Ρετρό ... Εξερεύνηση του διαστήματος

Spartan_X

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
514
Αντιδράσεις
168
Μιάς και ήμουν αγέννητος ακόμη τότε, είχα πάντοτε τη περιέργεια ( καθώς και το πατέρα μού ακόμη που είχε τύχει να ρωτήσω, δεν θυμόταν ), με ποίο τρόπο είχαν αναφερθεί τα τότε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το 1969, στο οτι πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι ... Υπάρχει κάποιο Ελληνικό πρωτοσέλιδο απο εφημερίδα κάπου, η θυμάται κάτι κανείς να μας πεί .... ;

Γενικά απο παλίοτερες "περιπέτειες" του διαστήματος, τι θυμάστε περισσότερο - αν και φαντάζομαι πως η απάντηση είναι πρωφανής, ... το Challenger ακόμα και σε εμένα, παρόλο που ήμουν 11 χρονών το 1986, το θυμάμαι πολύ καθαρά.
 
Νομίζω πως πέρσι τον Αύγουστο του 2009 είχε βγει ένα ΒΗΜΑGAZINO με κύριο θέμα τα 40 χρόνια από την κατάκτηση της σελήνης. Αν θυμάμαι καλά είχε αναφερθεί και στο πως μεταδόθηκε στην Ελλάδα το θέμα εν μέσω χούντας. Ίσως το έχω. Αν το βρω θέλεις να σκανάρω μερικές σελίδες; Βέβαια τώρα είμαι πολύ πιεσμένος οπότε θα περιμένεις κανέναν μήνα δυστυχώς (Μας έχουν πεθάνει στα διαγωνίσματα)!
 
Ναι, γιατί όχι, δεν θα είχα αντίρρηση :) - αρκεί να μην είναι κόπος βέβαια!
 
Δεν θα ξεχάσω τον παπού μου, στα μέσα της δεκαετίας του '70 με αρχές της δεκαετίας του '80, να αναφέρει σε κουβέντες μας σχετικά με την κατάκτηση της σελήνης, ότι δεν έχει πραγματικά συμβεί και πως είναι κολπάκια των Αμερικανών η προσελήνωση κτλ.

Τότε -σίγουρος εγώ, αφού το είχε δείξει και η TV- πίστευα πως έφταιγε λίγο το πρώτο εγκεφαλικό λίγο ο καθαρός αέρας του χωριού...

Την άποψη αυτή την ξανάκουσα σαν θεωρεία είκοσι χρόνια μετά...

Ποιος έπαθε το εγκεφαλικό μετά;;;
 
Με έψησες να το ψάξω, Spartan...

Πήγαινε σε αυτή τη διεύθυνση, υπάρχει αρχείο κάποιων εφημερίδων. Βρήκα σχετικά άρθρα σε δύο, ψάξε τις παρακάτω ημερομηνίες στο panel δεξιά:

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ:

21/7/1969

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ ΕΓΙΝΕ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

fetch





22/7/1969

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΑΙ

και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, σχεδόν επιστημονικής φαντασίας λίγο αργότερα:

ΕΜΠΡΟΣ:

26/7/1969

ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ πάρα πολύ! Και μάλιστα δεν γνώριζα και τη ύπαρξη της συγκεκριμένης σελίδας ... πολύ ενδιαφέρον!
 
Απ' ότι μου έχουν πει και δύο από τους πιο παλιούς τηλεθεατές στην πόλη μου, υπήρξε και τηλεοπτική προβολή του γεγονότος και στην Ελλάδα. Το παραθέτω ωστόσο αυτό με κάθε επιφύλαξη.
 
Nαι οντως ειχε προβληθει απο την τοτε ας πουμε πειραματικη τηλεοραση,αξιοσημειωτο το γεγονος οτι η πλειοψηφεια των ελληνων την ειχε δει απο τις βιτρινες των καταστηματων που πουλουσαν τηλεορασεις.
 
Το γεγονός αυτό -της τηλεοπτικής κάλυψης- αναφέρεται στην πολύ καλή ταινία του Κώστα Καπάκα Ουρανία.
 
Να αναφέρουμε εδώ, ότι η (πάλαι ποτέ) ΑΠΣΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ εξέδωσε (κατόπιν ιδίας πρωτοβουλίας) ένα "Αστρασφαλιστήριο" (βασικά, το πρώτο στην ιστορία), ασφαλίζοντας τη ζωή των αστροναυτών !

Παραδόθηκε επίσημα στη NASA (και έγινε δεκτό).

Για να τονιστεί το γεγονός, η ελληνική ασφαλιστική εταιρία, για ένα διάστημα, είχε ένα ομοίωμα σεληνακάτου στην πλατεία Συντάγματος !

Υ.Γ. Κάπου είχα διαβάσει, ότι στις εξαιρέσεις του συμβολαίου, συμπεριλαμβανόταν και η επίθεση από εξωγήινους !
 
Με έκπληξη ανακάλυψα οτι στις 14 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί ΠΡΟΣΕΛΗΝΩΣΗ.

Μη επανδρωμένη βέβαια, αλλά ΠΡΟΣΕΛΗΝΩΣΗ.

Από οτι διάβασα εδώ, αυτό έχει να γίνει από το 1976. Πάντα μου έκανε εντύπωση οτι το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της επιφάνειας της σελήνης τελείωσε με το πρόγραμμα Apollo. Και έχει πέσει όλο το βάρος στον Άρη.

Αν πάνε όλα καλά θα πάρουμε μια παρηγοριά όσοι δεν ζήσαμε την επανδρωμένη προσελήνωση.
 
Πίσω
Μπλουζα