Πλατεία Βάρνας στα 80's... (Συκιές Θεσσαλονίκης)

Σώτος Σώτος

RetroMaNiaC
Joined
19 Απρ 2012
Μηνύματα
715
Αντιδράσεις
259
Πλατεία Βάρνας στα 80’s



Από τα 8 μου χρόνια έως τα 12, στα μέσα των 80’s, όταν ζούσα στις Συκιές της Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα απογεύματα, ιδίως το καλοκαίρι, τα πέρναγα στην Πλατεία Βάρνας, μια μικροσκοπική πλατειούλα επί της οδού Νικολάου Παρασκευά.



Τι να πρωτοθυμηθώ… τα ατελείωτα παιχνίδια με τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου και τα παιδιά της γειτονιάς, μπάλα, ποδήλατα, τρέξιμο, ξόδεμα του χαρτζιλικιού στο ψιλικατζίδικο της πλατείας με χαρτάκια, γαριδάκια, παγωτά, τσίχλες, σποράκια, Μίκυ Μάους, Μπλεκ… Ο παράδεισος του παιδιού… :wave:



Οι μανάδες όταν σουρούπωνε να καλούν με άλλοτε μελωδική και άλλοτε (συνήθως) στριγγιά… φωνή τους κανακάρηδές τους να γυρίσουν σπίτι…



Θυμάμαι τους αγώνες δρόμου γύρω από την πλατεία (10 ή 20 γύροι) που έκαναν τα μεγαλύτερα αγόρια του Γυμνασίου, τα μικρά κόκκινα “ντοματάκια” που είχαν οι αγκαθωτοί θάμνοι της πλατείας τα οποία πετάγαμε ο ένας στον άλλον, το ζαχαροπλαστείο του συμμαθητή μου του Θανάση απέναντι που παίρναμε μουσταλευριά και κουλουράκια…



Θυμάμαι το νηπιαγωγείο που είχε ακριβώς δίπλα από την πλατεία και πήγαινε η μικρή μου ανηψούλα, τα μαγαζιά όταν κατηφόριζες τον κεντρικό δρόμο, το μπακάλικο, το καθαριστήριο, το σουβλατζίδικο, το βιβλιοπωλείο-παράδεισος με τα ποθητά του Playmobil… μέχρι ο δρόμος να σε βγάλει στον “Μαύρο Γάτο”, την θρυλική ταβέρνα-σημείο αναφοράς όλης της περιοχής Συκεών - Νεάπολης…



Έχω 20 χρόνια να επισκεφτώ την αγαπημένη μου πλατεία, η ζωή με έβγαλε μακριά από την όμορφη Θεσσαλονίκη, αλλά μαντεύω ότι σήμερα η εικόνα της μάλλον θα απέχει πολύ από την τότε μαγική εποχή των παιδικών μου χρόνων…



Λοιπόν ρετρονοσταλγοί… μήπως κάποιοι ζήσατε κοντά ή γνωρίζετε αυτήν την μικρή πλατεία; Ας δούμε και τις δικές σας αναμνήσεις!!! ;)
 
Eίχα κάτι εξαδέλφες στις Συκιές και κανα 2-3 φορές είχα πάει σε αυτή την πλατεία. Φυσικά, δεν μπορώ να έχω τις αναμνήσεις που θα είχε ένα παιδί που έμενε εκεί, αλλά θυμάμαι ότι πραγματικά γινόταν χαμός από παιδιά...
 
Φίλε Rio είναι ωραίο να βρίσκεις κάποιον που πάτησε κάποτε στα ίδια μέρη με σένα ως παιδί!!! Όντως η πλατεία τότε έσφυζε από ζωή, αλλά και κάθε συνοικιακή πλατεία ή γειτονιά νομίζω οτι ήταν γεμάτη με παιδιά.

Δεν είναι απογοητευτικό το ότι σήμερα τα δικά μας παιδιά δεν έχουν γειτονιά να βγουν να παίξουν;
 
Προσπαθώ να προσανατολιστώ μπας και καταλάβω που ακριβώς είναι αυτή η πλατεία μήπως και κάποτε είχα περάσει από κει....

Πάντως οι Συκιές είναι θα έλεγα από τις λίγες ακόμα περιοχές της Θεσσαλονίκης που διατήρησαν κάποια πάρκα της.
 
Είναι αρκετά κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών, όπως κατηφορίζεις για Νεάπολη.

http://goo.gl/maps/a0Ab2

Πάντως έχει πλάκα να γράφει για μια συνοικιακή πλατεία της Θεσσαλονίκης κάποιος που λείπει από 'κει εδώ και 26 χρόνια !!! ;)
 
VAGBITH είπε:
Είναι αρκετά κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών, όπως κατηφορίζεις για Νεάπολη.
http://goo.gl/maps/a0Ab2

Πάντως έχει πλάκα να γράφει για μια συνοικιακή πλατεία της Θεσσαλονίκης κάποιος που λείπει από 'κει εδώ και 26 χρόνια !!! ;)
Καλά, το αστείο δεν είναι αυτό! :D

Το αστείο είναι ότι 2 Σαλονικιές προσπαθούμε να προσανατολιστούμε και η μια εξ' αυτών (εγώ, that is!) ακόμα δεν τα έχω καταφέρει παρά το link που έδωσες! :D

Kambia είπε:
Προσπαθώ να προσανατολιστώ μπας και καταλάβω που ακριβώς είναι αυτή η πλατεία μήπως και κάποτε είχα περάσει από κει.... [...]
Αν τα καταφέρεις, δώσε σε παρακαλώ συντεταγμένες!... Είναι τίποτα κοντά στο ΒΑΟ ή είμαι πολύ μετά???
 
VAGBITH είπε:
Είναι αρκετά κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών, όπως κατηφορίζεις για Νεάπολη.
http://goo.gl/maps/a0Ab2'>http://goo.gl/maps/a0Ab2
QUOTE=D@redevil;376803]

Αν τα καταφέρεις, δώσε σε παρακαλώ συντεταγμένες!... Είναι τίποτα κοντά στο ΒΑΟ ή είμαι πολύ μετά???

Αν κανεις μισο κλικ προς τα κατω και αριστερα απο το σημειο http://goo.gl/maps/a0Ab2 που εδωσε ο VAGBITH

Το Γηπεδο του Β.Α.O. ειναι στα ~700m συμφωνα με το χαρτη

(ουτε εγω ηξεραπου που πεφτει btw, απλα κοιταξα ποιο προσεκτικα το χαρτη)
 
VAGBITH είπε:
Είναι αρκετά κοντά στο Δημαρχείο των Συκεών, όπως κατηφορίζεις για Νεάπολη.
http://goo.gl/maps/a0Ab2'>http://goo.gl/maps/a0Ab2

D@redevil είπε:
. Είναι τίποτα κοντά στο ΒΑΟ ή είμαι πολύ μετά???

Αν πας απο το σημειο που δινει ο VAGBITH http://goo.gl/maps/a0Ab2 αμα κοιταξεις κατω τερμα αριστερα θα το δεις

Btw ουτε εγω το ηξερα/ειχα ιδεα που πεφτει που πεφτει , απλα κοιταξα ποιο προσεκτικα το χαρτη ....
 
Κάπου προς Φωκά προσανατολιζόμουν να πω την αλήθεια. Τελικά δεν την ξέρω την πλατεία αυτή.
 
Μπα, βρε Νέμο! Ούτε με πιο προσεκτικό κοίταγμα έβγαλα άκρη!

Τελικά έκανα μια αναζήτηση για το ΒΑΟ και είδα ότι πέφτει πάνω στην Ελπίδας, οπότε έτσι και προσανατολίστηκα!....

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη δε με λέει κάτι! (Όχι τουλάχιστον από το χάρτη! :) )

Θα συμφωνήσω με την Κάμπια ως προς τα πάρκα των Συκεών (πραγματικά είχε απίστευτα πάρκα! :) ) και θα θυμηθώ με τη σειρά μου ότι σε άλλες περιοχές, όπου υπήρχε έλλειψη πλατείας ή χώρου για παιχνίδι, επιστρατευόταν το προαύλιο της τοπικής εκκλησίας για τέτοιους σκοπούς! :)
 
Παιδιά σας ευχαριστώ για τον αγώνα :D που καταβάλλατε να βρείτε την πλατειούλα μου... Όντως είναι πολύ μικρή και "ασήμαντη" για κάποιον που δεν έμενε στις γύρω γειτονιές... Πάντως η αλήθεια είναι οτι τότε στα παιδικά μου μάτια δεν φάνταζε και τόσο μικρή... Όταν όμως αφότου είχα φύγει απο Θεσ/νίκη στα 12 μου και επέστρεψα μετά από 7 ολόκληρα χρόνια για "διακοπές" στα ξαδέλφια μου, και ξαναπήγα στην πλατεία μου φάνηκε απίστευτα μικρή :( :( :( ...

Φαντάσου όταν ξαναπάω κάποτε πως θα μου φαίνεται... :sealed:
 
Βρε Vag, με κίνησες την περιέργεια! :) (Θα πάω σαν την τρελή να ψάχνω την Πλατεία Βάρνας, με φαίνεται! :) )

Καμιά φωτογραφία δεν παίζει, ε? :)
 
Φωτογραφία; Μπα, που τότε φωτογραφίες, βλέπεις η ψηφιακή εποχή δεν μας είχε προλάβει ακόμη, φωτογραφίες βγάζαμε σε πιο επίσημες περιστάσεις... Ξέρεις, κάτσε πιό κοντά στη μαμά, μην κουνιέσαι, κοίτα το πουλάκι κλπ...
 
Λοιπόν!

Σε κάθετο δρόμο στην Παρασκευά ακριβώς στο ύψος της πλατείας είναι η Αντωνίου Τρανού (ή αλλιώς σκετο Τρανού στους χαρτες)

είναι το πατρικό της μητέρας μου. Από την γέννηση μου λοιπόν το 73 όπως καταλαβαίνεται έως και τώρα πάω συχνά.

Από τότε που αναφέρεις έως και σήμερα δεν νομίζω να άλλαξε και κάτι σημαντικά μια και τα κτίρια είναι τα ίδια.

Και τότε και τώρα στένα είναι.Αμυδρά θυμάμαι ένα κομάτι ποιό πίσω στην περιοχή που δεν είχε σχεδόν τίποτα αλλά αυτό πρέπει να ήταν ΄τελη του 70 και τώρα είναι όλα χτισμένα.

Ακόμη να θυμηθώ να ψάξω και να σκανάρω φώτο μέσα με τέλος του 70 με εμένα σχεδόν μωρό και στην Τρανού που έλεγα μόνο ένα αυτοκίνητο, το δικό μας! αν και παλιό ακόμη και για τότε.
 
Φίλε chris73, "καλέ μου άνθρωπε" καλώς όρισες στο forum!!!

Περιμένω εναγωνίως τη φωτο όπως αντιλαμβάνεσαι... ;)
 
Δεν είμαι Θεσσαλονικιός, αλλά από περιέργεια, η "Βάρνα" που αναφέρεται στο "Πάμε βόλτα" του Τσιτσάνη είναι εκείνη η περιοχή ή κάποια άλλη;
 
panp είπε:
Δεν είμαι Θεσσαλονικιός, αλλά από περιέργεια, η "Βάρνα" που αναφέρεται στο "Πάμε βόλτα" του Τσιτσάνη είναι εκείνη η περιοχή ή κάποια άλλη;
Ναι με το Πράσινο Μύλο που ο μπαμπάς μου μου έχει πει πως ήταν εκεί κοντά. Βάρνα από τη Βάρνα της Βουλγαρίας που είχαν μεταναστεύσει έλληνες. Τώρα ποιά σχεδόν δεν το ακούς την λένε Καλιθέα.

Καλιθέα από την καλή-θέα που είχε κάαααααποτε. Είναι σε πλαγιά και την δεκαετία του 50 αλλά και 60 αρχές που σε κάθε τετράγωνο σχεδόν είχε μόνο ένα σπίτι ισόγειο, ή ισόγειο-όροφο έβλεπες κάτω την πόλη.

Μετά τα χτίσαν όλα τόσο στενά που έγινε πολύ χάλια. Τα μοναδικά σπίτια ίσως από τα παλιά είναι το πατρικό που μένει οι θεία μου ακόμη και το δίπλα ακριβώς.

Είναι κόντα και η θεία ΄μια που είναι δραστήρια κατεβαίνει ακόμη με τα πόδια κάτω...

VAGBITH είπε:
Φίλε chris73, "καλέ μου άνθρωπε" καλώς όρισες στο forum!!!Περιμένω εναγωνίως τη φωτο όπως αντιλαμβάνεσαι... ;)
Η φώτο λίγο θα αργήσει αλλά δεν φένεται η πλατεία είναι ακριβώς από πίσω. Τώρα εσύ τα θυμάσαι με νοσταλγία αλλά στην πραγματικότητα είναι μάπα η κατάσταση.

Αύριο θα πάω από εκεί θα σου βγάλω μία φώτο της "πλατείας".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
chris73 είπε:
Η φώτο λίγο θα αργήσει αλλά δεν φένεται η πλατεία είναι ακριβώς από πίσω. Τώρα εσύ τα θυμάσαι με νοσταλγία αλλά στην πραγματικότητα είναι μάπα η κατάσταση.Αύριο θα πάω από εκεί θα σου βγάλω μία φώτο της "πλατείας".
Έτσι κι αλλιώς φίλε μου γενικώτερα μάπα είναι η κατάσταση πλέον σε όλα... Μας έμεινε λοιπόν η νοσταλγία των αναμνήσεων... πάλι καλά!

Λοιπόν εγώ έμενα 3-4 στενά πιό κάτω απ' την πλατεία, οδός Β. Σουλίνη & Ν. Ζαρίφη (κάθετος της Νικολάου Παρασκευά) γωνία, σε μια παλιά μονοκατοικία με κεραμίδια και μεγάλο κήπο στο πίσω μέρος. Στο κέντρο του κήπου δέσποζε μια μεγάλη συκιά και γύρω γύρω είχε φυτέψει ο πατέρας μου λουλούδια. Το τι παιχνίδια έκανα πάνω σ' αυτό το δέντρο δε λέγεται... Τώρα φυσικά η παλιά μονοκατοικία έχει γκρεμιστεί και στη θέση της βρίσκεται νομίζω φροντιστήριο ξένων γλωσσών του Ολζιέρσκι.

Τις φωτο πάντως τις περιμένω!!! :)
 
Από την Τρανού

IMG_4093.jpg

Από την Παρασκευά

IMG_4094.jpg

Συγνώμη αλλά δεν μπορούσα να ρετουσάρω την κατάσταση... :)

Τουλάχιστον τώρα σκάβουν να βάλουν τα καλώδια της ΔΕΗ υπόγεια, κάτι είναι και αυτό.

Δεν σε πρόλαβα να βγάλω και εκεί που έμενες. Την άλλη Δευτέρα τώρα θα πάω να ψάξω.
 
:thanx2:

Ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Ξαναβλέπω την πλατειούλα μου μετά από σχεδόν 20 χρόνια!!!! :hurrah: Τελικά είναι πολύ μικροσκοπική, κι όμως δεκάδες, εκατοντάδες παιδιά παίξαμε σ' αυτήν...

Επειδή οι αναμνήσεις αρχίζουν να με κατακλύζουν σαν χείμαρρος, θα πω μόνο μία: στη 2η φωτο ακριβώς μπροστά σου, στην Παρασκευά, ένα απόγευμα πετάγομαι να περάσω απέναντι στο δρόμο επειδή είχα αργήσει, δεν κοίταξα δεξιά-αριστερά και ακούω ένα απίστευτο στρίγγλισμα από φρένα... Γυρνάω και βλέπω ένα Lada και να βγαίνει από μέσα ο τύπος με τα μαλλιά όρθια ρίχνοντάς μου φοβερά καντήλια!!! :rant: Βάζω τα πόδια στην πλάτη, πρέπει να έφτασα στο σπίτι σε δευτερόλεπτα!!!

Για καμιά βδομάδα μετά έβγαινα απ' το σπίτι με την ψυχή στο στόμα, μη τυχόν και με πετύχει... :D
 
Πίσω
Μπλουζα