Ποια ήταν η τελευταία Ελληνική βιντεοταινία?

θανος

RetroJunkie™
Joined
18 Αύγ 2009
Μηνύματα
2.242
Αντιδράσεις
601
επειδη το σκεφτομαι αρκετο καιρο ηθελα να ρωτησω μηπως καποιος ξερει ποια ειναι η τελευταια ελληνικη βιντεοταινια που γυριστηκε και ποτε γυριστηκε??
 
θανος είπε:
επειδη το σκεφτομαι αρκετο καιρο ηθελα να ρωτησω μηπως καποιος ξερει ποια ειναι η τελευταια ελληνικη βιντεοταινια που γυριστηκε και ποτε γυριστηκε??
Με βεβαιοτητα μπορω να σου πω πως καποτε το ΑΘΗΝΑTV που τωρα εκλεισε εδειχνε μια βιντεοταινια του 1998 που για πρωταγωνιστρια ειχε μια ηθοποιο που τωρα παιζει σε μια διαφημηση με το Δημητρη Σκαρμουτσο (του μαστερ σεφ) και η οποια διαφημηση διαδραματιζεται σε μια παραλια και λεει η ηθοποιος στο σπετζοφαϊ ποσες κουταλιες γιαουρτι βαζετε?.Τοτε η ηθοποιος ηταν αρκετα ομορφη και φοραγε μια σουπερ μινι φουστα στη βιντεοταινια αυτη.
 
Δεν εχω δει την ταινια, αλλα η ηθοποιος που λες λεγεται Μαρία Μανιμανάκη την οποια πρωτοειδα στις εκπομπες του Μητσικωστα. Και πράγματι φαίνεται (οτι υπήρξε :ρ) πολύ όμορφη.

Edit: παντως η retrodb δε γραφει για καποια βιντεοταινια: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και ομως ειμαι σχεδον σιγουρος οτι την εχω δει σε βιντεοταινια θα το ψαξω ομως.

Επισης ειναι απολυτα σιγουρο οτι η βιντεοταινια που σου λεω ειναι γυρισμενη το 1998 γιατι το εδειχνε στο τελος της και τον καιρο που προβαλλοταν απο το ΑΘΗΝΑTV ειχε και μια χιουμοριστικη εκπομπη του Μητσικωστα στην τηλεοραση οπου επαιζε και η ηθοποιος που λεμε και μου εκανε εντυπωση που την εβλεπα και στη βιντεοταινια και στην εκπομπη του Μητσικωστα.

Παντως η retrodb δεν λεει πουθενα για βιντεοταινια στην αναζητηση κατα ετος για το 1998 ομως εγω ειμαι σιγουρος γιατι την ειδα δυο φορες και μαλιστα στο τελος της ταινιας τραγουδουσαν το τραγουδι του Σφακιανακη "Μια ματια σου μονο φτανει αεροπλανο να με κανει" που ειναι του 1996.

Αυτα απο μενα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η "Πρόβα Νο2" του Λεωντσίνη , παραμονές Πάσχα του 1994 , απο τις τελευτεες βιντεοταινίες ίσως ή τελευταια.

Με Γιώργο Φλώρο , Στέλλα Κωνσταντινίδου , Λάκη Ξάνθη , Σπ.Καλογήρου , Ζωζώ Μεταξά ,Απ.Σουγκλάκο.

Ωραία παρεήστικη ατμόσφαιρα που είταν μέσα στα 1990ς αλλά θύμιζε πιο πολυ 1980ς...
 
μιας και ανοιξα το θεμα ο πανος σουπιαδης μου ειπε πως η πρωτη ελληνικη ταινια αποκλειστικα για το βιντεο ηταν η γυναικαρα με τα πρασινα του 85 που γυριστικε οπως μου ειπε 2 εβδομαδες μετα το και κλαααμα στα σχολεια
 
μιας και ανοιξα το θεμα ο πανος σουπιαδης μου ειπε πως η πρωτη ελληνικη ταινια αποκλειστικα για το βιντεο ηταν η γυναικαρα με τα πρασινα του 85 που γυριστικε οπως μου ειπε 2 εβδομαδες μετα το και κλαααμα στα σχολεια
αυτη ηταν η δευτερη η πρωτη ηταν "ο νταβανζης με τα ριγε σωβρακα" με τσουκα,τσακωνα,βαλανβανιδη και...σουπιαδη

και μαλλον επειδη επαιζε και αυτος θα μπερδευτηκε με το ποια βγηκε πρωτη και οχι ποια γυριστηκε πρωτη
 
γενικά ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θέμα βιντεοκασέτα απ' το 1990 και ύστερα.Υπάρχουν ταινίες που προβάλλονταν από πολύ μικρά κανάλια και ήταν μέσα 90ς και λίγο πιο μετά (αλλά εντελώς ερασιτεχνικές από μικρές εταιρείες οι τελευταίοι εναπομείναντες δηλαδή) σαν αυτή που αναφέρει ο φίλος Misha και πολλές άλλες.Κάποτε ένα κανάλι της Θεσσαλονίκης πρόβαλλε μια βιντεοκασέτα σε στύλ τηλεοπτικής σειράς σε συνέχειες (δηλ. 2-3 επεισοδια) αλλά την πρόβαλλε και αυτούσια ως ταινία,με άγνωστους ηθοποιούς.Κατάλαβα ότι ήταν μετά το 1992 γιατί έβλεπες καρτοτηλέφωνα,κινητά τηλέφωνα.Όμως πότε ακριβώς ήταν αυτές άγνωστο.Πιστεύω πως γυρίζονταν σίγουρα κι άλλες αλλά περνούσαν στην αφάνεια,ίσως οι παραγωγοί/σκηνοθέτες τις έδιναν κατευθείαν τότε στα νεοσύστατα τοπικά κανάλια να τις παίξουν ή σε περιορισμένο αριθμό βιντεοκλάμπ (όχι πανελλαδικά δηλαδή).Οπότε απ' τα 90ς και μετά περάσαμε σε ένα πιο underground ρεύμα της βιντεοκασέτας με άγνωστους ηθοποιούς κτλ.Πάντως η Μαρία Μανιμανάκη είναι ακόμη όμορφη παρά την προσπάθεια των εκπομπών και σειρών να την παρουσιάσουν άσχημη κτλ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
επίσης δεν ξέρω αν πιάνεται για βιντεοκασέτα μια... ταινία που έβγαλε το ΓΕΣ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών,με Ευθυμιάδη,Ψαρρά,Κανάκη,Σεφερλή,Μαζωνάκη και...Πύρρο Δήμα,σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φυλακτού.Πάντως η συγκεκριμένη ταινία σίγουρα δεν ήταν γυρισμένη σε φίλμ αλλά βίντεο και ήταν να προβληθεί στα στρατόπεδα αλλά το απέσυραν τελευταία στιγμή γιατί στην δοκιμαστική προβολή πρέπει να έπεσε τρελό γέλιο.Για την ταινία "Πρόβα 2" που αναφέρει ο Video80 δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι κυκλοφόρησε 1994,γενικά ο Λεοντσίνης το πάλεψε λίγο πιο πέρα μέχρι τα μέσα 90ς με το θέμα βιντεοκασέτα, ως φαίνεται..
 
Γύρω στο 1992-93 με τον αδελφό μου σε ένα τετράδιο είχαμε κάνει μια προσπάθεια καταγραφής με αλφαβητική σειρά, σχετικά με όλους τους ηθοποιούς που είχαν γυρίσει ταινίες αλλά και τις βιντεοκασέτες,σε όσες τους είχαμε δει ως τότε και όσες ταινίες είχαμε δει (κυρίως από τα τοπικά κανάλια αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά που έβαζαν εκείνη την εποχή ανά 3 φορές την μέρα συν τα 2 κρατικά).Για να σας δώσω να καταλάβετε ένα μικρό παράδειγμα η καταγραφή που κάναμε πήγαινε ως εξής:

