Ρετρό αθλητικές εφημερίδες

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
338
Εκτός από το Φως και την Αθλητική Ηχώ που εξακολουθούν σε πείσμα των καιρών να κυκλοφορούν καθημερινά στα περίπτερα, θυμάμαι και κάποιες άλλες που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του '80.

Η πρώτη (εννοείται πως θα τιμήσουμε τα γένια μας :cool: ) ήταν ο "Ολυμπιακός Λαός". Χωρίς να είμαι σίγουρη, νομίζω πως στην αρχή κυκλοφορούσε μιά φορά την εβδομάδα και μετά έγινε καθημερινή... ή το αντίθετο;;; :xm: (Μ΄αρέσει που δεν έχανα φύΛλο και δεν μπορώ να θυμηθώ τα βασικά... :sealed: )

Η παλαιότερη σε διάρκεια ήταν ο "Δικέφαλος" των φίλων της Α.Ε.Κ. (υπήρχε και ο "Δικέφαλος του Βορρά") σαββατιάτικης κυκλοφορίας και μεγάλου σχήματος. Την έπαιρνε η κολλητή μου και της διάβαζα και εγώ που και που.

Πρέπει να κυκλοφορούσαν και τα "Παναθηναϊκά Νέα" αλλά γι αυτήν την εφημερίδα δεν ξέρω το παραμικρό... :p
 
η αθλητική ηχώ νομίζω ότι έκλεισε πριν 2-3 χρόνια και κατά τη γνώμη μου ήταν καλό.μπορεί να είμαι παναθηνα'ι'κός αλλά στα λίγα φύλλα που είχα διαβάσει δεν μου άρεσε καθόλου το ύφος της (γενικά δεν μου αρέσουν οι ακραίες οπαδικές εφημερίδες).

ερώτηση,τα παναθηνα'ι'κά νέα δεν ήταν εφημερίδα που κυκλοφόρησε,και έκλεισε,πρόσφατα?
 
krem13 είπε:
...ερώτηση,τα παναθηνα'ι'κά νέα δεν ήταν εφημερίδα που κυκλοφόρησε,και έκλεισε,πρόσφατα?
Δεν ξέρω αν είχε επανακυκλοφορήσει πρόσφατα... :xm:

Κάποιος να γνωρίζει καλύτερα;;;;
 
getphoto.php
 
η εφημερίδα με την οποία εγώ μεγάλωσα είναι το sportime που σιγα σιγα γίνεται ρετρο!
 
Το sportime βγήκε στην κυκλοφορία αρχές του 94 και δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση!! Με τον καιρό όμως βελτιώθηκε αρκετά και έφτασε να είναι η πρώτη σε πωλήσεις στη χώρα! Την περίοδο που είχε και vcd δώρο με ρετρό αγώνες έπρεπε να πας πολύ πρωί για να την προλάβεις! Τα κυριότερα μέλη της όμως αποχώρισαν για να δημιουργήσουν την sporday. H sportime έπεσε κατακόρυφα μέχρι που έκλεισε!! Κάτω απ' αυτό το όνομα κάποιοι δημοσιογράφοι άνοιξαν πάλι την εφημερίδα το 2008 αλλά δεν άντεξε ούτε μήνα! Ταυτόχρονα μια ιστορική εφημερίδα η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ μας αποχαιρέτισε οριστικά. Επεσε θύμα των οπαδικών που ΄΄κυβερνούν'' τον αθλητικό τύπο τα τελευταία 10 χρόνια!
 
Απορία που είχα πάντα: γιατί πολύς κόσμος έλεγε και λέει "το Sportime" και όχι "η Sportime"; Και η λέξη εφημερίδα είναι θυλικού γένους και η λέξη ώρα (time) είναι θυλικού γένους. Το ουδέτερο από που προέκυψε;;;
 
boomer είπε:
Το sportime βγήκε στην κυκλοφορία αρχές του 94 και δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση!! Με τον καιρό όμως βελτιώθηκε αρκετά και έφτασε να είναι η πρώτη σε πωλήσεις στη χώρα! Την περίοδο που είχε και vcd δώρο με ρετρό αγώνες έπρεπε να πας πολύ πρωί για να την προλάβεις! Τα κυριότερα μέλη της όμως αποχώρισαν για να δημιουργήσουν την sporday. H sportime έπεσε κατακόρυφα μέχρι που έκλεισε!! Κάτω απ' αυτό το όνομα κάποιοι δημοσιογράφοι άνοιξαν πάλι την εφημερίδα το 2008 αλλά δεν άντεξε ούτε μήνα! Ταυτόχρονα μια ιστορική εφημερίδα η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ μας αποχαιρέτισε οριστικά. Επεσε θύμα των οπαδικών που ΄΄κυβερνούν'' τον αθλητικό τύπο τα τελευταία 10 χρόνια!
Καταρχάς συμφωνώ σ'αυτά που λες για την Sportime,αλλά μιας και το ανέφερες,να θίξω λίγο αυτό το περι οπαδικών εφημερίδων...Εφημερίδες στυλ Derby,Πρωταθλητής κτλ θεωρούνται οπαδικές λέμε.Ο Όρος είναι λάθος γιατί ουτε οπαδικά νέα αναφέρει ούτε σε οπαδούς απευθύνεται ούτε δημιουργείται από οπαδούς! Είναι εφημερίδες που αποτελούνται από κλασικούς δημοσιογράφους που νομίζουν οτι με το να χρωματιστούν και να δυναμιτίσουν το κλίμα θα πουλήσουν περισσότερα και απευθύνονται φυσικά σε φανατισμένους φιλάθλους.. τα λέω αυτά γιατί αν έχετε διαβάσει ποτέ κανα οπαδικό περιοδικό(που δημιουργείται από οπαδούς και απευθύνεται σε ομοίους) θα καταλάβετε την διαφορά που υπάρχει.
 
Αυτό το χάλι με τον ελληνικό αθλητικό τύπο, αποτελεί ευρωπαϊκή και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία!

Έχουμε τα ελεεινότερα πρωτοσέλιδα από μία πλειάδα «οπαδικών» εφημερίδων (ή όχι ακριβώς οπαδικών, αλλά εφημερίδων που αποτελούνται από κλασικούς δημοσιογράφους που νομίζουν οτι με το να χρωματιστούν και να δυναμιτίσουν το κλίμα θα πουλήσουν περισσότερα και απευθύνονται φυσικά σε φανατισμένους φιλάθλους, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο φίλος Terry Panthro).

Και δεν φτάνει που είναι πατσαβουροφυλλάδες, είναι και πολλές πανάθεμά τες! Αν συνυπολογίσουμε και τις κάπως πιο σοβαρές, έχουμε διψήφιο αριθμό αθλητικών εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Αν προσθέσουμε και τον τοπικό αθλητικό τύπο, αγγίζουν τις 20!

Σκεφτείτε ότι στην εξαπλάσια σε πληθυσμό Ιταλία, κυκλοφορούν όλες κι όλες τρεις! (Κι αυτές εκδίδονται μάλιστα σε τρεις διαφορετικές πόλεις: Ρώμη, Μιλάνο και Τορίνο). Στην Γερμανία δεν είμαι βέβαιος για το αν κυκλοφορούν αθλητικές εφημερίδες, αλλά για την Αγγλία είμαι απόλυτα βέβαιος: Δεν κυκλοφορεί καμία!

Το να κυκλοφορεί γενικά αθλητικός τύπος, κανονικά θα έπρεπε να είναι καλό σημάδι. Σε μια χώρα σαν την άθλια όπως είναι πια η Ελλάδα, κατάντησε να είναι σημάδι παρακμής και ξεφτίλας.
 
Ετσι ειναι τα πραγματα με τον ελληνικο αθλητικο τυπο. Τρισαθλια πρωτοσελιδα που υποτιμουν τους υγιως σκεπτομενους και υποδαυλιζουν τα παθη και το φανατισμο. Φυσικα η αντικειμενικη ενημερωση απουσιαζει και κυριαρχουν διαφορες σκοπιμοτητες. Μια διεξοδος εδω ειναι η αναγνωση τους για να διασκεδαζει κανεις. Αξιζει καποια στιγμη να αφιερωσουμε χρονο και να σταχυολογησουμε μια σειρα απο αυτα απο τις λεγομενες οπαδικες εφημεριδες, Βορρα και Νοτου.
 
Αν θυμάμαι καλά έβγαινε στην δεκαετία του 90 και για λίγο καιρό μία εφημερίδα που λεγόταν Ρεκόρ.Την θυμαται κανένας άλλος?

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις οπαδικές Ενωσίτης,Δικέφαλος,Θύρα 13 και Θύρα 7 που στην συνέχεια έγινε και περιοδικάκι.
 
Βρήκα την παρακάτω εφημερίδα στο μπασκετικό αρχείο του συζύγου

Χρονικά του Basket Ball

attachment.php


Το συγκεκριμένο φύλλο έχει πρωτοσέλιδο τον τελικό των "ξυρισμένων κεφαλιών"

Τετάρτη 18 Απριλίου 1984

attachment.php


attachment.php
 
Συγχαρητήρια και στους δύο: σε σένα που το μοιράστηκες και στο σύζυγο που το κράτησε! Αρχειακό διαμάντι!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ πανω στα ράφια του μυαλού, και με πολλή σκόνη : η εφημερίδα "Επταήμερο του basketball". Διευθυντής Θοδωρής Κοτσώνης. Τι να' χει γίνει κι αυτή η ψυχή, ένα φεγγάρι ήταν υποψήφιος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ήταν δεκαετία του 80, λίγο μετά το περιοδικό "Σούπερ Μπάσκετ", αλλά και πριν από το μεγάλο "μπαμ" του '87 που "εισέπραξε" το περιοδικό "Τρίποντο" του Φίλιππα Συρίγου.

Συμπλήρωση : 1985 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Επταήμερο του Basketball", που περιλαμβάνει ειδήσεις χάντμπολ και βόλεϊ, με εκδότη τον Θοδωρή Κοτσώνη. Το έντυπο θα κυκλοφορήσει για 5 ακριβώς χρόνια, με τελευταίο φύλλο αυτό της 20 Νοεμβρίου 1990. (πηγή)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ !!!

(για το αληθλές των ιστορικών γεγονότων)

Το sportime βγήκε στην κυκλοφορία αρχές του 94 και δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση!! Με τον καιρό όμως βελτιώθηκε αρκετά και έφτασε να είναι η πρώτη σε πωλήσεις στη χώρα! Την περίοδο που είχε και vcd δώρο με ρετρό αγώνες έπρεπε να πας πολύ πρωί για να την προλάβεις! Τα κυριότερα μέλη της όμως αποχώρισαν για να δημιουργήσουν την sporday.
Sportime και Sportday... καμία σχέση !!!

Οταν έφυγαν αυτοί που έφυγαν από το Sportime, δημιουργήθηκε η εφημερίδα Goal News !

To Sportday δημιουργήθηκε πολύ αργότερα με πυρήνα δημοσιογράφους του Sport FM !
 
Έχω μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον. Είναι πολύ παλιά, μου την είπε ο πατερας μου και μου εκανε φοβερή εντύπωση. Περιπου το 1960, υπηρχαν 2 εφημερίδες, η ηχώ και το φως. Τα καλοκαίρια που δεν υπήρχε πρωταθλημα, η ηχώ είχε σκαρφιστεί το εξής. «Υπήρχε» στην Αμερική μια ομάδα ποδοσφαίρου από επίλεκτα Ελληνόπουλα, και έπαιζε καθημερινα σε ένα πρωτάθλημα επιλέκτων. Κάθε μέρα η ομάδα πηγαινε από πολιτεία σε πολιτεία και έσκιζε. Και έτσι περνούσε το καλοκαίρι και έβγαινε το μεροκάματο. Το φως ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούσε να ξεσκεπάσει έτσι απλά το πραγμα. Μέχρι που μια μέρα βγάζει πρωτοσέλιδο «Αεροπορικό δυστύχημα, έπεσε το αεροπλανο και σκοτώθηκαν όλοι οι επιλεκτοι». Και έτσι αναγκάστηκε η ηχώ να κόψει το παραμύθι.
Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει ή να θυμάται κάποιος την ιστορια, ίσως ο Ελέφαντας λόγω ηλικίας και Αμερικής. Ίσως κανένας παλιότερος να έχει να μας πει περισσότερα.
 
Πίσω
Μπλουζα