Πληροφορίες για Schneider EURO XT

smooth

RetroN00b
Joined
21 Ιαν 2008
Μηνύματα
2
Αντιδράσεις
0
Γεια σας. Γλίτωσα το παραπάνω μηχάνημα από τα σκουπίδια αλλά δεν ξέρω τίποτα για αυτό. :help:

Είναι σε καλή κατάσταση και θα ήθελα να τρέξω basic.Γίνεται;
 
Καλωσήρθες. To συγκεκριμένο είναι το μίνι desktop, σωστά; Εχει δίσκο; Εάν ναι, θα είναι κατά 99% μάρκας Kalok τύπου MFM με σχήμα οκτάγωνο το πολύ 40ΜΒ, μην πω 20. Μάλιστα όταν διαβάζει, θα κάνει θόρυβο σαν να ακούς μυρμίγκια με μεταλικά πόδια να περπατάνε στο πάτωμα. Ναι μπορεί να τρέξει την MS BASIC από το DOS 6.22. Αλλά, έχω περιέργεια. Θες ντε και καλά να τρέξεις basic για να κάνεις κάτι συγκεκριμένο, ή απλά θες να πεις ότι την έτρεξες; Δεν είναι κακό απλά να πεις ότι την έτρεξες, άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε συστήματα που τα ανοίγουμε μία στο τόσο, έτσι απλά. Πάντως έχεις πολλές πιθανότητες να τα έχει φτύσει και το φλοπυ του, το οποίο είναι 720ΚΒ και δεν παίζει κανένα άλλο φλοπυ εκεί μέσα. Εκτός του ότι θέλει πατέντα, είναι και 1.44.

Εγώ πάντως προτείνω να το βάλεις στη βιτρίνα, εκτός και αν θες να πεις ότι το άνοιξες και το έκανες να παίξει BASIC, για την εμπειρία και μόνο και για να θυμηθείς τα παλιά.
 
Rygar είπε:
Καλωσήρθες. To συγκεκριμένο είναι το μίνι desktop, σωστά; Εχει δίσκο; Εάν ναι, θα είναι κατά 99% Calcomp MFM το πολύ 40GB, μην πω 20.
αμα ειχε 40GB καλα θα ήταν... :diablotin: :diablotin:
 
Αμαν! Δε σας ξεφευγει τιποτα. Οριστε το διόρθωσα :D
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αλλά... Μόλις πήγα να συνδέσω τα καλώδια (το είχε ο πεθερός μου) και να το βάλω "μπροστά" διαπίστωσα ότι είχε τραβήξει το καλώδιο της οθόνης από το κουτί χωρίς να ξεβιδώσει τις βίδες!:mad: το μισό έμεινε στο κουτί. Μπορώ να το κολλήσω μόνος μου; Είμαι άπειρος από κολλήσεις.:nervous:
 
Βρες μια αλλη οθόνη CRT της πλάκας, μη μπλέκεις με κολλήσεις. Είναι πολλά τα καλώδια και είναι μανουροδουλειά
 
To βίσμα της οθόνης του EUROXT είναι με 2 σειρές pins, όπως των HERCULES, CGA, EGA monitos και δύσκολα θα πετύχεις τέτοια οθόνη. Μπορείς να βρεις μιά παλιά CRT, σχετικά εύκολα, αλλά μάλλον θα είναι VGA. To βίσμα της VGA είναι με 3 σειρές pins και όπως είναι φυσικό δεν ταιριάζει στο EURO XT.

Λοιπόν ! Ας τα πάρουμε από την αρχή... :)

p1220062as2.jpg


Το Euro XT ήταν το δεύτερο παιδί της σειράς EURO της Schneider.

Απευθυνόταν για οικιακή χρήση και μικρές επιχειρήσεις.

Τα χαρακτηριστηκά του:

CPU : SIEMENS/Intel D-8088-2 με δυνατότητα αλλαγής της συχνότητας. (4.77Mhz-8Mhz-9.77Mhz)

RAM : 640kb + 128kb extended

GPU : MGA + CGA40 + CGA80

Sound : Internal Speaker

FDD : 1x 720Kb

HDD : 20mb - 40mb (προαιρετικά)

Monitor : Monochrome Hercules

OS : MS-DOS 3.3 + Works 1.0

Ports : 4 internal slots, 1x serial, 1x Parallel

Κατά την εκκίνηση το euro xt μπορούσες να μπεις στο BIOS πατώντας διαδοχικά τα πλήκτρα CTRL+ALT+ESC και να ρυθμίσεις την ταχύτητα του επεξεργαστή, το display adapter, την ώρα συστήματος κτλ .

Νομίζω οτι ήταν ένα από τα λίγα PC που είχαν τη δυνατότητα αυτή εκείνη την εποχή.

Στην πόλη μου, πουλήθηκαν πολλά EURO PC/XT και αρκετά από αυτά βρίσκονται στη συλλογή μου :)

EDIT:

Καλό είναι να μεταφερθεί το thread στo "IBM and combatibles" , γιατί δεν αφορά την εν λόγω ενότητα, μιάς και πρόκειται για PC.
 
Ωχ ναι. Εχει MDA (monochrome display adapter) και θα τα δείχνει ή ασπρόμαυρα ή πορτοκαλιά. Αστο smooth, το πρόβλημα δεν είναι το βύσμα, αλλά πού θα βρεις οθόνη. Τώρα εάν ο πεθερός σου εχει και την οθόνη με το λειψό καλώδιο κάπου, μπορείς να το πάς σε ηλεκτρονικό να σου τα κολλήσει.
 
teflon είπε:
Κατά την εκκίνηση το euro xt μπορούσες να μπεις στο BIOS πατώντας διαδοχικά τα πλήκτρα CTRL+ALT+ESC και να ρυθμίσεις την ταχύτητα του επεξεργαστή, το display adapter, την ώρα συστήματος κτλ .

Νομίζω οτι ήταν ένα από τα λίγα PC που είχαν τη δυνατότητα αυτή εκείνη την εποχή.
Αν αναφέρεσαι στην ρύθμιση της ταχύτητας, τότε αυτο γινόταν αναπάσα στιγμή στους Acer 500+ με τα πλήκτρα CTRL+ALT (+) και (-) αντίστοιχα (Νομιζω 7Mhz και 10Μhz). Υπήρχε και πράσινο ledaki με την ονομασία Hi-Speed :)
 
Anestis είπε:
Αν αναφέρεσαι στην ρύθμιση της ταχύτητας, τότε αυτο γινόταν αναπάσα στιγμή στους Acer 500+ με τα πλήκτρα CTRL+ALT (+) και (-) αντίστοιχα (Νομιζω 7Mhz και 10Μhz). Υπήρχε και πράσινο ledaki με την ονομασία Hi-Speed :)
Αυτό το κόλπο το είχε και το δικό μου CORDATA CS-45 και άλλαζες τη συχνότητα του NEC V20 με τα πλήκτρα CTRL+ALT+(+). Είχε 3 επιλογές 4.77, 8, 10Mhz και κάθε φορά άλλαζε και το χρώμα του LED στο κουτί. Ψάρωνα τους φίλους μου με το κόλπο, αυτό και βλέπαμε την διαφορά με τα παιχνίδια που τρέχαμε.

Tο Schneider, όμως έχει κανονικό BIOS....

p1253324cn8.jpg


:)
 
smooth είπε:
Γεια σας. Γλίτωσα το παραπάνω μηχάνημα από τα σκουπίδια αλλά δεν ξέρω τίποτα για αυτό. :help: Είναι σε καλή κατάσταση και θα ήθελα να τρέξω basic.Γίνεται;
Αν σε ενδιαφέρει ανταλλάζω ένα Colour CGA EuroXT monitor που έχω με ένα 1084 ή 1084s.

Αλλά θα μου δώσεις και το σήμα της Δόξα Δράμας για να συμπληρώσω και το άλμπουμ της Panini. :)
 
Hi DOS. Welcome to our forum. It's good to have non-greek speaking members. I'm doing some research right now, and I hope you get an answer soon, either from me or somebody else here. Ι think there is one guy here that owns a Euro XT.

Βασιλη, ανοιξε το δικο σου να τον βοηθήσουμε τον άνθρωπο.

Ευχομαι παιδιά να μην είναι πλάκα....
 
If i can recall 10+ years ago, I think it was a common AT psu with a custom connector....Maybe.... However, the connector is the one next to the big EURO XT....
 
Αν σας πω οτι προχθές τον άνοιξα για να ξηλώσω τι μπαταρία του?????:mad::mad: Αρε τι μου κάνετε τώρα !!! Θα κουβαλήσω και αυτό στο σπίτι ρε????? :mad:

Δυστυχώς, έχει το δικό του τροφοδοτικό...... Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, κάπου έχω ένα καμμένο.....:whothehell:
 
Αυτό είναι το EuroPC. Το EuroXT είναι μινι desktop.
 
Σωστά !!! Εχει το δικό του, ιδιότροπο, εσωτερικό PSU το οποίο το ανακάλυψα σήμερις στον υπολογιστρώνα.... Θα ανεβάσω φωτο συντομα . :)
 
Πίσω
Μπλουζα