Παρουσίαση ασύρματου ποντικιού Tank Mouse

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.351
Αντιδράσεις
9.499
Καλώδια. Η μάστιγα του retrocomputing/retrogaming. Όποιος ασχολείται με το άθλημα συντομα θα εχει πνιγει σε ενα βουνο καλωδίων και μετατροπέων. Οτι μπορουμε να κανουμε για να μειώσουμε τα καλωδια που χρειαζόμαστε ειναι λοιπόν καλοδεχούμενο.

KCqur.jpg

Ηρθε ωρα λοιπον να δουμε ενα ακομα ασυρματο περιφερειακο για PC, Amiga, Commodore 64, Atari ST και οχι μονο. Προκειται για το ποντικι Tank Mouse του Lukas Remis που ειναι μια συγχρονη αναδημιουργια του κλασσικου ποντικιου που συνοδευε τους υπολογιστες Amiga 500 και 1000. Ειναι ενα ασυρματο οπτικο ποντικι με δυνατοτητα λειτουργιας 2.4GHz (με το συνοδευομενο usb dongle) και bluetooth. Προσφέρεται σε δυο χρωματα, τα κλασσικα της Amiga και μαυρο. Εκτος απο το ποντικι διατίθεται ξεχωριστά και adapter απο usb σε db9 που μας επιτρέπει να συνδέσουμε το Tank Mouse με υπολογιστή Amiga, Commodore 64 και Atari ST.

Το Tank Mouse ξεκίνησε σαν kickstarter πριν λίγο περισσοτερο απο ενα χρονο με προοπτικη να κυκλοφορησει τελος 2022, αρχες 2023. Λογω της γενικης έλλειψης εξαρτηματων υπηρξε μια μικρη καθυστερηση, αλλα πλεον τα ποντικια και οι προαιρετικοί μετατροπεις εχουν αρχισει να φτανουν στα χερια οσων ειχαν υποστηριξει την καμπανια. Μελλοντικά το ποντικι θα διατίθεται προς πωληση απο το eshop του δημιουργου.

Επέλεξα να προμηθευτώ ενα ποντικι στο κλασσικο χρωμα και ενα μαυρο, μαζι με ενα μετατροπεα. Τα ποντικια ερχονται απο την Πολωνία, οποτε δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανεις για δασμους και τελη εκτελωνισμου.

Η συσκευασια ειναι απλη και καλαίσθητη.




Στο εσωτερικο υπαρχει μονο το ποντικι. Σαν εμφανιση και αίσθηση δινει την εντυπωση ενος εμπορικού προϊόντος.



Αν και ειναι αρκετά ελαφρυ, το σωμα του ποντικιου ειναι στιβαρό και τα κουμπια πατιούνται ευκολα και σταθερά, χωρις προβλήματα με στραβοπατήματα ή να μην πιανουν με την πρωτη κλπ.




Στο κατω μερος του ποντικιου βλεπουμε εναν διακοπτη τριων θεσεων (2.4GHz, bluetooth και Off) και ενα κουμπι για τον συγχρονισμο του bluetooth. Ακομα βλεπουμε το πορτακι οπου μπαινουν οι μπαταριες.



Το πορτακι ανοιγει χωρις ζορια. Το ποντικι λειτουργει με δυο μπαταριες ΑΑΑ. Μαζι με τις μπαταριες υπαρχει και ο αποθηκευτικός χωρος για το dongle 2.4GHz.



Ας συγκρινουμε το Tank Mouse με το αυθεντικο ποντικι. Οι διαστασεις ειναι πρακτικα ιδιες. Τα κουμπια στο Tank Mouse ειναι ελαφρώς μικροτερα. Δεν μπορω να ειμαι σιγουρος για το χρωμα γιατι προφανως το αυθεντικο ποντικι ειναι ελαφρα κιτρινισμενο, αλλα νομιζω οτι ειναι παρα πολυ κοντα σε οτι θα ηταν το αυθεντικο οταν ηταν καινουριο. Ομοιως η αισθηση του πλαστικου ειναι πολυ κοντα στο αυθεντικο και ειναι ευχαριστη στο αγγιγμα.




Η αισθηση των κουμπιων ειναι πολυ διαφορετικη απο το αυθεντικο, αλλα και παλι δεν μπορω να ειμαι σιγουρος για το πως ηταν οταν ηταν καινουριο.



Ας δουμε λιγο και το μαυρο ποντικι. Οι διαστασεις και αισθηση των κουμπιων ειναι ιδια. Το πλαστικο εχει αυτη την βελουδινη επιστρωση που συνανταει κανεις σε διαφορα αλλα περιφερειακα. Η επιφανεια αυτη κραταει ευκολα δακτυλιες. Χειροτερα ακομα, εχω διαπιστωσει απο αλλες συσκευες με τετοια επιφανεια στο παρελθον οτι μετα απο μερικα χρονια αρχιζουν και κολλανε στα χερια. Ας ελπισουμε οτι δεν προκειται να συμβει το ιδιο πραγμα εδω.





Το ποντικι σε λειτουργια. Αφου βαλουμε μπαταριες και συνδεσουμε το usb 2.4GHz dongle στο pc μας, απλα βαζουμε τον διακοπτη στην σωστη θεση και ειμαστε ετοιμοι για χρηση. Σε αυτο το ρυθμο λειτουργιας, το χρωμα του led ειναι πρασινο. Το ποντικι δειχνει να συνεργαζεται απροβλημάτιστα με επαναφορτιζόμενες μπαταριες.



Δοκιμασα το ποντικι σε bluetooth mode με ενα συχρονο TP-LINK UB500 bluetooth adapter χωρις κανενα απολυτως προβλημα. Το ποντικι εμφανιζεται αμεσα στην λιστα και συνδεεται στιγμιαια. Απο την στιγμη που συνδεθει λειτουργει πρακτικα στιγμαια ειτε αν το αναψουμε ή γυρισουμε απο 2.4GHz mode.



Οταν χρησιμοποιούμε bluetooth, το χρωμα του led ειναι μπλε.



Αφου συνδεσουμε το ποντικι στον υπολογιστη μας διαπιστώνουμε ενα πολυ ωραιο κολπο που εχει. Για να μην αλλοιώσει την κλασσικη εξωτερικη εμφανιση, δεν υπαρχει τροχος αναμεσα στα δυο κουμπια. Αντι αυτου, μεσα στο σωμα του ποντικιου υπαρχει εναν αισθητηρας αφης, οπως τα touchpads στα φορητα, που μας επιτρεπει να εχουμε την λειτουργικοτητα του τροχου με το αγγιγμα ενος δακτυλου. Πρεπει να πω οτι ειναι μια πολυ εξυπνη λυση στο προβλημα. Σιγουρα δεν λειτουργει τοσο καλα οσο ενας τροχος σε ενα καλο συγχρονο ποντικι, αλλα ετσι κι αλλιως η χρηση σε Amiga κλπ ειναι πολυ περιορισμενη.

Το Tank Mouse εργονομικά ειναι πολυ παρωχημένο και ετσι δεν μπορει να συγκριθεί με συγχρονα ποντικια. Συνεπως η χρηση με PC ειναι ενα καλο bonus, αλλα δεν ειναι ο λογος που θα το αγοράσει κανεις. Στην συνεχεια θα δουμε το μετατροπέα usb σε db9 και την χρηση με κλασσικούς υπολογιστές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ΓΜΤ!!!! ΤΟ ΚΕΡ.....ΜΟΥ!!!!!SHIT! ΣΑΝΟΒΕΜΠΙΤΣ!!!!!!!!!!!!!! ΣΥΧΤΗΡ!!!! κλπ κλπ.............εδώ και πόσο καιρό περιμένω να βγει προς πώληση εκείνο το amiga mouse laser upgrade..........και τώρα μού τσαμπουνάς αυτό το kickstarter; Απορώ πώς το εχασα :(.
kcqur-jpg.260977
Δεν κατάλαβα, ποιό είναι το πρόβλημα με αυτή την εικόνα;

UltimateII+;):diablotin:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Tο upgraded ποντικι το εχω σε μονιμη χρηση με το cdtv.

Οποτε δεν ξεχνω οτι ειχα γραψει γι' αυτο και πριν ανεβασω το αρθρο για το Tank Mouse εριξα μια ματια να δω τι ειχα γραψει.

Δεν θελω να κανω spoilers, αλλα τελικα μαλλον σε καλο θα σου βγει η καθυστερηση.
 
ΓΜΤ!!!! ΤΟ ΚΕΡ.....ΜΟΥ!!!!!SHIT! ΣΑΝΟΒΕΜΠΙΤΣ!!!!!!!!!!!!!! ΣΥΧΤΗΡ!!!! κλπ κλπ.............εδώ και πόσο καιρό περιμένω να βγει προς πώληση εκείνο το amiga mouse laser upgrade..........και τώρα μού τσαμπουνάς αυτό το kickstarter; Απορώ πώς το εχασα :(.

Δεν κατάλαβα, ποιό είναι το πρόβλημα με αυτή την εικόνα;

UltimateII+;):diablotin:
kabelsalat που λένε κι οι Γερμαναράδες....
 
Δεν θελω να κανω spoilers, αλλα τελικα μαλλον σε καλο θα σου βγει η καθυστερηση.
Κάτι ξέρεις εσύ. Ως συνήθως. Αν έχεις λινκ, περιμένω λινκ στο γραφείο μου μεχρι σημερα το μεσημέρι. Αντε αύριο.
 
Ακομα δεν ειναι διαθεσιμο για πωληση, μεχρι να κλεισουν ολες τις υποχρεωσεις τους απο το kickstarter.

Ειχα ηδη βαλει το link για το e-shop, αλλα ακομα δεν εχει ανοιξει.
 
Ο μετατροπεας usb σε db9. Μας επιτρεπει να συνδεσουμε οποιοδηποτε πρακτικα usb ποντικι υποστηρίζει το ps/2 πρωτόκολλο με υπολογιστες Amiga, Commodore 64/128 και Atari ST. Συνοδεύεται απο οδηγίες.



Μια απλη κατασκευη που κανει καλα την δουλεια της. Νομιζω οτι διατίθεται στα ιδια χρώματα με τα ποντικια. Εγω πηρα ενα μαύρο. Δεν εχει την ιδια υφη με το ποντίκι.



Το μικρο του μεγεθος σημαινει οτι δεν υπαρχουν προβληματα συνύπαρξης με αλλα περιφερειακα, οπως ειχαμε δει με το Tom+ adapter και το ΟpenC64MegaDrivePadΑdapter.



Επι το εργο. Χρησιμοποιησα μια επεκταση db9 για να μπορω να κανω τις δοκιμες μου πιο ευκολα. Δεν ειναι απαραιτητη για την καθημερινη χρηση.



Πρεπει να πω οτι ταιριαζει αψογα στο πλευρο της αγαπημενης Amiga 500.



Το ολο πραγμα απλα δουλευει, αλλα αν θελουμε να χρησιμοποιησουμε την δυνατοτητα scroll wheel θα πρεπει να εγκαταστησουμε τον Cocolino driver και το προγραμμα FreeWheel που προσφερει αυξημένη συμβατοτητα με το scroll wheel, περισσοτερες ρυθμισεις κλπ



Μετα την εγκατασταση κανουμε μια επανεκκίνηση το συστημα μας και πλεον δουλευει σωστα και το scroll wheel.



Αλλα, κακα τα ψεματα, ειμαστε εδω για τα παιχνιδακια, οποτε ας δουμε και λιγο Space Quest III.





Οπως ανεφερα νωριτερα, ο μετατροπεας ειναι συμβατος με οποιοδήποτε ποντικι. Δοκιμασα το Microsoft Wheel Mouse Optical χωρις κανενα απολυτως προβλημα.



Ομοιως, δεν ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησουμε τον μετατροπεα αυτο με το Tank Mouse. Δεν ειχα κανενα προβλημα να χρησιμοποιήσω τον Tom+ adapter τοποθετώντας το 2.4GHz usb dongle στην θυρα του.



Η δυνατοτητα hotplugging του Tom+ μου εδωσε την ευκαιρια να συγκρινω το Tank Mouse με το Microsoft. Πραγματικα σαν αισθητήρα το Tank Mouse ειναι κλάσεις ανωτερο απο το Microsoft. Βεβαίως ισως να παιζει και εναν ρολο οτι το Microsoft εχει κανει και μερικες εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα.

Στην συνεχεια θα δουμε την συνεργασια με τον Commodore 64 και αλλα θεματα.
 
Ωραία παρουσίαση.. εγώ έχω πάρει το tank mouse από το kickstarter αυτό , μόνο το λευκό, και το DB-9 adapter, τα περιμένω όπου να' ναι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωρα να δουμε και την συνεργασια με τον Commodore 64. Μεχρι στιγμης ολα λειτουργησαν με την πρωτη και τελειως απροβληματιστα, αλλα εδω συναστησα το μονο σημαντικο εμποδιο.



Συνδεσα λοιπον τον usb σε DB9 μετατροπεα μαζι με τον 2.4GHz dongle στον Commodore 64 χρησιμοποιοντας οπως παντα το C8D Joystick Switcher. Προσπαθησα να ακολουθησω τις παρεχομενες οδηγιες, αλλα τιποτα δεν εβγαζε νοημα.



Στις οδηγιες υπαρχουν αναφορες για πρασινα και κοκκινα leds πανω στον μετατροπεα, αλλα οσο και να κοιταζα δεν βρηκα απολυτως τιποτα. Προσπαθησα να ακολουθησω τις οδηγιες στα τυφλα χωρις αποτελεσμα.

Επικοινωνησα λοιπον με τον δημιουργο του Tank Mouse Lukas Remis μεσω του kickstarter για βοηθεια. Πρεπει να πω οτι εντυπωσιαστικα παρα πολυ γιατι απαντησε μεσα σε μερικα λεπτα.

Τελικα απ' οτι φαινεται ο μετατροπεας που παρεχεται στο kickstarter ειναι ο TIKUS USB adapter του διασημου retrohardware κατασκευαστη Lotharek, ο οποιος εχει δημιουργησει ενα video που παρουσιαζει την διαδικασια της μετατροπης.


Δυστυχως το προβλημα ειναι οτι προκειται για κακη σχεδιαση, τοσο του ιδιου του μετατροπεα, οσο και του κελυφους του. Τα leds βρισκονται στο κατω μερος της πλακετουλας, με αποτελεσμα να μην φαινονται οταν ο μετατροπεας ειναι τοποθετημενος στην θυρα. Επιπλεον το κελυφος εχει μια υπερβολικα μικρη τρυπουλα στο σημειο που βρισκονται τα leds που ειναι πρακτικα αχρηστη. Ακομα και αν δεν ηταν αναποδα, με μια τοσο μικρη τρυπα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να δει κανεις οτιδηποτε.



Τελος παντων, αν παρατηρησει κανεις τον χρονισμο των κινησεων στο video, μπορει ευκολα να αλλαξει ρυθμο λειτουργιας στον μετατροπεα και απο κει και περα ολα λειτουργουν φυσιολογικα.

Ενα τεστ για ποντικι 1351.



Operation Thunderbolt






Και για να ολοκληρωσω, να και μερικες φωτογραφιες απο το μαυρο ποντικι στον τελικο προορισμο του, το CDTV. Περασα μεγαλη ταλαιπωρια για να τα καταφερω, αλλα για αυτο δεν φταιει ο μετατροπεας ή το Tank Mouse. Πρεπει να πω οτι ειναι ενα πολυ ταιριαστο συνολακι. Πρεπει να βρω και ενα μαυρο ασυρματο πληκτρολογιο για να συμπληρωσω το σετ.




Συμπερασματικα, πρεπει να πω οτι ειμαι εξαιρετικα ευχαριστημενος με τα Tank Mice. Αυτη την στιγμη δεν υπαρχει τιποτα αλλο διαθεσιμο που να προσφερει την κλασσικη εμφανιση και συγχρονη λειτουργικοτητα και ευκολιες. Η συμβατοτητα με PC και το bluetooth ειναι ευχαριστα εξτρα, αλλα δεν νομιζω οτι κανεις θα εγκαταλειψει το συγχρονο εργονομικο ποντικι του για αυτα. Η χρηση του κρυφου αισθητηρα αφης αντι για scroll wheel ειναι ενας καλος συμβιβασμος. Ο μετατροπεας που παρεχεται στο kickstarter ειναι λειτουργικος, αλλα εχει τα θεματα του. Αν δεν σκοπευετε να αλλαζετε διαρκως μεταξυ Amiga, C64 και Atari ST δεν ειναι προβλημα. Ομως ειναι θετικο οτι μπορει κανεις να χρησιμοποιησει και αλλους μετατροπεις.

Τελος να μιλησουμε για το κοστος. Για οσους αγορασαν απο το kickstarter το κοστος ηταν 34€ ανα ποντικι και αφου ξεκινησει η λιανικη πωληση του θα παει μαλλον στα 47€. Το κοντινοτερο αντιστοιχο ειναι μαλλον το ενσυρματο TheMouse για 25€. Δεν ξερω αν συνεργαζεται με τους διαφορους μετατροπεις για να δουλεψει σε κλασσικες Amigες, αλλα η ποιοτητα του ειναι τελειως της πλακας. Το Laser Upgrade for Amiga Mice κοστιζει 35€ αλλα δεν διαθεσιμο εδω και πολυ καιρο και δεν ειναι σιγουρο αν θα ξανακυκλοφορησει. Ο μετατροπεας κοστισε για τους υποστηρικτες του kickstarter 11€, που ειναι πρακτικα τζαμπα, αν σκεφτει κανεις ο ιδιος μετατροπεας πωλειται αυτη την στιγμη για 32€. Για 11€ μετανιωνω που δεν παραγγειλα κανα δυο ακομα να εχω, αλλα για την κανονικη τιμη του υπαρχουν αλλες καλυτερες λυσεις.

Τελικα αξιζει να αγορασετε Tank Mouse για την Amiga σας; Αν η κλασσικη εμφανιση σας ενδιαφερει τοσο οσο η λειτουργικοτητα και οι μοντερνες ευκολιες, η απαντηση ειναι 100% must have. Για ολους τους αλλους, χρησιμοποιηστε εναν μετατροπεα και οτι συγχρονο ποντικι σας βολευει.
 
Ακομα δεν ειναι διαθεσιμο για πωληση, μεχρι να κλεισουν ολες τις υποχρεωσεις τους απο το kickstarter.

Ειχα ηδη βαλει το link για το e-shop, αλλα ακομα δεν εχει ανοιξει.
Ελα ρεεεεε! Δε μπαίζω!!!!:cry: Παλι δεν πρόλαβα! Ειναι out of stock, το κρεμ που θελω εγώ τουλάχιστον.
 
Δεν νομιζω οτι ξεπουλησαν. Απλα μολις ανοιξε το μαγαζι και δεν εχει βαλει ακομα stock.
 
Δεν νομιζω οτι ξεπουλησαν. Απλα μολις ανοιξε το μαγαζι και δεν εχει βαλει ακομα stock.
Όχι, είχε βάλει, μπορούσες να αγοράσεις μέχρι χτες. Τώρα που ξαναμπήκα όμως, γράφουν ότι τις επόμενες μέρες θα ξαναστοκαρουν.
 
Ισως τοτε να χρησιμοποιησεις ενα site οπως το visualping που σε ενημερωνει οταν γινονται αλλαγες σε μια σελιδα, για να εισαι ετοιμος την στιγμη που εμφανιστει στοκ.

Παντως ο usb σε db9 adapter για 25€ δεν λεει... Προσωπικα θα αγοραζα MouSTer που τα σπαει!
 
Ισως τοτε να χρησιμοποιησεις ενα site οπως το visualping που σε ενημερωνει οταν γινονται αλλαγες σε μια σελιδα, για να εισαι ετοιμος την στιγμη που εμφανιστει στοκ.
Λοιπον εβαλα το εργαλείο αυτό να παρακολουθεί τη σελίδα που δείχνει το μπεζ ποντίκι και από κάτω αναγράφει κείμενο που λεει "out of stock", με το σκεπτικό ότι οταν μπει σε στοκ, το κείμενο θα αλλάξει. Ολως τυχαίως μπαίνω χτες από περιέργεια να δω, έχει αλλάξει ή είναι το ίδιο κείμενο; Να τεστάρω και το visualping. Και διαβάζω το πιο κάτω. Με λίγα λόγια το εργαλείο αυτό ποτέ δε θα μου έλεγε ότι το ποντίκι μπήκε σε στοκ. Μην τα πολυλογώ, μπήκα εκεί και το αγόρασα το ρημάδι να τελειώνουμε με αυτή την εκρεμμότητα.:fafoutis:
1683224467244.png
 
Ωραιος. Περιμενουμε να μας πεις τις εντυπωσεις σου οταν σου ερθει.
 
Να το δοκιμάσω σε αμιγκάκι αποκλείεται, είναι στο πατάρι (και πρέπει να τα κατεβάσω να δω τις μπαταρίες τους). Μαλλον στο πισί του σπιτιού θα το δοκιμάσω και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονώ να δω τί αίσθηση θα έχει.
 
Μαλλον στο πισί του σπιτιού θα το δοκιμάσω
Οπως ειπα δεν εχει νοημα για καθημερινη χρηση σε PC. Ειναι απλα αβολο και η ελλειψη του μεσαιου κλικ αφηνει μεγαλο κενο χρηστικότητας.
 
Εξυπακούεται! Αναφερόμουν σε απλή δοκιμή, να δω αίσθηση, αν παίζει/δεν παίζει. Σιγά μην κάνω development στο πισί κρατώντας ένα τούβλο για ποντίκι :)
 
Πίσω
Μπλουζα