Ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα, γραμμόφωνο, πικάπ της οικογένειας

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
1.298
Αντιδράσεις
4.540
Μια και έχουν απομείνει στην οικογένεια αρκετά ρετρό συστήματα αναπαραγωγής ήχου, λέω να αρχίσω τις παρουσιάσεις τους. Δεν θα ακολουθήσω χρονική αλληλουχία, αλλά όπως βολεύει τη λήψη φωτογραφιών.

Αρχίζω με το τρανζιστοράκι μου του 1972. Μικρό και όμορφο (τότε), έπιανε πολύ καλά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, επίσημους και πειρατικούς. Ήταν αγγλικού σχεδιασμού φτιαγμένο στο αγγλικό τότε Χονκ Κόνγκ. Το είχα σε τέλεια κατάσταση, μέχρι που το πήρε συγγενής μου στη θητεία του στο στρατό και το επέστρεψε... έτσι. Το κράτησα γιατί ήταν το αγαπημένο μου, λέει πολλά νομίζω για την εποχή του..........











 
Σειρά έχει ένα φορητό ραδιοκασετόφωνο της Toshiba, στυλ Walkman, του 1982. Είχε (και έχει) εξαιρετική απόδοση. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι το ραδιόφωνο (στα FM) είναι ενσωματωμένο σε μία....... (ψευδο-)κασέτα, προφανώς για να κερδίσουν χώρο οι κατασκευαστές στην τότε εποχή που η μικροηλεκτρονική ήταν στα σπάργανα. Όταν ήθελε λοιπόν κανείς να ακούσει ραδιόφωνο, έβαζε την.... "κασέτα", η οποία έκανε επαφές με το υπόλοιπο κασετόφωνο, παίρνοντας ρεύμα και δίνοντας φωνή! Για να ψάξεις σταθμό υπήρχε μία ροδέλα, που έβγαινε από αντίστοιχη οπή στο διαφανές κάλυμμα, από όπου έβλεπες την επιλογή του σταθμού. Είχε ασημένια θήκη και έπαιρνε 4 μπαταρίες ΑΑ με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη αυτονομία. Made in Japan.

Παραθέτω φωτογραφίες.



























3.jpg

6.jpg

1.jpg

7.jpg

9.jpg

8.jpg

10.jpg

13.jpg

12.jpg

11.jpg

4.jpg

2.jpg

5.jpg
 
Πάμε πίσω τώρα στα '50ς..... Το Philips που αγόρασε ο πατέρας μου το 1952.... Σκυλί, δουλεύει έως σήμερα με μία επισκευή κάπου το '70. Γεμάτο λυχνίες, έπιανε μακρά, μεσαία και βραχέα. Έχει διακόπτη για την τάση του ρεύματος πίσω, στα 110V (που χρησιμοποιήθηκε τη 10ετία του '50 αφού αυτή την τάση είχε η επαρχιακή πόλη που ζούσαμε) και 220V. Επίσης έχει είσοδο για κεραία, αλλά και για πικάπ (?) και άλλα (εξωτερικό ηχείο?). Αν ξέρει κάποιος από τα σύμβολα ας μας φωτίσει. Για χάρη των φίλων του φόρουμ το άνοιξα πίσω και το φωτογράφησα. Για τη σκόνη του μισού αιώνα+ ζητώ συγγνώμη, φοβήθηκα να την καθαρίσω καλά ως μη ειδικός. Είχε χρόνια να δουλέψει, το άναψα σήμερα και..... φωτίστηκε. Άναψαν και οι λυχνίες, θαμπά ακουγόταν κάτι στα μεσαία. Να πω, ότι για να πιάνει καλά σταθμούς χρειαζόταν εξωτερική κεραία μεγάλη (σαν ελατήριο, από άκρη σε άκρη στο ταβάνι του δωματίου θυμάμαι) που δεν έχω. Το δικό του φις το άλλαξα για να χρησιμοποιείται σε σύγχρονες μπρίζες, αλλά η τελευταία φωτογραφία έχει και το παλιό.

Σωζώταν και το κουτί του έως το 1980, με ωραία έγχρωμη ζωγραφική οικογένειας που ακούει ραδιόφωνο, αλλά η μαμά-τερμινάτορ.....

Παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες.



















































3.jpg

2.jpg

5.jpg

6.jpg

4.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

11.jpg

10.jpg

12.jpg

1.jpg

13.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

14.jpg

20.jpg

23.jpg

22.jpg

19.jpg

21.jpg

25.jpg

24.jpg
 
Πολύ ωραίο! Καταπληκτικό ότι δουλεύει ακόμα! Έχουμε κι εμείς ένα παρόμοιο, το Philips AF 7800 (του 53 νομίζω), αλλά τo μόνο που ακούγεται, είναι παράσιτα! :D

Επειδή η φωτογραφία που έχω δεν είναι καθαρή, παραθέτω και μία από το ιντερνετ.



Philips-AF.jpg
 
NIOBH είπε:
Έχουμε κι εμείς ένα παρόμοιο, το Philips AF 7800 (του 53 νομίζω), αλλά τo μόνο που ακούγεται, είναι παράσιτα!Επειδή η φωτογραφία που έχω δεν είναι καθαρή, παραθέτω και μία από το ιντερνετ.
Καταπληκτικό κομμάτι ΝΙΟΒΗ και μάλιστα με ξύλινο περίβλημα! Το δικό μου είναι από εβονίτη (συνθετικό της εποχής). Οι ομοιότητες στο καντράν βέβαια είναι εμφανείς.
 
Ας δούμε τώρα το γραμμόφωνο, μάρκας Britannia, από ότι είδα στο διαδίκτυο είναι πανομοιότυπο με προπολεμικό μοντέλο της His Masters Voice. Με την ευκαιρία της φωτογράφησης το δοκίμασα, παίζει φανταστικά (είχε παίξει τελευταία φορά σε Πάσχα το 2006.....). Το είχε αγοράσει ο πατέρας μου γύρω στο 1950. Παίζει στις 78 στροφές, οι δίσκοι του είναι πιό συμπαγείς και βαριοί από ότι του βινυλίου. Έχει ρυθμιστή για +- στις στροφές, μοχλό ακινητοποίησης του δίσκου για το κούρδισμα, μανιβέλα και ειδικό μηχανισμό στερεώματος για το βραχίονα με τη βελόνα και με το μεγάφωνο. Επίσης ειδική θήκη για βελόνες (άλλαζαν με κάθε δίσκο) και αποθηκευτικό χώρο στο καπάκι για δίσκους. Είναι σε στυλ βαλιτσάκι, διότι είναι φορητό και είναι φτιαγμένο από ξύλο με επένδυση.

Έχουμε σε ειδικό κουτί 23 δίσκους με τις χάρτινες θήκες τους (που μερικές δεν αντιστοιχούν στους δίσκους, λόγω ανταλλαγών στα τότε γλέντια.....), βουρτσάκι της Odeon και 4 μεταλλικά κουτιά με βελόνες, με πολύ ωραίες λιθογραφίες, 3 γερμανικής κατασκευής και 1 αγγλικής. Τα 2 κουτάκια τα είχα πάρει εγώ στο Μοναστηράκι στα 80ς, ευτυχώς, γιατί είναι δυσεύρετα.

Μερικοί δίσκοι έχουν αυτοκόλλητα επάνω με το κατάστημα. Είναι από τη Θεσσαλονίκη: Αρισ. Γκόφας, Εγνατίας 31 (τετραψήφιο τηλέφωνο) και Γ. Καρνούτσος, Εγνατίας 32 (επίσης τετραψήφιο τηλέφωνο). Ο τελευταίος, εκτός από γραμμόφωνα και δίσκους, πουλούσε και γκαζιέρες Λούξ!!!! Μήπως κάποιος από τους φίλους Θεσσαλονικείς γνωρίζει κάτι για τα καταστήματα αυτά?

Οι δίσκοι έχουν ελληνικά τραγούδια (δημοτικά, χασάπικα, ζειμπέκικα, τανγκό), αλλά και γερμανικά, γαλλικά ρώσσικα (Σοβιετική Ένωση) και.... τουρκικά. Οι περισσότεροι δίσκοι (ακόμα και με ξένα θέματα) είναι κατασκευσμένοι στην Ελλάδα.

Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες:





















































































1.jpg

5.jpg

6.jpg

3.jpg

2.jpg

7.jpg

4.jpg

8.jpg

12.jpg

10.jpg

9.jpg

13.jpg

11.jpg

18.jpg

17.jpg

19.jpg

14.jpg

16.jpg

20.jpg

25.jpg

23.jpg

24.jpg

21.jpg

22.jpg

29.jpg

28.jpg

26.jpg

30.jpg

27.jpg

31.jpg

32.jpg

35.jpg

33.jpg

36.jpg

38.jpg

39.jpg

37.jpg

34.jpg

40.jpg

41.jpg

42.jpg

15.jpg
 
Eagle 1 είπε:
Πάμε πίσω τώρα στα '50ς..... Το Philips που αγόρασε ο πατέρας μου το 1952.... Σκυλί, δουλεύει έως σήμερα με μία επισκευή κάπου το '70. Γεμάτο λυχνίες, έπιανε μακρά, μεσαία και βραχέα. Έχει διακόπτη για την τάση του ρεύματος πίσω, στα 110V (που χρησιμοποιήθηκε τη 10ετία του '50 αφού αυτή την τάση είχε η επαρχιακή πόλη που ζούσαμε) και 220V. Επίσης έχει είσοδο για κεραία, αλλά και για πικάπ (?) και άλλα (εξωτερικό ηχείο?). Αν ξέρει κάποιος από τα σύμβολα ας μας φωτίσει. Για χάρη των φίλων του φόρουμ το άνοιξα πίσω και το φωτογράφησα. Για τη σκόνη του μισού αιώνα+ ζητώ συγγνώμη, φοβήθηκα να την καθαρίσω καλά ως μη ειδικός. Είχε χρόνια να δουλέψει, το άναψα σήμερα και..... φωτίστηκε. Άναψαν και οι λυχνίες, θαμπά ακουγόταν κάτι στα μεσαία. Να πω, ότι για να πιάνει καλά σταθμούς χρειαζόταν εξωτερική κεραία μεγάλη (σαν ελατήριο, από άκρη σε άκρη στο ταβάνι του δωματίου θυμάμαι) που δεν έχω. Το δικό του φις το άλλαξα για να χρησιμοποιείται σε σύγχρονες μπρίζες, αλλά η τελευταία φωτογραφία έχει και το παλιό.Σωζώταν και το κουτί του έως το 1980, με ωραία έγχρωμη ζωγραφική οικογένειας που ακούει ραδιόφωνο, αλλά η μαμά-τερμινάτορ.....

Παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες.
όντως φίλε μου ήθελε κεραία μάλιστα θέλει και γείωση (!) που έχει μια βρύση; το γειώνεις κανονικά. το άλλο όντως είναι ηχεία και πικάπ.
 
Uskoke είπε:
όντως φίλε μου ήθελε κεραία μάλιστα θέλει και γείωση (!) που έχει μια βρύση; το γειώνεις κανονικά. το άλλο όντως είναι ηχεία και πικάπ.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση αγαπητέ Uskoke!
 
Σούπερ όλα!

Λεπτομέρεια, το πικαπ δεν είναι σαν αυτά που έχουμε σήμερα. Αν βάλεις ένα τέτοιο δεν θα ακούς σχεδόν τίποτα. Ήταν για πιεζοηλεκτρικές κεφάλες και η είσοδος είναι μονοφωνική και είχε πολύ υψηλότερη έξοδο κτλ.. Έχω ένα philips που το κύκλωμά του δείχνει εντελώς όμοιο. Στην είσοδο του πικάπ βάζεις και ηλεκτρική κιθάρα και παίζει με την μία...
 
Εξαιρετική συλλογή- ειδικά τα Britannia και Philips!...
 
Εξαιρετικος Αετε!Το πρωτο ραδιοφωνακι ειναι αντιγραφη μοντελλου της sony!Θα ηθελα καποτε να ακουσω απο κοντα γραμμοφωνο!

@Νιοβη:Το ραδιο σου θελει αλλαγη πυκνωτων και οσων εξαρτηματων εχουν βγει εκτος οριων (πχ αντιστασεις..)
 
chris73 είπε:
Σούπερ όλα!Λεπτομέρεια, το πικαπ δεν είναι σαν αυτά που έχουμε σήμερα. Αν βάλεις ένα τέτοιο δεν θα ακούς σχεδόν τίποτα. Ήταν για πιεζοηλεκτρικές κεφάλες και η είσοδος είναι μονοφωνική και είχε πολύ υψηλότερη έξοδο κτλ.. Έχω ένα philips που το κύκλωμά του δείχνει εντελώς όμοιο. Στην είσοδο του πικάπ βάζεις και ηλεκτρική κιθάρα και παίζει με την μία...
Ευχαριστώ πολύ για την εξειδικευμένη πληροφόρηση αγαπητέ chris73, δεν τα γνώριζα όλα αυτά! Είχα σκεφτεί να συνδέσω το σύγχρονο πικάπ που έχω, αλλά μετά από τις υποδείξεις σου αναθεωρώ.

