Προσοχή Κίνδυνος (1983)

Dominion

RetroMasteR
Joined
17 Μάρ 2006
Μηνύματα
1.463
Αντιδράσεις
526
Προσοχή Κίνδυνος (1983)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Προσοχή_κίνδυνος

Μια μεγάλη - κατά την άποψή μου - ελληνική ταινία, που φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της ελληνικής επαρχίας (αλλά και του ελληνικού μετεμφυλιακού κράτους). Ήρωας της ταινίας είναι ο Σιδέρης (ένας φονιάς, δοσίλογος και τραμπούκος σε μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Τίτο Βανδή) που ζει στήνοντας ατυχήματα σε διερχόμενα αμάξια μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του (2 αγόρια και μια κόρη με την οποία και διατηρεί αιμομικτική σχέση), υπό την ανοχή της χωροφυλακής και των συγχωριανών που τον φοβούνται. Αρκετά σκληρή ταινία με εξαιρετική φωτογραφία και μοντάζ πέρα από τις ερμηνείες που δίκαια τις χάρισαν 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1983.

[EDIT:link]

th_18294_prosoxi_kindynos_123_1042lo.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσοχή Κίνδυνος (1983)

Μια δραματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Σταμπουλόπουλου που προβλήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το 1983.

Υπόθεση:Φονιάς, τραμπούκος,άρπαγας φόβος και τρόμος της γύρω περιοχής. Την ίδια στιγμή "πατέρας αφέντης" των παιδιών του, επιβάλλοντας την εξουσία του με την βία.

Ο Φόνος στοιχείο που επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται, είναι για το Σιδέρη και τα παιδιά του,δύο αγόρια και ένα κορίτσι, "επάγγελμα και τρόπος ζωής". Απομονωμένος σε ένα άγριο νταμάρι στην άκρη του έρημου επαρχιακού δρόμου,στήνει με την βοήθεια των παιδιών του θανατερές παγίδες για τα περαστικά αυτοκίνητα με μοναδικό στόχο το πλιάτσικο.Γέννημα θρέμμα του παρακράτους και της πολιτικής τρομοκρατίας που ακολούθησε τον εμφύλιο, έχει τη βία σα δεύτερη φύση.Φονιάς, τραμπούκος,άρπαγας φόβος και τρόμος της γύρω περιοχής - προστατευόμενος όμως της ντόπιας χωροφυλακής,είναι ταυτόχρονα και ο "πατέρας αφέντης" των παιδιών του επιβάλλοντας την εξουσία του με την βία. Η αιμομικτική σχέση του με την κόρη του - Μόρφω - έχει από καιρό ξεπεράσει το όριο της αρχέγονης αμαρτίας και έχει εξελιχθεί σε μια μορφή πορνείας με βάση την οικονομική συναλλαγή. Το δράμα παίζεται σε 2 επίπεδα.Ένα αυτό της εγκληματικής δραστηριότητας, που προκαλεί την αντίδραση των υποψιασμένων κατοίκων του κοντινού χωριού, και ένα εκείνο των σχέσεων ανάμεσα στα ίδια τα μέλη της οικογένειας.

Οι τίτλοι αρχής της ταινίας:

[video=youtube_share;aPraxhMWJDU]

 
Νομίζω η συγκεκριμένη θα έπρεπε να μεταφερθεί γιατί δεν είναι βιντεοταινία , είναι κινηματογραφική ταινία.
 
Δεν είναι ξένη ρε παιδιά, ελληνική είναι, βάλτε την στη σωστή θέση.
 
Επική ταινία. Αξίζει κάποιος να την δει. Δίνει τροφή για σκέψη.
 
Καλη ταινια. Την ειδα προσφατα. Οι καλυτερες ερμηνειες για μενα ηταν του Τιτου Βανδη και της Βουλας (που ειχε το καφενειο). Αρκετα καλη και η ερμηνεια του Κατρανιδη.

Αυτο που μου εκανε εντυπωση ηταν η υπερβολη στο χαρακτηρα του Βανδη. Δεν υπηρχε τιποτα που να σε 'ελξει' προς αυτον. Και δολοφονος, και μαυραγοριτης, και ρουφιανος και παιδεραστης και ολα μαζι. Φανταζομαι υπαρχουν ατομα με τις επιμερους αυτες οι ιδιοτητες, αλλα το να υπαρχουν ατομα με ΟΛΕΣ αυτες τις ιδιοτητες συγκεντρωμενες ισως ειναι λιγο υπερβολικο νομιζω. Προφανως ο σκηνοθετης μεσα απο την υπερβολη ηθελε να αναδειξει αυτον τον αλλο κοσμο.
 
Πίσω
Μπλουζα