Παλιές Ελληνικές ταινίες που σας έχουν συγκινήσει

domniki

RetroJunkie™
Joined
16 Mαϊ 2007
Μηνύματα
3.506
Αντιδράσεις
2.230
Οι παλιες καλες ελληνικες ταινιες ειναι ευτυχως παρα πολλες. Προσφερουν γελιο και διασκεδαση ακομα και στην εκατοστη προβολη τους, γιατι ειναι αυθεντικες και ευφυεις!

Υπαρχουν ομως δύο παλιες ελληνικες ταινιες που παντα με συγκινουν. Παρολο που τις εχω δει απειρες φορες, κλαιω παντα σε μια συγκεκριμενη στιγμη...και μη νομιζετε οτι ειμαι καμια κλαψιαρα - οι αντρες συναδελφοι μου παντα μου ελεγαν οτι θα ημουν ο,τι πρεπει για να ριχνω καμπανες στην "αναφορα της Παρασκευης" :D . Οι ταινιες ειναι:

- "Η καρδια του πατερα", με τους Μοδινο, Ντουζο, Σαπουντζακη, Καλογεροπουλου, Καϊλα, Σταρενιος κ.α.

- "Η καλπικη λιρα", με Μακρη, Διανελο, κ.α.

Την "Καρδια του πατερα" την βαζει συνηθως καποιο τοπικο Θεσσαλονικιωτικο καναλι και ειναι παναρχαιη ταινια. Ο Ντουζος ειναι φοιτητης νομικης στην Αθηνα και σπαταλαει σε ξενυχτια και γυναικες (Σαπουντζακη) τα χρηματα του πατερα του (Μοδινος), που εχει καφενειο στο νησι τους. Η Καλογεροπουλου ειναι η αρραβωνιαστικια στο νησι. Οταν τα χρεη εχουν φτασει στο απροχωτητο, ο τοκογλυφος (Δημος Σταρενιος) πηγαινει στο νησι να ζητησει τα χρηματα απο τον πατερα του, ο οποιος αναγκαζεται να του πουλησει το καφενειο του για να μην μπει ο γιος του φυλακη και γινεται αχθοφορος στο λιμανι. Ο γιος (Ντουζος) επιστρεφει στην Αθηνα, δουλευει γκαρσονι, ενω ταυτοχρονα περναει ολα τα μαθηματα που χρωσταει, παιρνει το διπλωμα του και γυριζει νικητης και τροπαιουχος στο νησι. Οταν τον αντικρυζει ο γεροπατερας και βλεπει στο διπλωμα του γιου γραμμενο το πατρωνυμο (Μηνά λενε τον πατερα), λεει οτι αυτο το κεφαλαιο "Μ" ειναι ο γεροπατερας...εεεεε, εκει ΠΑΝΤΑ με παιρνουν τα ζουμια :cry: Ο γιος πληρωνει τα χρεη, παιρνει πισω το μαγαζι, στο οποιο δεν πατουσε κανεις νησιωτης για εμπαργκο στον τοκογλυφο, τα ξαναφτιαχνει με την αρραβωνιαστικια του και ολοι ειναι ευτυχισμενοι :cheers:

