Ποιο hard disk scan να πιστεψω?

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.328
Αντιδράσεις
1.343
Εχω πάρει έναν SSD intenso πριν από 6-7 μήνες περίπου. Τον τελευταίο μήνα όμως, σύμφωνα με το HD Sentinel μου βγάζει όλο και περισσότερα bad sectors. Ξεκίνησε με 2-3 bad sectors πριν από λίγες εβδομάδες που το κοίταξα και σήμερα μου βγάζει 39 (45% health).

Από την άλλη, το Crystal Disk info μου λέει ότι ο δίσκος είναι 100% εντάξει.

Και τα δύο προγράμματα μου βγάζουν λάθος τις ώρες χρήσης, κάτι λιγότερο από 90 ώρες ενώ είναι σίγουρα παραπάνω.

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση?
 
Backup των data για σιγουριά και δες τι λέει το SMART info του δίσκου σε πιο αναλυτική και raw μορφή. Ποιο από τα 2 apps αυτά μπορεί να το κάνει.
 
Και τα δύο αλλά μου δείχνουν διαφορετικά πράγματα το κάθε ένα, συν το ότι δεν πολυ καταλαβαίνω και πολλά από αυτά που γράφουν.
 
Ριξε κανα screenshot μηπως και βγαλουμε καμια ακρη...
 
Κάτι πάει πολύ στραβά... Με το που άνοιξα το HD Sentinel μετά από λίγες ώρες, για να βγάλω screenshot, το health έπεσε στο 20% και τα bad sectors διπλασιάστηκαν! Ουτε 3 ώρες δεν πέρασαν!

Το Crystal Disk δεν βλέπει κανένα θέμα παρόλα αυτά...

Untitled2.png

Untitled1.png

Untitled.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντομεταξύ ούτε του βγάζω τα μάτια να πεις ότι μέσα σε λίγους μήνες διαλύθηκε. Τα καθημερινά προγράμματα (firefox + kodi) τα τρέχω σαν portable απο το RAMDisk. Η χρήση του SSD είναι ότι κάνουν τα Windows 10 από μόνα τους...

Edit: Τα 80 bad sectors γίνανε 101. Καλά πάμε. Πριν ξεκινήσω το topic ήμουν στα 39. Και πριν λίγο καιρό στα 2. Το Crystal Disk ακόμα 100% good λέει. Πάντως δεν έχω δει κάποιο κόλλημα στην λειτουργία του PC.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πως πάει τώρα;

Χμμ αν τα values είναι όλα normal και το SMART test δεν δίνει errors, ίσως είναι ΟΚ ο δίσκος. Θα μπορούσες να κάνεις και ένα filesystem check. Δες τι θα πει για bad sectors. By the way, είναι full ο δίσκος ή έχει ελεύθερο χώρο;
 
Filesystem check εννοείς απλό check disk από τα Windows? Αυτό το έκανα και δεν έβγαλε κάτι. Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.

Ο δίσκος έχει 40GB ελεύθερα. Εκτός από τα Windows δεν έχει κάτι άλλο μέσα, μόνο ένα παιχνίδι που το είχα γράψει πριν καιρό για να το τεστάρω αν κάνει πιο γρήγορα loading και απλά δεν το έσβησα ακόμα. Γενικά χρήση δεν κάνω, δεν τρέχω τίποτα από εκεί, έχω το RAMDisk για αυτό. Τον έχω μόνο για να τρέχει τα Windows και τίποτε άλλο.

Το HD sentinel τώρα λέει ότι είναι στα 101 bad sectors (19% health) και έχει αρχίσει τα X και backup immediately και ότι του έχει μείνει λιγότερο από λίγους μήνες ζωής. To Crystal Disk info επιμένει 100% υγεία και όλα καλά. Γενικά δεν είδα κάποιο κόλλημα στα Windows ούτε συνάντησα κάποιο corrupted αρχείο αλλά δεν έκατσα να ανοίξω τα πάντα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το HD Sentinel έχει πανικοβληθεί έτσι. Και δεν ξέρω αν πρέπει να το εμπιστευτώ και να τον επιστρέψω τον δίσκο μιας και είναι στην εγγύηση αφού δεν έχει κλείσει χρόνο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To hd sentinel τρώει κάτι φρίκες. Θυμάμαι πέρυσι μου έδειχνε και εμένα τον δίσκο πως έχει 10% health και το filesystem check τον έδειχνε μια χαρά. Ο δίσκος ακόμη ζει και βασιλεύει.
 
Εκανα ένα sfc /scannow και μου έβγαλε "Windows Resource Protection did not find any integrity violations".

Μάλλον πρέπει να σταματήσω να χρησιμοποιώ το HD Sentinel.
 
Ο SSD σου δεν εχει δικο του utility?
 
Ειναι intenso. Ειναι εντελως της πλακας...

Απο την αλλη, αλλο δισκος, αλλο filesystem, αλλο system files.

Το sfc ελεγχει αν τα αρχεια των windows ειναι οι σωστες  εκδοσεις και δεν εχουν αντικατασταθει απο λαθος εκδοσεις.

Για να ελεγξεις το filesystem η εντολη ειναι chkdsk.

Αλλα μπορει κανεις να εχει προβλημα στον δισκο και να ειναι σε σημειο που δεν χρησιμοποιειται απο το filesystem, οποτε το chkdsk δεν θα σε βοηθησει.

Για να ελεγξεις τον ιδιο τον δισκο χρειαζεται συνηθως ενα διαγνωστικο της εταιριας που τον κατασκευαζει, αλλα σχετικα λιγες εταιριες δινουν διαγνωστικα για SSD.

Δεν ξερω μηπως τρεχει αυτα τα προγραμματα ταυτοχρονα και κανουν conflict το ενα με το αλλο...

Μπορει να δοκιμασει ενα ubuntu live και να τρεξει το disks tool που εχει module για SMART.

Image1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Imgema[/USER]Στη δουλειά μου έχουμε αγοράσει πάνω από 500 SSD, μόνο 2 έχουν χαλάσει (δεν είχαν bad sectors, απλώς έπαψαν να αναγνωρίζονται από τον υπολογιστή), κι ούτε ποτέ τρέξαμε κάποιο disk check εργαλείο. Μην παιδεύεσαι αλλο. Το μόνο που θες είναι ένα εργαλείο που να μπορεί να δείξει S.M.A.R.T πληροφορίες ενός δίσκου, το Crystal Disk info το κάνει αυτό, βασίσου στις πληροφορίες αυτές που είναι του ΙΔΙΟΥ του δίσκου, δεν τις αναπαράγει κανένα εργαλείο. Αν στο δίσκο αυτό έχεις κρίσιμα δεδομένα, χρειάζεσαι και ακόμα ένα δίσκο για να τα παίρνεις backup, κατα προτίμηση μηχανικό δίσκο, όχι SSD.

Για μένα το πιο σωστό είναι αυτό που είπε ο freaktmp, η χρήση εργαλείου της εταιρίας που κατασκευάζει το δίσκο.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ guys ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δεν τρέχω και τα δύο μαζί πάντως, γενικά δεν τρέχει τίποτα στο background όταν ανοίγω το καθε ένα ξεχωριστά.

SSD tool για intenso δεν βρήκα.

Η σούμα μέχρι στιγμής είναι η εξής. Και τα δύο utilities στο SMART δεν βγάζουν κάτι, όλα OK. Τα chkdsk και sfc επίσης δεν δείχνουν κάποιο error. Πρακτικά το σύστημα είναι σταθερό. Δεν έχω δει κάποιο κόλλημα ή corruption ακόμα.

To "wmic diskdrive get status" command μου τα βγάζει όλα OK και αυτό.

Αλλά ενώ το Crystal Disk βγάζει 100% health, το HD Sentinel βγάζει 19% το οποίο μάλιστα άλλαξε 3 φορές μέσα σε μια μέρα για να φτάσει εκεί.

Το θέμα μου δεν είναι τα αρχεία, τα πάντα τα έχω backup και μάλιστα δύο φορές σε άλλους εξωτερικούς δίσκους. Ουτε έχει κάτι σημαντικό μέσα στον SSD, όπως είπα είναι μόνο για να τρέχει τα Windows. Απλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να το στείλω πίσω στο μαγαζί για αντικατάσταση. Εγώ θα ήθελα να τον αλλάξω για να είμαι ήσυχος αλλά σκέφτομαι την τσάμπα ταλαιπωρία να μου τον επιστρέψουν και να μου πούνε ότι ο δίσκος είναι OK. Τεσπα, έχω ακόμα 4-5 μήνες μέχρι να λήξει η εγγύηση οπότε βλέπω.

Edit: Μία τελευταία ερώτηση... Υπάρχει κάποιος λόγος που το "power on hours" έχει κολλήσει στις 97 ώρες και στα δύο utilities?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Edit: Μία τελευταία ερώτηση... Υπάρχει κάποιος λόγος που το "power on hours" έχει κολλήσει στις 97 ώρες και στα δύο utilities?
Άλλαξε τώρα; Ίσως δεν ανανεώνεται σε real time.

Μάλλον πέταξε το αυτό το Sentinel. Αλλά βλέπω έχει και ένα tab 'Log'. Λέει τίποτα συγκεκριμένο εκεί;

Πάντως το SMART info σου μια χαρά φαίνεται αν συγκριθεί με το δικό μου εμένα ήδη λέει old-age (σαν του freaktmp), που είναι και πιο γνωστού brand γενικά, Sandisk, όπως το βγάζει το Disks utility στο Ubuntu τέσπα. Τρέχω Ubuntu σαν κύριο OS, δεν είναι από LiveUSB.

smart_info.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυστυχώς έγινε expired η έκδοση που είχα (του HD Sentinel) οπότε ξανακατέβασα την portable έκδοση και το log άδειασε.

Πάντως το timer έχει κολλήσει στις 97 ώρες εδώ και πολύ καιρό. Και ακόμα έτσι είναι.
 
Εχεις αναβαθμισει το firmware του; Συνηθως κατι τετοια περιεργα λυνονται με αναβαθμιση.
 
Εχεις αναβαθμισει το firmware του; Συνηθως κατι τετοια περιεργα λυνονται με αναβαθμιση.
Οχι αυτό δεν το σκέφτηκα. Θα δω αν υπάρχει firmware update και θα το ψάξω λίγο να δω αν αξίζει τον κόπο και τι ρίσκο έχει
 
Κανε μια μικρη ερευνα, ο kingston που εχω μου εκανε επισης καποια μικρα προβληματα, αλλα τα ελυσα με αναβαθμιση. Πολυ περιεργο παντως να μην εχει εργαλια η ιδια η εταιρεια για ελεγχο και διαγνωστικα.. Δοκιμασες να ερθεις σε επικοινωνια μαζι τους;
 
Στο site intenso δεν βρήκα κάποιο download για τα SSD τους, μόνο ένα data sheet διαφημιστικό. Ούτε firmware ούτε διαγνωστικά ούτε τίποτα. Για το θέμα επικοινωνίας άσε, αν δω ότι τρώει κόλλημα ο δίσκος ή γίνει έστω και ένα αρχείο corrupt μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα το πάω στο μαγαζί με την εγγύηση. Προς το παρών θα το θεωρήσω λάθος του HD Sentinel όλο αυτό.
 
Πίσω
Μπλουζα