Stratulator είπε:
Εξαιρετική συλλογή- ειδικά τα Britannia και Philips!...
Ευχαριστώ πολύ!
 
angel_grig είπε:
Εξαιρετικος Αετε!Το πρωτο ραδιοφωνακι ειναι αντιγραφη μοντελλου της sony!Θα ηθελα καποτε να ακουσω απο κοντα γραμμοφωνο!
Αντιγραφή της SONY έ? Δεν το ήξερα, θα ψάξω να το βρω στο διαδίκτυο, σε ευχαριστώ πολύ! Όσο για τη μουσική από το γραμμόφωνο.... είναι το κάτι άλλο φίλε μου! Αξίζει να την ακούσεις (αν ήμουν στην Ελλάδα θα σε καλούσα ευχαρίστως να το δεις και ακούσεις). Πέραν από τον ιδιόμορφο, μονοφωνικό ήχο, είναι και το τελετουργικό της προετοιμασίας (αλλαγή βελόνας κάθε φορά), του κουρδίσματος, της μικρορύθμισης των στροφών, που εντυπωσιάζουν. Το Πάσχα του 2006 θυμάμαι είχε αποτελέσει κέντρο αναφοράς στην παρέα! Να σημειώσω επίσης, ότι η ένταση του ήχου δεν ρυθμίζεται, από την άλλη είσαι ανεξάρτητος από ηλεκτρικό, μπαταρίες κλπ... Στήστο και παίξε όπου θες......
 
Πωω ρε φιλε πολυ cool το walkman που εχει το tuner σε μορφη κασετας! Ζηλεψα τωρα!!
 
Σε ευχαριστω πολυ για την προταση!!Εκτος απο το γραμμοφωνο θα ηθελα να σε γνωρισω απο κοντα!

Το ραδιοφωνο της sony ειναι το ICR 200



Φωτο απο εδω

24017246889_bd9eefd716_b.jpg
 
Για το Philips μπορείς να βρεις το manual εδώ http://www.radiodatabase.nl

κατεβαίνεις στην αριστερή μπάρα -Philips --na WO2

και μετά στην μπάρα που ανοίγει δεξιά της βρίσκεις το ΒΧ320Α

Έχει το pdf με τα πάντα για μελλοντικό σέρβις αλλά οποιοσδήποτε λίγο σχετικός μπορεί να το κοιτάξει εκτός αν θέλει συντονισμό.
 
Εχω και εγω ενα vintage ραδιοφωνο λαμπατο του 1952. Tesla 405U. Δουλευει αλλα θελει ενα μικρο overhaul...
 
dj_sak είπε:
Πωω ρε φιλε πολυ cool το walkman που εχει το tuner σε μορφη κασετας! Ζηλεψα τωρα!!
Ναι, πράγματι, ήταν πολύ πρωτοποριακό για τον καιρό του. Δουλεύει τέλεια!

angel_grig είπε:
Εκτος απο το γραμμοφωνο θα ηθελα να σε γνωρισω απο κοντα!Το ραδιοφωνο της sony ειναι το ICR 200
Ευχαριστώ θερμά αγαπητέ angel_grig, με κατέπληξες, είναι όντως αντίγραφο της SONY!!!!! Θα χαρώ και εγώ πολύ να σε γνωρίσω σε πρώτη ευκαιρία!

nektarios1451 είπε:
πω ρε λαμπες το ραδιοφωνο της φιλιπς
Και εγώ όταν το άνοιξα εξεπλάγην, ιδίως όταν τις είδα να δουλεύουν. Φωτίζονται σιγά-σιγά......

chris73 είπε:
Για το Philips μπορείς να βρεις το manual εδώ http://www.radiodatabase.nlΣε ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ chris73, το κατέβασα ήδη από την παραπομπή σου και θα χρησιμεύσει σίγουρα πολύ!!!!

dj_sak είπε:
Εχω και εγω ενα vintage ραδιοφωνο λαμπατο του 1952. Tesla 405U. Δουλευει αλλα θελει ενα μικρο overhaul...
Είναι πράγματι άλλο πράμα τα παλιά ραδιόφωνα με τις λάμπες τους.... Να το χαίρεσαι αγαπητέ!
 
Εγώ έχω το Sony Stereo Music System HMK - 80B. Φανταστικό ηχητικό συγκρότημα από το 1980.Παίζει ακόμα άψογα όλα τα μέσα(κασσέτα,δίσκο,ράδιο).Την προέλευση του την ξέρεις.... "Eagle 1" :)

Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες.













26.jpg

21.jpg

23.jpg

24.jpg

22.jpg

25.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα