Περί σύνθεσης και χαρακτηριστικών retro pc( ή αλλιώς τούμπανο ή όχι.....)

markk

Retro Member
Joined
28 Ιαν 2010
Μηνύματα
128
Αντιδράσεις
5
Καλησπέρα. Ανοίγω αυτό το θέμα για να γράψουμε μερικές γνώμες σχετικά με το τι είναι για τον καθέναν το retro pc, και πως θα ήθελε να το έχει στη συλλογή του κλπ. Και εξηγούμαι...

Πριν από κανένα 10μηνο περίπου, δεν είχα κανένα retro μηχάνημα στην κατοχή μου. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να φτιάξω έναν 386, για να θυμηθώ λίγο τα παλιά. Καλό το dosbox, αλλά σαν το πραγματικό πράγμα ίσως δεν είναι τίποτα. Από εκεί και έπειτα, στην πορεία η ιδέα άλλαξε, και σκέφτηκα να προσπαθήσω να κάνω μια συλλογή, φτιάχνοντας στο περίπου ότι pc είχα στην κατοχή μου στο παρελθόν.

Ήθελα να έχω ένα 286/16, ένα 386/40, ένα pentium και ένα pentium 3. Από εκεί και πέρα, με το δεδομένο ότι αρκετά εξαρτήματα μπορεί να τα βρει κανείς πια εύκολα, και είναι λογικό ότι θα κοιτάξεις να βάλεις κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, θα βάλεις λίγο μεγαλύτερη μνήμη από ότι ίσως είχες παλιά, ένα μεγαλύτερο σκληρό δίσκο ή ίσως μια κάρτα μνήμης αντι για δίσκο, κάρτα γραφικών μπορείς να βρεις τις καλύτερες σχετικά για την εποχή, ενώ φυσικά μπορείς να δοκιμάσεις αρκετές λύσεις για κάρτα ήχου που θα έχει αρκετά καλύτερη ποιότητα από τις απλές soundblaster συμβατές, ή και τις κανονικές soundblaster εποχής προ awe κλπ.

Και ερχόμαστε στο θέμα μας τώρα, που αποτελεί και κύριος λόγος διαφωνίας μου με ένα φίλο και συμφορουμίτη επίσης, με τον οποίο είχαμε ας πούμε ως κοινό ενδιαφέρον τα PC, από τα 8-9 μας χρόνια. Εμένα μου αρκεί να μπορώ να φτιάξω ένα οποιοδήποτε PC, και αν μπορώ να έχω και ανταλλακτικά για να το ξαναφτιάξω άμα χαλάσει κάτι.Από εκεί και έπειτα οκ, να βάλω ένα λογικό νούμερο σε μνήμη, όσο θα μπορεί να χρειαστεί ότι κληθεί να τρέξει το συγκεκριμένο μηχάνημα, και ανάλογα στα υπόλοιπα.

Ο φίλος μου αντίθετα ακολουθεί τη λογική της τουμπανοποίησης.. Παίρνω δηλαδή ένα μηχάνημα και πρέπει οπωσδήποτε να το κάνω τούμπανο για να είμαι ευχαριστημένος. Άρα λοιπόν όχι μόνο θα πρέπει να βάλει στη μητρική όση μνήμη μπορεί να πάρει, αλλά αν τυχόν ακούσει ότι υπάρχει μια μητρική 386 ας πούμε που μπορεί να πάρει 128ΜΒ RAM, θα ψάξει να τη βρει, για να βάλει 16άρια 30pin να τη γεμίσει... Στον 486 για παράδειγμα έχω βαλει 32ΜΒ, που θεωρώ ότι ίσως είναι και παραπάνω από αρκετά για ότι χρειαστεί να τρέξει. Εκείνος πρέπει οπωσδήποτε να βάλει 128 αλλιώς δε λέει, ενώ βρήκαμε και μια μητρική γράφουν ότι μπορεί να πάρει 256 και θέλει να βρει μνήμη να της βάλει.. Για pentium δε συζητάμε. Super socket 7 που να μπορεί να δεχτεί 3 256άρια. Η ίδια λογική ακολουθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Προσωπικά διαφωνώ με αυτό, και ειλικρινά δε με νοιάζει αν είναι και λίγο πιο αργό το μηχάνημα που φτιάχνω σε σχέση με το τι θα ήταν αν το "τουμπάνιαζα", για τον απλούστατο λόγο του ότι αν κάτι δεν πάει καλά, έχουμε το αμέσως μεταγενέστερο μηχάνημα να το δοκιμάσουμε κλπ. Όπως επίσης, ένα "τέρας" 286 με 6ΜΒ μνήμης, ή ένα 386 με 64 ή 128, κατά τη γνώμη μου απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα του τι υπήρχε τις εποχές που κυκλοφορούσαν τέτοιοι υπολογιστές, και δεν μπορώ να το δω ως ένα τυπικό δείγμα ρετρό υπολογιστή...

Για αυτό αν θέλετε πείτε τη γνώμη σας όποιος θέλει και ασχολείται με συλλογή retro pc, έτσι για να δούμε. Ποια από τις 2 τάσεις ακολουθείτε?
 
την μέση ΛΟΛ

αρκετή ram, τεράστιο δίσκο για να μην σβήνεις-γράφεις, vga πλήρως συμβατή και soundblaster+midi+lapc για να ακούγονται όλα...
 
Εγω συμφωνώ μαζί σου. Προτιμώ το Retro PC να αντιπροσωπευει ενα μηχάνημα ρεαλιστικό, όπως δηλαδή θα ήταν αν το είχε ένας μέσος χρήστης (οικονομικά εννοω) στην εποχή του ή έστω να έχει ότι χρειάζεται για να μην επιβραδύνεται η λειτουργία του (για παράδειγμα στον Pentium 3 - 500mhz που έχω βάλει Windows 98 SE, έβαλα 128mb μνήμης παρά το γεγονός ότι εγώ τότε είχα 64). 128 είναι αρκετά για το συγκεκριμένο μηχάνημα όμως και δεν θα ήθελα να του βάλω παραπάνω (και έχω και μπολικα modules) γιατί εκεινη την εποχή λίγοι είχαν 256 ή 512 MB το οποιο είναι και το μέγιστο που μπορουν να διαβάσουν τα 98.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπαρχει η ειδικη περιπτωση μερικων socket 7 motherboards με intel chipset (δεν θυμαμαι ποιο) που ενω δεχονταν πολλη μνημη, αμα εβαζες πανω απο 64ΜΒ ειχες προβλημα γιατι τα υπολοιπα δεν cacheαρονταν και εχανες σε αποδοση.

Φημες θελαν την intel να το εκανε επιτηδες για να μας δωσει ενα λογο να αναβαθμισουμε στη νεα πλατφορμα με pentium 2.

Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση ομως, δεν βλεπω αρνητικο το να εχεις λιγο παραπανω RAM. p3 στα 500 me 64MB? Τι λες τωρα. Εγω 64 ειχα το 1998 στο p200ΜΜΧ και θα το εκανα 128 αν δεν υπηρχε το προβλημα του ανεφερα. Τοτε ειχα και μανια με Neo Geo emulators που οσο περισσοτερη RAM ειχες τοσο καλυτερα για να χωραει ολο το παιχνιδι στη RAM. Σε οσους ελεγα οτι δε μου φτανουν τα 64 με βγαζαν τρελο.

Μετα στο celeron 333 εβαλα 128 και μετα αλλαξα τον επεξεργαστη με p3-500 και τα εκανα και 256.
 
ε ναι δεν είπαμε να βάλουμε και 1GB για win98... εγώ πάντως στο γραφείο μου έχω αυτό το retroPC:

p200mm , 64MB ram, vga riva 128zx/4MB , 40GB HDD, SB16 + DB50XG, LAPC-I και τρέχει μόνο DOS. Του έχω βάλει και μια usb2 κάρτα για να μεταφέρω εύκολα αρχεία...
 
συμφωνω μαζι σου markk το να εχεις ενα ρετρο μηχανημα πρεπει να ταιριαζει με τα δεδομενα της εποχης εγω εχω εναν 486dx2 66 με 8mb ram με vesa local bus 2mb 2x cdrom 14 μονιτορ και παιζω ρετρο παιχνιδια μια χαρα
 
Δεν ξέρω, αλλά η εικόνα του "κλασσικού" 486 που έχω στο μυαλό μου είναι αυτή του διπλοχρονιζόμενου 66άρη, αν είναι δυνατόν σε VL Bus, με 8 ή 16MB, και να τρέχει windows 3.11 :) Πάντως με τις δοκιμές που έχω την πολυτέλεια να κάνω πια, βλέπω ότι οι 486 ακόμα και οι πιο γρήγοροι, υστερούν σημαντικά έναντι του pentium. Οπότε παιχνίδι σχετικά σύγχρονο με svga γραφικά δε θα τρέξει ικανοποιητικά, άρα άμα παίξεις όλα τα άλλα είτε έχεις 66 είτε 133, δε θα έχει διαφορά...
 
Συγχωρέστε με αλλά επουδενί δεν αποδέχομαι τον τίτλο ρετρό σε PC.....

Ίσως Amstrad 1521 - 1640 αλλά και αυτό PC ήταν!
 
Νομίζω πως έχει να κάνει με το τι θες να φτιάξεις. Προσωπικά χόρτασα να φτιάχνω PC έτσι για την πλάκα. Πλέον έχω ένα μηχάνημα για να μπορώ να παίξω παιχνίδια από DOS μέχρι 2002 max(κυρίως 1996-2001).

Έτσι λοιπόν έχω βάλει έναν Pentium 3 στο 1GHz, 512ΜΒ RAM, μία Voodoo 5 5500, Sound Blaster Live 5.1, Sound Blaster 16 + Daughterboard και έναν σκληρό 20άρη. Η μόνη παραφωνία ίσως είναι η μνήμη που είναι στα 512, θα συμβιβαζόμουν και με 256 είναι η αλήθεια αλλά τα έβαλα επειδή τον έχω δικτυωμένο και θέλω να έχει ένα περιθώριο ο Firefox. Γενικά τα μόνα παιχνίδια που δεν πρόκειται ποτέ να παίξουν σε αυτό το μηχάνημα είναι πολύ παλιά DOS παιχνίδια καθώς και νεότερα με περίεργες απαιτήσεις στις ρυθμίσεις μνήμης, καθώς επίσης και κάποια παλιά παιχνίδια που υποστηρίζουν Glide αλλά τρέχουν μόνο σε Voodoo 1 και ακόμα και εκεί θέλουν πολύ ψάξιμο. Ε οκ εκεί απλώς χρησιμοποιώ το DosBox και τελείωσα.

Κατα καιρούς με πιάνει μια τρέλα και στήνω μηχανήματα με λίγο πολύ εξαρτήματα της εποχής. Παράδειγμα είχα φτιάξει έναν Pentium MMX στα 200 με 64MB μνήμη, μία S3 Virge + Voodoo 1 και SoundBlaster 16 και έναν σκληρό 2.1 GB.

Δεν νομίζω πως κερδίζεις κάτι εαν βάλεις παραπάνω μνήμη σε έναν Pentium 1, πολλές φορές χάνεις όπως είπε ο bspus γιατί μερικά πασίγνωστα chipsets έκαναν cache μόνο μέχρι τα 64mb αλλά και πάλι δεν θα κέρδιζες κάτι.
 
