Ρετρό Γελοιογράφοι

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Ομόρφυναν με τα σκίτσα τους την ζωή μας κάνοντας μας να βλέπουμε από τη φαιδρή τους πλευρά μικρές καθημερινές μας συνήθειες ή ακόμη και σοβαρά ζητήματα που είχαν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Ονόματα όπως Χριστοδούλου, Αρχέλαος, Κυρ, Ιωάννου και τόσα άλλα έχουν συνυφανθεί με το γέλιο, τη σάτυρα και ίσως κάποια στιγμή και με λίγο προβληματισμό...

Χαρείτε κάποια από αυτά που δημοσιεύτηκαν χρόνια πριν στη ΡαδιοΤηλεόραση. :D

picture.php


picture.php
 
Απολαυστικές γελοιογραφίες ακόμα και τώρα με διαχρονικό αλλά καλο χιούμορ!

Juanita έμενα έκτος απο αυτούς τους γελοιογράφους που αναφέρεις μου άρεσε και ο γνωστός Αρκάς που.... εχμμ... περνούσα πολλές ώρες διαβάζοντάς τις γελοιογραφίες του στο σχολείο :D
 
Πολυ ωραιο θεμα! οι γελοιογραφιες εχουν ιδιαιτερη αξια για μενα αφου μεσα απο αυτες αρχισα να ανακαλυπτω τον κοσμο και την επικαιροτητα, τοσο τις "απλές" που βλέπαμε στα περιοδικά, όσο και τις πολιτικές, στις εφημερίδες. Καθε μερα χαζευα τις γελοιογραφιες της εφημεριδας του πατερα μου και τον ρωτουσα τι σημαινουν και σε τι αναφερονται, και ετσι εμαθα την παραξενη συμβολικη τους γλωσσα :D

Ο Χριστοδουλου μου αρεσε ιδιαιτερα, για το ρεαλιστικό του στυλ, ο Αρχέλαος (ο πατερας του Αντώναρου) για το απλοϊκό του στυλ. Και οι δυο σχεδιαζαν στο Ρομάντσο, αν δεν κανω λαθος. Για καποιο λογο συμπαθούσα το ΛοΓο (Γιάννη Λογοθέτη) ο οποίος είχε και εκπομπή στην ΕΡΤ σε κάποια φάση, ενω θυμαμαι και καποιον Κώστα Μητρόπουλο

Απο τους πολιτικούς εντυπωση μου εκανε ο ΚΥΡ παρότι δεν καταλάβαινα τίποτα :p ο Φλώρος, ο BAS (Βασίλης Μητρόπουλος) που αν δεν κάνω λάθος ζωγραφίζει ακόμα, (αλήθεια, εχει καποια συγγένεια με τον Κώστα; )

Μη ξεχασουμε τον Σπύρο Ορνεράκη και Αντώνη Καλαμάρα που εγω τους ήξερα κυρίως ως εικονογράφους (είχαν κάνει κάποια βιβλία του δημοτικού) και είχα την τιμή να τους έχω καθηγητές στη σχολή :)

Απο σκιτσογράφους κόμικς γενικά, θυμάμαι τον Μαρουλάκη (βλ. Φρουτοπία) και Ακοκαλίδη (Κόμικς Αριστοφάνη)

Επισης, απο περιοδικά και σταυρόλεξα γνωρίσαμε κάποιους ξένους γελοιογράφους, τους οποίους προσωπικά αναγνώριζα απο το στυλ, αλλά δεν έμαθα ποτε το ονομα τους
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ)





Πηγή :http://www.sarantakos.com/asteia/kyr.html




Ο Κυρ δεν έχει ανάγκη από συστάσεις, καθώς ΚΥΡ-ιαρχεί δεκαετίες τώρα στο χώρο της ελληνικής γελοιογραφίας, πρώτα στη Μεσημβρινή και στην Απογευματινή, μετά για πάρα πολλά χρόνια στην Ελευθεροτυπία και τελευταία στο Βήμα.

Με ιταλική φινέτσα και απλή γραμμή έχει για σήμα κατατεθέν του τα "ανθρωπάκια" του, και έχει καθιερώσει δικές του ευρεσιτεχνίες όπως οι μεγάλες συνθέσεις με πολλές ανεξάρτητες γελοιογραφίες γύρω από ένα κεντρικό θέμα.

Σύνθεση για τα μπουζουκσίδικα του 80..



skyladiko.jpg


Όπως και άλλοι αγαπημένοι γελοιογράφοι, ο Κυρ βγάζει κάθε χρόνο προς τα Χριστούγεννα ένα άλμπουμ με τις γελοιογραφίες της χρονιάς. Τη δεκαετία του 80, ειδικευόταν στους μονολεκτικούς τίτλους: ΜΠΙΖ, ΟΛΕ, ΠΟΡΤΑΑΑ, ΩΧ, ΠΥΡ, ΤΖΙΖ, ΜΗ ,ΑΝ, ΘΑ.

Σατυρίζοντας άψογα την επέλαση της τεχνολογίας...




kyr.jpg


Φιλοτέχνησε επίσης και το εξώφυλλο του πασίγνωστου αυτού δίσκου !




giorgaina.jpg
 
Σε ένα σταυρόλεξο βρήκα και το όνομα της σκιτσογράφου Κατερίνας Σχοινά.
 
Ποπο juanita φωτιές που μ΄άναψες τώρα! Θα πρέπει να κάνω το σπίτι άνω κάτω να βρω γελοιογραφίες να βάλω :D

Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει γελοιογραφία.. :(
 
Οι πρώτες γελοιογραφίες-κόμικς που με γοήτευσαν ήταν γύρω στα 5-6 μου, όταν άρχισα να διαβάζω, στην τελευταία σελίδα του περιοδικού "Ρομάντσο". Ο "Σπαγγοραμένος" του Σταμάτη Πολενάκη και "Η Λέσχη των Βαρελοφρόνων" του Βασίλη Χριστοδούλου. Στο ίδιο περιοδικό και ο Αρχέλαος (Αντώναρος), πατέρας του κυβερνητικού εκπροσώπου (επί ΝΔ) και του γνωστού δημοσιογράφου, Μάνου Αντώναρου.

Ξεχώριζαν από παλιά οι γελοιογραφίες του Κ. Μητρόπουλου στα "Νέα" (ο ΒΑS, ο οποίος έκανε αποκλειστικά πολιτική γελοιγραφία χωρίς λόγια νομίζω ότι είναι αδερφός του) και φυσικά ο ΚΥΡ, τον οποίο κι εγώ δεν πολυκαταλάβαινα μικρός (αλλά το καταδιασκέδαζα στις προσκλήσεις για πάρτι που είχε κυκλοφορήσει στα '80s, μερικές εκ των οποίων πρέπει να τις έχω ακόμα).
 
Θυμάται κανείς τις γελοιογραφίες του ΚΥΡ στα Καρέλια, στη λευκή κασετίνα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90; Κάπνιζε η μητέρα μου και τις μαζεύαμε, αλλα δυστυχώς δε σώθηκε καμία.
 
Χριστός ανέστη!

Θυμάστε την περιβόητη "Χοντρή" από τον "Οικογενειακό Θησαυρό" (ολοσέλιδη γελοιογραφία στο οπισθόφυλλο του περιοδικού);
 
Κάπου έχουμε ένα βιβλίο του Κυρ από το 1981. Όλα σχεδόν τα σκίτσα έχουν θέμα την "αλλαγή".
 
Matsablokos είπε:
Οι πρώτες γελοιογραφίες-κόμικς που με γοήτευσαν ήταν ... "Η Λέσχη των Βαρελοφρόνων" του Βασίλη Χριστοδούλου.
Αυτή η σειρά (μια γελοιογραφία την εβδομάδα στο "Ρομάντσο" λεγόταν παλιότερα "Από τη ζωή του κόμματος των Βαρελοφρόνων", αλλά μετά το πραξικόπημα του 67 το "κόμμα" έγινε "λέσχη" για προφανείς λόγους.

Πατριάρχης των γελοιογράφων αυτών ήταν ο Φωκίων Δημητριάδης. Το πιο γνωστό "δημιούργημά" του ήταν η περίφημη κότα που συνόδευε τον δύστυχο Κωνσταντίνο Τσάτσο όποτε εμφανιζόταν σε σκίτσο από τότε που, το 1959 νομίζω, ως αρμόδιος υπουργός, απαγόρευσε την παράσταση των "Ορνίθων" του Αριστοφάνη από το "Θέατρο Τέχνης" του Κουν. Αν και η κότα ήταν δημιούργημα του Δημητριάδη την υιοθέτησαν και άλλοι γελοιογράφοι. Μόνο όταν ο Τσάτσος έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980 σταμάτησαν να του την κολλάνε.

Ο Μποστ, αν και τώρα περισσότερο τον θυμόμαστε από άλλες δημιουργίες του, ήταν και (πολιτικός) γελοιογράφος. Η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, ήταν οι βασικοί τιυ χαρακτήρες.

Ο Διογένης Καμμένος, σκιτσογράφος της "Ελευθεροτυπίας" από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, δεν μου άρεσε ποτέ ως σκιτσογράφος, αλλά δημιούργσε το πρώτο (απ' όσο ξέρω) ελληνικό comic strip, το "Μήτσος και Κατινάκι"
 
μποστ.jpg
το αγαπημένο μου από Μποστ. "πυρ σύντροφοι καλώς σημαδούντες το πτηνόν να είμεθα μαδούντες" .Ο.... Κρουστσέφ και ο Αϊζενχάουερ (I like Ike) προσπαθούν να σκοτώσουν το περιστέρι της ειρήνης. και από κάτω ένας Έλληνας προσπαθεί να τους κάνει πλύση εγκεφάλου.
 
Πίσω
Μπλουζα