Ρετρό έντυπα σχολής DIDACTA (παρουσίαση επιστολών, μαθήματα Telex)

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
410
Τelex. Ρετρό ως μηχάνημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το είχα χρησιμοποιήσει μια φορά και μοναδική και ομολογώ πως η χρήση του ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Οι μπαμπάδες σας μάλλον το γνωρίζουν ως τηλέτυπο (από το στρατό).

Didacta. Δεν είμαι σίγουρη αν ακόμα η σχολή αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ή έχει περάσει την πόρτα του ρετρό. Εκεί πάντως έμαθα ότι έπρεπε να γνωρίζει μια καλή γραμματέας. "Mα έχω τελειώσει τη DIDACTA'' όπως έλεγε η κοπέλα στη διαφήμιση. Στη δεκαετία του 80 η σχολή βρισκόταν στη Σταδίου 33 εντός της στοάς.

Συνεπώς για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, λίγες φωτογραφίες από τα έντυπα της σχολής:

74004.jpg74005.jpg74006.jpg74007.jpg74009.jpg74008.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό είναι το λεγόμενο τηλεγράφημα; Την λέξη Telex τη θυμάμαι μικρός, πολλές επιχειρήσεις είχαν στοιχεία επικοινωνίας Τηλέφωνο - TELEX - Fax

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Telex να μην έχει αριθμό τηλεφώνου αλλά κάτι σαν domain name, π.χ. MINION GR
 
Φοβερο ρετρο ευρημα Κριε!!!
 
dr_slump είπε:
Αυτό είναι το λεγόμενο τηλεγράφημα; Την λέξη Telex τη θυμάμαι μικρός, πολλές επιχειρήσεις είχαν στοιχεία επικοινωνίας Τηλέφωνο - TELEX - Fax
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Telex να μην έχει αριθμό τηλεφώνου αλλά κάτι σαν domain name, π.χ. MINION GR
To telex (προγονος του fax και ~απογονος του τηλεγραφου νομιζω) ηταν συνδενδεμενα σε τηλεφωνικη γραμμη ,με την χαρακτηριστικη διατρητη κιτρινη ταινεια που την χρησιμοποιουσες οταν δεν ηθελες να πληκτρολογησεις ξανα το ιδιο κειμενο (αν θυμαμαι καλα ) μια και οι οποιες μνημες μου απο αυτο ειναι απο τα χρονια που πηγαινα δημοτικο .
 
Η συγκεκριμένη σχολή ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ καλή. Το περίφημο ''Τυφλό σύστημα" ήταν απαραίτητο για κάθε καλή γραμματέα! Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το εύρημά σου Κριέ!
 
Πολύ ρετρό ανακάλυψη! Το Telex δεν το είχα καν υπόψη μου :)
 
Αν θέλετε να ανεβάσω κι άλλες σελίδες μου λέτε.
 
Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου μ' έπαιρνε στο γραφείο μαζί της τα καλοκαίρια, διότι δεν είχε πού να μ' αφήσει.... Τα 2 πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκεί ήταν οι υπολογιστές και.... το τέλεξ!

Μα τον Άγιο, δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που είδα τέλεξ να δουλεύει! :D Εκείνη, μάλλον ήταν και η μόνη φορά που πίστεψα στα φαντάσματα!....

Εκεί που καθόμουν ήσυχα στο γραφείο και ζωγράφιζα, κάποια στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνο. Σήκωσα το κεφάλι μου και περίμενα να έρθει κάποιος να το σηκώσει. Αντ' αυτού, ακούω το χαρακτηριστικό "κλατς" - ότι η γραμμή απαντήθηκε και παρακολουθώ έκπληκτη το τέλεξ να γράφει μόνο του!!!

Σηκώθηκα και το πλησίασα, για να δω τι έγραφε και προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν ένα γράμμα!..... Έβλεπα τα "δόντια" με τα γράμματα να πέφτουν πάνω στο χαρτί και να σχηματίζουν ολόκληρες λέξεις! Όταν τελείωσε η σειρά, πήγε όλη η κεφαλή προς τα πίσω και ξεκίνησε από την αριστερή εσοχή, ακριβώς όπως έγραφε η μαμά μου στην γραφομηχανή!.... Είναι τόσο ζωντανή αυτή η ανάμνηση που το βλέπω σχεδόν μπροστά στην οθόνη, τώρα που πληκτρολογώ κι ας έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια!....

Προτού καλά - καλά τελειώσει, έτρεξα στο άλλο γραφείο που ήταν η μητέρα μου και άρχισα να την τραβάω από τη φούστα για να έρθει να δει "ένα μηχάνημα που γράφει μόνο του"! :D Η γυναίκα δε με χάλασε καρδιά και με ακολούθησε. Όταν κατάλαβε τι εννοούσα, την πιάσαν τα γέλια! :D

Μόλις έκλεισε η γραμμή, τότε η μητέρα μου έκοψε το χαρτί και το διάβασε. Με το που τελείωσε, με είπε: "Θες να δεις πώς απαντάμε σ' αυτά?"