Η "Καλπικη Λιρα" ειναι σαφως πιο γνωστη. Η ιστορια που με συγκινει ειναι αυτη με τον Ορεστη Μακρη. Ο Διανελος ειναι μπογιατζης και νοικιαζει ενα διαμερισμα με την γυναικα και την κορη του στη οικοδομη του κυριου Μαυριδη (Μακρη) που ειναι ο φοβος και ο τρομος ολων. Οταν το κοριτσακι δεν τρωει το φαγητο του, οι γονεις το φοβεριζουν οτι θα το φαει ο κυριος Μαυριδης, που τρωει ανθρωπους (μεταφορικα φυσικα, αλλα το κοριτσακι δεν το καταλαβαινει). Ο κυριος Μαυριδης παιρνει μυθικες διαστασεις στο μυαλο του κοριτσιου. Οταν ο Διανελος πεθαινει, η γυναικα και η κορη του δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και καθυστερουν τα νοικια, ενω ο Μαυριδης τους πιεζει. Καθε φορα που τον βλεπει το κοριτσακι ουρλιαζει και τρεχει να κρυφτει! Ειναι Χριστουγεννα και η μικρουλα βρισκει την καλπικη λιρα στο δρομο. Η μητερα της που ειναι αρρωστη, νομιζει οτι εκαναν την τυχη τους, και στελνει την κορη της να εξαργυρωσει την λιρα. Κανεις ομως απο τους μαγαζατορες στη γειτονια δεν της δινουν χρηματα γιατι η λιρα ειναι καλπικη. Το κοριτσακι γυριζοντας βραδυ στο σπιτι συναντα τον κυριο Μαυριδη και ειναι ετοιμο να ουρλιαξει. Ο κυριος Μαυριδης το βλεπει φοβισμενο και κλαμμενο και προσπαθει να καταλαβει τι συμβαινει. Του δειχνει τοτε τη λιρα και καταλαβαινει. Η σκληρη καρδια του κυριου Μαυριδη μαλακωνει μπροστα στα κλαμματα του παιδιου, της δινει τα χρηματα για την καλπικη λιρα, της ζηταει να τον εχει πατερα της και η Dom παταει τα κλαμματα :cry:

Αντε, πρωινιατικα...θα τα μπηξω στο γραφειο. Ας φορεσω τα μαυρα γυαλια μου :cool: να μην με παρουν χαμπαρι οι γυρω :p
 
Xmmmm... για να σκεφτω, για να σκεφτω.... ΚΑΜΙΑ :D
 
Θα συμφωνησω με την "Καλπικη λιρα" και το επεισοδιο με το κοριτσακι.

Αλλη ταινια που με συγκινουσε σε μικροτερη ηλικια ηταν μια με τον Ορεστη Μακρη που εκανε τον αμαξα που του απαγορεψαν να εξασκει το επαγγελμα ,του ψοφησε το αλογο,τον παρατησε ο γιος του,εμεινε χωρις φραγκο και τελικα πεθανε,μετα σκαει μυτη ο γιος του απο το Αμερικα κλαιγοντας που δεν τον προλαβε ζωντανο. :cry:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αχ, Αardvark...εισαι κ'εσυ μια ευαισθητη ψυχη :) Join the club

Κουραγιο...θα επιβιωσουμε :cool:

Oσο για την Καμπια...το πολυ Oblivion σε κανει να ξεχνας :p
 
ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ και ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ (με Ορέστη Μακρή, στο ρόλο του "χημικού").
 
Θυμηθηκα και αλλη μια οχι τοσο συγκινητικη οσο σοκαριστικη.

Ηταν με τον Δημητρη Χορν και την Ελλη Λαμπετη ,που ο Χορν παει διακοπες με τον φιλο του σε ενα νησι και γνωριζει την Λαμπετη και τεσπα να μην μπλαμπλαρω ,κανοντας μια βολτα ο Χορν με την βαρκουλα του αποφασιζει με ολη την καλη διαθεση να παρει μαζι και μερικα παιδακια που του το ζηταγαν παρακαλωντας ,μονο που δεν ηξερε οτι καποιοι ντοπιοι ειχαν βγαλει την ταπα απο την βαρκα με αποτελεσμα να πνιγουν τα παιδακια και να περιμενουν οι χαροκαμενες αλαφιασμενες μανες στο λιμανι ουρλιαζοντας και αναθεματιζοντας τον κακομοιρη Χορν.

