Ποιο ήταν το επάγγελμα του κ. Τσιλιβίκη/Μπεϊζάνη;

Milo

RetroWannaBe
Joined
8 Νοέ 2021
Μηνύματα
57
Αντιδράσεις
229
Όσες φορές και εάν έχω δει την ταινία ‘Θα σε κάνω βασίλισσά’ (1964) και τον εξαιρετικό Θανάση Βέγγο (Αντώνη Τσιλιβίκη/Μπεϊζάνη) να περιγράφει με περηφάνια τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην απογοητευμένη Νίκη Λινάρδου (Ελενίτσα) προσπαθώντας να την πείσει ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που θα μετακομίσουν σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, δεν έχω καταφέρει να προσδιορίσω με ακρίβεια το επάγγελμά του.

Ποιο ήταν λοιπόν το επάγγελμα του κ. Τσιλιβίκη/Μπεϊζάνη;
Σας έχει απασχολήσει το ερώτημα; Μπορείτε να βοήθησετε;


Screenshot 2021-11-28 at 20.04.53.png

Πληροφορίες για την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Τσιλιβίκη/Μπεϊζάνη:

1. Δραστηριότητες: Πολλές και διαφορετικές (σωλήνες, μπαταρίες, καλαμπόκια, ραδιόφωνα, κατεψυγμένα κρέατα, καναβάτσα)
-“Για πες μου τελευταία τιμή που σου έδωσε αυτή, 6.5; Καλά είναι 6.5. Κοίταξε μήπως μπορούμε να τις τα φάμε με 5.5.”
-“Με εκείνους τους παλιοσωλήνες του Παπαθεοδώρου τι έγινε. Εντάξει από κοντά να τον έχεις.”
- “ …και εάν θες να ξέρεις με αυτές τις 300 λίρες και με τις 200 που μας άφησαν οι μπαταρίες χτίσαμε τη σπιταρόνα στην Κυψέλη.”
- “Με αυτά τα 200 δολάρια και εκείνη την παρτίδα τα καλαμπόκια πιάσαμε την πρώτη μας σερμαγιά.”
- “Με βάση εκείνα τα 200 δολάρια του θείου ξανοίχτηκα, έφερα εκείνα τα ραδιόφωνα. Τα πούλησα. Αγόρασα τα κατεψυγμένα κρέατα, τα οποία επούλησα. Επήρα τα καναβάτσα, τα έδωσα. Και πήραμε τη μεγάλη δημοπρασία της Ο.ΔΙ.Σ.Υ. (Οργανισμός Διαχείρισης Συμμαχικού Υλικού!).”
- Επίσης, ο κ.Τσιλιβίκης/Μπεϊζάνης μεταφέρει και αποθηκεύει δέματα με άγνωστα αλλά εύθραυστα αντικείμενα στο σπίτι του, των οποίων το περιεχόμενο δεν γνωρίζει ούτε καν η γυναίκα του Ελενίτσα.


2. Υπάλληλοι και έδρα:
Τουλάχιστον ένας (Γεράσιμος) σε γραφείο.

3. Ημέρες και ώρες εργασίες: 24/7

- “Αν συμβεί τίποτε έκτακτό αύριο Κυριακή, εγώ εδώ πέρα μετά την εκκλησία στο σπίτι θα 'μαι”
- “Αϊ στο Διάτανο με αυτή τη δουλειά. Εγώ τώρα, εγώ Ελένη ξέρεις πως είμαι τώρα; Εμένα τα μάτια μου κλείνουνε. Εγώ δηλαδή για να καταλάβεις, θα ήθελα να πέσω έτσι μπρούμυτα, και να κοιμηθώ τρεις μήνες, μετά να γυρίσω ανάσκελα και να κοιμηθώ άλλους τρεις, και μετά να τον πάρω έτσι κάνα δύο μήνες πλαγιαστός για να συνέλθω. Γιατί μόνο έτσι θα συνέλθω, είμαι πολύ κουρασμένος.”


