Ρελέ Διαφυγής '70s (ζωντανή επίδειξη σε άνθρωπο)

Sid.Stavros

RetroActive
Joined
19 Αύγ 2022
Μηνύματα
457
Αντιδράσεις
486
Οι πρωτοι πινακες ηταν μαρμαρινοι με μια μαυρη λεβιαδαρα σαν γενικο διακοπτη και οι 3-4 ασφαλειες βιδωτες, στο ''παφ'' αναβε κερι ή στην καλυτερη φακος και πηγαινες να δεις τι ειχε γινει και αμα δεν υπηρχε ασφαλεια διαθεσιμη μερικοι εκαναν πατεντα με συρματακια. Αυτο που σημερα λεμε ''διαρροη ρευματος προς την γη'' ή ''η συσκευη ηλεκτροπληττει'' τοτε το λεγαμε στα χωρια ''τσιμπαει'' δηλαδη πηγα να ανοιξω το πλυντηριο και με τσιμπησε το ρευμα. Προστασια για αυτα τα φαινομενα οπως και για ενωση γειωσης με ουδετερο φυσικα και δεν υπηρχε καμια ενω συχνοι ηταν οι τραυματισμοι απο ρευμα που χτυπησε ατομο πχ οταν πηγε να στριψει τον παλιο ασπρο διακοπτη για την αποθηκη.
Εμεις δεν ειχαμε μαρμαρινο αλλα απο πινακα απο πλαστικο και ενα βραδυ μεσα του '70 ερχεται ο πατερας μου με ενα γκριζου χρωματος κουτι στο χερι,ψηλα ειχε ενα τετραγωνο κουτακι σαν πακετο Καρελια,εναν περιστροφικο διακοπτη και ενα κουμπακι διπλα, του λεει η μανα μου τι ειναι αυτο,που το βρηκε,γιατι το πηρε κλπ και ο πατερας μου της εξηγει πως το πηρε απο κατι πλανοδιους ηλεκτρολογους. Οπως καθονταν στο καφενειο μπαινουν 2 τυποι μεσα οπου ανακοινωνουν πως εχουν την λυση στα ηλεκτρολογικα προβληματα και πως πλεον δεν θα τους χτυπαει το ρευμα, οι γεροι απορησαν οι μεσηλικες δεν πειθονταν οποτε λενε οι ηλεκτρολογοι ''θα σας κανουμε επιδειξη'', συνδεουν την συσκευη με το ρευμα σε μια πριζα του καφενειου και απο 2 ακροδεκτες που κρατουσαν αναψαν μια λαμπα που ειχαν για δειγμα μετα προκαλουν βραχυκυκλωμα, ''τακ'' γυριζει ο διακοπτης δεξια και τους λενε ''ειδατε;'' ενω σαν αποδειξη επιαναν μετα τους 2 ακροδεκτες (φυσικα δεν ειχαν ρευμα). Τους κοιταγαν σκεπτικοι ωσπου λεει ο πιο νεος ''κοιταξτε τωρα ζωντανα'' και καθεται ο πιο γερος στην καρεκλα, ηταν φαλακρος σε στυλ Βεγγος, δινει ρευμα ο νεος και ακουμπαει και τους 2 ακροδεκτες στο κεφαλι του αλλου (!) στο κεντρο ,ολοι εμεινα αναυδοι σου λεει παει θα σκοτωθει αλλα η συσκευη δουλεψε και απλα επεσε το ρευμα. Το εκανε,το ξαναεκανε ωσπου πειστηκαν πολλοι και μερικοι που ειχαν λεφτα αγορασαν την συσκευη επι τοπου ή εδωσαν παραγγελια.
Η συσκευη ηταν ρελε διαφυγης της Siemens και φυσικα δεν εμπαινε μεσα στο πινακα που ειχαμε αλλα συνδεοταν διπλα, ετσι καθε φορα που υπηρχε καποιο προβλημα ''επεφτε ο ρελε-Σ'' οπως τον ελεγαν χωρις παντα να καιγεται η ασφαλεια, μετα ηρθαν οι μεταλλικοι πινακες, ο εν λογω ρελε μπηκε χωνευτος και φαινοταν μονο το κουτακι.
Οσοι ερχονταν στο σπιτι ρωταγαν ''μα τι ειναι αυτο το κουτι εκει πανω;'' και τους απαντουσαμε ''ο ρελεΣ'' ενω αμα δεν πειθονταν για το τι κανει παταγαμε το μικρο κουμπακι το test και εσβηναν τα φωτα. Η εν λογω συσκευη εμεινε εκει πανω στον πινακα για σχεδον 30 χρονια, τωρα πλεον εχει διαστασεις οσο ενας ασφαλοδιακοπτης και αποτελει αναποσπαστο τμημα του ηλεκτρικου πινακα.

