Παρασκευή και 13 / Τρίτη και 13

thebest20

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
24 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.961
Αντιδράσεις
447
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα,ήθελα να ρωτήσω,τι γνώμη έχετε για αυτές τις δύο ημερομηνίες,και γενικά αν έχετε ακούσει από γνωστούς σας κάποια άτυχα περιστατικά!Εγώ όταν ήμουν στο δημοτικό κυρίως,μου πήγαιναν στραβά τα πράγματα κάθε "Τρίτη και 13" και "Παρασκευή και 13"Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όταν ήμουν στην Τρίτη Δημοτικού πέθανε ένας μακρινός παππούς ξαφνικά τα μεσάνυχτα μόλις μπήκε Παρασκευή και 13,και μάλιστα χωρίς να τον περιμένουν,όταν ξημέρωσε τα είχαν όλα έτοιμα και του έκαναν την κηδεία,και μάλιστα το απόγευμα που είχα πάει αγγλικά,είχα ξεχάσει να πάρω ένα βιβλίο,είχα ξεχάσει να κάνω κάποιες ασκήσεις και έκανα και λάθος στην ορθογραφία.Κάτι τέτοιο δεν ήταν συχνό άλλες μέρες καθώς διάβαζα πάντα!Επίσης το Σεπτέμβριο που μας πέρασε,είχα στείλει βιογραφικά για part time jobs,και Τρίτη και 13 Σεπτεμβρίου,μου μπλόκαρε το e-mail μου,και δεν μπορώ μέχρι τώρα να το ξεμπλοκάρω!Άλλες φορές,σε τέτοιες ημερομηνίες έπεφτα και μάτωνα,κάτι που δεν συνέβαινε άλλες μέρες!!!!!Βέβαια από την άλλη,σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι τυχαία γεγονότα που μπορούν να συμβούν καθημερινά!
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα άνοιξες, φίλε μου!

Από ρετρό - προσέγγιση, δεν θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο αυτές τις 2 μέρες, εκτός του ότι ξυπνούσα για να πάω σχολείο, έχοντας αυτήν την αίσθηση του επικείμενου "κακού", που όμως δεν γινόταν. Θυμάμαι όμως, ότι εξαιτίας της προληπτικότητάς μας, είμασταν όλοι "κουμπωμένοι" και έτσι είχαμε μερικά "ατυχή" περιστατικά, π.χ. να ξεχάσουμε ένα βιβλίο, να μας μαλώσει η δασκάλα, να μπούμε τιμωρία κτλ!... Θυμάμαι επίσης, ότι αρκετές φορές στα διαλείμματα, μπαστακωνόμασταν μέσα, γιατί φοβόμασταν να βγούμε έξω να παίξουμε, μη χτυπήσουμε ή μη σπάσουμε κανένα χέρι!

Φυσικά το παιδικό μας μυαλουδάκι, απέδιδε όλο το κακό στις "καταραμένες" αυτές μέρες και πολλές φορές το λέγαμε με δέος! :D

Πλέον έχω μεγαλώσει & είμαι αρκετά ορθολογίστρια για να πιστεύω σε γρουσουζιές. Εντούτοις, δε μπορώ να αρνηθώ για παράδειγμα ότι κάποια πράγματα που είναι να πάνε στραβά, θα επιλέξουν αυτές τις 2 συγκεκριμένες μέρες. Και το ορθολογιστικό κομμάτι του εαυτού μου, γνωρίζει ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά και τις άλλες μέρες, απλά στις συγκεκριμένες επιλέγει το μυαλό μου να το προσέξει.

Πολύ ωραίο τόπικ!
 
Εμεις οι Ελληνες θεωρουμε γρουσουζικη την Τριτη και 13. Για την Παρασκευη και 13 αφηνω να ανησυχουν οι κατοικοι των Η.Π.Α., οποτε δε με αφορα και δεν ασχολουμαι με αμερικανιες.

Δεν πιστεψα ποτε στη ζωη μου σε προληψεις και δεν προκειται βεβαια, να το κανω τωρα. Κατα τα αλλα, υπαρχει τραγουδι για την περιπτωση.

Το τραγουδησε η Σοφια Βεμπο στη Στελλα. Ο μηνας εχει δεκατρεις.