1. Αρζόγλου (πχ)= 7
2. Νινιός= 4 κτλ .
3. Ρίζος=30 (σαν τυχαία παραδείγματα αναφέρω τα ονόματα)

Δυστυχώς η προσπάθεια μας σταμάτησε σε κάποιο σημείο, αφού δεν είχαμε δει ούτε τις μισές απ' όσες είχαν βγεί την πενταετία 1985-90 (αλλά και που συνεχίστηκαν κάποιες προσπάθειες μέχρι πριν τα μέσα των 90ς όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Δυστυχώς το τετράδιο που είχε την καταγραφή πετάχτηκε καταλάθος το καλοκαίρι του 94 νομίζοντας ότι ήταν κάποιο τετράδιο από σχολείο από προηγούμενες τάξεις...
 
τελευταια δεν μπορει να πει κανεις,ακομη γυριζονται
η πρωτη παντως ηταν ο νταβανζης με τα ριγε σωβρακα
με τσουκα,τσακωνα,βαλαβανιδη,καλεση,στρατη και σουπιαδη
 
Μία απ' τις τελευταίες βιντεοκασέτες ήταν σίγουρα εκείνη με την Ράντου και τον Μαυρόπουλο με τίτλο "το τελευταίο παιχνίδι" . Την είχε δείξει και το TRT της Θεσσαλίας γύρω στο 1992. Ίσως η μοναδική βιντεοκασέτα και της Ράντου και του Μαυροπούλου ενώ σε ένα ρόλο συμμετέχει και η Meredith Herold γνωστή απ' τις ταινίες του Νικολαΐδη.
 
Μία απ' τις τελευταίες βιντεοκασέτες ήταν σίγουρα εκείνη με την Ράντου και τον Μαυρόπουλο με τίτλο "το τελευταίο παιχνίδι" . Την είχε δείξει και το TRT της Θεσσαλίας γύρω στο 1992. Ίσως η μοναδική βιντεοκασέτα και της Ράντου και του Μαυροπούλου ενώ σε ένα ρόλο συμμετέχει και η Meredith Herold γνωστή απ' τις ταινίες του Νικολαΐδη.


ποιον μαυροπουλο λετε; τον αγγελο μαυροπουλο;
 
Θυμάμαι σε ένα τεύχος Μπλεκ αρχές 1990 είχε συνεντεύξεις σχετικά νέων ηθοποιών που ήταν παιδιά διάσημων. Μου έκανε εντύπωση που οι πιο πολλοί έλεγαν ότι έχουν επερχόμενα γυρίσματα για νέες ταινίες βίντεο αλλά που να ήξεραν ότι εκείνη η εποχή σχεδόν ήταν η τελευταία σεζόν για το βίντεο,με αραιές κυκλοφορίες μέχρι το 1991 που ουσιαστικά ήταν η χρονιά ταφόπλακα για την ελληνική βιντεοκασέτα. Επίσης και στη στήλη με τα καλλιτεχνικά εκείνη την εποχή στο Μπλεκ, έγραφαν σε πολλά άρθρα ότι ο τάδε ηθοποιός είναι σε γυρίσματα ταινιών για το βίντεο κτλ. Πιστεύω πολλές από αυτές δεν θα κυκλοφόρησαν καθόλου ή θα σταμάτησαν στην μέση των γυρισμάτων.
 
Άτυπα, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτή την πενταετία του βίντεο (και λόγω ότι έπαιζαν πολλοί ηθοποιοί απ' την Χρυσή εποχή του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου) ως μια βραχύβια αναβίωση του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου που ήλθε σε κρίση στις αρχές των 70ς. Μπορούμε να πούμε ότι τα αντίστοιχα 70ς για το ελληνικό βίντεο ήταν η χρονιά 1989 με 90. Τα αντίστοιχα 50ς ήταν τα δύο πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησαν οι βιντεοκασέτες και τα 60ς από 1986 με 88,που νομίζω τότε γυρίστηκαν οι πιο πολλές και τότε τις νοίκιαζε ο πιο πολύς κόσμος που διέθετε συσκευή βίντεο.
 
Πίσω
Μπλουζα