ΥΓ: θυμαμαι ακομη στο πρωτο μαθημα για το ρευμα στο Δημοτικο ''ο ηλεκτρισμος ειναι φιλος αλλα και εχθρος του ανθρωπου"
 
αυτό που λέμε ρελέ διαφυγής καταχρηστικά το ,λέμε έτσι δεν είναι καθόλου ρελέ διακόπτης είναι. διακόπτης διαφυγής έντασης. και λειτουργεί ως εξής: αν όλο το σπίτι μας είναι ένα μεγάλο κύκλωμα, τότε το διανυσματικό άθροισμα του ρεύματος που μπαίνει (φάση) και αυτού που βγαίνει (ουδέτερος) από το κύκλωμα πρέπει να είναι μηδέν. τα ρελέ διαφυγής είναι ρυθμισμένα να πέφτουν με ρεύμα 30 mA, που αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά, και προκαλεί αρρυθμίες. ένα κανονικό ρελέ (όχι διαφυγής) είναι αυτό:
ρελέ.JPG
δηλ. είναι ένας ηλεκτρομαγνήτης που δουλεύει (συνήθως) με 220 βολτ και έλκει ένα οπλισμό πάνω στον οποίο είναι διάφορες επαφές οι οποίες ανοίγουν και κλείνουν διάφορα κυκλώματα.
το ρελέ διαφυγής είναι ένας διακόπτης ο οποίος άμα βρει διαρροή απελευθερώνεται μια καστάνια η οποία ανοίγει τον διακόπτη ακαριαία με την πίεση ενός ελατηρίου. το τεστ χοντρικά παρεμβάλλει μια αντίσταση πριν και μετά το ρελέ διαφυγής και το δοκιμάζει αν πέφτει μηχανικά. ο σωστός έλεγχος γίνεται από αδειούχο εγκαταστάτη κατά τον επανέλεγχο της εγκατάστασης με το ειδικό μηχάνημα και βλέπουμε την πραγματική διαρροή με την οποία πέφτει το ρελέ διαφυγής(συνήθως κάτω από 30 mA) και την τάση επαφής (τυπικά 0,1 βολτ).
μηχάνημα.JPG
αυτό είναι το δικό μου μηχάνημα βγαίνει σε άπειρες εκδόσεις και παραλλαγές.
παιδιά το τι έχουν δει τα ματάκια μου δεν θα με πιστεύατε. τελικά ο Θεός (αν υπάρχει) πρέπει να αγαπά πάρα πολύ αυτή τη χώρα. πήγα σε ένα σπίτι που είχαν το πρώτο ρελέ διαφυγής του Ηρακλείου και ήταν χτιστό, δίπλα στον πίνακα μια τεράστια γκουμούτσα! αυτός ισχυριζόταν ότι πέφτει, εγώ με το τεστ είδα πως δεν, οπότε του λέω πρέπει να αλλάξουν και οι δυο πίνακες αλλιώς δεν υπογράφω, αυτός φυσικά δεν ήθελε, είχε και παιδιά, οπότε όπου φύγει-φύγει!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα