Πιθανή αγορά AMIGA

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
213
Καλησπέρα σας. Έχω μπει εδώ και αρκετές μέρες στη σκέψη να αγοράσω μια Amiga (γενικότερα να ξεκινήσω μια συλλογή απο παλιά μηχανήματα). Φαντάζομαι η πηγή για μια τέτοια αγορά θα είναι το ebay της Αγγλίας. Έχω κάνει μια μικρή έρευνα για κάποια "πακέτα" με amiga 500 ή 600 και έχω βρεί κάποιες πολύ καλές τιμές από πωλητές με πολύ καλή βαθμολογία. Το θέμα είναι ότι τα μεταφορικά πολλές φορές κοστίζουν περισσότερο από την ίδια την αγορά. Η ερώτηση μου είναι ότι απο τη στιγμή που το δέμα θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, τι γίνεται; Πληρώνω κάποιο επιπλέον μεταφορικό τέλος στα ελληνικά ταχυδρομεία; Είναι ασφαλή γενικότερα η παραγγελία μεγάλων πακέτων απο έξω; Ρωτάω τους έμπειρους του site οι οποιοι φαντάζομαι θα έχουν "ψωνίσει" απο το ebay ουκ ολίγες φορές.

Επίσης το σύστημα PAL που έχουν στην Αγγλία, είναι συμβατό με το δικό μας ή θα χρειαστεί κάποια μετατροπή;

Τέλος, δεν είχα ποτέ amiga στη ζωή μου (ειχα τον παππου της, C64) και δε ξέρω ποιό σύστημα χωρίς επιπλέον αναβαθμίσεις θα μπορεί να τρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των παιχνιδιών της.

Ελπίζω να μην σας κούρασα.

Ευχαριστώ
 
Στρατο κοιτα καλυτερα απο Γερμανια (ebay.de).

Εχουν καλυτερες τιμες στις Amiga και πολυ φθηνοτερα μεταφορικα.

Δεν νομιζω οτι θα εχεις προβλημα εκτελωνισμων διοτι ειμαστε στην ΕΕ.

Ποτε δεν μου ετυχε κατι τετοιο.

Ισως καλυτερα να κοιταγες για A1200 αν η διαφορα τιμης με την 500αρα ειναι μικρη.
 
Έχω κοιτάξει στο γερμανικό 1-2 φορές αλλά οι περιγραφές των προιόντων είναι στα γερμανικά(περίεργο :p ) και επειδή δε γνωρίζω τη γλώσσα, φοβάμαι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος ή παρεξήγηση (πχ σχετικά με τη λειτουργικότητα, τυχόν φθορές κλπ).
 
Translate Google is your friend :)

Πετα μεσα το URL και θα σου μεταφρασει ολη τη σελιδα.
 
Πολύ φοβάμαι ότι η μετάφραση θα είναι του τύπου "Πωληση Φιλεναδα πληρως λειτουργικο με ολα συρματα και δισκους" αλλα θα κάνω μια προσπάθεια!

Όσο για την Amiga, τι προδιαγραφές να κοιτάξω σαν αρχάριος που είμαι; A500, A600, A1200; Πόση μνήμη; Τι kickstart;
 
Αν πας για A1200 καλό είναι να έχει το Kickstart 3.1 και όχι το 3.0

Για A500 δεν έχει και τόση σημασία, μιας και τα περισσότερα τρέχουν κανονικά με το 1.3

Τώρα, επειδή όπως όλοι θα θελήσεις να βάλεις whdload, καλό είναι να προτιμήσεις A600 τουλάχιστον. Εκτός και αν σου αρέσει να γράφεις τα παιχνίδια σε δισκέττες και να τις τρέχεις απο την A500.
 