 
Υπάρχει λόγος που θεωρούνται "γρουσούζικες" αυτές οι δύο ημερομηνίες, και μάλλιστα συγκεκριμένος. Δεν έχει να κάνει ούτε με "Αμερικανιές" ούτε με "Ελληνιές".

Σύγκεκριμένα, οι "ορθόδοξοι" Χριστιανοί, και κυρίως εμείς οι Έλληνες, έχουμε την Τρίτη και 13 καθώς σύμφωνα με το θρύλο και τις παραδώσεις, Τρίτη και 13 έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων. Αντίθετα οι "Δυτικοί" και κυρίως οι "Καθολικοί", έχουν την Παρασκευή και 13, καθώς μία τέτοια ημέρα, δόθηκε εντολή και σφαγιάστικαν όλοι οι Ναίτες Ιππότες.

Αν θέλετε, μπορώ να προχωρήσω και σε περισσότερες λεπτομέρειες...αλλά φοβάμαι μην γίνω βαρετός!
 
Εχει να κανει με αμερικανιες οταν ειναι Παρασκευη και 13 και αυτο το θεωρουμε γρουσουζια, ενω ειμαστε Ελληνες και ζουμε στην Ελλαδα.

Αν θελουμε σωνει και καλα να ανησυχησουμε, μπορουμε να το κανουμε Τριτη και 13. Δοξα τω Θεω, εχουμε και δικη μας γρουσουζικη μερα.
 
bambinella 100 είπε:
Εχει να κανει με αμερικανιες οταν ειναι Παρασκευη και 13 και αυτο το θεωρουμε γρουσουζια, ενω ειμαστε Ελληνες και ζουμε στην Ελλαδα.Αν θελουμε σωνει και καλα να ανησυχησουμε, μπορουμε να το κανουμε Τριτη και 13. Δοξα τω Θεω, εχουμε και δικη μας γρουσουζικη μερα.
Δεν είναι Αμερικανιά, γιατί δεν είναι "δεισιδαιμονία" μόνο των Αμερικανών... αυτό εννοώ. Εϊναι γενικά των καθολικών. Όταν συνέβη η σφαγή των Ναϊτών , η αμερική δεν είχε καν ανακαλυφθεί ακόμα (έγινε το 1307). Απλά, λόγω του ότι την Αμερική την αποίκησαν κυρίως "καθολικοί", πέρασε και εκεί σαν παράδοση. Από εκεί και πέρα... για εμένα, όλες οι ημέρες είναι ίδιες, και τίποτα δεν τις επιρρεάζει, είτε αυτό είναι τα άστρα, είτε ένας αριθμός, είτε ένα τυχαίο συμβάν, είτε δεν ξέρω και εγώ τί άλλο...

Αμερικανιά, μπορούμε να πούμε τον... Santa Claus που τον έχουμε κάνει Άγιο Βασίλη! Αυτός είναι πράγματι Αμερικάνικο δημιούργημα, τον οποίο η Coca Cola,για να ταιριάζει με τα χρώματά της, τον πήρε από πράσινος που ήταν και τον έκανε κόκκινο, και έτσι πέρασε σχεδόν σε όλο τον κόσμο... άσχετα αν κάθε χώρα τον "συσχέτισε" με τον τοπικό της άγιο (αλλού Βασίλης, αλλού Νικόλαος κτλ κτλ).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Stanfromgreece είπε:
ΥΣύγκεκριμένα, οι "ορθόδοξοι" Χριστιανοί, και κυρίως εμείς οι Έλληνες, έχουμε την Τρίτη και 13 καθώς σύμφωνα με το θρύλο και τις παραδώσεις, Τρίτη και 13 έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων!
Η Κωνσταντινουπολη επεσε Τριτη και 29.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo είπε:
Η Κωνσταντινουπολη επεσε Τριτη και 29.
Προσωπικα , εκτος απο ενα απροσμενο ψιλο-τρακαρισμα δεν θυμαμαι κατι αλλο .... Και αυτο το θυμαμαι , γιατι την κυρια(δεσποινιδα????) με την οποια συγκρουστηκα, οταν αναφερομουνα σ'αυτη, την αποκαλουσα "η Τριτη και 13" ... :p
Γι'αυτό έγραψα ότι είναι σύμφωνα με τους θρύλους και τις παραδώσεις, και όχι ότι είναι και ιστορική αλήθεια. Επίσης, η Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη και για τους Ισπανούς, δεν έχω διαβάσει όμως, εξαιτίας ποιάς παράδοσης συμβαίνει αυτό...

edit: διόρθωση, γιατί μόλις μου ήρθε η "φλασιά"

Τρίτη, 14/4/1204 έγινε η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας! Εκεί βασίζεται η δεισιδαιμονία, και όχι στην άλωση από τους Τούρκους, η οποία απλά έπεσε και αυτή ημέρα Τρίτη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες τελικά!Δεν ήξερα ότι όλο αυτό έχει κάποια ιστορία που ξεκινάει από τα παλιά χρόνια!
 
Μου επιτρέπετε να εντείνω λιγάαακι την τρομολαγνία;

Λοιπόν, για εφέτος, η τελευταία Παρασκευή και 13 ξέρετε πότε είναι; Είναι τον Δεκέμβριο, και μάλλιστα είναι ακριβώς μία εβδομάδα πριν την.... τελευταία ημέρα, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια! (Παρασκευή 21/12/2012). Αν και το πιο πιθανό, είναι να μην συμβεί τίποτα... κρατείστε και μία "πισινή" :)
 
Φόβος και τρόμος στην ρετρό ιστορία των υπολογιστών ένας απο τους πρώτους ιούς που λεγόταν Friday 13

ή αλλιώς ο γνωστός μας jerusalim virus οπού μετά βγήκε μια ποιο εξελιγμένη εκδοσή του ονόματι blackdeath virus

και χτυπούσε μονό καθε Παρασκευή και 13 καταστρέφοντας τα βασικά αρχεία του υπολογιστή...

Θυμάμαι που μας έλεγαν να μην ανοίξουμε τον υπολογιστή εκείνη την μέρα για να μην κολλήσουμε αλλα και ότι ηταν καλύτερα να αλλάζαμε την ημερομηνία την προηγούμενη μέρα αντί για 13 σε 14 για να μην εισχωρήσει στον υπολογιστή

καθώς κοιμόταν στο διαδίκτυο ή και στον υπολογιστή μαςκαι εμφανιζόταν μονο εκείνη την μέρα

κάνοντας μεγάλη ζημιά καθως έσβηνε αρχεία που αχρήστευαν τον υπολογιστή μας.

Θυμάμαι οτι για πολλά χρονιά υπήρχε ο τρόμος παντού για εκείνη την μέρα του ιού-φάντασμα!!!


http://www.youtube.com/watch?v=G2i_6j55bS0&feature=results_main&playnext= 1&list=PL4B293B6C19FD1C25
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οταν ειναι Παρασκευη και 13 οπως σημερα, βγαινουν απο το πρωι στα ραδιοφωνα / τηλεορασεις και αρχιζουν: "Παρασσκευη και 13 σημερα, προσεξτε, γρουσουζικη μερα" και αλλα παρομοια....

Αυτο που δεν καταλαβα, ειναι εμεις ως τι πρεπει να φοβομαστε; Ως Αμερικανοι, ως Καθολικοι, ως Ναϊτες Ιπποτες, ως τι τελος παντων;

Stanfromgreece. ειναι γνωστο ποσο απιστευτα μιμουμαστε τους Αμερικανους στον τροπο ζωης τους. Απο φρασεις και εκφρασεις (βλεπε ουπς, ουαου, αουτς, εκει εξω, το' χω, μαστιγιο και καροτο, και πολλα αλλα) μεχρι διακοσμηση. Και να' ταν και ωραια η διακοσμηση, να σου πω μαλιστα, κανενα προβλημα. Ας πουμε, τα ψυγεια μας τα φορτωνουμε απ' εξω με ενα σωρο σημειωματα, χαρτακια, μαγνητακια, φωτογραφιες, κι ο,τι αλλο κακογουστο μπορεις να διανοηθεις, με αποτελεσμα να το μετατρεπουμε απο ψυγειο σε γιουσουρουμ.

Εχω λοιπον πολυ κακη εμπειρια απο εμας ως λαο, γι' αυτο τα λεω ολα αυτα. Καταπινουμε τροφη αμασητη και μιμουμαστε μηχανικα. Τουλαχιστον, αν θελουμε οπωσδηποτε να μιμηθουμε (κατι που δεν ειναι παντοτε κακο) ας το κανουμε συνειδητα κι ας επιλεξουμε να μιμηθουμε τα καλυτερα.
 
