Ραντεβού με έναν Η/Υ (Reader's Digest)

caprice

RetroMasteR
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.181
Αντιδράσεις
186
Υπομονή, σύντομα θα έχετε έναν σύντροφο όλο το 24ωρο για να παίζετε σκάκι, πόκερ και, γιατί όχι, ακόμα και για να μιλάτε

Φαντάζεστε ένα Η/Υ που απαντά στο τηλέφωνο μιλώντας με τελείες, γραμματικά και συντακτικά, προτάσεις. Φαντάζεστε άλλες τέτοιες μηχανές που κάνουν ιατρικές διαγνώσεις ή κερδίζουν στο σκάκι, αφού αναλύσουν το στυλ του συμπαίκτη τους;

Αν νομίζετε πώς Η/Υ τέτοιου είδους τοποθετούνται κάπου μέσα στο μέλλον πέφτετε έξω.

Τέτοια θαυμαστά μηχανήματα υπάρχουν και σήμερα – προϊόντα της Τεχνητής Νοημοσύνης, της νέας επιστήμης που ένας από τους θεμελιωτές της, ο Μ. Μίνσκυ του Μ.Ι.Τ. περιγράφει έτσι: «Είναι η επιστήμη της κατασκευής μηχανών ικανών να κάνουν πράξεις οι οποίες θα χρειάζονταν ευφυΐα, αν γίνονταν από τον άνθρωπο».

Εδώ και πολλά χρόνια η πιο γνωστή εφαρμογή της Τ.Ν. είναι το ηλεκτρονικό σκάκι, αυτό που οι μεγαλύτεροι μαιτρ δυσκολεύονται να νικήσουν.

Αυτό τον καιρό ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο προσπαθεί να τελειοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να κερδίζει τους περισσότερους παίκτες στο πόκερ άσχετα από το στυλ τους.

(…) Τώρα όμως οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο για να μετατρέπουν τους ήχους σε ψηφιακή μορφή και να τους εναποθηκεύουν σε ένα πλακίδιο πυριτίου (τσιπ) ολοκληρωμένου κυκλώματος.

(…) Μια άλλη σημαντική πρόοδος είναι μία μηχανή που μπορεί να μελετά γρήγορα μία σελίδα, να αναγνωρίζει τα γράμματα, τις λέξεις και τις φράσεις, να εφαρμόζει τους κανόνες της φωνολογίας, στη συνέχεια να συνθέτει το κείμενο και τέλος να το διαβάζει δυνατά (τόσο χρήσιμο για τους τυφλούς)

(…) Ένα σύστημα που βρίσκεται υπό δοκιμή θα δώσει στους πιλότους την ευχέρεια να μιλούν απευθείας με τον Η/Υ που δίνει τις οδηγίες για την προσγείωση.

(…) Το επόμενο γιγάντιο άλμα θα είναι ο Η/Υ που έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τη γρήγορη καθημερινή ομιλία. Μία χρήση αυτού του Η/Υ μπορεί να είναι η γραφομηχανή που δουλεύει με υπαγόρευση – είναι και αυτή μία ιδέα που διερευνάται σήμερα από πολλές εταιρείες.

(…) Στο μεταξύ οι επιστήμονες των εργαστηρίων της εταιρείας Μπελ προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν Η/Υ που να δέχεται από το τηλέφωνο κρατήσεις θέσεων για τις αεροπορικές εταιρείες.

(…) Το πρόβλημα είναι ότι οι ειδικοί δεν μπόρεσαν ακόμα να λύσουν το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τις διφορούμενες έννοιες της φυσικής γλώσσας. Για παράδειγμα μία μηχανή που μετέφρασε το εδάφιο της Βίβλου: «Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής» από τα αγγλικά στα ρωσικά, και ύστερα πίσω πάλι, καταλήγοντας έτσι «Τα οινοπνευματώδη ήταν καλά, αλλά το κρέας χάλια».

(…) Μέχρι τώρα οι Η/Υ αποδείχτηκε ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να παίζουν παιχνίδια και να αραδιάζουν στοιχεία και αριθμούς:

§ Το σύστημα ΠΡΟΣΠΕΚΤΟΡ υποβοηθά τις έρευνες για ορυκτά

§ Το πρόγραμμα ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ του Στάνφορντ εξάγει τη μοριακή δομή από τα στοιχεία που του παρέχουν οι φασματογράφοι μάζας

§ Το ΠΤΑΚΑ του Γέηλ μπορεί να διαβάζει το άρθρο μίας εφημερίδας και να κάνει περίληψη των κυριότερων σημείων.

Αργά ή γρήγορα οι Η/Υ θα μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση πολλών καθηκόντων.

