Ποια από τις παραστάσεις του "Θεάτρου της Δευτέρας" σάς άρεσε περισσότερο ???

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
274
Είναι ... "κοινό μυστικό" για τους περισσότερους από εμάς που περάσαμε τα παιδικά & εφηβικά χρόνια μας στα 80ς : Τα βράδυα των περισσότερων Δευτέρων μας τα γεμίζαμε ... με θέατρο !!! Με τη θεατρική παράσταση που είχε για εμάς το Κρατικό Κανάλι στην εκπομπή του Το Θέατρο της Δευτέρας !!! Και, μάλιστα, τις θεατρικές παραστάσεις τις βλέπαμε όχι μόνοι μας αλλά .... παρεούλα με τους γονείς μας, ή, ακόμη, και με συγγενείς μας [μού έχουν μείνει αναμνήσεις από τα 80ς με το σόι μου σε ... πλήρη απαρτία (γονείς, θείοι, ξαδελφάκια κλπ) μπροστά από τη μικρή οθόνη κάποια Δευτέρα βράδυ και να απολαμβάνουμε αλλά και να σχολιάζουμε τη θεατρική παράσταση] !!!

Μού έμεινε, όμως, η ... απορία : Από όλες αυτές τις [εξαιρετικές στην πλειοψηφία τους] παραστάσεις που έχουμε δει, ποια ή ποιες μάς άρεσαν περισσότερο ??? Ποια ή ποιες μάς συγκίνησαν περισσότερο, μάς έκαναν να γελάσουμε περισσότερο, την / τις απολαύσαμε περισσότερο κλπ κλπ ??? Οπωσδήποτε, είναι δύσκολη η επιλογή ....

Κάνω, λοιπόν, την αρχή : Η πιο συγκλονιστική παράσταση που έχω δει είναι ο "Οίκος Ευγηρίας" του Κορρέ !!! Από τα καλύτερα ελληνικά θεατρικά έργα !!!

Θα είναι χαρά μου να διαβάσω και τη δική σας αγαπημένη παράσταση [ή αγαπημένες παραστάσεις] του Θεάτρου της Δευτέρας ...
 
Α, δεν είναι μόνο μία...

Ξεχωρίζω αρκετές. Η εκτίμησή μου δεν έγκειται αποκλειστικά στις ερμηνείες , αλλά και στις ίδιες τις παραστάσεις , που συμπαθώ ούτως ή άλλως στο ελληνικό ή διεθνές ρεπερτόριο.

Μερικές που μου έρχονται στο μυαλό, σε μια πρώτη δόση, είναι έργα του Ξενόπουλου, όπως "Στέλλα Βιολάντη" και το "Φιόρο του Λεβάντε", στο οποίο ειδικά ο ρόλος του "Νιόνιου", ήταν από τις πιο επιτυχημένες εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου.

Ύστερα, λόγω της αγάπης μου για τον Τένεσι Ουίλιαμς θα πω τον "Γυάλινο κόσμο" και εξυπακούεται το "Λεωφορείον ο πόθος", που τα θεωρώ από τα πιο κορυφαία έργα του.

Ένα ακόμα θεατρικό, που αγαπώ είναι το "Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή" του Γκατσο. Στο "Θέατρο της Δευτέρας", η Βέρα Κρούσκα ερμήνευσε τη "Σήλια".

Και θα πω και τον "Γλάρο" του Τσέχωφ, ένα έργο που πάντοτε με γοητεύει. Στην προκειμένη νομίζω πρωταγωνιστούσε η Κοντού. Αν και θα ήθελα να γυριζόταν και ο υπέροχος "Βυσσινόκηπος" για λογαριασμό της κρατικής, κάτι που αμφιβάλλω εάν έγινε ποτέ. Τουλάχιστον εγώ δεν το γνωρίζω.

Αυτά για αρχή. Θα επανέλθω κάποια στιγμή!
 
Καλα εκανες και δε ζητησες μονο μια επιλογη απο τον καθενα μας, διοτι θα μας δυσκολευες παρα πολυ!

Για μενα η πιο αγαπημενη παρασταση απο τη θεατρικη βραδια της Δευτερας, ηταν το εργο της Αγκαθα Κριστι, Δεκα Μικροι Νεγροι. Ηταν ασπρομαυρο και μεταδοθηκε στα τελη της δεκαετιας του '70. Πηγαινα στο Δημοτικο τοτε, αλλα ετρεφα ιδιαιτερη αγαπη προς το μυστηριο απο πολυ μικρη. Ετσι οταν πληροφορηθηκα απο το Τηλεραμα οτι θα μεταδιδοταν εργο της Κριστι, πεταξα απο τη χαρα μου. Εκεινες τις μερες φιλοξενουσαμε για λιγο μια φιλη μου δυο χρονια μεγαλυτερη μου η οποια αγαπουσε κι αυτη τα αστυνομικα εργα.

Θυμαμαι τη λαχταρα και την ανυπομονησια που ειχαμε μεχρι να αρχισει το θεατρικο. Καθισαμε η μητερα μου, η φιλη μου κι εγω να το δουμε. Στα μισα του εργου η μητερα μου αποκοιμηθηκε. Εμεις τα κοριτσια ομως, παρακολουθησαμε το εργο με ιερη προσηλωση μεχρι τελους. Οταν τελειωσε ημασταν μαγεμενες και αφωνες!

Ειναι μαλλον περιττο να αναφερω οτι για πολλες μερες στη συνεχεια, μιλαγαμε συνεχως γι' αυτο! Η συγκινηση μου ηταν αφανταστη οταν περυσι βρηκα αυτο το εργο του Θεατρου της Δευτερας, στο Αρχειο της ΕΡΤ και το παρακολουθησα ξανα για πρωτη φορα υστερα απο τοσα χρονια. Στο νου μου ηρθε συνειρμικα εκεινη η γλυκια βραδια των παιδικων μου χρονων και για μια στιγμη ενιωσα και παλι το ιδιο καρδιοχτυπι και την ιδια λαχταρα......

Το Θεατρο της Δευτερας ειναι για μενα μια μεγαλη αγαπη που εχει μονο αρχη. Αναμεσα στα τηλεοπτικες εκπομπες κατεχει μια πολυ μεγαλη θεση στην καρδια μου και γι' αυτον το λογο ειναι δυσκολο να επιλεξω εργα που προτιμω, αφου αγαπησα ολα οσα ειδα. Ωστοσο με λιγο κοπο, μπορω να θυμηθω καποια πολυ αγαπημενα και ξεχωριστα.

Το Μελτεμακι, που ευτυχως το εγραψα σε κασετα κατα την τελευταια προβολη του, τον Μαιο του 2002, αν θυμαμαι σωστα.

Οι Τρεις Αποψεις, υπεροχο εργο του Σακελλαριου, με Κιμουλη, Φιλινη, Γιουλακη.

Ο Ουρανοκατεβατος. Ακομα θυμαμαι τον εξαισιο Δημητρη Πιατα να φωναζει "528, 528!!"

Η Γυναικα μου Φαντασμα, με μια πολυ καλη Τζενη Ρουσσεα κι εναν υπεροχο Σταυρο Ξενιδη.

Το Μεγαλο Χριστουγεννιατικο Τραπεζι, η αλλιως η ζωη μιας οικογενειας μεσα στον χρονο.

Και καποια αλλα ακομη που θα τα αναφερω σε αλλο ποστ μου εδω....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δον Καμιλο!και το "Φιορο του Λεβαντε"ηταν απο αυτα που σου μενουν..

Διορθωστε με αν κανω λαθος..και η "Βαβυλωνια"δεν ειχε παρουσιαστει?πολυ αμυδρα το θυμαμαι..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
don dokken είπε:
Δον Καμιλο!και το "Φιορο του Λεβαντε"ηταν απο αυτα που σου μενουν..Διορθωστε με αν κανω λαθος..και η "Βαβυλωνια"δεν ειχε παρουσιαστει?πολυ αμυδρα το θυμαμαι..
Σύμφωνα με τη βάση μας, έχει παρουσιαστεί! :)

http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%92%CE%B1%CE%B2%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

(η θεατρική παράσταση πάντα)
 
Πολύ δύσκολο ερώτημα. Θα έλεγα το "Ρομανσέρο" που ούτως ή άλλως είναι ένα σπουδαίο αν και λίγο ξεχασμένο έργο (Η τελευταία φορά που ανέβηκε σε Αθηναϊκή σκηνή ήταν το 84-85 με την Γωγώ Ατζολετάκη και τον Νίκο Γαλανό, στο "Βεάκη") Η τηλεοπτική του μεταφορά ήταν -μάλλον- το 1979 με την Μάρω Κοντού και τον Λάκη Κομνηνό . Και μια ερώτηση, επειδή κάτι είδα σε προηγούμενο post : Είχε παιχτεί το "Λωφορείον ο πόθος"; και αν ναι πότε και με ποιούς . Ευχαριστώ.
 
spyrosd είπε:
Και μια ερώτηση, επειδή κάτι είδα σε προηγούμενο post : Είχε παιχτεί το "Λωφορείον ο πόθος"; και αν ναι πότε και με ποιούς . Ευχαριστώ.
Έχει παιχτεί με την Λαδικού και τον Εσκενάζι!
 