ακου μονο απο ebay .de και θα μεταφραζεις με online translator με ελαχιστα λαθη .ακομα καλυτερη μεταφραση απο γερμανικα σε αγγλικα .παντα πληρωνεις me paypal και μην φοβασε τιποτα..εχω παρει πανω απο 15 μηχανηματα ....λιγο υπομονη απο ταχυδρομιο κανα 2,3 βδομαδες και σιγουρα αγορα απο αξιοπιστους πωλητες..παρε μια 600 αρα η 1200 αργα η γρηγορα ομως θα τις παρεις ολες...................προς θεου μην δωσεις πανω απο 100 ευρω για την 1200 και 60 για την 600αρα..προτιμησε να ειναι με κουτι και οσο πιο ασπρες γινετε..
 
Είναι απλό. Ξέχασε ότι υπάρχει το ebay.co.uk. Τα μεταφορικά όπως διαπίστωσες φτάνουν στον θεό. Αγορές και ειδικά amiga μόνο από το ebay.de. Υπάρχει μπόλικο πράμα και έχει χαμηλά μεταφορικά. Όπως είπαν και οι προηγούμενοι κάνε μετάφραση τα γερμανικά κείμενα. Σου γράφει άνθρωπος που είχε 17 amiga και οι 15 ήταν αγορασμένες από το γερμανικό ebay. Και φαντάσου από γερμανικά δεν γνωρίζω ούτε λέξη. Το πολύ πολύ στείλε μύνημα στον πωλητή στα αγγλικά να σε ενημερώσει για ότι σε ενδιαφέρει. Και είπαμε, μακριά από το αγγλικό ebay, όπως ο διάολος το λιβάνι για να μην κλαίς τα λεφτά σου.
 
Πιστεύω ότι δεν υφίσταται λόγος να ταλαιπωρηθεί με ebay καθώς η amiga δεν είναι κάποιο σπάνιο hardware και μπορείς να βρείς διάφορα μοντέλα σε sites για amiga από Ελλάδα ή εξωτερικό και κυρίως στο amibay

Παρόλαυτα νομίζω οτι αξίζει να επενδύσεις λίγα χρήματα παραπάνω και να αγοράσεις μια New Old Stock (όσο υπάρχει τουλάχιστον) ή refurbished από το Amigakit, http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=40&products_id=305 ο οποίος είναι εγγύηση σε αυτά τα θέματα. Στο λινκ αυτό ουσιαστικά κάνεις μια Built to Order με ότι kickstart θέλεις, με δίσκο ή χωρίς, με λειτουργικό, καινούργιο mouse κλπ κλπ ότι αντέχει το πορτοφόλι σου. Προτείνω Α1200 διότι παίζει το 99% των παιχνιδιών που έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε Amiga και είναι και η πιο επεκτάσιμη από τα desktop μοντέλα. Η επόμενη επιλογή σου αν θες να μειώσεις το κόστος και να κρατήσεις δυνατότητες όπως σκληρός δίσκος κλπ πρέπει να είναι η Α600.
 
Λίγο άσχετο, αλλα με το ebay.gr τι παίζει???
 
Εγώ θα σου πρότεινα να βρείς απο την εγχώρια αγορά κάτι, μαζί με μονιτοράκι 1084 και κανα tomahawk. Έστω και 500άρα, για αρχή θα την βγάλεις μιά χαρά, έχει κάμποσα παιχνίδια (δέν νομίζω να σου λείψουν τα AGA). Έτσι για να έχεις την πρώτη εμπειρία, εγώ τουλάχιστον πάντα αυτό συστήνω σε μελλοντικούς αμιγκάδες ! Να πάς κιόλας να δείς το μηχάνημα απο κοντά κλπ. Πάντα θα βρείς μιά 500άρα σε κάποια αγγελία, σίγουρα.
 
για μένα 1200 για να παίξει whdload...σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπει σε διπλά έξοδα
 
Απο τη μία έχεις δίκιο Σπύρο, απο την άλλη πεταμένη δέν πάει καμμιά 500άρα. Για ξεκίνημα είναι ότι καλύτερο (και φτηνότερο για να μην ξεχνιόμαστε), άν βέβαια ξέρει κανείς απο πρώτο χέρι τί παίζει τότε ναι καλύτερα κατευθείαν στη 1200.
 
μα μιλάμε για 50-60 ευρώ διαφορά...γιατί να μην πάρει την καλή;
 
Σίγουρα τα λεφτά είναι ένα θέμα και έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση τα 50-60 ευρώ δεν αποτελούν "μικρό" ποσό. Το κακό είναι ότι όσες ελληνικές αγγελίες έχω δει (πάντα σε σύγκριση με ότι έχω δεί στο εξωτερικό), έχουν μία τάση προς την υπερβολή ως προς την τιμη. Δε λέω, είναι κάτι σπάνιο, κάτι που δεν απευθύνεται σε ευρύ κοινό προφανώς, αλλά όχι και να πωλείται σε τιμή λίγο μικρότερη απο ένα σύγχρονο netbook για παράδειγμα... Βέβαια από εδώ και πέρα παίζει και το τι θες πραγματικά και πόσο είσαι διατεθιμένος να το αποκτήσεις. Πάντως βρίσκω μεγάλες διαφορές απο Ελλάδα σε Αγγλία και Γερμανία (χωρίς μεταφορικά).
 
Εγώ, πάντως είχα πάρει την 1200 μου απο Ελλάδα, τέτοια εποχή πέρσι αρκετά ακριβά. Αχρησιμοποίητη σχεδόν, NOS, 170?

Βάλε και τον accelerator άλλα 170?

Μάτωσα!! Καλύτερα απο ebay.de
 
Οι accelerators εχουν πεσει απειρως σε τιμη εδω και 2-3 μηνες λογω κυκλοφοριας καινουριων (παραγωγη 2010 απο Individual computers). Οποτε με αυτο το σκεπτικο ενας Blizzard 030 MKIV με μνημη μπορει και να βγει γυρω στα 130ε ενω υπαρχει παντα και η λυση του καινουριου με 90ε. Καλο θα ειναι αν θελεις να αγορασεις Amiga αυτη να ειναι η 1200 για να την ευχαριστηθεις ΑΜΕΣΑ και χωρις κοπο τρεχοντας παιχνιδια απο το σκληρο. Το κοστος θα βγει χοντρικα γυρω στα 200ε και μπορει η αγορα να γινει και στην Ελλαδα. Μην ακουω βλακειες περι ελληνω πωλητων που πουλανε amiga με 500-600ε. ΑΝ θελεις να αγορασεις απο e-market ισως αλλα απο τα γνωστα amiga forum θα βρεις ατομα προθυμα και να σε βοηθησουν και να σου πουλησουν κατι σε ρεαλιστικη τιμη. Your choice!!
 
Αν είσαι διατεθειμένος να ρίξεις 300+ ευρώ για επιταχυντές και σκληρούς πας σε 1200. Αλλιώς 500άρα θα είναι μια χαρά με τις κλασικές δισκετούλες, το πολύ 80 ευρώ.
 
Διάβασα προσεκτικά τις συμβουλές σας και νομίζω ότι θα ξεκινησω με μια 500 ή 600 λόγω κόστους (νομίζω η 600 παίρνει και σκληρό δίσκο αν δε κάνω λαθος απο όλα αυτά που διάβασα απο εσάς και το internet) και μελλοντικά να προχωρήσω και σε πιο σύγχρονα μοντέλα. Αν και κομπιουτεράς, οι όροι accelerator και whdload είναι ακόμα άγνωστοι για μένα (από τον commodore 64 πήγα κατευθείαν στα pc). Εξάλλου θα θέλα να "αναβιώσω" την παλιά εποχή χωρίς πολλά τεχνολογικά βοηθήματα, υπομονετικά να περιμένω να φορτώσει το παιχνίδι ακούγοντας το drive να γρατζουνάει :) ) (ελπίζω να μη φτάνει στα όρια του μαζοχισμού η παραπάνω σκέψη μου και παρεξηγηθώ :) )
 
H 600 αρα φτιαγμένη θα σου στιχοίσει καμια 250 αρα.

Στο λέω εκ πείρας.
 
Πίσω
Μπλουζα