Πως να κάνετε συγκολλήσεις με ηλεκτροκόλληση...

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.415
Αντιδράσεις
6.002
150750.jpg (Ελπίζω να μην είμαι offtopic αγαπητή Κάμπια!)

Λοιπόν πρώτα χρειάζεστε μια κόλληση αυτή καθ'αυτή. Είναι αυτό το πορτοκαλί κουτί. Αυτή στη φωτογραφία είναι inverter και είναι αρκετά ακριβή. Εγώ την πήρα 270 € από μαγαζί με σιδηρικά. Φτάνει μέχρι 140 Α και 4 άρι ηλεκτρόδιο. Απλές κολλήσεις ξεκινούν από 50 € από γνωστή αλυσίδα σούπερμαρκετ 80 Α 70 € λίγο καλύτερη 120 € ακόμη καλύτερη από γνωστή αλυσίδα ειδών σπιτιού και 150 € μια απλή inverter 80 A. Τα πλεονεκτήματα της inverter είναι:χαμηλή κατανάλωση ρεύματος μικρός όγκος και βάρος (αυτή είναι 3.5 κιλά!) μεγάλος βαθμός απόδοσης καλό "γαζί" δυνατότητα χρήσης πλήθους ηλεκτροδίων δουλεύει και με γεννήτρια εύκολα ρυθμίζονται τα αμπέρ με ποτενσιόμετρο κλπ.μειονέκτημα ακριβές! επίσης οι απλές βγάζουν εναλλασσόμενο ενώ οι inverter συνεχές.ΠΡΟΣΟΧΗ:αν πάρετε απλή ΠΟΤΕ μην αγγίζετε το ηλεκτρόδιο όταν η κόλληση είναι αναμμένη, κλείνει κύκλωμα με το σώμα σας με το γειωμένο κροκοδιλάκι της γείωσης! Αντίθετα με το συνεχές δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος μιας και το - δεν είναι γειωμένο. Για να ανάψει το τόξο τρίβουμε απαλά το ηλεκτρόδιο με την επένδυση πάνω στην επιφάνεια προς κόλληση με το ηλεκτρόδιο προς το μέρος μας και με κλίση 45ο προς την επιφάνεια. Όταν ανάψει το τόξο προχωράμε σιγά-σιγά μετακινώντας το ηλεκτρόδιο φροντίζοντας να μην είναι σε επαφή με τα χείλη του μετάλλου. Εννοείται ότι συνδέουμε το κροκοδειλάκι της γείωσης με το μεταλλικό αντικείμενο. Το ηλεκτρόδιο που φαίνεται στην φωτογραφία είναι ανοξείδωτο 2.0 χιλ. Υπάρχουν κοινά σιδήρου, για δύσκολα συγκολλούμενους χάλυβες, για ανοξείδωτα, για αλουμίνιο, για χυτοσίδηρο (μαντέμι) με και χωρίς χάλυβα, για μπρούντζο και όλα αυτά, κατά περίπτωση, 2.0,2.5,3.2 και 4 χιλιοστά. Ρυθμίζουμε φυσικά τα αμπέρ ανάλογα με το ηλεκτρόδιο και το πάχος του κομματιού που θα κολλήσουμε.Επίσης δεν ξεχνάμε την προστατευτική μάσκα μιας και η έντονη λάμψη του τόξου θα πειράξει σίγουρα τα μάτια μας και δεν βλέπουμε κιόλας τι κάνουμε! Το ματσακόνι επίσης μιας και υποτίθεται ότι ματσακονίζουμε την κόλληση και την τρίβουμε για να δούμε αν είναι ομοιογενής και γερή. Έτσι μ΄αυτό μπορούμε να επισκευάσουμε και να κατασκευάσουμε οποιοδήποτε μεταλλικό αντικέιμενο!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Uskoke είπε:
Λοιπόν πρώτα χρειάζεστε μια κόλληση αυτή καθ'αυτή.............
Πολύ καλή περιγραφή, ιδίως οι εξηγήσεις αναφορικά με τις διαφορές συστήματος inverter με τα παραδοσιακά. Δεν έτυχε να κάνω ηλεκτροσυγκόλληση ποτέ, καλό είναι να ξέρω τα βασικά. Ευχαριστώ φίλτατε!
 
Ωραία όλα αυτά και ευχαριστούμε αλλά σε ηλεκτρονικά μαστορέματα χρειάζεται ηλεκτροσυγκόληση; Δεν είναι πιο για πιο βαριές εργασίες; Αν ναι που μπορεί να χρησιμεύσει;
 
Σε αμιγώς ηλεκτρονικά ζητήματα χρησιμοποιείτε κολλητήρι ηλεκτρονικού. Δηλαδή σε δουλειά γραφείου πλακέτες, λεπτά καλώδια, αντιστάσεις, πυκνωτές κλπ. Τώρα αν είναι να κολλήσεις δύο σιδερένιες χοντρές βέργες τότε η ηλεκτροκόλληση είναι μονόδρομος. Κάθε εργαλείο για την δουλειά του.

edit: uskoke Να σε ρωτήσω κάτι εσύ που ξέρεις φίλε, τα ανόδια έχουν θέμα με την χαμηλή θερμοκρασία; Γιατί τον χειμώνα προσπάθησα να κολλήσω δύο χοντρά μέταλλα με την ηλεκτροκόλληση που έχω, και παρόλλο που είχα τρίψει στα σημεία το χρώμα δεν λειτουργούσε η κόλληση. Βέβαια δεν ξέρω αν γενικώς λειτουργεί πλέον η ηλεκτροκόλληση. Λέω πάντως μήπως έφταιγε η θερμοκρασία γιατί ήταν και σε υπόγειο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παρακαλώ πολύ αετέ 1,τζώνυ κι εγώ αναρωτιόμουν όλα αυτά τα χρόνια (είχα ξεκινήσει κι εγώ σαν ηλεκτρονικός) μέχρι που αγόρασα μια!Τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει! Όντως δεν έχει πολύ σχέση με ηλεκτρονικά μαστορέματα έχει σχέση με μαστορέματα...γενικώς!Νιόβη είναι τα πλακάκια στο δωμάτιο μου, όλο το σπίτι έχει τέτοια, είναι του '47!Τελώνιο συνήθως έχουν θέμα με την υγρασία και όχι τόσο με την χαμηλή θερμοκρασία. Τι εννοείς δεν λειτούργησε;Πετούσε σπίθες και κολλούσε το ηλεκτρόδιο και δεν άναβε το τόξο ή ήταν τελείως νεκρή;Είναι απλή ή inverter; Θα μπορούσες να βάλεις τα ηλεκτρόδια... στον φούρνο (δεν κάνω πλάκα έτσι λένε οι οδηγίες κάποιων που έχω-μην τα βάλεις όλα, βάλε κάνα δυο για δοκιμή).Αν είναι τελείως νεκρή η κόλληση θέλει μάστορα.Κανονικά αν είναι βαμμένα τα σίδερα θέλει ειδικά ηλεκτρόδια για δύσκολα συγκολούμμενους χάλυβες. (Αυτό που λέμε σίδερο στην καθομιλουμένη είναι στην πραγματικότητα χάλυβας-ατσάλι. Το σκέτο σίδερο είναι πολύ μαλακό και χρησιμοποιείται σπάνια.)
 
Μου ήρθε φλασιά τώρα. Στο ΤΕΙ ηλεκτρονικής που φοίτησα υπήρχε και το επιλεγόμενο μάθημα "Μηχανουργείο". Εκεί έκανα την μία και μοναδική μου ηλεκτροσυγκόληση. Είχαμε πάρει 2 μέταλλα και τα κολλήσαμε μαζί. Φαντασμαγορικό θέαμα οι σπίθες που πετούσαν και να έβλεπες και κοπέλες να κάνουν το ίδιο. Για την ιστορία στο συγκεκριμένο μάθημα φτιάξαμε μια βίδα από το μηδέν (δημιουργήσαμε το σπείρωμα δηλαδή) και χρησιμοποιήσαμε και τόρνο.
 
Τζώνυ κι εγώ φοίτησα στο ΤΕΙ ηλεκτρολογίας κι εγώ είχα μηχανουργείο. Δεν κόλλησα όμως εκεί με κόλληση. Κι εμείς κάναμε βίδα και παξιμάδι από κομμάτια χάλυβα. Αν κάνεις βίδα λέγεται φιλιέρα ενώ αν κάνεις παξιμάδι λέγεται κολαούζος. Εμείς είχαμε 2-3 κοπέλες στο εξάμηνο. Κόβαμε και κομμάτια χάλυβα με μια πελώρια σέγα. Πολλά πράγματα στα μαστορέματα έχουν αστεία ονόματα, ένα συγκεκριμένο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γυψοσανιδάδες έχει όνομα μια...κακή λέξη (που δεν τη λέω φυσικά) ενώ ένα στεγανωτικό λέγεται σαλάμι.
 
Είχε τρελή υγρασία ο χώρος που ήταν αποθηκευμένη η ηλεκτροκόλληση και τα ανόδια. Θυμάμαι η λυχνία επάνω στην ηλεκτροκόλληση άναβε αλλά ούτε σπινθίρα δεν έβγαζε το ηλεκτρόδιο. Δεν το πέδεψα πολύ πάντως. Τώρα αν ήταν απλή ή inverter δεν θυμάμαι να σου πω, πρέπει να πάω στην αποθήκη να δω τι γράφει.
 
Γιατί η απλή κόλληση είναι ένας πολύ μεγάλος μετασχηματιστής με διάκενο αέρα (για να μπορεί να δίνει σταθερή ένταση ρεύματος). Όταν ρυθμίζουμε τα αμπέρ με τη "μανιβέλα" απλώς μετακινούμε το πηνίο του μετασχηματιστή. Η inverter αντίθετα έχει ολόκληρη ηλεκτρονική πλακέτα και είναι βασικά ένα πολύ ισχυρό παλμοτροφοδοτικό. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί της απλής, άντε δεν της κάνει πολύ κακό η υγρασία. Της inverter της κάνει πολύ κακό γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει η πλακέτα!Αν φυσούσες την κόλληση με ένα σεσουάρ;Τα ηλεκτρόδια ίσως σώζονται στον φούρνο, εκτός αν έχει ξεφλουδίσει ο βόρακας τους (η επίστρωση που βοηθάει να δημιουργηθεί το τόξο μιας και με το σκέτο μέταλλο δεν γίνεται τίποτα). Τότε δυστυχώς τα ηλεκτρόδια θέλουν πέταμα.
 
Πίσω
Μπλουζα