4. Εισόδημα: υψηλό
“…και στην λίρα θα κολυμπήσεις που ήδη κολυμπάς…”
“Είχες ανάγκη από λεφτά; Όχι, δεν πρόκειται για αυτό.”
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μα νομίζω δε θέλε πολύ εξήγηση...έμπορος ήταν ο άνθρωπος. Έμπορος/μεσάζοντας με μια αποθήκη. Τα χρόνια εκείνα οι έμποροι/μεσάζοντες έφερναν και πούλαγαν τα πάντα. Από τσιμπιδάκια μέχρι αυτοκίνητα.
 
Την είχα και εγώ την απορία , μεταπωλητης λοιπόν, ακούγεται λογικό.
 
Μα νομίζω δε θέλε πολύ εξήγηση...έμπορος ήταν ο άνθρωπος. Έμπορος/μεσάζοντας με μια αποθήκη. Τα χρόνια εκείνα οι έμποροι/μεσάζοντες έφερναν και πούλαγαν τα πάντα. Από τσιμπιδάκια μέχρι αυτοκίνητα.
Πράγματι το γενικό εμπόριο είναι μια λογική απάντηση. Αλλά να διακινεί ευπαθή προϊόντα όπως κατεψυγμένα κρέατα σε αποθήκη μαζί με μπαταρίες, σωλήνες, καναβάτσα κλπ; Μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο από υγειονομικής απόψεως; Εκτός και εάν δεν ήταν όλες οι δραστηριότητες του κ. Τσιλιβική εντός νόμιμου πλαισίου... ή απλά εγώ να αγνοώ την επαγγελματική πραγματικότητα της δεκαετίας του 1960 :)
 
Μάλλον το δεύτερο milo. Όποιος δεν έχει ψυγειο, νοικιάζει…Και για να είμαστε λίγο πρακτικοι. Αν έφερε μπακαλιάρο με 5 δρχ το κιλό και 1δρχ το κιλό στο ψυγείο για 10 μέρες μέχρι να τον πουλήσει, και τον πούλησε 10δρχ, έβγαλε 4δρχ το κιλό δλδ 400δρχ στα 100 κιλά και στον 1 τόνο 4000 δρχ. Με 25 τέτοιες δουλειές να το διαμερισμα της Πιπινου
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μεσίτης ακινήτων;

Στην wikipedia αναφερει

Ο Αντώνης Τσιλιβίκης (αλλά και Αντώνης Μπεϊζάνης) (Θανάσης Βέγγος) είναι ένας αρκετά εύπορος έμπορος υλικών και εργολάβος οικοδομών.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπα και γω πιστεύω στο μεταπωλητής. Έφερνε μεγάλες παρτίδες από ένα είδος στις αποθήκες του και το μεταπουλούσε κατά το συμφέρον. Νομίζω ότι ήταν και σε μία δύσκολη εποχή για εισαγωγές, οπότε αυτός που είχε το κεφάλαιο είχε και το πλεονέκτημα.
 
Ο κύριος Μπειζσνης είναι ο κλασικός μικρομεσαίος κεφαλαιούχος. Μπορεί μικρομαυραγοριτης στην Κατοχη που συγκέντρωσε ένα μικρό κεφάλαιο το οποίο μεγάλωσε μέσω του εμπόριου και σιγά σιγά έμπαινε και σε άλλους κλάδους αποθηκεύοντας το χρήμα του, Είτε σε ακίνητα είτε σε χρυσό κτλ κτλ ο κύριος Μπειζσνης ήξερε εμπειρικά ότι το χρήμα για να φέρει αξία πρέπει να κινείται και να είναι απλωμένο σε διάφορες μορφές ώστε αν μια μπατάρει να ρεφάρει η άλλη
 
Πίσω
Μπλουζα