Το Τρίτη και 13 (ενώ ήταν 29) για την άλωση της Πόλης, το 13 υποτίθεται ότι προέκυψε από το άθροισμα 1+4+5+3.

Προσωπικά όλα αυτά δεν τα πιστεύω. (Ομοίως ζώδια κλπ.)
 
Dimitrissss είπε:
Το Τρίτη και 13 (ενώ ήταν 29) για την άλωση της Πόλης, το 13 υποτίθεται ότι προέκυψε από το άθροισμα 1+4+5+3.
και 1+3=4

Γιατι τοτε δεν βρισκουμε γρουσουζικη την Τριτη και 4/τεσσερις ....
 
Δεν με εχει συμβει κατι αξιοσημιωτο γρουσουζικο τριτη και 13 και ισα ισα που την θεωρω τυχερη γιατι πριν χρονια τετοια μερα κερδισα 800 ευρω απο στοιχημα σε εναν αγωνα με βελακια(Darts)και πραγματικα ξεσκιζα εκεινη την μερα.Ωσο για την παρασκευη και 13 επειδη γουσταρω τρελα τα θριλερ απο την πρωτη γυμνασιου μεχρι και σημερα εχω μια παραδοση για ολονυχτια προβολη ταινιων θριλερ τετοια μερα με φιλους η με την κοπελα μου και ειμαι τυχερος σαυτο γιατι πολλες απο της γυναικες που περασαν απο την ζωη μου γουσταραν τα θριλερ ακριβως οπως και γω.Σε καμια ωρα τελειωνω την δουλεια οι μπυρες ειναι ηδη στην καταψυξη περνω και τα σουβλακια που παρηγγηλα και αρχιζει η ολονυχτια προβολη ταινιων θριλερ. :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα, αυτές οι δύο ημερομηνίες μόνο γρουσούζικες δεν υπήρξαν, αφού γεννήθηκα Τρίτη και 13, ενώ Παρασκευή και 13 ήρθε στον κόσμο η κόρη μου. :)
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε:
Για μένα, αυτές οι δύο ημερομηνίες μόνο γρουσούζικες δεν υπήρξαν, αφού γεννήθηκα Τρίτη και 13, ενώ Παρασκευή και 13 ήρθε στον κόσμο η κόρη μου. :)


Γεια σου ρε Χριστίνα!!!!
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε:
Για μένα, αυτές οι δύο ημερομηνίες μόνο γρουσούζικες δεν υπήρξαν, αφού γεννήθηκα Τρίτη και 13, ενώ Παρασκευή και 13 ήρθε στον κόσμο η κόρη μου. :)
Να την χερεσαι χριστινα!!!!
 
Εγώ πάντως όταν ήμουνα μικρός κάθε Παρασκευή και 13 χαιρόμουνα γιατί έβαζε ταινίες με τον Jason στην τηλεόραση. :)
 
metalcandyman είπε:
Δεν με εχει συμβει κατι αξιοσημιωτο γρουσουζικο τριτη και 13 και ισα ισα που την θεωρω τυχερη γιατι πριν χρονια τετοια μερα κερδισα 800 ευρω απο στοιχημα σε εναν αγωνα με βελακια(Darts)και πραγματικα ξεσκιζα εκεινη την μερα.Ωσο για την παρασκευη και 13 επειδη γουσταρω τρελα τα θριλερ απο την πρωτη γυμνασιου μεχρι και σημερα εχω μια παραδοση για ολονυχτια προβολη ταινιων θριλερ τετοια μερα με φιλους η με την κοπελα μου και ειμαι τυχερος σαυτο γιατι πολλες απο της γυναικες που περασαν απο την ζωη μου γουσταραν τα θριλερ ακριβως οπως και γω.Σε καμια ωρα τελειωνω την δουλεια οι μπυρες ειναι ηδη στην καταψυξη περνω και τα σουβλακια που παρηγγηλα και αρχιζει η ολονυχτια προβολη ταινιων θριλερ. :D
Ωραίος, metalcandyman... :D
 
Πίσω
Μπλουζα