Εγώ είχα μείνει παγωτό - δεν το συζητάμε! Ούτε να αρθρώσω δε μπορούσα από το θαυμασμό!

Αφού πήρε τηλέφωνο το αφεντικό της και της είπε τι ν' απαντήσει, τη θυμάμαι να κάθεται μπροστά στο τέλεξ, να σχηματίζει τον τηλεφωνικό αριθμό του παραλήπτη και σαν πιανίστας με απόλυτο συγχρονισμό, να πληκτρολογεί κοιτώντας τις σημειώσεις της και όχι τα πλήκτρα!.... Είχα ξαναδεί τη μητέρα μου να γράφει σε γραφομηχανή, αλλά ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα ότι γράφει με "τυφλό σύστημα" (όπως μου εξήγησε αργότερα!), γιατί υπήρχε η "πίεση" της ανοιχτής γραμμής! Όταν τελείωσε κι έκλεισε τη γραμμή, μπορείτε να φανταστείτε τον καταιγισμό των ερωτήσεων:

-Τι ήταν αυτό

-Πώς δουλεύει

-Πώς έρχονται τα κείμενα & πώς ταξιδεύουν τα γράμματα

-Τι γίνεται αν κάνεις λάθος (!)

-Πόση ώρα μπορείς να γράφεις

-Τι γίνεται αν κοπεί το μήνυμα στη μέση

-Αν είναι "κρυμμένα" (δεν ήξερα τη λέξη "κρυπτογράφηση"! :D ) όπως στις ταινίες του Τζέημς Μποντ....

Κι ένα σκασμό ερωτήσεις που κυμαίνονταν στα όρια του αστείου έως του εκνευριστικού! :biglaugh:

Έκτοτε, κάθε φορά που χτυπούσε το τηλέφωνο και ήταν το τέλεξ, καθόμουν και το κοίταζα σα μαγεμένη κι αναρωτιόμουν ποιος να είναι άραγε στην άλλη άκρη του πληκτρολογίου!......

Τεσπα, αυτά τα ολίγα, γιατί σας ζάλισα και βγήκα κι εκτός θέματος! :[

Για όσους δεν το πρόλαβαν, φανταστείτε κάτι σαν μια τεράστια γραφομηχανή, που στη (δεξιά συνήθως) πλευρά της, είχε ένα αναλογικό καντράν για τις κλήσεις των τηλ. αριθμών...

Να, κάτι τέτοιο:

telex-large.jpg

πηγή

 


[edit] Και μόλις θυμήθηκα πού την είχα ξανακάνει αυτήν την κουβέντα σχετικά πρόσφατα: Cheers to herco!
:flower:
 
κι αν μια εικονα αξιζει χιλιες λεξεις , φαντασου 1000+ κινουνενες εικονες







το video ειναι παρουσιαση απο το elmp.gr

Και ενα δυο σχολιακια.

Το τελεξ στην δεκαετια του 70 στην ελλαδα ηταν ενα πανακριβο εργαλειο δουλειας ,υπολογιστε 1/3 με 1/4 της τιμης ενος αμαξιου τοτε ,και ηδη απο τα μεσα της δεκαετιας του 80 ειχε παραγκωνιστει απο το Φαξ με το θερμοευαισθητο χαρτι που μπορουσε να στειλει και εικονες αρχικα ασπρομαυρες και κατοπιν και εγχρωμες εικονες και οχι μονο κειμενα ,και ηταν και πολυ πολυ μικροτερο και φορητοτερο .
 
η σχολή Didacta υπάρχει ακόμα?
 
Μιας και το βρήκα κι αυτό ας το παρουσιάσω. Λίγες σελίδες από το Word Processing της σχολής το 1984. Το οπισθόφυλλο γράφει: Όποιος δεν θα έχει το 1990 γνώσεις πληροφορικής θα αισθάνεται όπως ένας αναλφάβητος.

 

109643.jpg109644.jpg109645.jpg109642.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ομορφο ρετροαρχειο Ευακι! :flower:

Να πω την αληθεια,δεν ειχα ξαναδει κατι τετοιο... :eek:

Ομως,κατι η παρουσιαση σου,κατι η αναλυτικοτατη αναμνηση της Μαριαννας...εμαθα τι και πως!!!! #)

Σας ευχαριστω προσωπικα και τις δυο!!! :flower: :flower:
 
Φοβερό ποστ krios. Και η ατάκα που σκοτώνει όσον αφορά τον αναλφάβητο.
 
Φοβερό εύρημα Κριος. Στην αρχή νόμιζα ότι θα έβαζες εκείνη την διαφήμιση της εποχής με την αίθουσα γεμάτη από C64, Spectrum και TI που βλέπαμε στα περιοδικά της εποχής. Πόσο ζήλευα... Όλοι αυτοί οι υπολογιστές μαζεμένοι στον ίδιο χώρο, θα μπορούσε κάλεστα να είναι ο παράδεισος μου
 
Όταν ήμουν μικρή, με έπαιρνε η θεία μου κάποιες φορές και με πήγαινε στο γραφείο της, στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά. Θυμάμαι ένα τεράστιο δωμάτιο κι ένα τεράστιο τέλεξ. Μα τεράστιο όμως!!! (έπιανε σχεδόν όλο το δωμάτιο). Μου έχει μείνει τόσο έντονα στο μυαλό σαν ανάμνηση!!!  

Πήγα στο παράρτημα της DIDACTA στον Πειραιά., πίσω από την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, δίπλα στον ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ. Τα γνωστά. Στενογραφία, τυφλό σύστημα, basic για υπολογιστές και άλλες χρήσεις για γραφείο εκείνης της εποχής βέβαια. Α, και κάποιες ελάχιστες γνώσεις βασικής λογιστικής (περιλαμβάνονταν στο πακέτο που είχα πάρει). Η Didacta ήταν Must τότε. Χρησιμοποίησα πολύ το τέλεξ σε παλιές μου δουλειές, ειδικά στις τροφοδοσίες πλοίων που ήμουν προ 25ετίας. Το μηχάνημα όμως, δεν ήταν σαν αυτά που δείχνετε στις φωτό, ούτε σαν αυτό το τεράστιο στο γραφείο της θείας μου. Ήταν μικρό, λίγο πιο μεγάλο από μια γραφομηχανή.  Έκτοτε δεν το ξανασυνάντησα πουθενά. Όταν ήρθα στην εταιρεία που είμαι τώρα (πριν 12 χρόνια) διαπίστωσα μετά μεγάλης μου έκπληξης, ότι για μια συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιούσαν ακόμη το τέλεξ!!!!! Είχα γελάσει πολύ και γελούσα κάθε φορά που προσλαμβάναμε νέα κοπέλα, η οποία φυσικά δεν ήξερε τέλεξ (ούτε γραφομηχανή σε κάποιες περιπτώσεις) και το κοίταγαν σαν να βλέπουν δεινόσαυρο. Τώρα πια το καταργήσαμε.... Μέχρι πριν 5 χρόνια τουλάχιστον, υπήρχε υπηρεσία του ΟΤΕ που καλούσες όταν υπήρχε βλάβη στις γραμμές του τέλεξ και έρχονταν και το έφτιαχναν. Από αυτούς έμαθα ότι υπάρχουν ακόμα 150 τέλεξ στην Αθήνα, ειδικά σε ναυτιλιακά γραφεία τα οποία επικοινωνούν με τα πλοία τους με αυτόν τον τρόπο. Δεν ξέρω αν η υπηρεσία υπάρχει ακόμα.   

Πρέπει να δείτε τις περισσότερες κοπέλες πώς με κοιτούν κάθε φορά που με βλέπουν να γράφω τυφλό (με την ταχύτητα που γράφω).  Όλες γράφουν πολύ γρήγορα γιατί είναι πια εξοικειωμένες με τον υπολογιστή και καμμιά δεν ξέρει τυφλό σύστημα. Ας πούμε π.χ., δεν μπορούν να κρατήσουν πρακτικά αυτολεξεί σε μια συνάντηση. Μια φορά μιλούσα με τον διευθυντή προσωπικού μας, τον κοιτούσα και ταυτόχρονα έγραφα ένα κείμενο. Και μου λέει: "Με συγχωρείτε, τώρα ξέρετε τι γράφετε?" Γελάω κάθε φορά γιατί για μένα είναι κάτι πολύ φυσικό, το κάνω 30 χρόνια.  Αν κοιτάω τα χέρια μου, μπερδεύομαι. Όταν γράφω κείμενο, κοιτάζω το κείμενο. Όταν γράφω κάτι που σκέφτομαι, κοιτάζω την οθόνη.  Την στενογραφία όμως, δεν την χρησιμοποίησα και την ξέχασα τελείως. Τα πρώτα χρόνια, για να μην την ξεχάσω, στενογραφούσα τραγούδια. Μετά βαρέθηκα.       
 
Πολύ ωραίες εικόνες και πληροφορίες από το παρελθόν !
Τέτοια πράγματα μας κάνουν να εκτιμούμε καλλύτερα αυτά που έχουμε σήμερα !
 
Πίσω
Μπλουζα