Για οικονομία χώρου και χρόνου, δεν παραθέτω όλο το κείμενο. Επίσης να πω ότι το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί στο αμερικάνικο περιοδικό τον Οκτώβριο του 1979.

(Δεν ξέρω αν πρέπει να μεταφερθεί στις ενότητες των Υπολογιστών, ήταν πολυθεματικό το κείμενο και δεν μπορούσα να αποφασίσω)
 
30 χρόνια έχουν περάσει και δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε τα μισά από αυτά.

Speech recognition, κατανόηση γλώσσας, μετάφραση είναι ακόμα στα σπάργανα. Τουλάχιστον έχουμε πιό όμορφα παιχνίδια... (δεν λέω καλύτερα γιατί ΔΕΝ είναι)
 
Doc ρίξε μια ματιά στο project Watchon της IBM. Δε σου λέω ότι μπορείς να το έχεις εσύ σήμερα στο PC σου, αλλά ότι τεχνολογικά υπάρχει, δουλεύει και δουλεύει καλά.
 
Φίλε Shock, το ξέρω ότι υπάρχουν αρκετές αξιοπρεπείς εφαρμογές. Αλλά ακόμα δεν είμαστε στον πραγματικό "ανθρώπινο" σύντροφο Η/Υ που υπονοεί το περιοδικό.

Υπομονή, σύντομα θα έχετε έναν σύντροφο όλο το 24ωρο για να παίζετε σκάκι, πόκερ και, γιατί όχι, ακόμα και για να μιλάτε
30 χρόνια για "στο περίπου", εμένα δεν με ικανοποιεί.

Δεν αρκεί να υπάρχει κάτι τεχνολογικά, πρέπει και να είναι επαρκώς λειτουργικό και αρκετά φτηνό για καθημερινή χρήση.

Τεχνολογικά μπορώ να πάω και στο φεγγάρι, στην πράξη όμως δεν νομίζω να το καταφέρω... ;)
 
Maddog είπε:
Φίλε Shock, το ξέρω ότι υπάρχουν αρκετές αξιοπρεπείς εφαρμογές. Αλλά ακόμα δεν είμαστε στον πραγματικό "ανθρώπινο" σύντροφο Η/Υ που υπονοεί το περιοδικό.
30 χρόνια για "στο περίπου", εμένα δεν με ικανοποιεί.
Έχεις ελαφρώς άδικο, η επιστήμη της πληροφορικής είναι μόλις 50 ετών και 35 διαθέσιμη, περίπου έτσι, στο ευρύ κοινό.

Τα τριάντα χρόνια είναι σχετικά, αφού προς το παρόν δε περιορίζεται από κάποιον φυσικό παράγοντα για να βγει «αύριο», μια εφαρμογή που θα μπορείς να συναναστρέφεσαι μαζί της.

Κοινός, στο σημείο που βρίσκεται η πληροφορική τώρα, ναι μεν είναι σε βρεφικό στάδιο αλλά και πάλι είναι πιο μπροστά από τις διάφορες επιστήμες απ όταν «γεννήθηκαν».

Μόνο κ μόνο να φανταστείς ότι μπορείς να μιλάς σε πραγματικό χρόνο με την άλλη άκρη του κόσμου, δεν το λες και λίγο.

Είναι σχετικά τα 30 χρόνια, μερικά πράγματα ναι μεν θέλουν χρόνο για να αναπτυχθούν αλλά μερικά θέλουν απλά μια σπίθα.
 
Εκτός αυτού δώσανε περισσότερη ώθηση σε άλλες τεχνολογίες. Βλέπε το Internet πως είναι σήμερα, το commercial κομμάτι του (αγοράζεις ότι θες από την άλλη άκρη της γης), το social κομμάτι του(forums, blogs, facebook, twitter, κλπ), φορητότητα (laptops, smartphones), συνδεσιμότητα (always connected, από παντού στον πλανήτη, τα σπίτια μας είναι τίγκα στα ασύρματα δύκτια).

Έχουμε κάνει απίστευτα βήματα αυτά τα 35 χρόνια που ο συγγραφέας του κειμένου δεν τα φανταζόταν τότε.
 
εγω πιστευω οτι σαν ερευνα ειναι πολυ κοντα σε αυτα που λετε αλλα επειδη υπαρχει και το μαρκετινγ δεν ειναι σωστο να μας σερβιρουν στο πιατο αμεσως ενα θαυμα γιατι μετα θα πρεπει να περιμενουμε πολυ για κατι καινουργιο..αφηστε το οτι υπαρχει και το θεμα κοστους παντα..

το οτι παιζω παντως στο ιντερνετ ειναι θεμα...
 
Πίσω
Μπλουζα