Ρετρό-Φιγούρες Φάτνης

makisimos

RetroMasteR
Joined
8 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.516
Αντιδράσεις
154
Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν και να είμαι εκτός κλίματος, η ρετρο ανακάλυψη αυτή όμως δεν μπορεί να περιμένει μέχρι του χρονου...!!

Βρέθηκαν πριν λίγες μέρες σε παλιό παιχνιδοπωλείο και με γέμισαν αναμνήσεις, μιας και ήταν μέρος από την Φάτνη που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια..!!

Τουλάχιστον 30 ετών..!!! Και δείχνοντάς τες και σε άλλο ρετρό μέλος, μου είπε ότι τις είχε και αυτό, το οποίο είναι δείγμα ότι ήταν και πολύ διαδεδομένες για την εποχή..!! :flower:

attachment.php


Kαι μετά από αυτό το ποστ τι να πώ???

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ....!!!!! :p :p:p
 
Το δύσκολο ήταν να σταθούν αυτές οι φιγούρες όρθιες στους τόνους βάμβακος που έβαζε η μάνα μου στην φάτνη..! :)

Έπρεπε να είχες πτυχίο αρχιτέκτονα :)
 
Ωωωωωωω τις πόσταρες τελικά τις φογούρες, δεν άντεξες, χιχιχι! Τις είχα κι εγώ, αλλά δε θυμάμαι τη φάτνη για έναν περίεργο λόγο... :eek: Πάντως, αν δε με απατά η μνήμη μου, πρέπει να κυκλοφορούσαν και μεμονωμένες. Θυμάμαι είχα αρκετές Παναγίτσες εγώ... :p Mαζί με τη φάτνη από φενιζόλ με τις χάρτινες φιγούρες νομίζω είναι τα πιο διαδεδομένα χριστουγεννιάτικα της γενιάς μας.
 
DONKIX τις είχες κι εσυ δηλαδη ε??? Κοιτα να δεις που όλοι είχαμε τις ίδιες φιγούρες..!! Σου λέω όταν τις ε'ιδα έπαθα ένα σχετικό ρετρό-σοκ..!!! Κρίμα πουθ δνε τις είχα βρει τα Χριστούγεννα..!! Δεν πειράζει όμως του χρόνου να είμαστε καλά..!! :)

Fraoylitsa άλλο ένα κοινο σημείο από το ένδοξο παρελθόν μας..!
 
Κλασικές!Είναι αυτές που εβαζε η μάνα μου στην χάρτινη φάτνη μέχρι που απλώναμε τα χερια μας εμείς τα πιτσιρίκια για να παίξουμε... :)

Αλλά δέν μπορούσα με τιποτα να τις ξανα βάλω ακριβώς στην ιδια θέση γιατί έπεφταν... :)

Οπότε με έπαιρναν χαμπάρι και τα άκουγα που "αμάρταινα" παίζοντας με τα ιερά σύμβολα της Χριστιανικής θρησκείας...πω πω τρομοκρατία ο χριστιανός!μου έβγαινε ξυνο το παιχνίδι.. :)

Στο τελος το έστεινε κάπου ψηλά σε ένα έπιπλο μπουφέ που είχαμε(πω πω τι θυμηθηκα... :)

Ανεβηκα μια φορα με καρεκλα,τα γκρέμισα όλα κάτω και ησυχάσαμε με δάυτα τα έθιμα :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πω πω γελιο βρε παιδια με αυτα που γραφετε!!!! :D

Εμενα, μεταξυ μας, με φοβιζουνε! Δεν ειχε και πολυ σταθερο χερι αυτος που τις ζωγραφιζε! Μηπως ταυτοχρονα χτυπαγε καμια μαρεγκα, κανα αυγολεμονο?

Μπας σε καλο σου, Μακισιμακο μου, αγριευτικα νυχτιατικα! :xm:

Την φιγουρα της Παναγιτσας, που στην πραγματικοτητα ηταν Κεχαριτωμενη, την εχουν κανει με κατι φρυδαρες απαραδεχτες (και λιγο το ανελυσα)

Ο εγχρωμος μαγος ειναι σαν να εχει βγει απο αγριο εφιαλτη... Τι ματι ειναι αυτο καλε???? Τι στομα???

Οσο για το βρεφος...

Ημαρτον Παναγια μου...θα αλλαξοπιστουσα αν ειχα τετοια φατνη στο σπιτι... :D
 
η πλάκα είναι ότι έχω τα ίδια ακόμα.... :D
 
Ακριβώς τις ίδιες είχα παλιά.Υπάρχουν ακόμα στο πατάρι,αλλά κανονικά ήταν κολλημένες και δεν έβγαιναν από τη φάτνη (εγώ τις είχα ξεκολλήσει).Τώρα βάζουμε αυτή τη φάτνη,με κάτι άλλες φιγούρες οι οποίες έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά,και μας τις είχαν χαρίσει,επειδή τις είχαν για πέταμα!
 
Από τις φιγούρες του πρώτου πόστ είχαμε το μωρό-Χριστό ακρωτηριασμένο πλέον καθώς βάλε βγάλε από τη σακούλα τόσα χρόνια...
 