Συγχωρέστε με αλλά επουδενί δεν αποδέχομαι τον τίτλο ρετρό σε PC.....Ίσως Amstrad 1521 - 1640 αλλά και αυτό PC ήταν!
Εγώ αντιλαμβάνομαι ως retro-PCs, αυτά που διαφημίζονταν στο PIXEL, τη χρυσή εποχή του περιοδικού:

Amstrad 1512/1640 (όπως ανέφερες)

Schneider EuroPC

και, γιατί όχι, το Atari PC1

Μπορεί να ξεχνώ και κάποιο άλλο...
 
bspus είπε:
p3 στα 500 me 64MB? Τι λες τωρα. Εγω 64 ειχα το 1998 στο p200ΜΜΧ και θα το εκανα 128 αν δεν υπηρχε το προβλημα του ανεφερα. Τοτε ειχα και μανια με Neo Geo emulators που οσο περισσοτερη RAM ειχες τοσο καλυτερα για να χωραει ολο το παιχνιδι στη RAM. Σε οσους ελεγα οτι δε μου φτανουν τα 64 με βγαζαν τρελο.
Ναι, 64MB δεν ήταν πολλά, αλλά ήταν το "standard" που σου έβαζαν στα μαγαζιά το 1999 όταν αγόρασα τον P3 (τότε δεν είμουν και εμπειρος PC user). Μετά από λίγο καιρό όμως είδα ότι ήταν λίγα και το ανέβασα στα 128 με αποτέλεσμα το μηχάνημα να "πετάει".

Παντως οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που ήθελαν πάνω από 128MB για να τρέξουν καλά ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ βαριά για τον 500άρη Pentium3, οπότε αν ήταν να βάλω 256 ή 512, θα έβαζα και ένα πιο γρηγορο CPU ας πούμε στα 800-900mhz περίπου.
 
Συμφωνώ markk με αυτά που λες, δεν χρειάζονται υπερβολές για τέτοιου τύπου retro-pc. Εγώ έχω έναν Pentium 3 στα 600 Mhz (το γνωστό "project" Retro Computer) και το έχω τιγκάρει στα παιχνίδια μέχρι περίπου του 1999-2000 max. Δεν έχω κάνει υπερβολές, απλά του έβαλα και ένα εξωτερικό dvd για τα πιο "συγχρονα" παιχνίδια που κυκλοφορούσαν και σε dvd.
 
markk είπε:
Δεν ξέρω, αλλά η εικόνα του "κλασσικού" 486 που έχω στο μυαλό μου είναι αυτή του διπλοχρονιζόμενου 66άρη, αν είναι δυνατόν σε VL Bus, με 8 ή 16MB, και να τρέχει windows 3.11 :) Πάντως με τις δοκιμές που έχω την πολυτέλεια να κάνω πια, βλέπω ότι οι 486 ακόμα και οι πιο γρήγοροι, υστερούν σημαντικά έναντι του pentium. Οπότε παιχνίδι σχετικά σύγχρονο με svga γραφικά δε θα τρέξει ικανοποιητικά, άρα άμα παίξεις όλα τα άλλα είτε έχεις 66 είτε 133, δε θα έχει διαφορά...
Στο 486 εχω πανω το Msdos 6.2 και win95, για παιχνιδια οπως ufo enemy unknown (αυτο παιζω αυτο το καιρο),dark seed 2 ,last dynasty,journeyman project,7guest,phantasmagoria κτλπ παει μια χαρα ,μονο στο diablo τα ειδε λιγο σκουρα λογο αργου cdrom μπορουσα να βαλω πιο γρηγορο cdrom αλλα επειδη το hardware ειναι ιδιο περιπου 14 χρονια δεν το αλλαζω,εχει πανω ενα mitsumi cdrom με controller που ειχα αγορασει το 1995 και δουλευει μεχρι σημερα :)
 
Εγώ βλέπω πολύ γοητευτικό όλο το παιχνίδι της αναβάθμισης παλιών μηχανημάτων, όσο extreme και αν είναι. Γιατί έτσι καταλαβαίνεις πως θα ήταν να είχες στο παρελθόν έναν σούπερ υπολογιστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν νομίζω ότι χάνει τον χαρακτήρα του ρετρό.

Εγώ έβαλα IDE interface και 2 GB σκληρό στον AMSTRAD 1512 και τώρα προχωράω γιά να τον συνδέσω σε DSL ιντερνετ. Πράγματα αδιανόητα για τότε αλλά έτσι αποκαλύπτεις όλες τις δυνατότητες του κάθε υπολογιστή. Το να μένεις στα ίδια και απλώς να τα βλέπεις και να τα χαίρεσαι έχει το νόημά του, αλλά το να τα βελτιώνεις είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον.
 
Δύο μηχανήματα λοιπόν.

Ένα για τη νοσταλγία και το παρελθόν και ένα για τουμπάνιασμα - φόρτωμα - υπερβολή.
 
Δύο μηχανήματα λοιπόν.
τη Σολομώντεια λύση προτείνει ο pooky. Πάντως εγώ λόγω χώρου κυρίως απέχω από το να δημιουργήσω ένα retro pc. Με DosBox κάνω τη δουλειά μου προς το παρόν!!
 
εγώ κατέληξα στον P200mmx . Αν έχω κάποιο περίεργο παλιό παιχνίδι που δεν τρέχει εκεί ακόμα και με τη χρήση moslo deluxe απλά το τρέχω μέσω dosbox. Δεν έχω χώρο για 2-3 retroPC δυστυχώς και θέλω να παίζω Shadow Warrior πχ 800X600 :p ή το ΤombRaider 1 :D όπως επίσης και να έχω κάποιον 20GB δίσκο να χωράει πράμα μέσα, ακόμα ολόκληρα CD

Φυσικά όμως στο γραφείο μου υπάρχει ακόμα και λειτουργεί ο πιστός IBM 386sx :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
pooky(1) είπε:
Δύο μηχανήματα λοιπόν.
Ένα για τη νοσταλγία και το παρελθόν και ένα για τουμπάνιασμα - φόρτωμα - υπερβολή.
Πολύ καλή λύση αν υπάρχει και το μικρόβιο του "τουμπανιάσματος", αν δεν υπάρχει και πρόβλημα χώρου βέβαια (αν και στο θέμα της οθόνης μπορεί να μοιράζονται την ίδια για εξοικονόμηση χώρου).

Ένα pc απλά για να τα τρέχει, και το άλλο για το χόμπι του "τουμπανιάσματος".

Στην τελική αν υπάρχουν 2 έχεις και καβάντζα αν κάτι πάθει το ένα να έχεις και το άλλο σαν έξτρα.
 
Ναι, είναι και αυτή μία λύση.... Αλλά όπως και να έχει, έχει διαφορά με το να θέλεις να έχεις 2-3 τέτοια PC και να τα έχεις όλα "τούμπανα" γιατί μόνο έτσι λέει... Τέλος πάντων. Άλλο παράδειγμα τώρα, εγώ διαφωνώ με το φίλο μου γιατί έχω 2-3 μητρικές soyo, που από ότι θυμάμαι ήταν καλές. Όχι, μου λέει, παράτα τις soyo που είναι "γύφτικες" και ψάχνε για asus ή gigabyte κλπ. H λογική του είναι ότι οι τελευταίες προσφέρουν κάποιες παραπάνω δυνατότητες που συνεισφέρουν στη διαδικασία τουμπανοποίησης... (π.χ. μπορείς να βάλεις πάνω από 128ΜΒ RAM, μπορεί να πάρει όλους τους socket 7 επεξεργαστές, κλπ κλπ). Οπότε αυτομάτως όλες οι "κοινές θνητές" μητρικές Pentium είναι για τα σκουπίδια... Anyway. Εγώ έχω μια soyo 5VA2 εις διπλούν, στην οποία έχω κάνει τη μοντίφα στο dallas chip και παίρνει μπαταρία 2032, και δουλεύει άψογα, με μόνο θέμα ότι MMX παίρνει μέχρι 166. Αλλά συμβιβάζομαι μια χαρά με αυτό. Αφού δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα.
 
bspus είπε:
p3 στα 500 me 64MB? Τι λες τωρα. Εγω 64 ειχα το 1998 στο p200ΜΜΧ και θα το εκανα 128 αν δεν υπηρχε το προβλημα του ανεφερα.
Εγώ νομίζω ότι το πόση μνήμη είχαν τα τυπικά μηχανήματα, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη χρονολογία που τα πήρες/χρησιμοποίησες. Τι εννοώ. Αν είχες pentium έστω και mmx, το 1998, ήταν ήδη ένα μηχάνημα λίγο παλιότερο. Οπότε για να συμβαδίσει κάπως με τα τότε δεδομένα, θα έπρεπε να δεχτεί ορισμένες βελτιώσεις, όπως παραπάνω μνήμη και μεγαλύτερο σκληρό δίσκο, άντε καμιά καλύτερη καρτα γραφικών αν υπήρχε σε pci κλπ. Όμως αν πάμε πίσω στο 1995, ένας τυπικός pentium θα πωλούταν με 8ΜΒ μνήμης σαν στάνταρ, και 850-1200ΜΒ δίσκο. Θα έτρεχε DOS και windows 3.11 και αργότερα 95, θα είχε μια τυπική pci καρτούλα με 1mb μνήμης(καμιά cirrus logic), και θα βάζανε κανένα cd-rom και μια συμβατή καρτούλα ήχου. Σίγουρα όποιος δεν έπαιρνε πρώτη φορά υπολογιστή και ήθελε κάτι παραπάνω θα έβαζε 16ΜΒ και καλύτερη κάρτα γραφικών. Άλλο παράδειγμα. Το 1999 με 2000 αν θυμάμαι καλά είχε κάνει κάποια προσφορά μια εφημερίδα με κάτι κουπόνια, που μάζευες ένα σεβαστό αριθμό, και έδινες και ένα ποσό όχι αμελητέο, αλλά πολύ χαμηλότερο από όσο έκανε ένας υπολογιστής(γύρω στις 150.000δρχ? -δεν είμαι σίγουρος όμως) και σου έδινε έναν Quest P3 450MHz, με 64ΜΒ RAM, 6GB δίσκο αν θυμάμαι σωστά, και κάρτα γραφικών ενσωματωμένη στη μητρική(ε, με τέτοιο κόστος λογικό), και νομίζω ότι έδινε μαζί και μόντεμ και κάποιες ώρες σύνδεσης στο internet. To θυμάμαι γιατί τον είχε πάρει ο πατέρας του κολλητού μου. Κι όμως είχε 64ΜΒ. Μετά το 2001 που είχα φτιάξει έναν P3 στο 1GHz, που ήταν σχετικά καλό μηχάνημα για τότε, είχα βάλει αρχικά 128ΜΒ, αλλά μετά είχα βάλει παραπάνω. Για να μην τα πολυλογώ, όταν λέω λοιπόν ότι θέλω να φτιάξω έναν pentium με προδιαγραφές τυπικές για το 1996 περίπου, έχοντας βάλει 64ΜΒ, θεωρώ πως είναι οκ, και ίσως και πολλά. Άλλωστε επειδή τρέχει και DOS και Windows 98, το DOS δε βλέπει παραπάνω από 64. Το να τρέχω dos 7,10 που ήταν μέσα στα windows και αναγνωρίζει μέχρι 128mb extended δεν το βλέπω ως επιλογή, γιατί όταν το προορίζεις για να παίζει dos παιχνίδια, για μένα χάνει το χαρακτήρα του αν δεν βλέπεις MS-DOS Version τάδε όταν πληκτρολογείς ver στο γνώριμο prompt.... :)
 
Πίσω
Μπλουζα