Πυρ και Μανία (1990 ΕΤ2)

thebest20

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
24 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.961
Αντιδράσεις
447
Πυρ και Μανία (1990 ΕΤ2)


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/Πυρ_και_μανία

Υπήρχε μία τέτοια εκπομπή,ήμουν 3-4 χρονών όταν παιζόταν στην ΕΡΤ-1 ή ΕΡΤ-2 ήταν.Το τραγουδάκι πήγαινε έτσι

"Πυρ και μανία σήμερα

μα μπέρδεψα το σήμερα

το μάτι μου το έκλεισα

και γύρισα στο χθες"

έχει κανείς πληροφορίες?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ

thebest20 είπε:
Υπήρχε μία τέτοια εκπομπή,ήμουν 3-4 χρονών όταν παιζόταν στην ΕΡΤ-1 ή ΕΡΤ-2 ήταν.Το τραγουδάκι πήγαινε έτσι
"Πυρ και μανία σήμερα

μα μπέρδεψα το σήμερα

το μάτι μου το έκλεισα

και γύρισα στο χθες"

έχει κανείς πληροφορίες?
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ.

ΗΤΑΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΣΑΤΥΡΙΖΕ ΤΟ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΕ ΚΩΜΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ.
 
Φίλε L177,αφού σε καλωσορίσω αρχικά στο forum,να σου πω ότι στη γλώσσα των forums,τα κεφαλαία δείχνουν ότι φωνάζεις,συνεπώς,προτείνεται ασφαλώς να γράφεις με μικρά γράμματα...
 
L177 είπε:
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ.ΗΤΑΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΣΑΤΥΡΙΖΕ ΤΟ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΕ ΚΩΜΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ.
H Ρένια Λουιζίδου θα ήταν μικρούλα τότε,γύρω στα 25,πανε και 18 χρόνια,3 χρονών ήμουν και θυμάμαι που τέλειωνε με ένα δισκάκι βινυλίου που γύριζε στο πικάπ...υπήρχαν 2 εκπομπές μια καθημερινή που το τραγουδάκι το έλεγε μια κοπέλα,και μία που την έβαζε Σάββατο...αν θυμάμαι καλά!!!!!!!!Τι τραγουδιστές καλούσαν αν θυμάται κάποιος?Έντεχνο στυλ ή λαϊκούς?Ήταν κάτι σαν το σημερινό Άλ Τσαντίρι?
 
Παιδιά ΙΣΑ που θυμάμαι το τραγούδι κι εγώ! Έδειχνε κανένα χορευτικό στην αρχή σε στυλ "Κουφώματα" με τον Ζουγανέλη και τη μπαλαρίνα; Σαν κάτι να θυμάμαι αλλά πολύ αμυδρά. Καλά για Ρένια Λουιζίδου και Άγγελο Πυριόχο ούτε συζήτηση πως θυμόμουν κάτι τέτοιο!! Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις!
 
Πυρ και μανία

Σκηνοθέτης: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Παρουσίαση: Άγγελος Πυρριόχος, Ρένια Λουιζίδου, Πάνος Χατζηκουτσέλης




ΕΤ-2, 1990

Μία ψυχαγωγική εκπομπή με παρουσιαστές τον Άγγελο Πυρριόχο, τη Ρένια Λουιζίδου και τον Πάνο Χατζηκουτσέλη (για τον τελευταίο υπάρχει μόνο μία αναφορά, σε ιστολόγιο). Στη μουσική των τίτλων είχε και ένα τραγουδάκι, που έλεγε στο ρεφρέν:
Πυρ και μανία σήμερα/


που όλα είναι εφήμερα....


 


Αν γίνεται να μεταφερθούν οι πληροφορίες και από το παλιότερο θρεντ


εδώ, γιατί πιστεύω ότι κατατάσσεται σε μουσικές/ψυχαγωγικές εκπομπές και όχι σε κωμικές, αν και σαφώς είχε και τέτοια στοιχεία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το είχα γράψει σε άλλο post παλιότερο,και ρωτούσα με τι είναι σχετικό,γιατί πρέπει να ήμουν πολύ μικρός όταν το έδειχνε!Το μόνο που θυμάμαι είναι ένα τραγουδάκι στο τέλος της κάθε εκπομπής,και ένα πικάπ,πάνω στο οποίο γύριζε ένας δίσκος βινυλίου.
 