Δραμα δραμα. :precry:
 
Aardvark είπε:
Θυμηθηκα και αλλη μια οχι τοσο συγκινητικη οσο σοκαριστικη.Ηταν με τον Δημητρη Χορν και την Ελλη Λαμπετη ,που ο Χορν παει διακοπες με τον φιλο του σε ενα νησι και γνωριζει την Λαμπετη και τεσπα να μην μπλαμπλαρω ,κανοντας μια βολτα ο Χορν με την βαρκουλα του αποφασιζει με ολη την καλη διαθεση να παρει μαζι και μερικα παιδακια που του το ζηταγαν παρακαλωντας ,μονο που δεν ηξερε οτι καποιοι ντοπιοι ειχαν βγαλει την ταπα απο την βαρκα με αποτελεσμα να πνιγουν τα παιδακια και να περιμενουν οι χαροκαμενες αλαφιασμενες μανες στο λιμανι ουρλιαζοντας και αναθεματιζοντας τον κακομοιρη Χορν.

Δραμα δραμα. :precry:
Aυτη ειναι "το κοριτσι με τα μαυρα"

BTW, ο Χορν ειναι ο αγαπημενος μου ηθοποιος :bow: Καταπληκτικος στο δραμα, αλλα απιαστος στην κωμωδια
 
Εμένα πάλι μου άρεσε μια ταινία, όνομα δεν ξερω, θα σας πω το στόρι. Μια ξανθιά γνωστή πρωταγωνιστρια, και τυφλή από πάνω, ανακαλυπτει πως ειναι υιοθετημενη, και το σκαει από το σπίτι της, παρά την αγάπη των θετών γονιών της. Συναντά μια άμαξα, με έναν πατερα, με τα τα δυο του παιδια, αγορι (βασιλης καίλας), και κορίτσι. Ο πατερας, γνωστός ηθοποιός και αυτός, κανει τον ζογκλερ για να ζησουν. Φτωχεια καταραμενη όμως. Τους κυνηγουν τα χρέη. Το άλογο γερασε, και το παρατουν στην ερημιά για να ψοφήσει.

Και... εδώ εριξα το κλάμμα. Για το άλογο!

Οι υπολοιποι περνούν δυσκολες ωρες, φτάνουν ακόμη και στην ζητιανιά, αλλά όλα βαινουν καλως από τους γονεις της κοπελας που την παρακολουθουσαν όλον αυτό τον καιρό
 
Λορενα, με πιανεις αδιαβαστη! Ποια να ειναι αυτη η ταινια? Θυμασαι καθολου ηθοποιους?
 
ΘΑΝΑΣΗ παρε το οπλο σου.....!!!

ο θανασης μας ,ο ανθρωπος της διπλανης πορτας που αγωνιζεται και παντα την παταει απο το συστημα......!

και γενικοτερα ολες οι ταινιες του ΒΕΓΓΟΥ περιοδου 72 -82 που ηταν λιγο πιο επαναστατικες ..

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.......
 
έχω σκουπίσει δάκρυ, στην "Κάλπικη Λίρα"

άλλη μια ταινία που μ έχει συγκινήσει αλλά οκ δεν έκλαψα κι όλας.. είναι το

"Ολγα αγάπη μου".
 
Υπέροχα τα review του πρώτου post. Εύγε :)

Δεν πολυβλέπω ελληνικές ταινίες*. Όμως και οι δύο αυτές (ειδικά η κάλπικη λίρα...) είναι καλές. Μου αρέσει επίσης κι εκείνη που δέιχνουν κάθε Πάσχα, την παραλλαγή του Φάουστ... μα πώς την λένε... (αν το δει η κοπέλα μου θα με δείρει).

Αποτυχημένο δράμα: η Βουγιουκλάκη έκει ψιλικατζίδικο και μικρό ορφανό αδερφάκι. Στο τέλος αυτοκτονεί με τα χάπια που της έδωσε χορεύτρια ελευθερίων ηθών. Πολύ εγέλασα!

Θ

* Προχθες έβλεπα με την κοπέλα μου το Sabrina, του 1954, με την απίθανα κουκλίτσα Audrey Hepburn και τον Μπόγκαρτ. Με ρώτησε, "γιατί λοιπόν δεν βλέπεις και ελληνικές, αφού αυτή σου αρέσει;" και της λέω, "ναι, πώς, φαντάσου τον Παπαμιχαήλ στο ρόλο του Μπόγκαρτ"...

