Προσπάθεια "ανανεωσης" δύο CRT οθονών (αποτυχία!)

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.328
Αντιδράσεις
1.343
Ποστάρω εδώ μπας και κάποιος ρετρομανιακός μπορεί να μου δώσει τα φώτα του.

Εχω λοιπόν δύο CRT monitors τα οποία δεν θα τα άλλαζα με καμία LCD. Ως CRT έχουν πολύ καλύτερο motion resolution και μηδαμινό input lag. Δυστυχώς όμως, ως CRT, είναι πολύ παλιές και έχουν αρχίσει τα προβλήματα.

Η μία οθόνη είναι μια Sony Trinitron Multiscan E220. Αυτή η οθόνη έχει δύο θέματα. Το ένα είναι ότι είναι πολύ σκοτεινή η εικόνα και πρέπει να ανεβάζω το gamma από τους drivers πολύ ψηλά για να δείχνει σωστά (από 1.00 στο 1.70). To δευτερο πρόβλημα είναι ότι το κάτω μέρος της οθόνης είναι παραμορφωμένο όπως στην φωτογραφία παρακάτω:

.
20170527_175822.jpg


Το κάτω μέρος είναι "πατικωμένο" και παραμορφώνεται ακόμα περισσότερο όταν τα χρώματα είναι σκοτεινά αλλά ανοίγει κάπως όταν βλέπω κάτι φωτεινό με άσπρο background. H μόνη λύση που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι να ανεβάσω την εικόνα προς τα πάνω και να την μικρύνω, ώστε το προβληματικό σημείο να είναι άδειο. Αλλά έτσι υπάρχει ένα μεγάλο border στο κάτω μέρος, ήδη όπως βλέπετε στην φωτό είχα ανεβάσει την εικόνα γιατί η μπάρα ήταν λεπτή σαν κλωστή αλλά ήθελε κι άλλο να είναι σωστή.

Η άλλη οθόνη είναι μία Panasonic Panaflat PF70. Αυτή δεν έχει θέμα με την εικόνα έχει όμως με έναν ήχο που ακούγεται από μέσα σαν τρίξιμο το οποίο είναι πολύ δυνατό για να μπορώ να το αγνοήσω (Η οθόνη δεν έχει ηχεία).

Ως άσχετος με το να φτιάχνω ηλεκτρονικά, είπα να κάνω το μόνο που μπορώ, δηλαδή να τις ανοίξω και να τις καθαρίσω μπας και αλλάξει κάτι, μιας και ήξερα ότι δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ και λογικά η σκόνη μέσα θα είναι σαν κουβέρτα. Ετσι και έκανα και όντως η σκόνη ήταν μπόλικη:

.
20170527_173448.jpg


Και μετά το καθάρισμα με το φισητηράκι:

.
20170527_174958.jpg


Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμία διαφορά. Μάλιστα θεωρώ πως το τρίξιμο στην δεύτερη οθόνη είναι ακόμα πιο δυνατό τώρα ίσως γιατί το παχύ στρώμα σκόνης που είχε λειτουργούσε σαν ηχομόνωση.

Οποιαδήποτε βοήθεια - συμβουλή ευπρόσδεκτη παιδιά. Δυστυχώς χρήματα δεν έχω να τις επισκευάσω κάπου αλλά μπορώ να προσφέρω σε είδος.

(κανά παλιό PC part από τα πολλά που έχω, μην χαίρεστε :p )

.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H panasonic μπορει να θελει αλλαγη πυκνωτων στο κυκλωμα του ηχου,κατι που ειναι σχετικα ευκολο αλλα αντε να βρω χρονο να το κανω...για την sony εισαι σιγουρος οτι δεν ειναι μαγνητισμενη εκει?(αν και το χρωμα το βλεπω ΟΚ)
 
Δεν ξέρω για μαγνητισμό, δεν έχω αλλάξει κάτι τελευταία ούτε ακουμπάω κατι δίπλα της. Στην δοκιμή μάλιστα την είχα πάνω σε μία ξύλινη καρέκλα.

Αν είναι όντως αυτό όμως πως την απομαγνητίζω? (το Degauss πάντως δεν αλλάζει κάτι)

Οσον αφορά την Panasonic, μαλλον φταίω εγώ που το έγραψα έτσι αλλά ο ήχος δεν βγαίνει από ηχεία. Η οθόνη δεν έχει ηχεία βασικά (έκανα edit για σαφήνεια). Ακούγεται ένα τρίξιμο από μέσα της σαν στατικός ηλεκτρισμός ένα πράγμα. Το οποίο μάλιστα ψιλο αλλάζει κάθε φορά που αλλάζω ανάλυση. Από πυκνωτές όσους είδα φαίνονταν καλοί, ούτε φουσκώματα ούτε τίποτα αλλά βέβαια δεν μπορούσα να δω καλά αυτούς που ήταν μπροστά χαμηλά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πιθανοτατα τοτε αυτο που ακους στην panasonic να ειναι ο μετασχηματιστης υψηλης...

Για απομαγνητισμο θελει ειδικο εργαλειο...
 
Κάτι που δεν έγραψε κανείς, αυτες οι οθόνες είναι επικίνδυνες και θέλει προσοχή μην ακουμπήσεις την οθόνη απο πίσω γιατί μπορεί να σε σκοτώσει στο δευτερόλεπτο. Το ότι είναι σβηστές δε σημαίνει ότι δεν έχουν και τάση. Καλύτερα να μιλήσεις με κάποιο ηλεκτρονικό και να του εξηγήσεις το πρόβλημα και πόσο περίπου θα σου κοστίσει. Αν και πριν απο αρκετά χρόνια (καμιά 10αριά) που πήγα ένα 1084s που μου είχε χαλάσει μου ζήταγε παραπάνω από όσο έκανε το μόνιτορ για να το φτιάξει (πάνω απο 50 ευρώ αν θυμάμαι καλά) οπότε πήγε αποθήκη και παραμένει εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις μόνος σου αυτές τις οθόνες χωρίς γνώσεις οπότε χρειάζεσαι ηλεκτρονικό.

Οσον αφορά το πρόβλημα, πιθανόν είναι να έχει πρόβλημα τροφοδοσίας το μόνιτορ με τη χαμηλή φωτεινότητα. δηλάδη το τροφοδοτικό δε δίνει τα voltage που περιμένει το κύκλωμα αλλά δίνει λιγότερο και ως αποτέλεσμα έχεις πρόβλημα γεωμετρίας και φωτεινότητας. Το τροφοδοτικό-βετεράνος παραδίδει πνεύμα από τη πολυετία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Οπότε μάλλον θα μείνουν έτσι.

Πάντως το θέμα με την παραμόρφωση στο κάτω μέρος της οθόνης με κούφανε σήμερα. Αυτό από τότε που ξεκίνησε πήγαινε όλο και πιο πάνω, με αποτέλεσμα το πρόβλημα στο κάτω μέρος να μεγαλώνει κι εγώ να ανεβάζω την εικόνα πιο ψηλά. Σήμερα είπα να κατεβάσω την εικόνα και να γεμίσω το προβληματικό σημείο για να δω πως θα αντιδράσει. Ε, φανταστείτε ότι πατικώνεται τόσο πολύ που σε κάποια φάση "αντιστρέφεται". Δηλαδή κατεβάζω το mouse και καθώς συμπιέζεται όλο και πιο πολύ μετά αντιστρεφεται (σαν καθρέφτης) και πάει προς τα πάνω! Σαν να είναι το κατω μέρος διπλωμένο δηλαδή σαν πάπυρος ένα πράγμα. Δεν ξέρω αν το πιάνετε αλλά μόνο με video θα μπορούσατε να το δείτε. Εχει πλάκα πάντως, δεν έχω ξαναδει κάτι παρόμοιο.
 
Το λιγότερο που θα σου πάει να επισκευάσεις το μόνιτορ θα είναι 50-60 ευρώ αν είναι το τροφοδοτικό, οπότε σε συμφέρει πιο καλά να πάρεις μια άλλη οθόνη μεταχειρισμένη.
 
κι αν βρεις ηλεκτρονικό κι αν είναι πρόθυμος να το επισκευάσει κι αν βρει ανταλλακτικά κι αν βρει το σχέδιο...το λέω ως παθών μιας και έχω έναν πολύ καλό φίλο ηλεκτρονικό και του έχω πάει άπειρα πράγματα για φτιάξιμο και μου τα φτιάχνει τζάμπα αλλά υπάρχουν αυτά τα εμπόδια...ΠΟΤΕ χέρι σε τηλεόραση αν δεν ξέρουμε εγώ δεν τολμώ ούτε να τις ανοίγω να τις ξεσκονίσω η υψηλή τάση είναι 30,000 βολτ!Αρκετά να σε κάνουν ψητό (η λεγόμενη βεντούζα). Αλλά και τα πηνία εκτροπής έχουν επίσης υψηλή τάση.
 
Πίσω
Μπλουζα