Η εκπομπή προβλήθηκε για δυο σεζόν. Την πρώτη (σεζόν 1989-90) ήταν κάτι σαν μουσικό μαγκαζίνο, που παρουσίαζαν ο Πυριόχος με την Λουιζίδου με καλεσμένους/ες παλιούς/ές και νεότερους/ες τραγουδιστές/τριες ενώ υπήρχε πάντα μια ενότητα "ρετρό", στην οποία ο Πυριόχος και η Λουιζίδου έκαναν αναδρομή στα παλιά δείχνοντας αποκόμματα από εφημερίδες, φωτογραφίες και βίντεο από ταινίες (συχνά λειτουργούσαν ως εισαγωγή στον/στην καλεσμένο/η από τα παλιά). Ανάμεσα σ' αυτούς/ές που φιλοξενήθηκαν ήταν η Σπεράντζα Βρανά, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Τζίμης Μακούλης, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Μαίρη Λίντα, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Καλδάρας, ο 16χρονος τότε Φοίβος Δεληβοριάς, η Σαββίνα Γιαννάτου κ.ά. κ.ά. κ.ά. Οι τίτλοι που θυμάται ο thebest ήταν από την πρώτη σεζόν.

Τη δεύτερη σεζόν (1990-91) η εκπομπή έγινε μια δραματοποιημένη αναδρομή στο παρελθόν του ελληνικού τραγουδιού από το 1940 ως σήμερα. Στο πρώτο μισό της σεζόν η αναδρομή γινόταν μέσα από τις περιπέτειες δυο οικογενειών που συμπεθέριαζαν: από τη μια ο Πάνος Χατζηκουτσέλης και η Κατιάνα Μπαλανίκα με κόρη τη Γιολάντα Μπαλαούρα και από την άλλη ο Νίκος Δημητράτος και η Βέτα Προέδρου με γιο τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Η ιστορία ξεκινούσε με τον αρραβώνα των δυο νέων που έγινε την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εμβόλιμα στην ιστορία γινόταν αναδρομή στα καλλιτεχνικά γεγονότα της εποχής και παρουσιάζονταν τα τραγούδια είτε από τους/τις ηθοποιούς στο πλαίσιο της ιστορίας είτε από δημοφιλείς τραγουδιστές/τραγουδίστριες σε ανεξάρτητα βιντεάκια (με φόντο συνήθως αποκόμματα από τις εφημερίδες της εποχής). Εμφανίστηκαν πάμπολλοι/ες: Αρλέττα, Γαλάνη, Βρανά, Γλυκερία, Ζορμπαλά, Βογιατζής είναι κάποια ονόματα που μου 'ρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

Ο Πυριόχος και η Λουιζίδου σχολίαζαν τα τεκταινόμενα και θυμούνταν εις διπλούν: αφενός ως... οι ίδιοι, αόρατοι ομως για τους/τις ηθοποιούς, και αφετέρου από δυο κάδρα ως μεταμφιεσμένοι πρόγονοι των ηθοποιών, "Ευάγγελος" και "Ζαχαρένια".

Όταν η σειρά έφτασε στα χρόνια του 55-56, το καστ άλλαξε, γιατί υποτίθεται κάποιοι/ες έφυγαν στην Αμερική: αποχώρησαν Μπαλανίκα-Προέδρου, αλλά παρέμειναν Χατζηκουτσέλης-Δημητράτος και προστέθηκε η Μάρθα Καραγιάννη.

Επίσης εμφανίστηκαν ως θεία κι ανηψιά εξ Αμερικής η Ελένη Γερασιμίδου και η Κάτια Αθανασίου, η παλιά αγαπημένη "Τούλα" του Λούνα Παρκ που είναι σύζυγος του Ζακ Ιακωβίδη, ο οποίος επιμελούνταν μουσικά το "Πυρ και μανία" τη δεύτερη σεζόν.

Τελικά η σειρά πρέπει να ολοκληρώθηκε όταν η αναδρομή έφτασε στο τέλος της δεκαετίας του '70 (ή κάπου εκεί σταμάτησα να τη βλέπω εγώ...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φιλε appoul σ' ευχαριστουμε πολυ για ολες αυτες τις λεπτομεριες και μπραβο για την γερη μνημη που εχεις.
 
Όντως appoul μας εντυπωσιάζεις με τις λεπτομέρειες που θυμάσαι από το "Πυρ και Μανία" - Εύγε!

Τώρα το σχετικό λήμμα στη RetroDB θα μπορεί να γίνει πολύ πιο πλήρες! :)
 
Φίλοι μου, να 'στε καλά. Η μνήμη μου βέβαια έχει βοηθηθεί σημαντικά από τις παλιές μου βιντεοκασέτες!
 
Για το τραγουδάκι των τίτλων: λέει "που όλα είναι εφήμερα", ή "που όλα είναι χίμαιρα"΄; Ταιριάζουν και τα δύο νομίζω. Λεπτομέρειες που σκαλίζω κι εγώ... :p
 
Νομίζω έλεγε "εφήμερα" αλλά πρέπει να ανατρέξω στις βιντεοκασέτες για να βεβαιωθώ...
 
Γίνεται να ανέβει η έναρξη ή το κλείσιμο στο youtube?Είναι πολύ νοσταλγική εκπομπή!

Επίσης νομίζω ήταν 2 εκπομπές με ίδιο τίτλο!Μία που την έδειχνε μεσημέρι και το τραγουδάκι το έλεγε μια κοπέλα με γλυκιά φωνή και ήταν σε ρυθμό πιο πολύ latin-jazz και έδειχνε το δίσκο που γύριζε στο πικάπ,ενώ υπήρχε και η εκπομπή του Σαββάτου που το τραγουδάκι το έλεγαν κάτι άντρες και φαινόταν πιο σατυρικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την πρώτη σεζόν τα λόγια αυτά τραγουδιούνταν σε ένα πιο μελωδικό στυλ με μουσική του Άκη Γούναρη (σαλονικιός πιανίστας και συνθέτης, εμφανιζόταν στην εκπομπή). Η φωνή που θυμάσαι, thebest20, ήταν η Ρένια Λουιζίδου (που τραγουδούσε μαζί με τον Πυριόχο το τραγούδι). Ίσως θυμάσαι κάποια μεσημεριανή επανάληψη της εκπομπής;

Τη δεύτερη σεζόν τα λόγια τραγουδιούνταν μη πιο ρυθμική μουσική που ανήκε στον Ζακ Ιακωβίδη.

Θα ασχοληθώ με το αίτημά σου στο μέλλον...
 
Πότε προβαλλόταν συνήθως?Γιατί θυμάμαι ότι προβαλλόταν κάθε μέρα το μεσημέρι και συγκεκριμένα το 91 πρέπει να ήταν.Αυτό με τη μελωδική φωνή και το πικάπ,στο οποίο γύριζε ο δίσκος,το θυμάμαι πολύ καθαρά,την ώρα που τέλειωνε η εκπομπή ξεκινούσαμε φαγητό!Και κάθε Σάββατο βράδυ θυμάμαι την άλλη μουσική που όπως λες δεν είναι μελωδική,και μου την έσπαγε αυτή η μουσική!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και τις δυο σεζόν η εκπομπή προβαλλόταν Σάββατο βράδυ. Νομίζω όμως ότι η πρώτη σεζόν (στους τίτλους της έδειχναν το σκηνικό που ήταν ένα γιγαντιαίο πικάπ, αλλά δεν γύριζε ο δίσκος) προβλήθηκε και σε επανάληψη σε μεσημεριανές ώρες (αλλά δεν θυμάμαι αν προβαλλόταν κάθε μέρα ή μόνο μια φορά την εβδομάδα).
 
Και είχα την εντύπωση ότι γύριζε ο δίσκος!Θα είχε ενδιαφέρον να ξαναέβλεπα τους τίτλους αρχής και τίτλους τέλους!Άραγε να υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ???????

Επίσης εκείνη την εποχή πρέπει να έπαιζε κι άλλη μια εκπομπή με τίτλο "Δυο Δυο Στη Μπανιέρα" και είχε το ομώνυμο τραγουδάκι...αλλά έψαξα στη RETRODB και δε μου έβγαλε κάτι
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα