 KHz οριζόντια συχνότητα. :(
 
Η σύνδεση έγινε με TV-out σε scart απο τη κάρτα γραφικών του desktop μου (RX700 pro), και δε μπορούσα να βγάλω έγχρωμο σήμα με κανένα τρόπο απο το laptop (HD3470). Πάντως έχει σαφώς ανώτερα γραφικά σε τέτοια games απο την οθόνη του PC.
 
Πίσω
Μπλουζα