Επανερχομαι με αλλες αγαπημενες παραστασεις:

Τιμονι στον ερωτα

Ποντικοπαγιδα

Η κυρια εχει νευρα

Τσαι και συμπαθεια (η παρασταση του 1990)

Ψηλα τα χερια

Η συμμορια των πεντε

Κρατικες υποθεσεις

Οι Γερμανοι ξαναρχονται

Ο φιλος μου ο Λευτερακης

Το ανθος του κακτου

Η κυρια εκυκλοφορησε

Το ονομα

Πρωινο αστρο

Φον Δημητρακης (ο Γιωργος Παρτσαλακης ηταν ο καλυτερος Φον Δημητρακης που εχω δει)
 
Δον Καμίλο, 1982.

Ρεσιτάλ από τον Μίμη Φωτόπουλο παρά την προχωρημένη ηλικία του.


-
 
Δόνα Ροζίτα φυσικά!!! :) :)

getphoto.php
 
Χωρις να θυμαμαι πολλες απο αυτες, μου τραβηξαν την προσοχη:

1)Ενα καπελο γεματο βροχη

2)Η ποντικοπαγιδα

3)Ο φιλος μου ο Λευτερακης

4)Οι Γερμανοι ξαναρχονρχονται
 
Τυχαία κάποιοι τίτλοι:

Δόνα Ροζίτα

Το μελτεμάκι

Ταξιτζής σε δυο πιάτσες

Ματωμένος γάμος (κυρίως γιατί χρησιμοποιούσε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι)

Στέλλα Βιολάντη

Και από μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις αθηναϊκών θιάσων που πρόβαλε το "Θέατρο της Δευτέρας":

Λόξα και δόξα

Το αταίριαστο ζευγάρι
 
-τo -δατς ολ-η κυρια του μαξιμ με την λασκαρη-το κιοσκι με τον γιωργο κωνσταντινου-η γυναικα μου φαντασμα με την ρουσσεα-..τι να πρωτοθυμηθει κανενας.
 
1) "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Πέτρος Φυσσούν και

2) "Μανωλάκης ο βομβιστής" με τον Γ. Κωνσταντίνου και τον Στέφ. Στρατηγό.

Αυτά μου άρεσαν περισσότερο χωρίς όμως να ἀπορρίπτω και πολλά άλλα.
 
"Δόνια Ροζίτα", με τη Νόρα Βαλσάμη.

Και κάποια με τον Τέλη Ζώτο, που ήταν μπάτλερ σε μια βίλα ή κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με έρευνες, θα πρέπει να λεγόταν "Μια νύχτα έξω" αλλά αν μπορείτε βοηθείστε με.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Δον Καμίλο με τον Φωτόπουλο και το Δεν πληρώνω δεν πληρώνω με τον Λιναίο τα έχω δει πάμπολες φορές το καθένα...
 
ΔΟΝΙΑ ΡΟΖΙΤΑ με Νόρα σαφώς!!

Επίσης ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ λόγω σπάνιας εμφάνισης Καρέζη

Το ΕΡΩΤΙΚΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ επίσης
 
"Ένα καπέλο γεμάτο βροχή" του Μ. Γκάτσο με Κρούσκα, Αρζόγλου, Κατράνη

και από όσα έχει βάλει η ΕΤ1 ως τώρα "Ο Βροχοποιός" με Φόνσου (δεν περίμενα να είναι

τόσο καλή) και Πάρλα (καταπληκτικός ως Αστρολέοντας).
 
Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ "ΤΟ ΚΙΟΣΚΙ" και "ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ" θέατρα όμως που δεν τα έχει βάλει ακόμα η Ραδιοτηλεόραση.

Κατά τα άλλα εκπληκτικά θέατρα ήταν το "Παγωτό μεσ' τον χειμωνα" "Το ημερολόγιο ενός τρελού" "Δέκα μικροί νέγροι" "Οι μικροαστοί" "Η μαύρη κωμωδία" "Δον Καμίλο"

Κυρίως όμως ΤΟ ΚΙΟΣΚΙ με τον Γιώργο Κωνσταντίνου είναι αυτό που έχω κολήσει χρόνια τώρα και θα ήθελα να το ξαναδώ.

panp είπε:
"Δόνια Ροζίτα", με τη Νόρα Βαλσάμη.Και κάποια με τον Τέλη Ζώτο, που ήταν μπάτλερ σε μια βίλα ή κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με έρευνες, θα πρέπει να λεγόταν "Μια νύχτα έξω" αλλά αν μπορείτε βοηθείστε με.
Το θέατρο λέγεται "ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ" παιζουν ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ, ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ και είναι το DVD Νούμερο 165 της Ραδιοτηλεόρασης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θέατρο λέγεται "ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ" παιζουν ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ, ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ και είναι το DVD Νούμερο 165 της Ραδιοτηλεόρασης
 
Πίσω
Μπλουζα