Σε επίπεδο δράματος, από ασπρόμαυρο Χόλλυγουντ, μία ταινία που με επηρρέασε χωρίς να το καταλάβω όταν την είδα: It's A Wonderful life, του Φρανκ Κάπρα. Θα μπορούσε να είναι ελληνικό δράμα... Και συγγνώμη για τον ΟΤ αστερίσκο :)
 
"Της κακομοίρας"..... από τα γέλια :D :D:D:D:D:D

Αλλά οκ, ας μη χαλάσω το θρεντ με αστεϊσμούς (που λένε και οι πολιτικοί). Κάποιες σκηνές της ταινίας "Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο" με έχουν συγκινήσει κατά το παρελθόν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μου αρέσει επίσης κι εκείνη που δέιχνουν κάθε Πάσχα, την παραλλαγή του Φάουστ... μα πώς την λένε...

Αλίμονο στους νέους

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=bKogwQbxpMc]YouTube - Alimono stous neous - Pes mou mia leksi

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=YEK5lE4_6jA&feature=related]YouTube - ΞΟ Ξ΅Ξ―Ξ½' καλά ΟΞΏ Ξ³ΞΉΞ½Ξ¬ΟΞΉ ΟΞΏΟ - ΞΞ·ΞΌΞΟΟΞ·Ο Ξ§ΞΏΟΞ½

μεγάλη ταινία, με υπέροχη μουσική

(και ο Χορν...? υπέροχος άντρας, τεράστιος ηθοποιός!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1.101.101 και 10

Καταπληκτικη ταινια οπως καταπληκτικο και το 2ο τραγουδι απο πανω.
 
Μια ζωή την έχουμε :)

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=zb7YYx8rwuM]YouTube - Mia zwi tin exoume

(Δημήτρης Χόρν και πάλι!!!) :hurrah:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γενικά, επειδή είμαι ευαίσθητο άτομο...και μπορεί να βάλω τα κλάματα ακόμα και σε ταινία κινουμένων σχεδίων...αποφεύγω να βλέπω ταινίες αυτού του είδους....γιατί δεν θέλω να γίνω ρεζίλι... θα ξεχάσω εγώ που στο τέλος στον Τιτανικό, γύρισε ένα άγνωστο κορίτσι που καθόταν δίπλα μου για να μου δώσει χαρτομάντιλο??? Ασε... κωμωδίες και πάλι κωμωδίες! (και τρόμου :D )
 
Α, δηλαδή πού να δεις και πραγματικά υπαρξιακά του στυλ Μια Αιωνιότητα και Μία Ημέρα...
 
Gryzor είπε:
Α, δηλαδή πού να δεις και πραγματικά υπαρξιακά του στυλ Μια Αιωνιότητα και Μία Ημέρα...
Οχι ευχαριστώ...δεν θα πάρω! Απορώ πως τα βλέπει η γυναίκα μου κάτι τέτοια! Τελικά... μόνο με τις ταινίες τρόμου συμπίπτουμε! :wait2:
 
Η ταινία "Χαμένα όνειρα" με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Αντιγόνη Βαλάκου.Εδώ θα διαβάσετε την πλοκή.Από την ταινία κρατώ την υπέροχη μουσική σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκη στο τέλος,που από μόνη της σου φέρνει δάκρυα στα μάτια.Και όσο μεγαλώνουμε αυτό το τέλος γίνεται ολοένα και πιο συγκινητικό... :cry: :cry:

Εξαιρετικό βίντεο,αφιερωμένο στους ρετρομανιακούς που αρνούνται να μεγαλώσουν...

[ame=

[MEDIA=youtube]5q9H2cd36RU[/MEDIA]]http://www.youtube.com/watch?v=5q9H2cd36RU
 
Πίσω
Μπλουζα