Είχαμε κι εμείς τις ίδιες κι αν δεν κάνω λάθος οι μεγάλες φιγούρες αποτελεούνταν απο δύο κομμάτια τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους χωρίς κόλλα, αλλά με μια μικρή προεξοχή απο πλαστικό που εφάρμοζε σε μια υποδοχή στο άλλο μισό της φιγούρας.
 
Τί χαρά σήμερα ρε παιδιά.... 16 Αυγούστου και δεν κρατιέμαι να μοιραστώ μαζί σας μια ανάμνηση που δεν ταιριάζει καθόλου με τον μήνα αυτό, άλλα βρέθηκε μπροστά μου και δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου....

Όταν άνοιγα αυτό το thread, είχα βάλει τη φωτογραφία από τις φιγούρες τις φάτνης που είχα βρει και ήταν αυτές που είχε μέσα η φάτνη την οποία θυμόμουν από πιτσιρικάς κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο...

001.jpg

Βρέθηκε λοιπόν τώρα και η φάτνη που είναι συνυφασμένη με τα παιδικά μου Χριστούγεννα και ήταν πάντα το "εποχιακό" παιχνίδι που περίμενα πως και πως και είχε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο παιχνιδιού μέχρι να ξαναμπεί με τα άλλα χριστουγεννιάτικα στην αποθήκη..!!

Βέβαια με σπασμένο το αστεράκι στην κορυφή της και λείπει και η φιγούρα της Παναγίας και του Χριστού (που όμως έχω ολοκαίνουργιες και θα αντικαταστήσω συντόμως)...αλλά ποίοος νοιάζεται για λεπτομέρειες... :)

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ίδια φάτνη έχω κι εγώ!Πρέπει να την είχαν οι δικοί μου από παλιά πριν γεννηθώ.
 
...απαραιτητη ηταν η φατνη για να ολοκληρωθει το στολισμα του χριστουγεννιατικου δεντρου στο σπιτι...(μην μας πουν και αντιχριστους!!!).


...με μεγαλη στοργη επαιρνα τη φατνη και την τοποθετουσα κατω απο το δεντρο...μετα σειρα ειχαν οι φιγουρες (Ιωσηφ, Μαρια, Θειο Βρεφος, ζωακια και Μαγοι).



Το βαμβακι ειχε το ρολο του χιονιου.



Ειχαμε μια φατνη από φελιζολ με χαρτινες φιγουρες, αν θυμαμαι καλα (ήδη στερεωμενες οι φιγουρες στη φατνη).



Μετά αποκτησαμε ενα εξελιγμενο μοντελο φατνης, ξυλινη ήταν (!) με πλαστικες φιγουρες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι χάρτινες φιγούρες νομίζω είχαν τυπωμένα τα πρόσωπα και από τις 2 πλευρές,έτσι?Ή από πίσω απεικόνιζαν την πλάτη τους?Πάντως πρέπει να ήταν κολλημένες πάνω στη φάτνη.
 
thebest20 είπε:
Οι χάρτινες φιγούρες νομίζω είχαν τυπωμένα τα πρόσωπα και από τις 2 πλευρές,έτσι?Ή από πίσω απεικόνιζαν την πλάτη τους?Πάντως πρέπει να ήταν κολλημένες πάνω στη φάτνη.
αν θυμαμαι καλά οι χαρτινες φιγουρες ήταν ενα από απλό...χαρτονακι πολύ λεπτό, τυπωμενο από τη μια πλευρα και κολλημενες ηδη στη φατνη...
 
Ακριβώς τις ίδιες φιγούρες φάτνης με το αρχικό post, ακριβώς τα ίδια προβλήματα να σταθούν πάνω στο βαμβάκι ! Ειδικά τα αρνάκια ! (Ναι, είχαμε φουλ μοντέλο, που είχε και δύο αρνάκια, που φαίνονται σε επόμενη εικόνα !).
 
Από αισθητικής απόψεως δεν ήταν ότι καλύτερο αυτές οι φάτνες,.. :xm:
 
H φατνη που εχουμε ακομα εδώ κ χρονια,, Είναι φελιζολενια κ μεσα είναι χαρτινες οι φιγουρες. Το δεντρο μας σε ημι-ρετρο κατασταση... Οι πλαστικες φιγουρες είναι από προηγουμενη φατνη (ότι εχει απομεινει δηλαδή).



IMG_4335.JPG

IMG_4334.JPG

IMG_4331.JPG
 
H φατνη που εχουμε ακομα εδώ κ χρονια,, Είναι φελιζολενια κ μεσα είναι χαρτινες οι φιγουρες. Το δεντρο μας σε ημι-ρετρο κατασταση... Οι πλαστικες φιγουρες είναι από προηγουμενη φατνη (ότι εχει απομεινει δηλαδή).

IMG_4334.JPG

IMG_4331.JPG
 
Η φατνη που εχω μεχρι σημερα. Είναι φελιζολενια με χαρτινες φιγουρες αλλα εχου προστεθει κ πλαστικες από μια προηγουμενη όπως στην αρχη του θεματος.
 
Πίσω
Μπλουζα